Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.03.2014 10:14

A ja dopiero pierwszy raz na Hvar...

Zerkam sobie na różne mapy wyspy i rodzi mi się w głowie taka idea: w mojej licznej rodzinie jest dwóch nastolatków płci niewątpliwie męskiej, którzy lubią ruch i szwendanie się po różnych zakamarkach. Na mapie widzę sporo jaskiń. Najpopularniejsza oczywiście Grapčeva Špilja i o niej już sobie poczytałam, zwłaszcza w relacjach. Niedaleko Uvali Skozanje jest też Kraljeva Špilja, którą mam nadzieję odnaleźć. Przy którejś Stinivie też wiem, że jakieś groty znajdę. Marzą mi się więc takie wakacje szlakiem hvarskich jaskiń, sądzę, że to by się chłopakom spodobało.
Pytanie jest: czy znacie jeszcze inne jaskinie na Hvarze, które mogę odwiedzić z moimi synami? Co polecicie?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2014 10:48

Markova špilja na Pelerinie...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.03.2014 11:05

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Markova špilja na Pelerinie...

Dzięki serdeczne :D
Nieśmiało zerkałam w jej stronę, tylko jak tam najlepiej dotrzeć? Gdzie najbliżej zostawię samochód, bo potem jak domyślam się, jakiś kawałek do przejścia zostaje?...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2014 12:06

Nie jestem w stanie pomóc, ponieważ unikam "klaustrofobicznych sytuacji".. W każdym razie nie radziłabym wybierać się tam samemu... powinien iść z Wami ktoś, kto już tam był.. ponoć nie łatwo to znaleźć.. Z dojazdem rzeczywiście problem, ponieważ na Pelegrin nie ma wjazdu.... Niewątpliwie najlepiej byłoby dostać się tam z morza.... od strony zatoki.

Kojarzę też jaskinię w okolicy opuszczonej wioski Malo Grablje (Babina špilja)
Generalnie jednak... poza Grapčevą i jaskinią Gospe od snijega (górującą nad wioską Sv.Nedjelja) niezmiernie trudno odnaleźć pozostałe liczne jaskinie.... szlaki nie są oznaczone, pozarastane.. Naprawdę bez towarzystwa kogoś miejscowego, kto już w danym miejscu był, praktycznie jesteście bez szans.. Jedyne wyjście, to pytać gospodarzy a i w miejscowych tz o kontakt z kimś, kto mógłby Was zaprowadzić...
Pozdrawiam
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.03.2014 12:39

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...

Bardzo dziękuję za pomoc.
Mam nadzieję, że moi gospodarze będą wiedzieli coś przynajmniej o jaskiniach w rejonie Gdinj. Na mapkach są zaznaczone wąskie ścieżki, ale pewnie mogę ich nawet nie zauważyć w terenie.
Do ruin w grocie przy Sv. Nedjelji się z pewnością wybiorę - to po drodze na Sv. Nikola, o ile pamiętam?
Trochę szkoda, że te jaskinie są tak zaniedbane, mogłyby stanowić ciekawą atrakcję wyspy.
boluś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) boluś » 14.03.2014 12:45

my w tym roku drugi raz na Hvar :) Już się nie mogę doczekać
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2014 13:08

Zdaję sobie sprawę z tego, że nie łatwo będzie wśród miejscowych znaleźć jakiegoś "przewodnika", ponieważ miejscowi raczej nie bardzo zainteresowani są eksplorowaniem wyspy w ten sposób.... ale trzymam kciuki.
Co do tego, czy jaskinie są zaniedbanym potencjałem miejscowej turystyki.. cóż.. póki co, na ile pozwalają na to skąpe i nieregularnie napływające środki finansowe, są one penetrowane przez archeologów, ponieważ stanowią ważne potencjalne stanowiska znalezisk neolitycznych... Zatem tak naprawdę nie wiem, na ile w interesie nas wszystkich jest ułatwianie dostępu do tych jaskiń turystom, zanim zostaną one dokładnie przebadane...
Pozdrawiam
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.03.2014 13:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do tego, czy jaskinie są zaniedbanym potencjałem miejscowej turystyki.. cóż.. póki co, na ile pozwalają na to skąpe i nieregularnie napływające środki finansowe, są one penetrowane przez archeologów, ponieważ stanowią ważne potencjalne stanowiska znalezisk neolitycznych... Zatem tak naprawdę nie wiem, na ile w interesie nas wszystkich jest ułatwianie dostępu do tych jaskiń turystom, zanim zostaną one dokładnie przebadane...

Racja... Sądziłam, że po prostu leżą odłogiem, niewykorzystane w żaden sposób.
Czytałam gdzieś o znaleziskach w Markovej Špilji właśnie, o ile pamiętam część z nich tradycyjnie wywieziono do Splitu...
Pozdrawiam ciepło :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2014 13:26

Do tej pory dość porządnie przebadano Markovą, Grapčevą, Ormanicę (okolice Jelsy), Badanj (okolice zatoki Pokrivenik).
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 14.03.2014 22:34

Jedną z jaskiń znajdziesz w Vela Stiniva. :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.03.2014 22:38

Basik_63 napisał(a):Jedną z jaskiń znajdziesz w Vela Stiniva. :)

Dziękuję za podpowiedź :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2014 22:46

Nawet dwie...jedna w lewo, druga w prawo ....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.03.2014 22:53

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Nawet dwie...jedna w lewo, druga w prawo ....

Tak, już sobie przypominam - Aldonka o nich pisała... :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.03.2014 13:12

Zgadza się :)
czy-odkryjemy-milosc-nieznana-hvar-wrzesien-2013-t43708-135.html
Te zwiedziła Jacek samotnie. Ja byłam również w jaskini w zatoce Pokrvenik. I mnie się tam bardzo podobało :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 15.03.2014 14:24

Aldonko, właśnie wczoraj przypomniałam sobie ten fragment Twojej relacji. No to mam 3 dodatkowe jaskinie dla chłopaków. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone