napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.08.2014 19:36
m@rek napisał(a):Witajcie,
Nie ukrywam że liczę na to że zaspokoicie moją ciekawość
Nad ID w kierunku SN "w górach" rzuca się w oczy odosobniony dom. Nie mam zdjęcia ale trudno go nie zauważyć. Ktoś z Was interesował się / namierzył w sieci ten obiekt
Będę wdzięczny za info.
pozdrav
Nie kojarzę, przyznam szczerze, ale najprawdopodobniej jest to po prostu ruina, jakich tutaj wiele... Trzeba pamiętać, że pierwotnie osady ale i domy "wiejskie" - odpowiedniki dzisiejszych "daczy" budowane były z dala od wybrzeża, często na wzgórzach (pewnie zwróciłeś uwagę, wzdłuż nowej drogi St.Grad - Hvar, że zarówno stare Zaraće jak i stara Milna znajdują się ponad drogą, w odróżnieniu od nowych części osad, które położone są w zatokach czyli poniżej drogi...).
tutaj
klik kilka ciekawostek o południowych osadach.. ale o obiekcie, o którym wspominasz ani słowa.. stąd mój wniosek, że to po prostu ruina zwyczajnego domu i nic więcej.. Gdybyś miał zdjęcie, mogłabym zapytać znajomego historyka...
lechiti napisał(a):Nie wiem dokładnie o jakim miejscu mówisz ale na Hvarze można spotkać ruiny domów w których mieszkały Serbskie rodziny.. może to jeden z nich.
Na pewno nie po południowej stronie wyspy... Dotyczy przede wszystkich starych domów wczasowych (własności serbskich zakładów pracy itp. np. zatoka Zenčišće - o ile się nie mylę) i niedokończonych prywatnych domów weekendowych w innych częściach wyspy np. za wioską Vela Rudina w stronę półwyspu Kabal. Na wyspie nigdy nie było serbskiej mniejszości... zatem nie ma żadnych ruin domów, w których mieszkały serbskie rodziny.