Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 26.01.2014 21:01

Cmok_Wawelski napisał(a):..
Co gorsza, dostałem z tego powodu szlaban na Chorwację :(

To Ci się narobiło, mi udało się przekonać małżonkę do Pejlesaca w tym roku(mam nadzieję że za dużo nie będzie o nim czytać, jak w przypadku Hvaru w zeszłym roku i co najwyżej wyładuje się podczas jazdy jak w zeszłym roku, pewnie teksty będą podobne), ale co tam w końcu urlop w Cro tylko raz w roku, więc jakoś przeżyje i ja i ona, wiem jedno w tym roku Hvar po raz drugi , a tym bardziej zatunelowy by nie przeszedł :oczko_usmiech: więc trzeba było kombinować :mrgreen:
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 26.01.2014 21:35

barti75 napisał(a):
Cmok_Wawelski napisał(a):..
Co gorsza, dostałem z tego powodu szlaban na Chorwację :(

To Ci się narobiło, mi udało się przekonać małżonkę do Pejlesaca w tym roku(mam nadzieję że za dużo nie będzie o nim czytać, jak w przypadku Hvaru w zeszłym roku i co najwyżej wyładuje się podczas jazdy jak w zeszłym roku, pewnie teksty będą podobne), ale co tam w końcu urlop w Cro tylko raz w roku, więc jakoś przeżyje i ja i ona, wiem jedno w tym roku Hvar po raz drugi , a tym bardziej zatunelowy by nie przeszedł :oczko_usmiech: więc trzeba było kombinować :mrgreen:

No niestety, swoim autem - spoko, ale cudzym po Hvarze - rosyjska ruletka. W sumie nie dziwię się kobiecie, że miała stracha.
A tak ku przestrodze i ku wytłumaczeniu, drogi na Hvarze zatunelowym wymagają sporego doświadczenia od kierowcy i to nie dlatego,że sa wąskie, kręte i Hołowczyc gubi zakręty.
Problem w tym, że niestety jest masa kierowców przyjezdnych uniemożliwiających bezpieczny ruch w takich warunkach, blokują wjazdy, wyjazdy, wąskie uliczki, parkują gdzie się da, a nie powinno i to często są rodacy z Polski.Dramat i zero wyobraźni.
Drogi Peljesca są jak autostrady w porównaniu do tych z Hvaru, tak, że super wakacje przed Tobą :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 26.01.2014 21:53

Cmok_Wawelski napisał(a):...na Hvarze zatunelowym wymagają sporego doświadczenia od kierowcy i to nie dlatego,że sa wąskie, kręte i Hołowczyc gubi zakręty.
problem w tym, że niestety jest masa kierowców przyjezdnych uniemożliwiających bezpieczny ruch w taki warunkach, blokują wjazdy, wyjazdy, wąskie uliczki, parkują gdzie się da, a nie powinno i to często są rodacy z Polski.Dramat i zero wyobraźni.

od chyba 7:54min na TYM moim filmiku widać jak kierowcom brak wyobraźni(a wystarczyłoby się zatrzymać przed zakrętem), wystarczy jazda trochę dłuższym niż osobówka i może być różnie, osobiście nie wiem czy akurat jak bym tam jechał Land Cruiserem ojca czy bym się zmieścił jak Insignią bardzo możliwe, że Pan z czarnego clio mógłby mieć przerysowany lewy bok :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.01.2014 00:05

Cmok_Wawelski napisał(a):Drogi Peljesca są jak autostrady w porównaniu do tych z Hvaru, tak, że super wakacje przed Tobą :)

Oj mało dróg na Peljesacu widzieliście, mało.

Nie uważam, żeby drogi czy to Hvarze przed czy za tunelowym, czy na Peljesacu wymagały jakiegoś super doświadczenia kierowcy. Wymagają rozwagi, uwagi i ograniczonego zaufania do innych kierowców. I tyle. Czyli jak wszędzie.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 27.01.2014 20:07

Oj koledzy, koledzy jednym słowem macie przerypane z takimi strachliwymi żonkami. W mojej rodzince na szczęście lub nieszczęście :twisted: to ja jestem koleżanka kierowniczka wycieczki. Ja decyduję i ja organizuję. Maż ma nas tylko cało dowieźć do z góry obranych celów. :wink: Na szczęście drogi Hvaru nie są mu straszne. Już po pierwszym razie jeździł starą drogą do Hvaru jak stary Chorwat. :mrgreen: Już mnie stopy swędzą na samą myśl, że za kilka miesięcy znowu będę deptać różne hvarskie ścieżki. :hearts:
jacekcic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcic » 27.01.2014 20:58

Witam
U mnie wygląda to w ten sposób, że za każdym razem gdy wyjeżdżamy na wakacje do Cro żona obiecuje, że będziemy się zmieniać za kierownicą w drodze. Po około godzinie razem z córką już śpią i niestety pozostaję jedynym kierowcą.
Jakie są drogi na Hvarze?
Moim zdaniem takie same jak gdzie indziej, ale też specyficzne.
Droga Sućuraj - Hvar (116-tka) bardzo dobrej jakości szczególnie na odcinku Jelsa - Hvar tym bardzie, że na przełomie czerwca/lipca 2013 roku był remontowany odcinek przed Jelsą. Ale uwaga. Dla zmęczonych długą drogą gdy metę mamy na wyciągnięcie dłoni częste zakręty mogą być zdradliwe.
Stara droga Hvar - Brusje - Grablje trochę niebezpieczna, ale przede wszystkim przepiękna widokowo z polami lawendy na przełomie czerwca/lipca. Moja żona przy pierwszym razie zamykała oczy, a przy kolejnych piała z zachwytu.
O szutrach pisała Maslinka. Ja jechałem dwukrotnie. Pierwszy raz Humac - Sv. Juraj i wyjazd przy Tunelu Pitve. Drugi szutr to wjazd pod Sv. Nikola. W obydwu przypadkach widoki na Jadran przepiękne :D , ale żal samochodu :cry:
Pozdrawiam
Jacek
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 27.01.2014 21:37

Basik_63 napisał(a):Oj koledzy, koledzy jednym słowem macie przerypane z takimi strachliwymi żonkami. W mojej rodzince na szczęście lub nieszczęście :twisted: to ja jestem koleżanka kierowniczka wycieczki. Ja decyduję i ja organizuję. Maż ma nas tylko cało dowieźć do z góry obranych celów. :wink: Na szczęście drogi Hvaru nie są mu straszne. Już po pierwszym razie jeździł starą drogą do Hvaru jak stary Chorwat. :mrgreen: Już mnie stopy swędzą na samą myśl, że za kilka miesięcy znowu będę deptać różne hvarskie ścieżki. :hearts:

Dziękuję, że mnie tak doceniłaś. :D :D :D
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.02.2014 21:57

kajakiem z Hvaru na Scedro
znalazłem coś takiego, nie każdy by się odważył i wielu by odpuściło.
Ja na Scedro byłem Ribem więc dużo prostsza sprawa ,piękne miejsce warto się wybrać, dawniej wyspa była zamieszkała.
Zuzek2010
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzek2010 » 04.02.2014 21:37

Milena_g2 napisał(a):Witajcie!
My również w drugiej połowie lipca Hvar! Po przeczytaniu nie wiem ilu wpisów i przewertowaniu internetu w każdą możliwą stronę. Czy ktoś kojarzy może Apartamenty Damir w Ivan Dolac właśnie? Właściciel to Damir Gurdulic.
Będę wdzięczna za info :-)

No właśnie ja jadę w tym roku i czy Wam się podobało, czy apartament jest ok? Dzięki za info
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.03.2014 19:57

Drodzy Klubowicze!
Miałam chwilę czasu i uzupełniłam spis Waszych relacji z Hvaru na pierwszej stronie.

Jak o kimś zapomniałam, to krzyczcie ;)

Pozdrav :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.03.2014 20:05

W tym roku 3 raz na Hvar :) muszę zobaczyć z bliska miejsce gdzie 2 lata temu gdzie złamałem obie ręce :) poza tym jeszcze wielu miejsc nie widziałem :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 13.03.2014 20:22

bluesman napisał(a):W tym roku 3 raz na Hvar :) muszę zobaczyć z bliska miejsce gdzie 2 lata temu gdzie złamałem obie ręce :) poza tym jeszcze wielu miejsc nie widziałem :)

Tylko uważaj tym razem :D nie szalej... :lol:
My w tym roku Hvar po raz drugi pozdrawiam :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.03.2014 20:31

Najgorsze to, że nie szalałem tylko podziwiałem widoki w Sn N. na progu zwalniającym się to stało :(
Mój stres to nic małżonka miała większy :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 13.03.2014 20:54

Pamiętam... muszę uważać na ten próg...
Hvarskie widoki mogą spowodować, że zapomina się o Bożym świecie :D :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 14.03.2014 07:21

A ja w tym roku po raz czwarty zamierzam zdobywać hvarskie ścieżki i szczyty. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone