Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 23.07.2015 22:06

majeczka napisał(a)::D oj, tam, oj tam, zdecydowanie jednak polecam prom z Drvenika, tańszy, szybszy, na pewno również bardziej klimatyczny. Cóż wybór jednak należy do Ciebie.

:papa:

zgadzam się :)
ale po 14 godz, jazy ten klimat schodzi na drugi plan

Ps. za pierwszym razem ta trasa dał mi taki zastrzyk adrenaliny :twisted:
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 24.07.2015 07:29

m@rek napisał(a):pamiętaj, trasa do lub z Sucuraj to jedna z tych rzeczy którą musisz zaliczyć będąc na Hvarze 8)
... ja polecam do

Wpiszę to na listę...

m@rek napisał(a):ale nie ukrywam że jadąc pierwszy raz na Hvar kalkulowałem podobnie ... za 3 razem uznałem że nie warto

Też mam takie wrażenie, że nie warto.

majeczka napisał(a)::D oj, tam, oj tam, zdecydowanie jednak polecam prom z Drvenika, tańszy, szybszy, na pewno również bardziej klimatyczny. Cóż wybór jednak należy do Ciebie.

Może w takim razie taką wersję drogi przyjmiemy podczas powrotu(w celu porównania).

Tytusdj napisał(a):Marcin10 - wracając dwa razy rozważ godziny, bo ja chcąc być w Splicie przed 11 nie miałem innego wyjścia jak jechać do Sucuraja. Prom ze Stari Gradu jest albo za rano albo za późno. Tak więc jego godziny kursowania w moim wypadku go wykluczyły. Rano byłem 35 min przed odpłynięciem i byłem 21 w kolejce [wchodzi ok 30-35 samochodów].

Powodzenia!

To co Napisałeś także bierzemy pod uwagę. Jeżeli w Splicie będziemy za wcześnie lub za późno to lecimy dalej na Drvenik. Tam promy pływają znacznie częściej. W Splicie mamy prom o 11:00 lub dopiero o 14:00 i dlatego czas przybycia w zdecyduje jaki ostatecznie wariant przyjmiemy.

m@rek napisał(a):zgadzam się :)
ale po 14 godz, jazy ten klimat schodzi na drugi plan

I tu jest cały szkopuł. Po tylu godzinach jazdy wszyscy będziemy chcieli się zadekować na prom w Spilicie, co jednocześnie będzie początkiem odpoczynku
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 24.07.2015 08:05

To i ja swoje trzy grosze w temacie promów wtrącę. Wybraliśmy przeprawę z Drvenika ze względów ekonomicznych (wyliczyłem sobie, że uwzględniając paliwo, autostrady itp. wychodzi około 100 zł taniej niż ze Splitu). Po 18 godzinach jazdy i 30 minutowej przeprawie promowej "wylądowaliśmy" na wyspie. Z promu zjeżdżaliśmy jako przedostatni, w Sucuraju dość gęsto - nie było za bardzo gdzie się zatrzymać więc pojechaliśmy w konwoju prowadzonym przez dwa kampery. Jazda z prędkością 20-30 km/h, dodatkowo początkowy odcinek to jakieś dzikie krzaki, murki, ogólny bajzel, widoków mało, zaczęliśmy się zastanawiać gdzie ten piękny Hvar, o którym piszą na forum :wink: Droga nie jest jakaś trudna, po prostu wąska, trzeba uważać przy mijaniu się. Wszystko to powoduje wzrost poziomu zmęczenia, co po całonocnej jeździe może być niebezpieczne. Od Poljicy nowy odcinek drogi z widokami, kampery też gdzieś zjechały więc jechało się już lepiej, ale moim zdaniem na Hvar lepiej płynąć ze Splitu (szczególnie po długiej jeździe bez noclegów), natomiast wracać fajniej przez Sucuraj, jest się wypoczętym, widoczki w drugą stronę lepsze no i zawsze jest się o te "kilka" minut dłużej na wyspie (bo Hvar ciężko się opuszcza :) ).
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 24.07.2015 08:32

Nie wiem czy w tym wątku było bo ma ponad 100 stron. Ale osoby, które już przejechały trasę z Sucuraja ( w tym ja wielokrotnie :wink: ) radzą odczekać po zjeździe z promu w Sucuraju. Tzn zjeżdżasz, parkujesz, idziesz do sklepiku , na brzeg morza itd. Po 30 minutach , zanim przypłynie kolejny prom ruszasz prawie pustą drogą przed siebie.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.07.2015 08:43

To są na prawdę jakieś niuanse, na które jakoś nawet nie zwracałem uwagi.
Po 12h jeździe miłym odpoczynkiem było czekanie w kolejce na prom przy kawce w porcie, odpoczynek na promie.
Sama trasa z Sucuraja do Jelsy to już było po niemal 1,5h odpoczynku. Jechałem totalnie wyluzowany jakbym tych 12h nie miał za sobą.
Początek trasy może nie za ciekawy chociaż to przed Gdinj widać dwie strony wyspy (Peljesac + Korcula, a z drugiej ląd) taki stan rzeczy można zaobserwować tylko z gór jak ktoś lubi wspinaczkę), a tutaj mamy to w "cenie" przejazdu :)
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 24.07.2015 09:19

heca7 napisał(a):osoby, które już przejechały trasę z Sucuraja ( w tym ja wielokrotnie :wink: ) radzą odczekać po zjeździe z promu w Sucuraju

Wiem, ale jak wspomniałem, zjeżdżałem przedostatni, kilka osób przed mną wpadło na taki pomysł i przy zjeździe z promu nie było już się gdzie zatrzymać, a jeździć po miasteczku i szukać miejsca nam się już nie chciało. Może i gdzieś tam było widać Korcule itp., ale my byliśmy chyba za bardzo zmęczeni, dla nas widoki zaczęły się od Poljicy :) Fakt, że jak się jedzie w drugą stronę to widoki są już zdecydowanie lepsze.
Poprzedni raz do Chorwacji (Brela) jechaliśmy 17,5 godziny, teraz łącznie z przeprawą od Ivan Dolac wyszło nam 20 godzin, niby tylko 2,5 godziny różnicy, ale byliśmy wyraźnie bardziej zmęczeni, pewno następy raz na Hvar będę płynąć ze Splitu.
luckylm
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckylm » 24.07.2015 15:08

Witam. Czy za prom można płacić w Euro lub kartą? Czytam o tym Hvarze i czytam i sam nie wiem, gdzie się dokładnie udać. Był ktoś w miejscowości Jelsa, Vrboska, Milna? Jest tam gdzie wyjść wieczorem, są jakieś fajne miejsca czy to raczej malutkie miejscowości? Wielkiego tłumu nie lubimy, ale na wakacjach za spokojnie być też nie może :) Z góry dzięki za opinię!
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 24.07.2015 15:17

Ci którzy tu piszą to chyba wszyscy byli w tych miejscowościach ,co niektórzy nawet zdjęcia wklejali .Poczytaj .
Za prom płaciliśmy kartą .
O Jelsie np masz na stronie poprzedniej .Wpisz nazwy interesujących Cię miast w tym konkretnym wątku w wyszukiwarkę ,a potem już skocz do postu .pozdr
Shaddai
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shaddai » 25.07.2015 08:21

majeczka napisał(a):
Shaddai napisał(a):
g00ral napisał(a):skłaniam się ku Jelsie, ewentualnie zatunelowej południowej częsci wyspy - Ivan Dolac, Sveta Nedilja.

:D bardzo klimatyczne te fotki...

p.s. do części południowej można dorzuć jeszcze Zavalę, Jagodną, czy Bojanic Bad...

Bo cały Hvar, a w szczególności Jelsa jest klimatyczna...
luckylm
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckylm » 25.07.2015 09:50

andeo może troszkę źle sprecyzowałem pytanie, czytam dużo już ten wątek i widziałem zdjęcia na poprzednich str, patrze na street view na Jelse i bardzo mi się podoba teraz już wiem że będzie Jelsa albo Hvar, a co do promu to tak jak ktoś już tu powiedział chyba lepszym wyborem będzie Split i chciałbym tym o 5 rano - płynął ktoś? Na rozkładzie jest info, że pierwszeństwo maja samochody dostawowe i kurcze nie chciałbym stać w kolejce o 5 i nagle okaże się żeby się że trzeba do 08:30 czekać :/
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 25.07.2015 12:37

To ja tak po cichutku doradzam Ci Stari Grad ,miasteczko jest przepiękne wieczorową porą ,ale i w dzien niczego mu nie brakuje :wink:
Załączniki:
DSC_0238.JPG
DSC_0116.JPG
DSC_0109.JPG
DSC_0164.JPG
DSC_0156.JPG
DSC_0154.JPG
DSC_0153.JPG
DSC_0151.JPG
DSC_0253.JPG
DSC_0223.JPG
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 25.07.2015 14:17

andeo napisał(a):To ja tak po cichutku doradzam Ci Stari Grad ,miasteczko jest przepiękne wieczorową porą ,ale i w dzien niczego mu nie brakuje :wink:

Nie rób tego po cichu, bo to miasteczko o tak długiej historii zasługuje na odpowiednią reklamę.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 25.07.2015 14:19

luckylm napisał(a):Witam. Czy za prom można płacić w Euro lub kartą? Czytam o tym Hvarze i czytam i sam nie wiem, gdzie się dokładnie udać. Był ktoś w miejscowości Jelsa, Vrboska, Milna? Jest tam gdzie wyjść wieczorem, są jakieś fajne miejsca czy to raczej malutkie miejscowości? Wielkiego tłumu nie lubimy, ale na wakacjach za spokojnie być też nie może :) Z góry dzięki za opinię!

Wieczorami te miasteczka są pełne, bo jedzie się tam na spacer po całym dniu plaży, każdy chce odpocząć od skwaru po zachodzie, pospacerować, zjeść i spędzić miło czas. Promenady są pełne. Jak chcesz spokoju bez ludzi zostań raczej w zatoce.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 25.07.2015 14:23

heca7 napisał(a):Nie wiem czy w tym wątku było bo ma ponad 100 stron. Ale osoby, które już przejechały trasę z Sucuraja ( w tym ja wielokrotnie :wink: ) radzą odczekać po zjeździe z promu w Sucuraju. Tzn zjeżdżasz, parkujesz, idziesz do sklepiku , na brzeg morza itd. Po 30 minutach , zanim przypłynie kolejny prom ruszasz prawie pustą drogą przed siebie.

Zjechałem z promu przedostatni i jechałem sobie na końcu grupy 5 aut bez najmniejszego problemu.
Nie wiem w czym problem, tam nie da się zasuwać i wyprzedzać, bo nie ma na to jakichkolwiek warunków.

Samochodów na promie jest w sumie max 35 pewnie, jak byłem było ich mniej bo sporo dostawczaków płynęło.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 25.07.2015 14:26

Adek99 napisał(a): Droga nie jest jakaś trudna, po prostu wąska, trzeba uważać przy mijaniu się. Wszystko to powoduje wzrost poziomu zmęczenia, co po całonocnej jeździe może być niebezpieczne. {...} ale moim zdaniem na Hvar lepiej płynąć ze Splitu (szczególnie po długiej jeździe bez noclegów), natomiast wracać fajniej przez Sucuraj, jest się wypoczętym, widoczki w drugą stronę lepsze no i zawsze jest się o te "kilka" minut dłużej na wyspie (bo Hvar ciężko się opuszcza :) ).

AMEN

więcej w tym temacie z sensem już chyba napisać nie można
[to nie jest uzurpowanie sobie praw moderatora a jedynie moja subiektywna opinia] :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 126
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone