Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 28.06.2014 18:12

Kurde, to aż tak niebezpieczna jest ta droga?
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 28.06.2014 19:46

spokojnie :D :D bez paniki znak zakaz ruchu jest ustawiony po obu stronach/wjazdach na tą drogę postanowiłem potraktować go z przymrużeniem oka :lol: droga nie należy do łatwych ale bez przesady jeździłem nią 2 lata temu to i w tym roku jeśli miałem jechać ze SN do Hvaru to nie chciało mi się nadkładać tylu km przez Pitve i jechałem nią najpierw do Dubovicy później drugi raz do Hvaru, a dzisiaj wracając z festivalu lawendy w Velo Grablje też postanowiłem skręcić w tą drogę i pokonać ją w przeciwnym kierunku. Jest to trochę bardziej stresujące szczególnie przy mijankach (a takowe sie przydażyły :D ) bo jedzie sie od strony przepaści 8O. Lecz my dużo jeździmy po Hvarze i już chyba przywykliśmy... nawet żonka szczególnie nie panikuje :lol: .
trudniej było zawrócić po wjechaniu do Velo G. :papa:
Pozdrawiam ze slonecznego Hvaru :papa: :hut:
eulaliala
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eulaliala » 29.06.2014 20:24

Pani Katarzyna Głydziak Bojić, piszę tutaj, bo mam nadzieję, że przeczyta Pani mój post. Mamy z mężem ogromną prośbę. Wybieramy się do Starego Gradu - decyzję podjęliśmy m.in. dzięki Pani postom i opisom tej uroczej miejscowości. Znaleźliśmy nocleg w samym centrum u Pani Dinki, adres Riva 24. Czy Pani zdaniem to dobre miejsce na nocleg?

Bardzo proszę o odpowiedź :)

Serdecznie pozdrawiam,
Natalia
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.06.2014 21:35

eulaliala napisał(a):Pani Katarzyna Głydziak Bojić, piszę tutaj, bo mam nadzieję, że przeczyta Pani mój post. Mamy z mężem ogromną prośbę. Wybieramy się do Starego Gradu - decyzję podjęliśmy m.in. dzięki Pani postom i opisom tej uroczej miejscowości. Znaleźliśmy nocleg w samym centrum u Pani Dinki, adres Riva 24. Czy Pani zdaniem to dobre miejsce na nocleg?
Serdecznie pozdrawiam,
Natalia

Hm.... Kwatera w centrum ma swoje zalety ale i poważne wady. Wszystko zależy, czy to na cały urlop, czy też na 2-3 dni i oczywiście od tego, czego oczekujecie, czego szukacie.
Po pierwsze zero parkingu. Dom znajduje się na rivie, czyli na deptaku (to zona dla pieszych), czyli autem nie podjedziecie. Generalnie, o ile gospodarze czegoś nie zapewnią (nawet jeśli zapewnią, to będzie to w odległości kilkuset metrów od kwatery), to z miejscem na parkowanie auta będzie spory problem, ponieważ niedostateczna ilość miejsc parkingowych w centrum nawet dla mieszkańców miasteczka to największa bolączka St.Gradu. Chyba, że przylatujecie samolotem, to ten problem odpada.
Kolejna rzecz to fast food który znajduje się na parterze. Zbieg okoliczności: mąż pracował przy renowacji tego obiektu (dach) i twierdzi, że pion wentylacyjny biegnie z drugiej strony, więc w apartamencie nie powinno być tego zapachu, ale mimo wszystko, powinniście wiedzieć. Przed fest foodem jest kilka stolików, obok kafejka i generalnie riva ożywa na wieczór, to bardzo blisko głównego placu (Tvrdalj), gdzie odbywają się koncerty i tym podobne imprezy więc o tzw. świętym spokoju zapomnijcie (jeśli mowa o sezonie turystycznym).
Ale naturalnie można na to spojrzeć z innej strony: to kwatera w obrębie starówki, stary kamienny dom; jeśli chodzi Wam o wsłuchiwanie się w życie i puls St.Gradu to chyba jest to właściwe miejsce.
To tak na szybko. Jeśli macie jakieś konkretne pytania, chętnie odpowiem..
Pozdrawiam
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 30.06.2014 08:54

Pozdrawiam ze slonecznego Hvaru :papa: :hut:[/quote]

Pytanie ,jak wygląda sprawa cen w knajpkach.Znaczy pizza,jakies robale itp.My będziemy w Sw Nedjelji

pozdrawiam
eulaliala
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eulaliala » 30.06.2014 09:52

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
eulaliala napisał(a):Pani Katarzyna Głydziak Bojić, piszę tutaj, bo mam nadzieję, że przeczyta Pani mój post. Mamy z mężem ogromną prośbę. Wybieramy się do Starego Gradu - decyzję podjęliśmy m.in. dzięki Pani postom i opisom tej uroczej miejscowości. Znaleźliśmy nocleg w samym centrum u Pani Dinki, adres Riva 24. Czy Pani zdaniem to dobre miejsce na nocleg?
Serdecznie pozdrawiam,
Natalia

Hm.... Kwatera w centrum ma swoje zalety ale i poważne wady. Wszystko zależy, czy to na cały urlop, czy też na 2-3 dni i oczywiście od tego, czego oczekujecie, czego szukacie.
Po pierwsze zero parkingu. Dom znajduje się na rivie, czyli na deptaku (to zona dla pieszych), czyli autem nie podjedziecie. Generalnie, o ile gospodarze czegoś nie zapewnią (nawet jeśli zapewnią, to będzie to w odległości kilkuset metrów od kwatery), to z miejscem na parkowanie auta będzie spory problem, ponieważ niedostateczna ilość miejsc parkingowych w centrum nawet dla mieszkańców miasteczka to największa bolączka St.Gradu. Chyba, że przylatujecie samolotem, to ten problem odpada.
Kolejna rzecz to fast food który znajduje się na parterze. Zbieg okoliczności: mąż pracował przy renowacji tego obiektu (dach) i twierdzi, że pion wentylacyjny biegnie z drugiej strony, więc w apartamencie nie powinno być tego zapachu, ale mimo wszystko, powinniście wiedzieć. Przed fest foodem jest kilka stolików, obok kafejka i generalnie riva ożywa na wieczór, to bardzo blisko głównego placu (Tvrdalj), gdzie odbywają się koncerty i tym podobne imprezy więc o tzw. świętym spokoju zapomnijcie (jeśli mowa o sezonie turystycznym).
Ale naturalnie można na to spojrzeć z innej strony: to kwatera w obrębie starówki, stary kamienny dom; jeśli chodzi Wam o wsłuchiwanie się w życie i puls St.Gradu to chyba jest to właściwe miejsce.
To tak na szybko. Jeśli macie jakieś konkretne pytania, chętnie odpowiem..
Pozdrawiam

Bardzo dziękujemy za odpowiedź i za zapytanie męża :) O tym fast foodzie też myśleliśmy i nawet próbowaliśmy na zdjęciach i na google maps wywnioskować czy będzie nam pachnieć fast foodem w pokoju :) Skontaktowaliśmy się z właścicielką kwatery i zapytaliśmy o parking. Faktycznie, niestety parkingu żadnego nie ma, Pani Dinka proponuje żebyśmy parkowali na publicznym parkingu oddalonym o 300 metrów... Więc tak jak piszesz: zero parkingu. I to jest ta największa wada apartamentu... wakacje to taki czas, kiedy człowiek nie chce się denerwować i przez pół godziny krążyć po miasteczku i szukać miejsca parkingowego. A później iść kilkaset metrów w słońcu obładowany tobołkami ;) Dziękujemy za radę i uświadomienie nam, że ciężko w miasteczku z miejscami parkingowymi. Będziemy szukać dalej! Musimy coś znaleźć, bo to w końcu nasza podróż poślubna :) A wybieramy się już 19 lipca...
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 30.06.2014 10:51

Pakula napisał(a):Pozdrawiam ze slonecznego Hvaru :papa: :hut:

Pytanie ,jak wygląda sprawa cen w knajpkach.Znaczy pizza,jakies robale itp.My będziemy w Sw Nedjelji

pozdrawiam[/quote]

PIZZA od 40 do 70kn robali my raczej nie jadamy a dobre danie można zjeść w okolicach 70 -120kn chyba że jakieś danie dla wszystkich za 250-500kn. Polecam konobe PELAGO w Jelsie baardzo smacznie w SN w tym roku nie jedliśmy... dwa lata temu za 1 rybkę z plasterkiem cytryny zapłaciłem tu ponad 200kn. Najtaniej wychodzi smaczna dosyć pizza drogie są frytki - 20-25kn za porcję, napoje w knajpach 17kn za szklankę soku cappy
Pozdrawiam :papa:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 30.06.2014 17:27

To nieźle,ceny takie "wyspowe",a czy są w okolicy SN,Zawali jakieś markety typu Konzum?
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 30.06.2014 17:48

Po południowej stronie Hvaru tzn od SN do Zawali tego typu marketów nie ma, jedynie małe sklepiki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2014 20:37

Pakula napisał(a):To nieźle,ceny takie "wyspowe",a czy są w okolicy SN,Zawali jakieś markety typu Konzum?

http://www.popustolovac.hr/trgovine/kon ... almatinska
croand
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croand » 02.07.2014 23:15

Mam pytanie do p. Kasi ,która o sprawach chorwackich a hvarskich tym bardziej wiedzę ma przeogromną i na dodatek tak chętnie się nią dzieli na forum. O co chodzi. Otóż od 94 roku każde wakacje spędzamy w Chorwacji i to zawsze na kempingu i zawsze w przyczepie. I własnie o tę przyczepę chodzi. Czy myśli Pani że byłaby jakaś możliwość pozostawienia przyczepy u kogoś na jakimś parkingu , podwórku czy czymś takim oczywiście za odpowiednią opłatą ? W tamtym roku po raz pierwszy byliśmy na Hvarze no i stało się . Wyspa nas zauroczyła , tak że następne urlopy planujemy tylko tam. Stąd to pytanie . Ciągnięcie przyczepy 1500 km do przyjemności nie należy i wiąże się z dodatkowymi kosztami (autostrady , spalanie na i prom na Hvar). Jeżeli da nam Pani cień nadziei na takie rozwiązanie będziemy bardzo wdzięczni no i trochę inaczej przygotujemy się do wyjazdu.Jeżeli nie to i tak będziemy tam na przełomie lipca i sierpnia. Serdecznie pozdrawiamy
Zosia i Piotrek
Odkrywca
Re: Zakaz ruchu na szutrówce ze Sv.Nedjeli w stronę Hvar?? 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zosia i Piotrek » 04.07.2014 14:30

Zosia i Piotrek napisał(a):
Pakula napisał(a):Ooo, to niedobrze za dwa tygodnie mam zamiar tamtędy jeździć.

Witam,
mam pierwszą wiadomość, podobno był jakiś wypadek ...

Witam ponownie. Czas na sprostowanie. Zakaz ruchu postawiono w wyniku ulew, które miejscami pogorszyły jakość szutrówki.

Mariusz czy możesz się na ten temat wypowiedzieć? Czy dojazd na Lucisce większym autem jest możliwy?

Pozdrawiam, Zosia
kaszubskiexpress
Weteran
Re: Zakaz ruchu na szutrówce ze Sv.Nedjeli w stronę Hvar?? 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.07.2014 09:29

Pakula napisał(a):Ooo, to niedobrze za dwa tygodnie mam zamiar tamtędy jeździć.

Witam,
mam pierwszą wiadomość, podobno był jakiś wypadek ...

Witam ponownie. Czas na sprostowanie. Zakaz ruchu postawiono w wyniku ulew, które miejscami pogorszyły jakość szutrówki.

Mariusz czy możesz się na ten temat wypowiedzieć? Czy dojazd na Lucisce większym autem jest możliwy?

Pozdrawiam, Zosia

Jechałem tą drogą chyba 07.06.
Mój samochód jest dość niski, przy wolnej jeździe nic mi nie tłukło w podwozie, no prawie nic.
Na całym odcinku minęliśmy tylko jeden samochód terenowy, na chorwackich nr.
Cisnął dość szybko, więc zjechałem na środek drogi, żeby zmusić gościa do zmniejszenia prędkości, gdybym tego nie zrobił, pewnie musiałbym odwiedzić lakiernika. Trochę się gotował, ale zwolnił do bezpiecznej prędkości.

:hut:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 05.07.2014 14:23

witam dopiero dzisiaj wróciłem z Hvaru :(
Odpowiadając: to ja nie widzę różnicy w przejeździe przez całą szutrówkę z tym co zastałem 2 lata temu, natomiast jeśli chodzi tylko o dojazd ze SN do plaży Lucisce to bez problemu poradzi tam sobie niemal każdy samochód, spotkałem Polaków w małym Clio... dalsza część szutrówki jest bardziej wymagająca :D lecz jadąc powoli spokojnie do przejechania
Pozdrawiam :papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.07.2014 20:08

mariusz_77 napisał(a):witam dopiero dzisiaj wróciłem z Hvaru :(

...i jakie wrażenia?

Zaliczyłeś może hvarskie Acapulco? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone