Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 02.12.2013 12:46

mariusz_77 napisał(a):Mam pytanko... czy ktoś z miłośników Hvaru przebywając na wyspie wybierał sie na jednodniową wycieczkę do Mostaru?
Co myślicie o takim pomyśle...? Będę stacjonował jak zwykle w Sv.Njedjeli i chciałbym zwiedzić Mostar... tylko mam wątpliwości czy wystarczy mi czasu...?

Mariusz powinno starczyć spokojnie, my w tym roku byliśmy ze znajomymi, którzy byli 1 raz w Chorwacji i się uparli żeby z Hvaru gonić do Dubrovnika - nam średnio ten pomysł podobał, bo byliśmy w nim rok temu, ale pojechaliśmy i naprawdę jak na jednodniową wycieczkę to czasu starczyło spokojnie na spacer i to bez wywieszonego języka , więc na Mostar też spokojnie starczy Wam czasu, tylko trzeba się załapać na 1 prom z Drvenika
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 02.12.2013 13:07

Pamiętaj, że w Mostarze będzie ze 3-4 stopnie Celsjusza więcej niż w okolicy. Ciężko sie zwiedza tam cokolwiek w czasie dnia.
Pozdrav.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.12.2013 22:09

rodaivuk napisał(a):Pamiętaj, że w Mostarze będzie ze 3-4 stopnie Celsjusza więcej niż w okolicy. Ciężko sie zwiedza tam cokolwiek w czasie dnia.
Pozdrav.

Rzeczywiście, kiedy byliśmy tam w lipcu termometr pokazał 42 stopnie... i z Mostaru trzeba było jechać prosto na Kravice. :D

Tak przy okazji - właśnie sobie uzmysłowiłam, że chyba popełniłam błąd rezerwując apartament od 5 sierpnia - to przecież święto narodowe w Chorwacji. :? Dotąd jeździliśmy zawsze w lipcu, więc nie wiem, jak takie święto przekłada się na ruch na drogach, korki, przeprawę promową na Hvar, itp. Chcemy być w Drveniku w godzinach porannych. Czy sugerowalibyście zmianę terminu? Myślę, że byłoby to jeszcze w tej chwili możliwe. Poradźcie, proszę...
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 22.12.2013 10:45

Byliśmy już kilka razy w Chorwacji (Korcula, 2x Peljesac, Brac) i teraz przyszła pora na wyspę Hvar.
Na początku lipca wybieramy się do miejscowości Stari Grad, ponieważ tam mój mąż i starsza córka będą tam na kursie w polskiej szkole nurkowania.
Apartament mamy wynajęty przy restauracji Eremitaż czyli blisko do szkoły nurkowania. Wiem, ze obok jest plaża miejska i plaża przy hotelu Arkadia ale boję się, że może tam być tłumek w sezonie.
Czy możecie polecić nam jakieś fajne alternatywne plaże z łagodnym zejściem (młodsza córka ma 5 lat)? Jesteśmy zmotoryzowani więc większa odległość nie sprawi nam problemu.
MariuszD
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszD » 22.12.2013 12:06

Mikromir napisał(a):Hmmm...
Wakacje zabukowane, zatoczki Gdinjskie fajne, wszystko super, tylko pojawiają się dość istotne pytania. Może to przejaw paniki, a może wynik nadmiaru informacji w necie, nie mniej jednak przeczytałam historię pewnej pani, którą ukąsił wąż poskok. Miało to miejsce gdzieś w okolicy Sucurja. Ponoć zabrali ją do szpitala w Hvarze (drugi koniec wyspy 8O), a stamtąd dopiero helikopterem do Splitu, gdzie podano jej surowicę. Przeżyła (tydzień w szpitalu), ale groza została...
Chciałabym na wszelki wypadek przygotować procedury postępowania dla całej rodziny na okoliczność podobnego zdarzenia w Uvali Skozanje. Chodzi mi o nagłe, poważne wypadki jak poskoki, czarne wdowy, osa w tchawicy i te rzeczy. Wiem, że najbliższa przychodnia jest w Jelsie, W Sucurju pewnie też. Tylko w jaki sposób najszybciej można zapewnić ofierze pomoc medyczną? Dzwonić 112? Jechać do Jelsy? Jechać od razu do szpitala w Hvarze?
Wiecie? Pomożecie?

Oby było niepotrzebne:-):
http://www.zhm-sdz.hr/index.php?option= ... Itemid=160
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.12.2013 15:15

MariuszD napisał(a):Oby było niepotrzebne:-):
http://www.zhm-sdz.hr/index.php?option= ... Itemid=160

Bardzo dziękuję!
Też mam nadzieję, że nie skorzystamy...
jacksonv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacksonv » 31.12.2013 00:11

Cicho wszędzie ,głucho wszędzie....kiedy znów te lato będzie....Witam////
Mam zamiar dołączyć do miłośnikow tegoż forum po wakacjach-mam zarezerwowany termin sierpniowy w bungalowach Trim w Starim Gradzie...I w związku z tym mam pytanie czy ktoś wie coś na temat w/w bungalowow? oraz pytanie chyba do naszej niezastąpionej pani Kasi: czy jest rejs wokoł wysp Pakleni Otoci,a nie tylko docelowo na wysepkę<ewentualnie z ceną>.Z góry dziękuję i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku dla wszystkich Cromaniakow.
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 15.01.2014 23:32

Witam,

czy Hvar na pierwszy raz, w lipcu, to dobry pomysł? Szukam jakiegoś małego miasteczka, fajnych klimatów itp. Mało zgiełku i hałasu. Dostałem ofertę z miejscowości Basina, niedaleko Vrboska koło północnej części wyspy. Myślałem, żeby tam zarezerwować na tydzień a potem zjechać gdzieś w inne miejsce.
Jadę z żoną i 2 dzieciaków.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 16.01.2014 07:27

krzyspvfr napisał(a):Witam,

czy Hvar na pierwszy raz, w lipcu, to dobry pomysł? Szukam jakiegoś małego miasteczka, fajnych klimatów itp. Mało zgiełku i hałasu. Dostałem ofertę z miejscowości Basina, niedaleko Vrboska koło północnej części wyspy. Myślałem, żeby tam zarezerwować na tydzień a potem zjechać gdzieś w inne miejsce.

Myślę, ze Hvar na pierwszy raz do wysmienity pomysł... od razu dostaniesz to co najlepsze w Chorwacji :D ja też jechałem pierwszy raz na Hvar w lipcu...

Mi osobiście Basina nie odpowiadała ponieważ to właściwie nie wioska tylko osada turystyczna... nad zatoczką mnóstwo apartamentów, dość ciasno i trudno o intymność, plusem jest bliskość miasteczek... małych i klimatycznych lecz ja tam nie chciałbym stacjonować bo szukam miejsc gdzie jak najmniej turystów... ale każdy woli co innego pozdrawiam :papa:
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 16.01.2014 09:36

mariusz_77 napisał(a):Mi osobiście Basina nie odpowiadała ponieważ to właściwie nie wioska tylko osada turystyczna... nad zatoczką mnóstwo apartamentów, dość ciasno i trudno o intymność, plusem jest bliskość miasteczek... małych i klimatycznych lecz ja tam nie chciałbym stacjonować bo szukam miejsc gdzie jak najmniej turystów... ale każdy woli co innego pozdrawiam :papa:

OK, kolego, dzięki za cenną uwagę.
Jeżeli mogę zapytać, co w takim razie polecasz na Hvarze?
Zdaję sobie sprawę, że w lipcu ogólnie może być problem z dużą ilością turystów wszędzie, ale może coś doradzisz. Ogólnie im spokojniej i intymniej dla mnie tym lepiej. A może możesz polecić jakąś konkretną kwaterę?
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 16.01.2014 10:02

Jesli tak jak my szukacie bardziej odludnych miejsc to zdecydowanie zatunelowy Hvar, ja stacjonuję w Sv.Njedjeli, jest camp w Jagodnej, sporo apartamentów w Ivan Dolac czy Gromin Dolac i jak się jest autem nie ma problemu aby dojechać do miasteczek... nie tak daleko do Jelsy, Starego Gradu czy Vrboszki...
Dla nas to idealny wybór na wakacje.
Niektórzy też wybierają apartamenty na południu wyspy bliżej Sucuraja... ale to Ci co lubią odludzia i nieco bardziej spartańskie warunki... bo daleko do miasteczek, sklepów nie zawsze jest prąd i ciepła woda z baterii solarnych.
Poczytaj trochę relacji z Hvaru w tym roku było ich kilka.
Moją kwaterkę możesz zobaczyć w relacji
Śladami miłośników wyspy Hvar
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 16.01.2014 13:06

mariusz_77 napisał(a):Poczytaj trochę relacji z Hvaru w tym roku było ich kilka.
Moją kwaterkę możesz zobaczyć w relacji
Śladami miłośników wyspy Hvar

Dziękuję, kolego, już się rzucam na czytanie.
Pozdrowienia z Zielonej Góry ;)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 16.01.2014 13:29

krzyspvfr napisał(a):Pozdrowienia z Zielonej Góry ;)

No to witam ziomala z Lubuskiego :papa: ...niewielu nas na forum :D
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 16.01.2014 14:50

krzyspvfr napisał(a):Witam,

Z tym cichym i spokojnym miejscem na Hvarze w miesiącu lipcu to będzie wielki problem. Wszędzie jest po prostu wiele ludzi, zarówno przed jak i za tunelem. Miasteczka są wszystkie małe, cała wyspa liczy niecałe 12 tys. ludzi. Natomiast wyspa jest niewiarygodnie piękna. Gdziekolwiek by nie pojechać wszędzie jest pięknie, zarówno przyroda jak i miejscowości. Z uwagi na nieduże odległości apartament można wynająć wszędzie. Zależy tylko czy chce się leżeć na plaży czy zwiedzać. Tłumu się i tak nie ominie.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 16.01.2014 15:08

Stary Chorwat napisał(a):Z tym cichym i spokojnym miejscem na Hvarze w miesiącu lipcu to będzie wielki problem. Wszędzie jest po prostu wiele ludzi, zarówno przed jak i za tunelem. Miasteczka są wszystkie małe, cała wyspa liczy niecałe 12 tys. ludzi. Natomiast wyspa jest niewiarygodnie piękna. Gdziekolwiek by nie pojechać wszędzie jest pięknie, zarówno przyroda jak i miejscowości. Z uwagi na nieduże odległości apartament można wynająć wszędzie. Zależy tylko czy chce się leżeć na plaży czy zwiedzać. Tłumu się i tak nie ominie.

Nie zgadzam się z tym, że tłumu się nie ominie byłem w pełni sezonu w lipcu i tylko raz byłem na plaży gdzie było dość tłoczno z własnego wyboru w ostatnim dniu pobytu a poza tym w różnych zatoczkach które odwiedzaliśmy było max 2-3 rodziny, co innego w miasteczkach choć dzikich tłumów nie było... raczej odebrałem całą wyspę oprócz jej stolicy jako miejsce ciche i spokojne... może innymi dróżkami chodziliśmy :D :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone