Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.07.2015 11:08

kaeres napisał(a):Chyba miałeś mocno urlopowe podejście do wakacji.
Maślane oczy i mętny uśmiech :)

Nie wiem jak to rozumieć :D zdefiniuj mocno urlopowe podejście :) :mrgreen:
DorotaB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DorotaB » 29.07.2015 11:14

Inni nie zabieraja do tych sektretnych miejsc. Nie widzielismy innych wycieczek, ktore oblatuja tylko niebieska i zielona jaskinie. Lodki sa wojskowe, pontonowe, male z duzym silnikiem, innych nie maja.
Co kto lubi. Z braku wlasnej lodki to jedyna okazja, zeby zobaczyc cos z wody bez akampaniamentu tlumu wycieczkowego. Prawie prywatna wyprawa.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.07.2015 11:35

andeo napisał(a):aaaa być może,my jechaliśmy drogą od strony Starego Gradu i była bardzo ok ;)
no szkoda że tak wyszło w tym roku ze Sv Nikola :? dobrze ,że choć Bluesman nie ma tego problemu :)

Tym razem jednak był problem :) Trasa wiodła z Vrboski przez Stari Grad dalej starą drogą do Hvaru skręt do Velo Grablije (zatrzymaliśmy się w bardzo klimatycznej knajpce gdzie poznaliśmy sympatycznych krakusów, knajpka niestety czynna od godz. 12 dopiero. W między czasie burza z obfitymi opadami) Przy okazji wrzucę zdjęcia bo dzisiaj rano wróciliśmy : ) Dalej szutrówka do Malo Grablije i zjazd do miejscowości Milna gdzie wzdłuż wybrzeża, dojechaliśmy do głównej, nowej drogi biegnącej z Hvaru i dalej jadąc nią tuż przed tunelem (w prawo) skierowaliśmy się na szutrówką prowadzącą na Św Nikolę. Cały czas aż dojeżdżając do Milny krążyły burze i dzięki temu nie odczuliśmy podjazdu (st. droga do Hvaru). Było pochmurno i stosunkowo chłodno. Po wjechaniu na wspomnianą główną drogę powrócił potworny upał, a późniejsza szutrówka w dużej części była w wąwozie. Licznik w pewnym momencie pokazał mi 38 st. szuter był strasznie luźny małżonka spasowała i prawie 3,5 km prowadziła rower pod górę. Dobrze, że mieliśmy duży zapas wody, a wspomnienie konoby Kolumbić z ew. zimnym piwem dodawało nam animuszu. Niestety nie napiliśmy się ! Okazało się, że mamy przy sobie tylko 35 kun, a Pan życzył sobie 20 kun za 0,5l Karlowacko. Zaproponowałem więc te 35 kun za 2 piwa na co on odmówił. Poddając się stwierdziłem, że zatem wezmę jedno i tu doznałem lekkiego szoku Pan stwierdził spokojnie, że nic mi nie sprzeda ! To był ten sam facet który 3 lata temu sprzedał nam piwo 0,33 za 10 kun (wówczas się nie targowałem) dostał 20 kun w banknocie i nie wydał bezczelnie reszty.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.07.2015 11:51

bluesman napisał(a):

Nie zwracać na nic uwagi tylko się luzować :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.07.2015 11:54

kaeres napisał(a):
bluesman napisał(a):

Nie zwracać na nic uwagi tylko się luzować :)

Sądzę, że wiem co masz na myśli ale piszesz to w bardzo zwoalowany sposób nie lepiej napisać wprost, że chodzi Ci o chlanie ?.
Mój sposób na luz jest chyba troszkę inny niż domniemany Twój :) przy moim jęzor jest na brodzie :papa:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.07.2015 12:00

Nie nie, tego nie miałem na myśli jak Boga kocham.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 29.07.2015 22:51

bluesman napisał(a):... Sądzę, że wiem co masz na myśli ale piszesz to w bardzo zwoalowany sposób nie lepiej napisać wprost, że chodzi Ci o chlanie ?...

człowieku chyba masz złe doświadczenia :wink:
na wszelki wypadek ponownie przeczytałem ten wpis i nigdzie nie znalazłem podtekstu ... "wysokoprocentowego"
a może gość miał na myśli siedzenie na doopie w jednym miejscu o plażowanie od rana do wieczora :?:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 09:18

Dokładnie, ta wycieczka absolutnie nie jest podstawowym punktem każdego pierwszego pobytu na Hvarze.

Ja miałem tam płynąć, także z biura Atlas, odpuściłem, bo:

1. wiało parę dni a wiedziałem, jak się pływa kiedy wieje
2. było mało chętnych i dawali małą łódź, ja mam małe dzieci, oni nie dają żadnego zabezpieczenia, musiałbym dzieciaki całą drogę trzymać mocno by mi nie wypadły
3. żona miała w dupie całodzienną wycieczkę i wolała powłóczyć się dla odmiany po lądzie
4. żona generalnie miała wszystko w dupie i wolała nigdzie się nie ruszać...

kiedyś jak ponownie zawitam na Hvar może popłynę, ale absolutnie bez ciśnienia
DorotaB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DorotaB » 30.07.2015 12:54

Wycieczki nie polecam dzieciom ponizej 8 lat. My zabralismy 10 latka, ktory zakwalifikowal dzien jako najlepszy na wakacjach, ale on plywak druzynowy jest ze szkrzelami zamiast pluc :mrgreen: .
Mnie zachwycila rozmaitosc aktywnosci, ktore mozna uskuteczniac zamiast plazowania, bo ja na plazy wytrzymuje gora 2 godziny. Trasy rowerowe bardzo fajne, powloczyc pieszo tez jest gdzie, pobiegac tez jest gdzie, dodac do tego plywanie i mozna codziennie triathlon zaliczyc :lol:
jest fajne dojscie do jaskini z zatoczki Stiniva, nawet do 2 jaskin, niewielkie, i troche wspinania jest, ale widok na zatoczke i morze bezcenne.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 30.07.2015 16:57

bluesman napisał(a):
andeo napisał(a):aaaa być może,my jechaliśmy drogą od strony Starego Gradu i była bardzo ok ;)
no szkoda że tak wyszło w tym roku ze Sv Nikola :? dobrze ,że choć Bluesman nie ma tego problemu :)

Tym razem jednak był problem :) Trasa wiodła z Vrboski przez Stari Grad dalej starą drogą do Hvaru skręt do Velo Grablije (zatrzymaliśmy się w bardzo klimatycznej knajpce gdzie poznaliśmy sympatycznych krakusów, knajpka niestety czynna od godz. 12 dopiero. W między czasie burza z obfitymi opadami) Przy okazji wrzucę zdjęcia bo dzisiaj rano wróciliśmy : ) Dalej szutrówka do Malo Grablije i zjazd do miejscowości Milna gdzie wzdłuż wybrzeża, dojechaliśmy do głównej, nowej drogi biegnącej z Hvaru i dalej jadąc nią tuż przed tunelem (w prawo) skierowaliśmy się na szutrówką prowadzącą na Św Nikolę. Cały czas aż dojeżdżając do Milny krążyły burze i dzięki temu nie odczuliśmy podjazdu (st. droga do Hvaru). Było pochmurno i stosunkowo chłodno. Po wjechaniu na wspomnianą główną drogę powrócił potworny upał, a późniejsza szutrówka w dużej części była w wąwozie. Licznik w pewnym momencie pokazał mi 38 st. szuter był strasznie luźny małżonka spasowała i prawie 3,5 km prowadziła rower pod górę. Dobrze, że mieliśmy duży zapas wody, a wspomnienie konoby Kolumbić z ew. zimnym piwem dodawało nam animuszu. Niestety nie napiliśmy się ! Okazało się, że mamy przy sobie tylko 35 kun, a Pan życzył sobie 20 kun za 0,5l Karlowacko. Zaproponowałem więc te 35 kun za 2 piwa na co on odmówił. Poddając się stwierdziłem, że zatem wezmę jedno i tu doznałem lekkiego szoku Pan stwierdził spokojnie, że nic mi nie sprzeda ! To był ten sam facet który 3 lata temu sprzedał nam piwo 0,33 za 10 kun (wówczas się nie targowałem) dostał 20 kun w banknocie i nie wydał bezczelnie reszty.

8O nie sprzedał Wam piwa? czyli na rowerze też ciężko tym razem ? no to czekamy dalej,czy komuś w tym roku udało się wejść na szczyt i w jaki sposób.
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 02.08.2015 12:34

Nie pamiętam już teraz na której plaży, ale wyłowiłem coś takiego:
IMG_0276.JPG

Wiecie co mogło w tej muszli mieszkać :?: Ma długość ok. 7 cm
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 02.08.2015 20:50

To nie muszla a pancerz po umarłym krabie moim zdaniem

Zrób zdjęcie drugiej strony
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 02.08.2015 21:23

Tytusdj napisał(a):To nie muszla a pancerz po umarłym krabie moim zdaniem

Tak, już wiem :) Bocian mnie uświadomił :wink:
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 05.08.2015 20:52

Zapisuje się do klubu :D
Jeśli można oczywiście :wink:

Jako wpisowe mam TU relację.
Po tegorocznym,pierwszym pobycie na tej wyspie postanowiłem ,że takową napiszę :wink:
Czytać to tam raczej nie ma co, ale za to jest trochę fotek.

Pozdrav.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.08.2015 11:54

Mam ogromną prośbę, przepraszam, że w tym wątku, ale pilnie poszukuję kwatery dla 4 osób ( miał być camp, ale znajomi marudzą).

Jadę z łódką (rib) , więc bliskość morza jest ważna.
Koniecznie wyspa Hvar (dlatego piszę w tym wątku ) i jej zachodnia lub poludniowa strona .
Czy ktoś ze stałych bywalców Hvaru może mi pomóc?
Termin od 12-13 sierpnia na około 10 dni lub dłużej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone