Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 25.07.2015 21:09

kaeres napisał(a):Podróż promem Spit-Stari Grad ponad 2x dłuższa i chyba też 2x droższa.

Wierząc stronie przewoźnika nawet 3x drożej i 3x dłużej :P
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 25.07.2015 21:18

luckylm napisał(a):Witam. Czy za prom można płacić w Euro lub kartą? Czytam o tym Hvarze i czytam i sam nie wiem, gdzie się dokładnie udać. Był ktoś w miejscowości Jelsa, Vrboska, Milna? Jest tam gdzie wyjść wieczorem, są jakieś fajne miejsca czy to raczej malutkie miejscowości? Wielkiego tłumu nie lubimy, ale na wakacjach za spokojnie być też nie może :) Z góry dzięki za opinię!

My za prom płaciliśmy w kunach, euro ani karty nie przyjęli ale to było rok temu, może się coś zmieniło.

Co do Jelsy i Hvar - piękne miejsca na wieczorny wypad. Jelsa dla mnie taka bardziej spokojna, kameralna a Hvar bardziej "na bogato" ale to moje subiektywne wrażenia :)
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 25.07.2015 21:56

Tytusdj napisał(a):
heca7 napisał(a):Nie wiem czy w tym wątku było bo ma ponad 100 stron. Ale osoby, które już przejechały trasę z Sucuraja ( w tym ja wielokrotnie :wink: ) radzą odczekać po zjeździe z promu w Sucuraju. Tzn zjeżdżasz, parkujesz, idziesz do sklepiku , na brzeg morza itd. Po 30 minutach , zanim przypłynie kolejny prom ruszasz prawie pustą drogą przed siebie.

Zjechałem z promu przedostatni i jechałem sobie na końcu grupy 5 aut bez najmniejszego problemu.
Nie wiem w czym problem, tam nie da się zasuwać i wyprzedzać, bo nie ma na to jakichkolwiek warunków.

Samochodów na promie jest w sumie max 35 pewnie, jak byłem było ich mniej bo sporo dostawczaków płynęło.

Tobie to nie przeszkadzało. Ale poprzednik uznał fakt jechania w konwoju za niewygodę. Dlatego podałam mu ten pomysł :wink: Niektórzy wolą jechać samotnie.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 26.07.2015 15:14

jak jedziesz za karawanem 30kmh to bezsprzecznie jest to problem i byłby i dla mnie

ale wielokrotnie spotkałem się z kulturą takich pojazdów, zjeżdżały do zatoki i puszczały ogonek za sobą, więc problemu nie było
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 28.07.2015 12:27

To że "zestaw" momentami jedzie 30 km/h na drodze z Sucuraja - normalne, ale należy też bacznie obserwować auta osobowe "ścinające" zakręty lub wyjeżdżające poza linię osi. Miałem taki przypadek wracając z Jelsy z kam. Holiday, jakaś "bystra" pani brała zakręt z rozmachem i zmusiła mnie do zatrzymania. Niemniej jednak sądzę że przejazd powrotny był w lepszym czasie, nie zachęcam do bicia rekordów.
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 28.07.2015 12:34

I jeszcze jedno bo umknęło, z miast Hvar, Stari Grad, Vrboska i Jelsa, potwierdzam, te ostatnie ma najwięcej ciepła i miłego klimatu, bez względu na porę dnia. Z pewnością tam wrócę.
DorotaB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DorotaB » 28.07.2015 13:45

Witam,
Wrocilismy w zeszlym tygodniu w 2.5tygodniowych wakacji w cro, z czego ostatni tydzien na Hvarze, ktory spenetrowalismy, ale mam gleboki niedosyt. Mieszkalismy w Starim Gradzie na skraju starego miasto, z okna widzialam krzyz na Glavicy i wieze kosciola sw Stepana o rzut beretem. Uskutecznilismy kilka wycieczek rowerowych na sam cypel. Dluga, szutrowa droga, na koncu waska, niesamochodowa troche nami wytrzepalo, ale po drodze sporo do zobaczenia, dotaralismy do malutkiej zatoczki i kapiel na golasa :D Pozniej zrobiliam wyprawe przez Dol (kosciolek odwiedzilam), pozniej trasa rowerowa przez Borovik, Remik to Vidikovac i z powrotem do SG. Trasa dosyc trudna, ale widoki przepyszne.
Poza tym wycieczki do Jelsy, Vborskiej, Ivan, Sw. Nadjelia, winnice przez tunel. Hvar kilka razy droga stara i nowa przez tunel, chociaz tego unikalismy (za duzo komerchy).
Uskutecznilismy tez calodniowa wycieczke po jaskiniach wodnych na Vis (zielona grota) i Bisevo (niebieska laguna, komercha, duzo ludzi, ale warto zobaczyc) na szybkiej, militarnej motorowce na 6 osob, w sumie ponad 8 godzin eskapady, niesamowite widoki, kapiele i nurkowanie w jaskiniach, skoki ze skalnych clifow do krystalicznie czystej wody. zostalismy dowiezieni do miejsc o ktorych malo kto wie i do jaskin, ktorych nie ma na mapie i wycieczki sie raczej nie zapuszczaja. Skipper byl kopalnia wiedzy o rejonie, historii, naturze itd. A moj 10 latek zostal dopuszczony do steru motorowki i prowadzil przez dosc dlugi czas. Troche droga impreza, ale zdecydowanie warto.
Zakochalam sie w Chorwacji i wroce, ale raczej nie w srodku lata, bo mamy ochote na wiecej wedrowek pieszych i szczegolnie rowerowych po wyspach i na ladzie. Marzy mi sie wyprawa rowerowa.
Pozdrawiam cromaniakow.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 28.07.2015 14:15

Możesz dać namiary na tę motorówkę do jaskiń?
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 28.07.2015 16:17

I ja taki namiar poproszę :) Brzmi zachęcająco :D
DorotaB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DorotaB » 28.07.2015 18:30

No nie moge zamiescic linkow bo nie mam stazu (WTF), wiec wpisz w wyszukiwarke
Ilirios Hvar Tours i na stronie wejdz na three caves tour tam sa namiary. Sama Agencja to Atlas jest w Hvarze obok hotelu Adriana.
Wszyscy skiperzy mowia dobrze po ang. Trzeba sie zabukowac i zaplacic kaucje 100kn/osobe przynajmniej na jeden dzien przed wycieczka osobiscie w Hvarze. Moga tez zabrac ze Splitu. Pozostala platnosc (znowu tylko w kunach) po wycieczce, nie przyjmuja karta. W sumie calosc ok. 600kn/osobe w tym osobna oplata za niebieska jaskinie (prowadzona przez rzad, wiec dowoza tam nasi skipperzy, kupujemy bilety we wlasnym zakresie 40kn/osobe, przesiadamy sie na lodki z przewodnikiem rowniez rzadowym) calosc pobytu w jaskini to jakies 10-15min. Jedyne miejsce w ktorym nie wolno plywac. Poza tym mnostwo postojow na ogladanie, plywanie, nurkowanie, i przerwa na lunch po drugiej stronie Bisevo w uroczej zatoczce z naturalna piaszczysta plaza, gdzie sa 2 male knajpki i zawijaja tylko male, prywatne motoroweczki, bo drogi ladowej nie ma.
Nie polecam nikomu, kto ma problem z kregoslupem, bo podroz motorowka jest troche jak na rollecosterze, szczegolnie powrot, bo wiatr jest wiekszy i ostron szkwaluje i sa niezle fale. Nasz skipper walczyl troche :D i powrot to jak 40min jazdy na rozjuszonym koniu.
Wycieczka warta kazdych pieniedzy. Nasz najlepszy dzien na wyspie.
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 28.07.2015 19:13

Wygląda bardzo obiecująco :) Jak uda nam się pojechać w tym roku na Hvar na pewno skorzystamy!! Dzięki za info, kompletnie nie mieliśmy pojęcia ze jest coś takiego :)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 28.07.2015 21:41

Ok dzięki, znam ich, Widać nie mieli dużo chętnych bo inaczej dają większą łajbę i tam mniej czuć fale. Poza tym lepiej umawiać się na dzień bez fal bo żeby przelecieć to w 8 godzin trzeba nieźle grzać po morzu.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.07.2015 10:56

Te wycieczki po jaskiniach to każdy wie kto był w Hvarze.
Oferty co 100m.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.07.2015 10:57

kaeres napisał(a):Te wycieczki po jaskiniach to każdy wie kto był w Hvarze.
Oferty co 100m.

Byłem, a nie wiem :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.07.2015 10:59

Chyba miałeś mocno urlopowe podejście do wakacji.
Maślane oczy i mętny uśmiech :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 127
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone