Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 18.09.2013 21:37

barti75 napisał(a):poniżej link do wspomnianego przeze mnie wcześniej filmiku od Plitve do Iavn Dolac co by tak nie "stresować" tych co się tam wybierają szczególnie na zatunelowy Hvar, ale drogi ich przerażają na Hvarze :lol: -miejscami wąsko, ale generalnie nie jest to, aż tak straszne przeżycie jak co niektórzy na szanownym forum pisali :mrgreen: jak znajdę to dorzucę kolejny z tego samego odcinka jak ta trasa wygląda nocą(tzn po ciemku) bo tak nam zeszło w Dubrovniku, że wracaliśmy gdy było ciemno jak w przysłowiowej czarnej du....ie, ale uprzedzę że hardcoru, aż takiego nie ma jakby mogło się wydawać, bo największy stres to przejazd pierwszym razem.

FILM HD (droga)Plitve-Ivan Dolac

Jak miło się "przejechać" jeszcze raz tą drogą... :D :papa: Dzięki
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 18.09.2013 21:51

mariusz_77 napisał(a):Jak miło się "przejechać" jeszcze raz tą drogą... :D :papa: Dzięki

nie ma problema :mrgreen: czego się nie robi dla forumowiczów, a i mi miło czytać że komuś się podoba wspomnienia wracają z tych chwil na wyspie :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.09.2013 22:47

barti75 napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):Jak miło się "przejechać" jeszcze raz tą drogą... :D :papa: Dzięki

nie ma problema :mrgreen: czego się nie robi dla forumowiczów, a i mi miło czytać że komuś się podoba wspomnienia wracają z tych chwil na wyspie :papa:

To ja będę miał łatwiej. Nauczę się tej drogi :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.09.2013 07:45

A ja Wam powiem, że była hvarskimi drogami zawiedziona. Po opisach oczekiwałam jakiś ekstremalnych wrażeń, a tu kicha. Droga jak droga. Nie wiem, może Pelješac mnie już tak zaprawił w bojach :) Jedyne ekstremalne przeżycie to bliskie spotkanie z dwiema ciężarówkami na jednym z zakrętów na odcinku od Gdinj do Sućuraju. Blisko było, oj blisko naszego marnego końca w winogronach w dole drogi.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.09.2013 08:25

barti75 napisał(a):poniżej link do wspomnianego przeze mnie wcześniej filmiku od Plitve do Iavn Dolac co by tak nie "stresować" tych co się tam wybierają szczególnie na zatunelowy Hvar, ale drogi ich przerażają na Hvarze :lol: -miejscami wąsko, ale generalnie nie jest to, aż tak straszne przeżycie jak co niektórzy na szanownym forum pisali :mrgreen: jak znajdę to dorzucę kolejny z tego samego odcinka jak ta trasa wygląda nocą(tzn po ciemku) bo tak nam zeszło w Dubrovniku, że wracaliśmy gdy było ciemno jak w przysłowiowej czarnej du....ie, ale uprzedzę że hardcoru, aż takiego nie ma jakby mogło się wydawać, bo największy stres to przejazd pierwszym razem.

FILM HD (droga)Plitve-Ivan Dolac

Też sobie z przyjemnością przypomniałem słynny tunel ale moim zdaniem przejazd rowerem zrobił większe wrażenie zwłaszcza na mojej małżonce pierwszy raz mając tylko słaba lampkę rowerową dobrze, że za nami jechał dość blisko autem Czech :). Za drugim razem byliśmy przygotowani i każde z nas miało 2 potężne reflektory. Zdjęcia tego nie oddają ale widoczność mieliśmy niezłą :papa:

P.S. i to światełko w tunelu ........ nas utrzymywało przy życiu :mrgreen:
Załączniki:
IMG_3736.JPG
IMG_3735.JPG
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 19.09.2013 08:34

jara napisał(a):To ja będę miał łatwiej. Nauczę się tej drogi :lol:

nie ma czego się uczyć, za pierwszym razem może jakiś tam stresik jest, ale generalnie następnym razem już nie ma czego się obawiać według mnie najgorzej jak się trafi na jakiegoś sierotę szczególnymi "mistrzami" mijanek są Włosi to faktycznie lusterka trzeba składać i cofanki robić, bo taka sierota stanie i ani do przodu, ani do tyłu, a miejsca ma jeszcze ze 30cm żeby spokojnie zjechać, ale po cojak lepiej stać jak ta krzywa wieża w Pizie i niech inni kombinują jak takiego mistrza kierownicy ominąć :twisted:

Aldonka napisał(a):A ja Wam powiem, że była hvarskimi drogami zawiedziona. Po opisach oczekiwałam jakiś ekstremalnych wrażeń, a tu kicha. Droga jak droga.
dokładnie, po pierwszym przejeździe wszelkie ahy i ohhy mijają, tak samo jak strach, czego to ja się tu na forum nie na czytałem o tych drogach 8O 8O
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 12.10.2013 01:00

trochę to zajęło, ale czasu brakowało obiecany wcześniej filmik czyli HVAR by NIGHT!!, a tak na prawdę to tylko trasa od Pitve do Ivan Dolac, tylko, że po zmroku, a mimo że prawko mam od 21 lat to przejazd przez wyspę po zmroku zrobił na mnie wrażenie, bo o 21 w sierpniu na wyspie robi się ciemno jak w przysłowiowej doop...e( co zapewne miłośnicy wyspy wiedzą, ale Ci co pjadą tam pierwszy raz nie koniecznie muszą to wiedzieć), miłego oglądania- w sumie rejestrator chodził non stop raz ino zdechł, wiec co jakiś czas postaram się zapodać jakiś filmik z wyspy jeśli pozwolicie, "starych"wyjadaczy wyspy to zapewne nie ruszają takie filmiki, ale dla nowicjuszy wybierających się pierwszy raz na Hvar myślę że będzie to w miarę fajna zachęta żeby samemu po obcować z ta cudną wyspą, będzie tez kilka praktycznych porad może za duożo napisane od z własnego doświadczenia gdzie zostawić auto itd( niemal, że google street view, ale tam fotki a u mnie filmiki :oczko_usmiech: ) czyli będzie min, prom Drvenik-Sucuraj czyli wjazd do Drvenika od Makarskiej i potem okrętowanie na promie i lądowanie w Sucuraju, będą parkingi w mieście Hvar, co prawda płatne, będzie Jelsa, Stari Grad jak czas pozwoli to postaram się powrzucać co tam na dysku odnośnie wyspy z tego roku mam, łącznie z piętrowym parkingiem w Dubrovniku , proszę o wyrozumiałość bo z polskiego zawsze cieńki jak barszcz byłem i pewnie dlatego wylądowałem na polibudzie, a nie na polonistyce więc sorki za błędy.

Pitve by nigth HD
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 12.10.2013 08:36

jechałem tą drogą szarym wieczorem... widzę że nocą jeszcze atrakcyjniej :D :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 12.10.2013 15:28

Uwielbiam takie jazdy :)
Jakoś mam takie "szczęście", że w nowe miejsce zawsze przyjeźdżam ciemną nocą. Tak było też w tym roku na Hvarze. Kolejnego dnia jadę tą drogą za dnia i jest WOW, nieźle :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.10.2013 08:17

Witajcie Miłośnicy Hvaru :D
Jestem już wprawdzie miłośniczką innej wyspy, która urodę ma zgoła odwrotną niż Hvar, ale być może w przyszłym roku dołączę do Waszego grona...
A teraz piszę z takim pytaniem: Czy ktoś z Was był / spędzał wakacje w Uvali Skozanje? Wiem, że Maslinka tam zajrzała i fabiak dał radę, ale chciałabym się upewnić co do dojazdu, czy na tej szutrówce mi sprzęgło nie padnie i lakier nie zlezie z auta? Jak sama zatoczka - czy są tam jakieś czyhające na mnie i zwłaszcza na dzieci pułapki?
Koleżankę Aldonkę proszę o nie zniechęcanie mnie snuciem ponurych wizji - oprócz solarów w upatrzonym domu jest generator na zapas, a gospodarze są na miejscu :oczko_usmiech:
Jadę w szczycie sezonu i muszę być na zadoopiu, bo nie wytrzymam sytuacji na plaży jak na Makarskiej Rivierze... :wink:
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)
P.S. W czwartek mam przesłać zaliczkę...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.10.2013 09:23

Ja Cię tam zniechęcać nie będę :)
Droga nie jest zła. Ani nie spaliłam sprzęgła, nie zdarłam lakieru, nie zniszczyłam opon....co najwyżej się nieco zakurzyłam na owych drogach :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.10.2013 09:40

Aldonka napisał(a):Ani nie spaliłam sprzęgła, nie zdarłam lakieru, nie zniszczyłam opon....co najwyżej się nieco zakurzyłam na owych drogach :D

Po Pagu kurz nam niestraszny :wink: Damy radę :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.10.2013 15:26

Aldonko, jako że byłaś prawie po sąsiedzku w Uvali Rapak, mam jeszcze dwa pytania, które mnie nękają. Pierwsze to komary, a drugie jeżowce. Domyślam się, że są jedne i drugie, pytanie tylko w jakich ilościach :?:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.10.2013 21:54

Mikromir napisał(a):Aldonko, jako że byłaś prawie po sąsiedzku w Uvali Rapak, mam jeszcze dwa pytania, które mnie nękają. Pierwsze to komary, a drugie jeżowce. Domyślam się, że są jedne i drugie, pytanie tylko w jakich ilościach :?:

Z tych dwóch najbardziej wkurzające są....osy :D
Komar nie ugryzł mnie żaden, nie pamiętam też żeby użarł Julię czy Jacka. Siedząc na tarasie paliliśmy co prawda spiralkę anty komarową, ale też nie zawsze.
Jeżowcy przy brzegu nie było, dopiero na głębokiej wodzie, a to i tak niewiele. Wiadomo, że przy samych skałkach więcej, ale bez szału. Za to na głębokiej wodzie były te ładniejsze okazy, kolorowe :)
Za to osy.....od tych choler nie sposób było się opędzić.

Ja Wam powiem jedno....będziecie zadowoleni, bo pomijając kwestie lamp solarnych w moim przypadku to tam jest naprawdę pięknie. A widok na Korculę, Peljesac - cudowny.
I delfinki pływały :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.10.2013 22:32

Aldonka napisał(a):Ja Wam powiem jedno....będziecie zadowoleni, bo pomijając kwestie lamp solarnych w moim przypadku to tam jest naprawdę pięknie. A widok na Korculę, Peljesac - cudowny.
I delfinki pływały :D

Dziękuję Aldonko :D Delfiny 8O :D

No to już się nie waham. Przelewam kasę i czekam na sierpień, mimo tych os. Jakoś przeżyjemy, choć ich nie znoszę. Ale w tej części Chorwacji są chyba nie do uniknięcia. Na Peljescu były nawet w jakiejś samotnej zatoczce między Zuljaną a Trstenikiem - nie wiadomo skąd. Nie mówiąc już o plaży w Podacy...

Zaczynam się już cieszyć następnym sezonem :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone