Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 04.09.2014 13:07

elwirka_ napisał(a): Zdecydowaliśmy się na hotel Hvar w Jelsie, bdziemy tam od 12 wrzesnia. Chcielibyśmy jak najwięcej zobaczyć ale oczywiście korzystając z komunkacji na miejscu. Piszcie co obowiązkowo trzeba zobaczyc i ewentualnie czym dojechać i oczywiście gdzie najładniejsze plaże i coś dobrego do jedzenia. Już nie mogę się doczekać. POzdrawiam :D :D :D

Witaj do najładniejszych zatok i plaż ciężko wam będzie dojechać komunikacją... jeśli takowa funkcjonuje na Hvarze :D ... ale polecam wypożyczyć auto albo chociaz skuterek :papa:
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 05.09.2014 05:41

Mamy tylko 8 dni a chcielibyśmy zobaczyc wszystko co się da, dlatego proszę Was o pomoc co w pierwszej kolejności.... Wiem, że Hvar jest piękny ale chyba nie damy rady obejrzeć całą wyspę. Odnośnie transportu naczytałam się o skuterach, że niebezpiecznie ( z tym ubezpieczeniem coś tam) dlatego pytałam o inne środki transportu, oczywiście rower, autko, ale te skutery kuszą bo tak naprawde w życiu nie jeździłam skuterem także chyba spróbujemy. Gdzie najlepiej wypożyczyć i i i ile kosztują. Nie chcieliśmy opcji all bo chcemy spróbować coś dobrego poza hotelem. Co polecacie i gdzie ????? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi :papa: :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 05.09.2014 06:19

elwirka_ napisał(a):Mamy tylko 8 dni a chcielibyśmy zobaczyc wszystko co się da, dlatego proszę Was o pomoc co w pierwszej kolejności.... Wiem, że Hvar jest piękny ale chyba nie damy rady obejrzeć całą wyspę. Odnośnie transportu naczytałam się o skuterach, że niebezpiecznie ( z tym ubezpieczeniem coś tam) dlatego pytałam o inne środki transportu, oczywiście rower, autko, ale te skutery kuszą bo tak naprawde w życiu nie jeździłam skuterem także chyba spróbujemy. Gdzie najlepiej wypożyczyć i i i ile kosztują. Nie chcieliśmy opcji all bo chcemy spróbować coś dobrego poza hotelem. Co polecacie i gdzie ????? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi :papa: :papa:

My byliśmy już na Hvarze łącznie 29 dni i jeszcze nie widzieliśmy wszystkiego więc masz rację że 8 dni to niewiele...
moje must see to:
1. okolice Sv.Njedjeli - najpierw przejechać przez tunel Pitve wykuty w skale, jednokierunkowy długości 1,4km, wdrapać się do groty z ruinami klasztoru Augustianów, wykąpać się w przepięknej lagunie przy klubie wspinaczkowym przejechać szutrówką ze sv.Njedjeli do zatoki Dubowica po drodze kąpiel na plaży Lucisce.
2. wjechać albo wejść na szczyt sv.Nikola - opisy w relacjach
3. koniecznie przejechać starą baardzo widokową drogą do Hvaru przez Brusje gdzie są pola lawendowe lecz we wrześniu niewiele z nich zobaczycie
4.Spacery po urokliwych miasteczkach Jelsa, Stari Grad, Vrboska
5. wyprawa do miasta Hvar - ja zostawiam auto obok twierdzy Spaniola zwiedzamy ją i schodzimy uroczą alejką do miasta, unikniecie opłat parkingowych
6. zwiedzenie wioski Humac w połączeniu ze spacerkiem z przewodnikiem do jaskinii Grapceva - trzeba byś przed 9 rano obok konoby w Humacu tam przychodzi przewodnik bodajże w środy , soboty
7. zwiedzenie wiosek w środku wyspy, po drodze starą drogą do Hvaru Malo i Velo Grablje, Svirce, także kościół i cmentarz w Dolu, warto pochodzić po Pitve.
A w Jelsie koniecznie odwiedzić konobę Pelago no i zjeść pyyszne lody
w Starim Gradzie Antike lub Pharię i można wdrapać się na punkt widokowy-wzgórze Glavica

Trochę tego jest... jeszcze by się trochę znalazło lecz jak tyyle dacie radę to będzie baardzo dobrze
Powodzenia i pozdrawiam :papa:
Jesli jakieś pytania to pytajcie lecz większość opisów w.wym miejsc dojazdu itp. znajduje się w relacjach.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.09.2014 07:13

elwirka_ napisał(a): ale te skutery kuszą bo tak naprawde w życiu nie jeździłam skuterem także chyba spróbujemy. Gdzie najlepiej wypożyczyć i ile kosztują.

Jeśli nigdy na skuterze nie jeździłaś, to odradzam "naukę jazdę" na wypożyczonym sprzęcie. To, że po kieszeni uderzy, zaboli tylko portfel ( a uderzyć może porządnie) ale to tylko pół biedy; jak się połamiesz, to jest po wakacjach...Lepiej wypożycz auto lub .. rower
Do Vrboskiej i St.Gradu jest w miarę płasko - w sam raz na rowerek; do Hvaru - trzeba mieć naprawdę krzepę, żeby dać radę, ale nie jest to niemożliwe, możecie spróbować. tu rozkłady jazdy komunikacji publicznej na wyspie.
Przejrzyjcie tematy forumowe typu co zwiedzić na wyspie Hvar, strony wszystkich wyspowych T.Z-ów począwszy od Jelsy klik ...
Ostatnio edytowano 05.09.2014 07:29 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 05.09.2014 07:29

Podpisuję się pod listą powyżej 8)

W sierpniu w Jelsie wypożyczenie skutera kosztowało 150 kn za dobę plus paliwo oczywiście. Były też garbuski po 300 kn. Nie korzystaliśmy z tego, ale myślę że skuter pozwala na więcej- łatwiej zaparkować choć we wrześniu chyba nie powinno być z tym problemu. Ale jeśli dotąd nie jeździliście to pewnie nie warto ryzykować...

W Jelsie możecie też wypożyczyć łódkę i popłynąć do kilku zatok w okolicy. My wpadliśmy na ten pomysł pod koniec pobytu i...zabrakło nam czasu. Następnym razem :D

Jeśli chodzi o plażowanie w okolicy hotelu to najlepsza będzie zatoka Mina (w prawo, w przeciwnym kierunku niż centrum Jelsy). Postarajcie się jednak na wycieczki po wyspie zabierać podstawowy ekwipunek plażowy, fajnie wskoczyć do wody w jakimś cudnym miejscu które wypatrzycie po drodze.

Do Vrboski możecie pójść na spacer nadmorską drogą z Jelsy. Tam jeśli chodzi o konoby polecam Skojic.
We Vrboskiej warto wejść do twierdzy, na pewno w sierpniu była otwarta od 19.30 - nie wiem jak we wrześniu.

8 dni na wyspie oznacza, że liźniecie Hvaru- my byliśmy trzeci raz , łącznie 27 dni, i sporo jeszcze przed nami do zobaczenia :roll:

W Stari Gradzie koniecznie odwiedźcie panią Kasię (pozdrawiam :papa: ) - w sierpniu była na swoim posterunku do godz. 15.00. I Dom Hektorovica.

Mimo, że dopiero wróciłam zazdroszczę że za kilka dni będziecie oddychać Hvarem 8)

Udanego pobytu :D
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 05.09.2014 07:49

Wiedziałam, że na Was można liczyć. Zabieram się za przeglądanie stornek i wiadomości które podesłaliście. Dzięki za szybką odpowiedź. :papa: :D
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 05.09.2014 09:27

mariusz_77 napisał(a):
My byliśmy już na Hvarze łącznie 29 dni i jeszcze nie widzieliśmy wszystkiego więc masz rację że 8 dni to niewiele...
moje must see to:
1. okolice Sv.Njedjeli - najpierw przejechać przez tunel Pitve wykuty w skale, jednokierunkowy długości 1,4km, wdrapać się do groty z ruinami klasztoru Augustianów, wykąpać się w przepięknej lagunie przy klubie wspinaczkowym przejechać szutrówką ze sv.Njedjeli do zatoki Dubowica po drodze kąpiel na plaży Lucisce.
2. wjechać albo wejść na szczyt sv.Nikola - opisy w relacjach
3. koniecznie przejechać starą baardzo widokową drogą do Hvaru przez Brusje gdzie są pola lawendowe lecz we wrześniu niewiele z nich zobaczycie
4.Spacery po urokliwych miasteczkach Jelsa, Stari Grad, Vrboska
5. wyprawa do miasta Hvar - ja zostawiam auto obok twierdzy Spaniola zwiedzamy ją i schodzimy uroczą alejką do miasta, unikniecie opłat parkingowych
6. zwiedzenie wioski Humac w połączeniu ze spacerkiem z przewodnikiem do jaskinii Grapceva - trzeba byś przed 9 rano obok konoby w Humacu tam przychodzi przewodnik bodajże w środy , soboty
7. zwiedzenie wiosek w środku wyspy, po drodze starą drogą do Hvaru Malo i Velo Grablje, Svirce, także kościół i cmentarz w Dolu, warto pochodzić po Pitve.
A w Jelsie koniecznie odwiedzić konobę Pelago no i zjeść pyyszne lody
w Starim Gradzie Antike lub Pharię i można wdrapać się na punkt widokowy-wzgórze Glavica

Trochę tego jest... jeszcze by się trochę znalazło lecz jak tyyle dacie radę to będzie baardzo dobrze
Powodzenia i pozdrawiam :papa:
Jesli jakieś pytania to pytajcie lecz większość opisów w.wym miejsc dojazdu itp. znajduje się w relacjach.

DZięki Ci za ten opis,ja bardzo bym chciała pojechac kiedyś na Hvar,wiadomo,jeszcze poczytam i poszukam zanim wyjadę,ale tak treściwie opisałeś najważniejsze miejsca które warto zobaczyć! wydrukuję sobie to ,będzie na przyszłość.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.09.2014 11:59

Z listy Mariusza 77 zobaczyliśmy wszystko a byliśmy 4 dni. Z Jelsyy do Vrboskiej można pójść brzegiem, fajny spacerek.

Naszym miejscem na wyspie jest Stari Grad.

Pozdrawiam przy okazji Panią Kasię. :papa:
Przesympatyczna, ciągle uśmiechnięta, z pasją opowiadająca o Hvarze.

:hut:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 05.09.2014 13:28

kaszubskiexpress napisał(a):Z listy Mariusza 77 zobaczyliśmy wszystko a byliśmy 4 dni. Z Jelsyy do Vrboskiej można pójść brzegiem, fajny spacerek.

Naszym miejscem na wyspie jest Stari Grad.

Pozdrawiam przy okazji Panią Kasię. :papa:
Przesympatyczna, ciągle uśmiechnięta, z pasją opowiadająca o Hvarze.

:hut:

No to niezłe tempo mieliście :D myślę że na 8 dni spokojnie wystarczy... lecz jesli ktoś zwiedza w tempie (kaszubsko)expresowym to na liste rezerwową mozna wpisać zatoki w okolicy Gdinj lub Pokrivenika
albo też umocnienia i tunele na półwyspie Kabal :papa:
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 07.09.2014 22:42

Dołączam do MWH :D

Oj, całym sercem dołączam, nogami, rękami, nosem i oczami - ile się dało, tyle z wyspy wchłonęłam w siebie i taka "zahvarzona" mam w planach chodzić przez bez mała rok - do następnego wyjazdu :D

Stacjonowaliśmy w Uvali Torac, na południe Gdinja.

Oczywiście obejrzeliśmy ile się nam udało przez te 2 tygodnie - jedynie Vrboska mi przeszła koło nosa i Grapceva Spilja została obejrzana zza krat niedzielnym popołudniem - wejścia są w poniedziałki, środy i soboty, o 9 spod konoby. Myśmy w niedzielę wpadli na "przeszpiegi", czy się da z małym dzieckiem, jak daleko i w ogóle jak się przygotować. I niestety zrezygnowaliśmy z wypadu z przewodnikiem, bo jednak najmłodsza za mała na samodzielne podboje, a za duża (za ciężka ;) ) na nosidło - starszaki z Głowa Rodziny podeszli pod same kraty i mają w planach zdobyć jaskinię za jakiś czas ;)

W Starim Gradzie przejechaliśmy 2 razy koło Pani Kasi, ale po zaparkowaniu i szybkim biegu na jej miejsce pracy... zastaliśmy przystojnego młodziana - Pani Kasi w uroczej błękitnej sukience (może była biała w błękitny rzucik - słońce mocno świeciło wtedy :) ) już nie było :(
A szkoda, bo chciałam osobiście podziękować za tłumaczenie, które z dobrego serca dla mnie przygotowała - dla naszego Domu Kultury i dla dzieciaków z "mojej" grupy - dzięki pani Kasi mogliśmy (teraz już zaprzyjaźnioną!) Klapę Pasika zaprosić w ich ojczystym języku na wizytę i występy w naszej gminie :)
Pani Kasiu - jeszcze raz dziękuję, a osobiście, to się podczas kolejnej hvarskiej wizyty umówimy na dobrą kawę :)

Jeszcze w głowie mi pachnie lawendą, jeszcze nie mam serca ruszać zdjęć, ale jak dojrzeję, to napiszę, jak Hvar widziały oczy moje, Głowy Rodziny i M,M&M'sów :)
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 08.09.2014 06:41

:D Witam, możecie mi pomóc w zaplanawaniu tras zwiedzania, co z czym połączyć aby zobaczyć jak najwięcej z listy mariusza_77. Myślimy o wypożyczeniu rowerów, może auta bo skuter wybito nam już z głowy (znacie może ceny wynajmy rowerów, autka) lub jakimiś busiakmi. Chcemy spróbował kalmarów lub pyszną rybkę bo dużo tu o nich piszecie możecie polecić jakies miejsce gdzie są naprawdę dobre??? i lody oczywiście - gdzie najlepsze???? Gdzie można kupić winko i rakiję, będziemy w Jelsie:papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 08.09.2014 09:47

elwirka_ napisał(a)::D Witam, możecie mi pomóc w zaplanawaniu tras zwiedzania, co z czym połączyć aby zobaczyć jak najwięcej z listy mariusza_77. Myślimy o wypożyczeniu rowerów, może auta bo skuter wybito nam już z głowy (znacie może ceny wynajmy rowerów, autka) lub jakimiś busiakmi. Chcemy spróbował kalmarów lub pyszną rybkę bo dużo tu o nich piszecie możecie polecić jakies miejsce gdzie są naprawdę dobre??? i lody oczywiście - gdzie najlepsze???? Gdzie można kupić winko i rakiję, będziemy w Jelsie:papa:

Nie rozumiem dlaczego rezygnujecie ze skuterów :roll: jest to stosunkowo najtańszy i najfajniejszy sposób podróżowania... pierwszy raz w życiu wsiadłem na skuter na Krecie i jednego dnia zrobiliśmy tam ponad 200km, myślę że jeśli ktos nie ma ułańskiej fantazji, trochę oleju w głowie to nic mu sie nie stanie... szczerze namawiam... sama obsługa nic trudnego... gaz, hamulec i tyle... pożyczcie od kogos i pojeździjcie w domu :lol:
Rowerami raczej nie zwiedzicie wszystkiego, samochód dosyc drogo wychodzi ale nie pamiętam szczegółów :(
Myślę że rowerami z Jelsy można wybrać się do Starego Gradu, Vrboszki, Pitve ale już do Hvaru, Humaca i na objazd zatunelowej części ja osobiście wybrałbym sie skuterkiem :papa:
elwirka_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elwirka_ » 08.09.2014 12:02

czytajac Wasze relacje, próbuje ułożyc plan zwiedzania;
1)rowerami Jelsa -Pitve - Vrisnik - Svirce - Vrbanij - Vrboska - Jelsa
2)busem Jelsa - Sveta Nedjelja (Sv.Nikola piechotka), plaża - Jelsa
3) rowerami lub busem Stari Grad
4) Busem Hvar
5) Humac ( nie wiem czym?)
Skuter mi się bardzo podoba ale nie wiem gdzie jechać ??? Co o tym myślicie??? :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 08.09.2014 14:34

elwirka_ napisał(a):czytajac Wasze relacje, próbuje ułożyc plan zwiedzania;
1)rowerami Jelsa -Pitve - Vrisnik - Svirce - Vrbanij - Vrboska - Jelsa
2)busem Jelsa - Sveta Nedjelja (Sv.Nikola piechotka), plaża - Jelsa
3) rowerami lub busem Stari Grad
4) Busem Hvar
5) Humac ( nie wiem czym?)
Skuter mi się bardzo podoba ale nie wiem gdzie jechać ??? Co o tym myślicie??? :papa:

Skuterem to polecam przejechać się starą drogą do Hvaru przez Brusje, jest baaardzo widokowa i pola lawendowe można zobaczyć, a i też pozwiedzać wioski Velo i Malo Grablje.
Gdzie jechać to nie problem w Jelsie kupisz sobie mapę Hvaru i mozna objeżdżać wszystko, skuterkiem też fajnie pojechać do zatunelowych Ivan Dolac, Zavali; do Humaca tez skuterkiem dojedziecie :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 08.09.2014 19:07

Elwirko. Jak Jelsa to polecam jedzonko i lody w Obali. Najlepsza w tym roku pizzeria i lodziarnia w Jelsie. Jak chcecie spróbować czegoś oryginalnego to polecam grilowane figi z szynką w Konobie Turan. Chwalona też jest Konoba Virsnik w Virsniku. Zazdroszczę. My wróciliśmy na początku sierpnia i cały czas tęsknimy. :cry: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 101
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone