Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 09.09.2014 06:32

:D :D Plan zrobiony, zobaczymy na miejscu co z niego wyjdzie mam nadzieję, że uda się zrealizowac to co zaplanowaliśmy, że bedzie dobra pogoda. Dwa lata temu byliśmy w Podgorze od 15 września i była piękna pogoda tylko jedna nocna burza. Nie kupujecie wina, rakiji , miodu, oliwy od miejscowych???? Chcemy spróbować na miejscu ale zabrać też do domu na prezenty.. Nigdy nie jadłam kalmarów, które tak zachwalacie na forum, gdzie w tym rejonie najlepsze???? :papa: :papa:

Przez tunel skuterem nie można to jak objechać????
Czy na sv. Nikola damy rade skuterem???? Jeśli tak to z której strony :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 09.09.2014 14:26

elwirka_ napisał(a)::D :D Plan zrobiony, zobaczymy na miejscu co z niego wyjdzie mam nadzieję, że uda się zrealizowac to co zaplanowaliśmy, że bedzie dobra pogoda. Dwa lata temu byliśmy w Podgorze od 15 września i była piękna pogoda tylko jedna nocna burza. Nie kupujecie wina, rakiji , miodu, oliwy od miejscowych???? Chcemy spróbować na miejscu ale zabrać też do domu na prezenty.. Nigdy nie jadłam kalmarów, które tak zachwalacie na forum, gdzie w tym rejonie najlepsze???? :papa: :papa:

Przez tunel skuterem nie można to jak objechać????
Czy na sv. Nikola damy rade skuterem???? Jeśli tak to z której strony :papa:

No ja w tym roku przywiozłem chyba z 10 słoi miodu... lawendowy, mandarynkowy, szałwiowy, spadziowy...pyyyszne... alkoholu nie używamy więc nie wozimy za to dżemu figowego też przywieźliśmy sporo :D . Żeby kupić te specjały od miejscowych to najbliżej macie do Pitve tam jest straganik... lawendowy miód w okolicach Brusje gdzie są pola lawendy.
Przez tunel widziałem wielokrotnie przejeżdżających na skuterach ale oczywiście można dojechać szutrówką od strony Hvaru, wjazd na szutrówkę jadąc od strony Jelsy nową drogą zaraz za tunelem w lewo przed zatoką Dubovica, tamtędy też do zatoki Lucisce.
A jesli chodzi o szczyt Nikola to my wjeżdżaliśmy autem więc myślę że skuterem też da radę... wjazd również w okolicach tunelu na nowej drodze do Hvaru, punktem charakterystycznym przy wjeździe na drogę szutrową jest tablica z napisem KOLUMBIC, jadąc od Jelsy będzie również po lewej stronie, można podjechać niemal pod sam szczyt. Dokładne opisy ze zdjęciami są w relacjach trzeba poszperać.
Pozdrawiam :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 09.09.2014 18:08

W tym roku rasowego hvarskiego miodu raczej jak na lekarstwo. Za dużo deszczu. Największy wybór to w okolicach Opuzen. Tam też można znaleźć najlepszą jaką piłam mandarynkową rakiję. W desperacji dokupiłam miód na straganie w Pitve. Miał być mandarynkowy, ale do tego z Opuzen daleka mu droga. :( Ani smaku, ani aromatu mandarynki w nim nie ma. Podobnie z lawendowym, żaden nie spełnił oczekiwań mojego nosa. (Ja nie próbuję, ja wącham) :wink:
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 10.09.2014 13:49

:D :D Dziękuje wszystkim forumowiczom za informacje (wszystkie mam podrukowane) ale niestety w ostatniej chwili nastąpiła zmiana planów i jutro wyjeżdżamy na Pljesac do Trpanj, gdzie mam nadzieję pogoda będzie wspaniała i będziemy mogli troche poleniuchować i pozwiedzać okolice. Napiszę jak wróce. A Hvar zostawię mam nadzieję na następny rok jak będzie kwitła lawenda.
Pozdrawiam :papa: :papa: :papa:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 30.09.2014 09:17

Ja miałem odwrotnie w planach był Peljesač, a wylądowałem na Hvarze, dzięki temu żona przestała mnie męczyć wakacjami we Włoszech i za rok znowu Hvar;D
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 02.10.2014 08:28

My byliśmy w Trpanj bardzo nam sie podobało ale w przyszłym roku Hvar albo okolice Zadaru ale to tylko dlatego,że nie lubimy wracać w to samo miejsce. Chorwacja taka piękna, tyle cudnych miejsc wartych zobaczenia.. Teraz mamy trochę czasu aby zaplanować następne wakacje. Już tęsknimy i chciałoby się wrócić.... :papa: :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.10.2014 08:42

elwirka_ napisał(a): w przyszłym roku Hvar albo okolice Zadaru

Z tych dwóch miejsc - zdecydowanie lepiej wybrać Hvar :!: Oczywiście to subiektywne odczucie - tylko chyba sporo osób je podziela. :wink:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 02.10.2014 20:07

elwirka_ napisał(a):My byliśmy w Trpanj bardzo nam sie podobało ale w przyszłym roku Hvar albo okolice Zadaru ale to tylko dlatego,że nie lubimy wracać w to samo miejsce. Chorwacja taka piękna, tyle cudnych miejsc wartych zobaczenia.. Teraz mamy trochę czasu aby zaplanować następne wakacje. Już tęsknimy i chciałoby się wrócić.... :papa: :papa:

Swoje już w Chorwacji widziałem, więc różnicy mi nie robi w które miejsce pojadę. Z drugiej strony we wrześniu to lepiej pojechać tam gdzie będzie dużo słońca co Hvar gwarantuje.
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 01.12.2014 08:53

Witam!
Proszę o informację czy z wyspy Hvar jest połączenie promowe (samochodowe) z wyspą Brać?

Mam 3 tygodnie urlopu i chciałabym najpierw pojechać na Hvar (Stari Grad) a potem na Brać...

Dziękuję za pomoc
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.12.2014 11:24

ania.mor napisał(a):Witam!
Proszę o informację czy z wyspy Hvar jest połączenie promowe (samochodowe) z wyspą Brać?
...

Ze strony Jadrolinii wynika, że na Brać można dostać się tyko linią Split - Supetar lub Makarska - Sumartin.
Pomiędzy Hvar a Brać jedynie osobowe katamarany.

Ze stronki o wyspie Hvar wynika to samo.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.12.2014 11:25

ania.mor napisał(a):Witam!

Mam 3 tygodnie urlopu i chciałabym najpierw pojechać na Hvar (Stari Grad) a potem na Brać...

Dziękuję za pomoc

Niestety, jest tylko katamaran - połączenie dla pieszych, bez samochodu.

Trzeba wrócić do Splitu, ewentualnie do Drvenika i się cofnąć...

Pozdrawiam :papa:
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 01.12.2014 12:52

Dziękuję bardzo za pomoc.
Nie jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie więc chyba przez całe 3 tygodnie zostanę na Hvarze.

A może ktoś wspomoże mnie namiarami na fajną kwaterę we Vrboskiej dla 2+2?
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 01.12.2014 20:59

ania.mor napisał(a):Dziękuję bardzo za pomoc.
Nie jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie więc chyba przez całe 3 tygodnie zostanę na Hvarze.

A może ktoś wspomoże mnie namiarami na fajną kwaterę we Vrboskiej dla 2+2?

Mogę ale w Jelsie.
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 02.12.2014 11:59

Jelsa też moze być

Poproszę na adres:

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Dziękuję
rivaldoo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rivaldoo » 02.01.2015 14:52

Witam.
Od pewnego czasu przegladamy z zona to forum i natknęliśmy się na wiele ciekawych watków odnośnie wyspy Hvar.Jedziemy tylko w 2 ( ja i zona wiek ok. 27 lat) W tym roku po raz kolejny postanowiliśmy odwiedzic Chorwacje, tym razem padlo na wyspe Hvar  Mamy zamiar udac się w kierunku Jelsy.Myslelismy by zakotwiczyc na obrzezach Jelsy w kierunku Vrboskiej to jest na ulicy Vitarnja. Czy był już ktos może w tych okolicach? Jakie macie opinie na temat tego rejonu? Co myslicie o tamtejszych plazach? Czy może lepiej mieszkac tam a na plazowanie udac się gdzie indziej, np. na druga strone wyspy?
Czy moglby ktos nam pomoc?
Bardzo chetnie nawiązalibyśmy kontakt z Pania Kasia, bo jak zauważyliśmy pomogla już wielu cromaniakom i wie bardzo duzo na temat wyspy Hvar.
Prosimy o kontakt mailowy Pania Kasie
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone