Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Shaddai
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shaddai » 21.07.2015 16:57

g00ral napisał(a):skłaniam się ku Jelsie, ewentualnie zatunelowej południowej częsci wyspy - Ivan Dolac, Sveta Nedilja. Najprawdopodobniej pojedziemy w ciemno (tak jak zawsze:))w połowie lipca w 6 osób.

Polecam Jelsę :) Jest urokliwa... Dodaję na okrasę parę fotek. Mam nadzieję tam wylądować na przełomie sierpnia i września :)
Jest klimat.jpg
Port Jelsa.jpg
Jelsa.jpg
Jelsa z góry.jpg
Jelsa widok na Brac.jpg
Jelsa kotek czeka na połów.jpg
Jelsa (2).jpg
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 21.07.2015 22:38

Tytusdj napisał(a):
Pamiętaj także że prom ze Splitu dopływa do przystani przy drodze 116 co sprawia, że do połowy wyspy dojedziesz łatwiej z tegoportu a nie Sucuraja (bo połowa drogi od Stari Gradu jest odnowiona a z Sucuraja jest stara wąska i bardzo kręta)

Dawno chyba nie było Cię na Hvarze, więc pewnie nie wiesz, że spora część drogi z Sucuraja jest po przebudowie, a do Jelsy prowadzi całkiem nowy odcinek z pominięciem słynnych "wstążeczek-harmonijek" :-)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.07.2015 23:33

Shaddai napisał(a):
g00ral napisał(a):skłaniam się ku Jelsie, ewentualnie zatunelowej południowej częsci wyspy - Ivan Dolac, Sveta Nedilja.

:D bardzo klimatyczne te fotki...

p.s. do części południowej można dorzuć jeszcze Zavalę, Jagodną, czy Bojanic Bad...
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 22.07.2015 07:28

Tytusdj napisał(a):
kaeres napisał(a):Sądzę, że oba te miasteczka gniotą ten komercyjny Hvar, który jest największą wydmuszką w Chorwacji.
Jelsa ma swój urok późnym wieczorem. Światła portu połączone z chorwacką muzyką mają ten jedyny klimat.

Do Hvaru warto pojechać by przejechać się starą drogą, samo miasto to inna inszość, ale moja gospodyni dała mi parę tipów i w sumie wyszedł z tej wizyty bardzo udany pobyt.

Odkąd na starej drodze postawili barierki ochronne rok temu to jazda nie ta sama co kiedyś.
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 22.07.2015 08:31

[quote="Roxi"]My w tym roku chcieliśmy odwiedzić Sv. Nikole i w sumie wjechaliśmy do góry, ale...
Praktycznie na samej górze, zaraz za gospodarstwem Kolumbić, na drodze stoi szlaban zamykany na klucz, a przed nim pobocze zagrodzone jest przez duże kamienie. Chcieliśmy zostawić samochód gdzieś obok i już nawet udało się zaparkować, ale przyjechał jakiś gość dżipem 4x4 i powiedział, że tutaj nie można zostawiać samochodów, bo to jego teren.

O kurcze, my tez byliśmy w tym roku w lipcu i widzelismy szlaban zostawiliśmy samochód i weszliśmy , za nami przyjechał jakiś jeep z panienkami, miał kluczyk do szlbanu i wjechał pod sam szczyt. nikt nam na szczęście nie zwrócił uwagi ze nie można parkowac
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 22.07.2015 10:34

Witam,
Jechałem trzy dni temu z Sucuraj do Jelsy i odcinek od Polijica jest rewelacja, szerokość i nawierzchnia bez zarzutu, za to odcinek od
Sucuraj przysporzył mi wrażeń (jazda z przyczepą), ale odpowiednie tempo i da się przejechać. Dla zainteresowanych w Holiday na chwilę obecną jeszcze wolne miejsca dla przyczep, kamperów i ok 50% wolnych miejsc na "półkach" na namioty. Generalnie spokój i relaks. Ciekawe jak będzie za miesiąc.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 22.07.2015 22:12

Basik_63 napisał(a):
Tytusdj napisał(a):
Pamiętaj także że prom ze Splitu dopływa do przystani przy drodze 116 co sprawia, że do połowy wyspy dojedziesz łatwiej z tegoportu a nie Sucuraja (bo połowa drogi od Stari Gradu jest odnowiona a z Sucuraja jest stara wąska i bardzo kręta)

Dawno chyba nie było Cię na Hvarze, więc pewnie nie wiesz, że spora część drogi z Sucuraja jest po przebudowie, a do Jelsy prowadzi całkiem nowy odcinek z pominięciem słynnych "wstążeczek-harmonijek" :-)

Z Hvaru wróciłem dzisiaj rano i to co napisałem odpowiada w 100% prawdzie. Prom ze Splitu dopływa do przystani przy drodze 116 co oznacza, że do środka wyspy z tego miejsca jest dokładnie tyle samo co z Sucuraja. Poniważ droga z Sucuraja jest kręta i nierówna, a do Poljicy jest wyremontowana, z promu w Starim Gradzie jedzie się szybciej do środka wyspy jak z Sucuraja.
Ostatnio edytowano 22.07.2015 22:18 przez Tytusdj, łącznie edytowano 1 raz
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 22.07.2015 22:17

Wracałem dzisiaj rano i byłem potem w Splicie. W Drveniku o 8:45 czekało z 80-100 pojazdów, co najmniej na 3 promy czekania, pływał tylko jeden prom zgodnie z harmonogramem. Tak więc kicha jak cholera.

Ok 11 w Splicie nie było chętnych na prom do Stari Gradu.

Sam sobie odpowiedz, co lepsze...

Przejazd autostradą 1h20min z Drvenika do Splitu, 20+22 kuny za tunel

Magistrala kręta, ruchliwa, wolna i dalej twierdzę, że są zdecydowanie bardziej urokliwe trasy w Europie od tej.

Od Drvenika do Plitvickich żadnych korków.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 22.07.2015 22:27

marcin10 napisał(a):Witam Wszystkich
W tym roku pierwszy raz wybieramy się na Hvar. Mam takie dyskusyjne pytanie związanie z przeprawą promową
...
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

cześć, będę się streszczał :)
3x na Hvarze - ID, 2x Drvenik, w tym roku Split
jak do tej pory zawsze jechałem nocą i uwierz mi po 12/14 godz jazdy wybieram opcję Split :!:
chcesz płynąć Drvenik - Sucuraj i podziwiać widoki ... zostaw sobie to na powrót jak będziesz wypoczęty
pozdrawiam
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 22.07.2015 23:35

My jechaliśmy do Jelsy z Dubrovnika więc Drvenik-Sucuray, załapaliśmy się na pierwszy prom, jako 25-26 auto (zestaw) w niedzielę ok 13.00. Poszło sprawnie .Powrót planujemy tą samą drogą w piątek ok 16-17 Stopień zauroczenia Hvarem wzrasta z dnia na dzień, dziś był wypad na "zatunelię " Sveta Nedela, Ivan Dolac, Zavala. Temperatura ok 30-32 stopni. Bajka. Napewno tu wrócę. Pozdrawiam
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 23.07.2015 08:15

Tytusdj napisał(a):Wracałem dzisiaj rano i byłem potem w Splicie. W Drveniku o 8:45 czekało z 80-100 pojazdów, co najmniej na 3 promy czekania, pływał tylko jeden prom zgodnie z harmonogramem. Tak więc kicha jak cholera.

Magistrala kręta, ruchliwa, wolna i dalej twierdzę, że są zdecydowanie bardziej urokliwe trasy w Europie od tej.

m@rek napisał(a):cześć, będę się streszczał :)
3x na Hvarze - ID, 2x Drvenik, w tym roku Split
jak do tej pory zawsze jechałem nocą i uwierz mi po 12/14 godz jazdy wybieram opcję Split :!:
chcesz płynąć Drvenik - Sucuraj i podziwiać widoki ... zostaw sobie to na powrót jak będziesz wypoczęty
pozdrawiam

Dokładnie o taką informację mi chodziło. Potwierdzacie moje wątpliwości i dlatego będę się trzymał pierwotnego pomysłu, czyli Split-Stari Grad.

Wielkie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
:papa:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 23.07.2015 10:51

Podróż promem Spit-Stari Grad ponad 2x dłuższa i chyba też 2x droższa.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 23.07.2015 21:35

marcin10 napisał(a):Dokładnie o taką informację mi chodziło. Potwierdzacie moje wątpliwości i dlatego będę się trzymał pierwotnego pomysłu, czyli Split-Stari Grad.

Wielkie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

pamiętaj, trasa do lub z Sucuraj to jedna z tych rzeczy którą musisz zaliczyć będąc na Hvarze 8)
... ja polecam do

kaeres napisał(a):Podróż promem Spit-Stari Grad ponad 2x dłuższa i chyba też 2x droższa.

nie będę wdawał się w dokładne cyferki ... coś za coś :)
ale nie ukrywam że jadąc pierwszy raz na Hvar kalkulowałem podobnie ... za 3 razem uznałem że nie warto
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.07.2015 21:50

:D oj, tam, oj tam, zdecydowanie jednak polecam prom z Drvenika, tańszy, szybszy, na pewno również bardziej klimatyczny. Cóż wybór jednak należy do Ciebie.

Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 23.07.2015 22:00

Moim zdaniem bardziej malownicza jest droga od Gdinija w stronę Hvaru niż do Sucuraja.

A najładniejszy pod względem widokowym jest odcinek starej drogi od Stari Gradu do Hvaru. Wyspę zjechałem całą więc mam porównanie.

Marcin10 - wracając dwa razy rozważ godziny, bo ja chcąc być w Splicie przed 11 nie miałem innego wyjścia jak jechać do Sucuraja. Prom ze Stari Gradu jest albo za rano albo za późno. Tak więc jego godziny kursowania w moim wypadku go wykluczyły. Rano byłem 35 min przed odpłynięciem i byłem 21 w kolejce [wchodzi ok 30-35 samochodów].

Powodzenia!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 125
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone