Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 12.08.2015 11:24

Witam wszystkich
wybieram się pierwszy raz na Hvar i od którego miasteczka najlepiej zacząć? Stari Grad? Jelsa? A może Vrboska?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 12.08.2015 12:26

No to zaraz zacznie się znowu wojna Bożego Narodzenia z Wielkanocą :)))

Powiem tak, nie ważne w jakiej kolejności, zajedź do wszystkich, w przypadku Jelsy i Stari Gradu koniecznie w dzień i wieczorem. Sam ocenisz, które bardziej ci się spodoba. Ja wolę Stari Grad, jest tu wielu wielbicieli Jelsy, sam nie byłem w Vrboskiej ale chyba nie umywa się do tych dwóch miasteczek.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 12.08.2015 21:47

Aguha napisał(a):Ktoś, mając pewnie na uwadze bezpieczeństwo innych, a nie fanaberie, zabronił jeździć tym tunelem rowerem. Może jednak warto wziąć pod uwagę zakaz, a nie udowadniać, że można.

andeo napisał(a):Ja podzielam zdanie Aguhy,jak jest zakaz,znaczy ,że nie wolno .

a ilu z nas jeździ szutrową drogą ze SN do Hvar'u :?:
ta droga powstała po pożarze ładnych parę lat temu i jest jedynie drogą, nazwijmy to awaryjną ... przynajmniej z tego co ja wiem wyłączoną z ruchu dla pojazdów "cywilnych"
jeszcze nie słyszałem żeby ktoś ścigał turystów za poruszanie się tą drogą tak samo jak nie widziałem przyczajonych za tunelem policjantów czekających na rowerzystów lub motorowerzystów przekraczających tunel 8)
... bez odbioru w tym temacie :papa:
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.08.2015 06:32

Ja wolę Stari Grad, jest tu wielu wielbicieli Jelsy, sam nie byłem w Vrboskiej ale chyba nie umywa się do tych dwóch miasteczek.[/quote]

A powiedz, w której części Stari Grad jest plaża?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 13.08.2015 09:11

paw_el napisał(a):A powiedz, w której części Stari Grad jest plaża?

A Ty chcesz tam na plażę jechać? 8O 8O 8O

na plażę to się do spokojnej kameralnej zatoczki jedzie a nie do miasta
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 13.08.2015 12:42

m@rek napisał(a):... bez odbioru w tym temacie :papa:

Niech i tak będzie :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 13.08.2015 12:47

paw_el napisał(a):A powiedz, w której części Stari Grad jest plaża?

W tym roku mieszkaliśmy w Starim Gradzie ,ale szczerze mówiąc na plaże jeżdziliśmy gdzie indziej.Widziałam małą plażę przy konobie Eremitaż i po drugiej stronie rivy skałki na których opalali się ludzie .
Tu wiadomość na ten temat z internetu
"Miasto posiada wiele pięknych plaż, gdzie można się opalać, pływać lub po prostu relaksować się w cieniu stuletnich sosen. Niektóre z plaż w mieście Stari Grad to Lanterna (wybetonowana plaża w kamienistej zatoczce), Maslinica (piaszczysta zatoczka w pobliżu portu promowego), plaża Banj (częściowo żwirowa, częściowo betonowa), plaża hotelowa (kąpielisko złożone ze żwirowych zatoczek i płyt betonowych), a także plaże Paklena, Zavala, Baba i Žukova (znajdujące się na półwyspie, który tworzy zatokę Stari Grad). "
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.08.2015 13:13

W tym roku mieszkaliśmy w Starim Gradzie ,ale szczerze mówiąc na plaże jeżdziliśmy gdzie indziej.

A w które miejsce jeździliście na plażę?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 13.08.2015 13:19

paw_el napisał(a):Witam wszystkich
wybieram się pierwszy raz na Hvar i od którego miasteczka najlepiej zacząć? Stari Grad? Jelsa? A może Vrboska?

Ale co chcesz zacząć ?
Chcesz spędzić kilka wakacji kilka razy z rzędu i się zastanawiasz gdzie nocować za pierwszym razem ?
Czy chcesz zwiedzać i wówczas nie ma najmniejszego znaczenia kolejność ?
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.08.2015 13:32

kaeres napisał(a):
paw_el napisał(a):Witam wszystkich

Ale co chcesz zacząć ?
Chcesz spędzić kilka wakacji kilka razy z rzędu i się zastanawiasz gdzie nocować za pierwszym razem ?
Czy chcesz zwiedzać i wówczas nie ma najmniejszego znaczenia kolejność ?

wjeżdżam na 14 dni, zawsze jest trochę plażowania 8) i dużo zwiedzania :D i zastanawiam się w jakim miasteczku na Hvar zrobić bazę zarówno do wyjazdów na zwiedzanie jak i na wyjście na plażę z dziećmi
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 13.08.2015 14:00

paw_el napisał(a):A w które miejsce jeździliście na plażę?

My plażowaliśmy w Dubovicy,kilka razy byliśmy we Vrbosce na plaży Soline ,na plaży i lagunce w Sv Nedjelji oraz na plaży przy kampie Grabiśce.

Odnośnie tej bazy ,to może Vrboską wybierzcie ,będziecie mieli fajną plażę dla dzieci blisko ,a jako baza na wycieczki też fajna i spokojna mieścinka :)
Jelsa chyba też odpowiada tym kryteriom .
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 13.08.2015 14:18

Czyli ja rozumiem, że nie masz jeszcze noclegu?

Andeo ma dobrą propozycję.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 14.08.2015 17:46

andeo napisał(a):no to czekamy dalej,czy komuś w tym roku udało się wejść na szczyt i w jaki sposób.

Jak by ktoś chciał zobaczyć jak w tym roku wygląda Sv.Nikola to zapraszam tu balkany-w-malej-subiektywnej-pigulce-bih-mne-hr-t48678-90.html#p1634662

DSC_1559.JPG

Pozdrawiam
geppo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) geppo » 14.08.2015 17:58

Witam,
jutro rano wyjeżdżam z żonką do Hvar. Nocleg po drodze w Ptuj. Apartament mamy zarezerwowany w pobliżu centrum. Do zwiedzania, do knajpek, na wieczorne spacerki po starówce będzie blisko. Ale co z plażą. Podejrzewam, że w pobliżu będą miejskie zatłoczone i betonowe. A więc pytanie, gdzie polecacie, które plaże w pobliżu Hvar są w miarę kameralne??? Wybór centrum miasta na nocleg i bazę jest przemyślany (lubimy zwiedzać, spacerować, itd.). Relację z naszego pobytu oczywiście zamieścimy.
Pozdrawiam
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 15.08.2015 19:32

Drodzy Miłośnicy Hvaru
Wiem, że powinnam przeczytać te 130 stron z psotami i dopiero zadać pytanie, ale przyjemność lektury zostawiam sobie na długie zimowe wieczory. Chorwację, a dokładniej Dalmację, odwiedzamy rok w rok od 2009r. W tym roku była Riviera Makarska i miejscowość Postira. Co wieczór tęsknym okiem patrzyłam na Hvar i wyjeżdżając obiecałam sobie że 2016 będzie należał do tej wyspy. Stąd moje pytanie: poszukuję miejscowości ( nie za dużej) z fajnymi dzikimi plażyczkami i knajpkami z pysznym miejscowym jedzeniem. Nie potrzebujemy imprez, tylko dobrą knajpkę, pizzerię i fajne miejsca do plażowania. Od kilku lat to na mnie spada ciężar zarezerwowania apartamentu dla czterech osób ( a dokładnie 2 par) wiec gdyby ktoś miał wypróbowany, bardzo blisko morza z WiFi to proszę o namiary. Zaoszczędzi mi to mnóstwo czasu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Cro maniaków.
magda :papa:
Ostatnio edytowano 16.08.2015 12:04 przez magdach7, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 130
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone