Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.08.2015 12:05

bluesman napisał(a): Poddając się stwierdziłem, że zatem wezmę jedno i tu doznałem lekkiego szoku Pan stwierdził spokojnie, że nic mi nie sprzeda ! To był ten sam facet który 3 lata temu sprzedał nam piwo 0,33 za 10 kun (wówczas się nie targowałem) dostał 20 kun w banknocie i nie wydał bezczelnie reszty.

To pewnie ten sam gość co nas pogonił, że nie wolno parkować, że zakaz wjazdu za szlaban i itp. :x
Masakra jakaś, ciekawe czy w ogóle miał do tego prawo, bo droga chyba nie jest "jego"... ale dyskutować nie chcieliśmy, bo mieliśmy tylko jedno koło zapasowe ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2015 13:27

Rafał78 napisał(a):Zapisuje się do klubu :D
Jeśli można oczywiście :wink:

Jako wpisowe mam TU relację.
Po tegorocznym,pierwszym pobycie na tej wyspie postanowiłem ,że takową napiszę :wink:
Czytać to tam raczej nie ma co, ale za to jest trochę fotek.

Pozdrav.

Witaj, Rafał! :)
Ja się dopiero ogarniam po powrocie, ale już wpisałam Twoją relację na pierwszą stronę.

I nie bądź taki skromny ;), relacja super :D

Pozdrawiam :papa:
midnatsol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) midnatsol » 07.08.2015 14:11

witam,
mój mąż ma zamiar zabrać rower na dachu auta, czy przejedziemy przez sławny tunel na Hvarze? Czy naciskać, by zrezygnował? (kto go będzie reanimował przy 40-sto stopniowym upale?)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 07.08.2015 14:15

midnatsol napisał(a):witam,
mój mąż ma zamiar zabrać rower na dachu auta, czy przejedziemy przez sławny tunel na Hvarze? Czy naciskać, by zrezygnował? (kto go będzie reanimował przy 40-sto stopniowym upale?)

Przez tunel rower pionowo nie przejedzie. Sporo osób staje przed tunelem i kombinuje. Jak jest miejsce na dachu można prowizorycznie przewieźć rower na leżąco. Nie brakuje osób przywiązujących rowery prowizorycznie do tyłu auta a za tunelem z powrotem na dach. IMHO z jednym rowerem spokojnie sobie poradzicie. A z reanimacją nie ma co przesadzać jak mąż dba o zdrowie plus sprawdzał kiedyś serducho da radę :-) Mnóstwo ludzi biega np. wieczorami drogą Zavala-sv.nedjelia, a chłodno wtedy raczej nie jest. Ja dziś biegłem dyszke w słońcu przy 34 stopniach i żyje, niestety w PL a nie w HR ten bieg :)
midnatsol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) midnatsol » 07.08.2015 14:29

Maciej napisał(a):
midnatsol napisał(a):witam,

Przez tunel rower pionowo nie przejedzie. Sporo osób staje przed tunelem i kombinuje. Jak jest miejsce na dachu można prowizorycznie przewieźć rower na leżąco. Nie brakuje osób przywiązujących rowery prowizorycznie do tyłu auta a za tunelem z powrotem na dach. IMHO z jednym rowerem spokojnie sobie poradzicie. A z reanimacją nie ma co przesadzać jak mąż dba o zdrowie plus sprawdzał kiedyś serducho da radę :-) Mnóstwo ludzi biega np. wieczorami drogą Zavala-sv.nedjelia, a chłodno wtedy raczej nie jest. Ja dziś biegłem dyszke w słońcu przy 34 stopniach i żyje, niestety w PL a nie w HR ten bieg :)

Macieju, dziekuję za odpowiedź, mój mąż "tylko" kieruje, resztę muszę zaplanować ja, ten rower to niezła zagwozdka, mamy też box na dachu, dumam i dumam i chyba jakieś liny weźmiemy, no i przygotuję go psychicznie, że na dachu się nie da, może pomoże w tym dumaniu. Pozdrawiam
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 10.08.2015 11:44

jeszcze lepiej jak masz boxa, nie uszkodzisz dachu przynajmniej

odkręcasz jeden pedał [ten od strony dachu], luzujesz kierownicę by ustawiła się wzdłuż ramy i tak ja blokujesz, kładziesz rower bokiem na boxie, koła na belkach mocujesz w dwóch miejscach i po sprawie
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.08.2015 08:36

Ja bym po prostu przejechał te 1400m na rowerze.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 11.08.2015 09:53

W tym tunelu na rowerze jeździć nie wolno,jest to bardzo niebezpieczne,ale wiem że są śmiałkowie ,którzy się na to zdecydowali.
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 11.08.2015 11:02

andeo napisał(a):W tym tunelu na rowerze jeździć nie wolno,jest to bardzo niebezpieczne

Zgadza się, można nie zdążyć przejechać i utknąć... Za którymś przejazdem natknąłem się na gościa na skuterze, nie zdążył przejechać (może wjechał na czerwonym) nie dał rady dotrzeć do mijanki i nie mógł się ruszyć ani w przód ani w tył więc stał praktycznie przyklejony do skały i inhalował się spalinami przy akompaniamencie klaksonów...
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 11.08.2015 22:32

andeo napisał(a):W tym tunelu na rowerze jeździć nie wolno,jest to bardzo niebezpieczne,ale wiem że są śmiałkowie ,którzy się na to zdecydowali.

Adek99 napisał(a):... Zgadza się, można nie zdążyć przejechać i utknąć... Za którymś przejazdem natknąłem się na gościa na skuterze, nie zdążył przejechać (może wjechał na czerwonym) nie dał rady dotrzeć do mijanki i nie mógł się ruszyć ani w przód ani w tył więc stał praktycznie przyklejony do skały i inhalował się spalinami przy akompaniamencie klaksonów...

proszę Was, nie demonizujcie 8)
przecież ten tunel to nie autostrada, turyści jadą na 2-gim biegu a miejscowi na 3-cim :wink:
prędkość przejazdu samochodem jest taka że moim zdaniem rowerem spokojnie można zdążyć
jedyne co trzeba zrobić to podczepić się do grupy samochodów, najlepiej na początku ... na końcu też można :twisted:

a z tym skuterem to już jakaś totalna masakra ... jak narobił w gacie to nie dziwię się że
Adek99 napisał(a):...nie mógł się ruszyć ani w przód ani w tył ...
:lol:
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 12.08.2015 07:11

m@rek
Nie demonizuje :) przejechać tunel rowerem można, ale jak ktoś jedzie pierwszy raz to chyba lepiej żeby zapoznawczo przejechał go samochodem. W sezonie pewno ruch jest wolniejszy, ale w I połowie czerwca przekraczałem tunel kilkanaście razy i nie zdarzyło mi się jechać wolniej niż 40 km/h, przeważnie było to 50 km/h, a czasami i szybciej :wink: Żeby utrzymać takie tempo rowerem przez 1,5 km trzeba mieć niezłą kondycję, chociaż bez formy to z rowerem na Hvarze raczej nie ma czego szukać :oczko_usmiech:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 12.08.2015 09:43

Ktoś, mając pewnie na uwadze bezpieczeństwo innych, a nie fanaberie, zabronił jeździć tym tunelem rowerem. Może jednak warto wziąć pod uwagę zakaz, a nie udowadniać, że można.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 12.08.2015 09:52

Ja podzielam zdanie Aguhy,jak jest zakaz,znaczy ,że nie wolno .
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.08.2015 11:02

My w tym roku podczas jednego z przejazdów spotkaliśmy w tunelu dwie rowerzystki. Przyklejone do ściany nie wyglądały na zadowolone. Dodam, że były bez świateł i odblasków... średnio to wyglądało :roll:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 12.08.2015 11:09

Na motorach też tam nie wolno a jeżdżą non stop.
Nie przesadzajcie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 129
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone