Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.08.2015 23:16

m@rek napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Ktokolwiek wiedział, ktokolwiek wie... gdzie podziewa się nasza Kasia z czerwonej budki w Starym Gradzie? Budka stoi, ale Kasi tam nie widać. :(

na maile też nie odpowiada :(

nawet na forum nie bywa... :?
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 18.08.2015 07:43

I na fejsie też jej dawno nie było. Dziwne.:-/
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.08.2015 07:50

Basik_63 napisał(a):Ktokolwiek wiedział, ktokolwiek wie... gdzie podziewa się nasza Kasia z czerwonej budki w Starym Gradzie? Budka stoi, ale Kasi tam nie widać. :(

Będąc tam pod koniec lipca też jej nie widzieliśmy :(
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 18.08.2015 11:27

Ok 22 lipca ok 16-17 byłem w Starym Gradzie i przyfilowałem tą "sławetną budkę", jakaś Pani właśnie się przygotowywała do pracy, ale to chyba nie była Pani Kasia, zastępstwo?
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 18.08.2015 13:27

Mnie się wydaje, że koniec czerwca ,początek lipca też Jej nie było w budce. co jakiś czas tamtędy przechodziliśmy ,ale nie wydaje mi się żeby tam była .
Italomaniak w Cro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italomaniak w Cro » 18.08.2015 19:52

Witam !
W początku sierpnia byłem na Hwarze i miałem przyjemnośc spotkać P.Kasię Głydziak.Pracuje ona obecnie w polskim
centrum nurkowym,za restauracją Eremitaz(notabene znakomitą ,polecam!).Jest to przesympatyczna dama,wystarczyło zapytać
Chorwatów na starówce,P. Katarinę(jak oni mówią)znają chyba wszyscy!
Hwar oczywiście przepiękny,stacjonowaliśmy w Św.Niedieli,ta okolica i widoki niesamowite.Co do miasteczek to rzeczywiście Stari Grad
nr 1,choć Hwar pełen wigoru,wielkiego świata(spodobała mi się nazwa chorwacki S.Tropez),na dłuższy pobyt chyba męczący.
Droga Jelsa -Sucuraj ciekawa,czułem się miejscami jakbym jechał po stole,ale krętym i wąskim.Był i wypad na Peljesac i Korculę
(intensywny dzień).Ogólnie super,trzeba będzie wrócić w te rejony.
Pozdr.
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 18.08.2015 20:55

majeczka napisał(a): :D nie żartuj, jak można na Hvarze zakotwiczyć się w Jelsie?

Jak widzisz można :) I to z własnej nieprzymuszonej woli. Chyba nie masz nic przeciwko :?: 8O
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.08.2015 23:59

m.a.c. napisał(a):
majeczka napisał(a): :D nie żartuj, jak można na Hvarze zakotwiczyć się w Jelsie?

Jak widzisz można :) I to z własnej nieprzymuszonej woli. Chyba nie masz nic przeciwko :?: 8O

To jest Twój wybór :D
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 20.08.2015 20:50

majeczka napisał(a):
m.a.c. napisał(a):

To jest Twój wybór :D

Majeczka, ciekaw jestem co Ty byś wybrała ewentualnie co już wybrałaś :?:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.08.2015 20:54

Ciekawe dlaczego ? 8O
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.08.2015 22:43

:D Hvar to piękna wyspa, zdecydowanie polecam ją wszystkim.
Jak dla mnie są tu w zasadzie dwie niezawodne rzeczy, pogoda i spokój. Kameralne plaże, na których stosunkowo mało turystów, a nam z reguły przede wszystkim zawsze o to chodziło :D

Przebywaliśmy na Hvarze kilka razy, w tej chwili od kilku lat jeździmy na Korculę.

Uwielbiam przebywać na plażach mało zaludnionych, za wszelką cenę, cenię sobie ciszę, prywatność i intymność, pewnie dlatego, że mieszkam i pracuję z młodzieżą w nieustannym hałasie.

Oazę spokoju stanowiło dla mnie południowe wybrzeże Hvaru, tuż za tunelem Pitve, a tam przede wszystkim nieustanny dźwięk cykad, co najmniej już od 7 rano i błooogi spokój , również od samego rana...
Zavala, Ivan Dolac, Bojanic Bad, Sveta Nedielja, to bardzo ciche, kameralne, urokliwe plaże i mariny...

Przez kilka lat naszego pobytu, poznaliśmy tam mnóstwo wspaniałych ludzi, również Chorwatów, z którymi do dnia dzisiejszego utrzymujemy przyjacielskie kontakty :D

Owszem godne polecenia są takie miasteczka jak Vrboska i Jelsa, którą również bardzo lubię, ale na pewno nie wybrałabym jej na bazę docelową. Ostatnio, za dużo w niej hałasu i komercji...
Bardziej, cenię sobie małą, przytulną i malowniczą Vrboskę :smo:

p.s. z sentymentem wspominam, jak do jednej z tych małych miejscowości przyjeżdżał o 8.00 rano piekarz ze swoim asortymentem z pobliskiego Ivan Dolac. Ustawiała się wówczas długa kolejka, rozmawialiśmy z miejscowymi Chorwatami, wymienialiśmy się spostrzeżeniami, uwagami, czego dzisiaj, nigdzie raczej nie doświadczysz i wcale wówczas nie żałowałam, że np. w Bojanic Bad nie było żadnego sklepu...
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 20.08.2015 23:42

Tu z Majeczką zgadzam się w 100%

Miasteczka Hvaru są na wypad na lody lub wieczorny spacer połączony z kolacją, a to co jest na Hvarze szczególnie cennego to tak liczne ustronne zatoczki z plażami. Mieszkałem nad jedną taką, miałem z tarasu widok na plażę i morze i osobiście, podkreślam, osobiście nie wyobrażam sobie, by po przejechaniu 1600km mieszkać w Chorwacji nie bezpośrednio nad wodą a w miasteczku, choćby najjjjjpiękniejszym.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 21.08.2015 09:38

A ja uważam ,że na Hvarze można zakotwiczyć się wszędzie i wcale nie żartuję ;) My mieszkaliśmy w Starim Gradzie i cudownie było rankiem chodzić po pieczywko do piekarni ,kiedy miasteczko dopiero się budziło .Nie mieszkałam nad samą wodą ,bo nawet nie specjalnie jadę do Chorwacji z nastawieniem na plażę,one są tak "przy okazji" ;) Jelsa i Vrboska nie specjalnie przypadły mi do gustu ,za spokojnie ,za cicho :) Także sami widzicie ,każdy szuka czegoś innego .Dużo tu zostało napisane o komercji i lansowaniu się Hvaru ,a mnie się to miasto bardzo podobało ,zaznaczam ,że byłam na przełomie czerwca i lipca ,myślę ,że i termin w jakim się przebywa ma znaczenie .
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 21.08.2015 19:38

Ależ oczywiście, jak się nie jedzie do HR dla wody można mieszkać w mieście

tylko...gdybym ja miał jechać do HR nie dla wody...to raczej nigdy bym tam nie pojechał :mrgreen: ...i raczej z 95% ludzi jedzie tam głównie dla wody właśnie...

ale jak tak sobie myślę, to ciągle nie rozumiem, jechać 1600km cirka, na WYSPĘ i mówić, że woda to właściwie przy okazji???? nie rozumiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

choć w sumie to znam jednego gościa, mieszka na Bermudach i wiecie co? nie cierpi plaż :lol: :lol: :lol: więc w sumie można :mrgreen:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 21.08.2015 19:53

Miałam na myśli nie tylko wyspę ,ale w ogóle Chorwację .Podobają nam się bardzo miasta ,miasteczka i wsie chorwackie ,wiadomo plażujemy codziennie ,ale nie zależy mi na bliskości morza od apartamentu ,nie jest to dla mnie takie ważne.Bardziej kręci nas zwiedzanie,wchodzenie na szczyty .Nigdzie nie napisałam ,że nie cierpię plaż ,uwielbiam.Nie ma co ironizować czy się dziwić,opisałam jakie są moje oczekiwania,żeby pokazać,że ludzie mają różne upodobania ;)

"tylko...gdybym ja miał jechać do HR nie dla wody...to raczej nigdy bym tam nie pojechał :mrgreen: ...i raczej z 95% ludzi jedzie tam głównie dla wody właśnie."
No widzisz,a ja pojechałam trzeci raz i pewnie jeszcze pojadę :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 132
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone