Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hansklos_1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hansklos_1 » 11.09.2013 14:02

potwierdzam drogi na wyspie nie takie straszne byliśmy 11 dni i co drugi dzien jeździliśmy po wyspie wiec nie jest źle poza tym juz coraz więcej odcinków drogi jest remontowane a naprawdę jest co wspominac
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 11.09.2013 15:10

bluesman napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a):Teraz już mogę powiedzieć, że jestem pełnoprawnym członkiem klubu miłośników wyspy Hvar. Byłem na niej, zwiedziłem wzdłuż i wszerz. Wyspa jest bajeczna. Będzie relacja ale trochę później.
P.S. Pozdrawiam Kasię, która niezmiennie jest miła, sympatyczna i udziela wszelkich rad.

Hm byliśmy 2 razy i dalej uważam, że nie zwiedziliśmy jej wzdłuż i wszerz :)

Też podobnie myślę :D :D po pierwszym razie - 2 tygodnie - myślałem, że zwiedziłem dużo okazało się, że jeszcze więcej zostało. Teraz planując kolejne 2 tygodnie na Hvarze już wiem, że wszystkiego nie zdążę :roll: :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 11.09.2013 17:04

mariusz_77 napisał(a):
bluesman napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a):Teraz już mogę powiedzieć, że jestem pełnoprawnym członkiem klubu miłośników wyspy Hvar. Byłem na niej, zwiedziłem wzdłuż i wszerz. Wyspa jest bajeczna. Będzie relacja ale trochę później.
P.S. Pozdrawiam Kasię, która niezmiennie jest miła, sympatyczna i udziela wszelkich rad.

Hm byliśmy 2 razy i dalej uważam, że nie zwiedziliśmy jej wzdłuż i wszerz :)

Też podobnie myślę :D :D po pierwszym razie - 2 tygodnie - myślałem, że zwiedziłem dużo okazało się, że jeszcze więcej zostało. Teraz planując kolejne 2 tygodnie na Hvarze już wiem, że wszystkiego nie zdążę :roll: :papa:

Ja wybieram się w przyszłym roku po raz czwarty i też raczej wszystkiego nie zdążę... ;)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 11.09.2013 17:48

mama_Kapiszonka napisał(a):Najwyższy czas przyłączyć do Miłośników... Mogę?

A ja nadal nie zostałam przyjęta ??? :( :( :( :( :(

Natknęłam się na opis Chorwacji z 1936 roku autorstwa M. Dąbrowskiej. Automatyczne skojarzenie - Ivan Dolac:"Ta nieugięta pogoda przepełniona jest od świtu do nocy oszałamającym koncertem cykad...".
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 11.09.2013 18:49

Po tegorocznym wyjeździe ... też się tu zapisuję

To był jeden dzień, ale jaki ! :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 12.09.2013 07:29

a to ja napisał(a):Po tegorocznym wyjeździe ... też się tu zapisuję

To był jeden dzień, ale jaki ! :)

No właśnie Atojko: JAKI???? Czy ja także przeoczyłam co nieco na forum?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.09.2013 12:10

mama_Kapiszonka napisał(a):
mama_Kapiszonka napisał(a):Najwyższy czas przyłączyć do Miłośników... Mogę?

A ja nadal nie zostałam przyjęta ??? :( :( :( :( :(

Hehe, legitymacji członkowskich nie mamy ;) Piszesz, że chcesz należeć do Klubu i należysz :D Bez specjalnych potwierdzeń 8) Nie ma selekcji ani odmowy przyjęcia ;)

Pozdrawiam :papa:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 12.09.2013 12:20

Kamień spadł mi z serca :hearts:
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 12.09.2013 16:07

bluesman napisał(a):
heca7 napisał(a):2.Zdajesz sobie sprawę , że z Drvenika trzeba potem przejechać przez całą wyspę do Hvaru? A to jest wąska i kręta droga. Szczególnie jeśli jedzie się nią pierwszy raz dostarcza emocji :wink:
4. Nie wiem czy jadąc do miasta Hvar uda Wam się zwiedzić dużo miasteczek :wink: Naprawdę jedzie się raczej wolno(turyści!). Pozachwycać się trasą może najwyżej pasażer :lol: Bo kierowca ściska nerwowo kierownicę.

Hm, droga jak droga, jeżeli ktoś normalnie jeździ po prostu jedzie. Kilkakrotnie wspominano już, że nie ma potrzeby straszyć :) normalna droga i tyle. Jazda do Hvaru sądzę, ze masz na myśli starą drogę, to też oprócz niesamowitych widoków, które mogą wzbudzać emocje sama jazda nie powoduje drżenia rąk ( u mnie ) :)

U mnie niestety atak paniki :( Dziecko musiało mi przypominać o oddychaniu a głowę miałam między nogami.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 13.09.2013 09:26

heca7 napisał(a):
U mnie niestety atak paniki :( Dziecko musiało mi przypominać o oddychaniu a głowę miałam między nogami.

już nie przesadzajmy z tą drogą, że ona taka straszna, po iluś tam km po autostradach trzeba po prostu się przestawić i zdjąć nogę z gazu, na odcinku Sucuraj-Jelsa się nie pogoni to fakt choć nam w tym roku trasa Sucuraj Ivan-Dolac nigdy nie zajmowała dłużej jak 1godz 15min (ok 68km),a jeździliśmy nią o ile dobrze pamiętam 6 razy, ale też nie jest tak tragicznie że przepaść z jednej i przepaść z drugiej, a droga tak szeroka że tylko "osiołek z przyczepą da radę" bo osobówka to się ledwo mieści, gdyż tak tam wąsko, podobny dojazd do tunelu od Plitve i dalej 3 zakręty o 180stopni po wyjeździe z tunelu wrażenie jest, ale tylko za 1 razem, czasami faktycznie zdarza się, że lusterka przy mijance trzeba składać ale jeżeli już to na odcinku od Plitve do tunelu, ale spokojnie nie przesadzajmy, że to taka tragiczna trasa jak co niektórzy wypisują.
Tak samo jak jazda starą drogą do Hvaru(szutrówką ) ta droga tu na forum też przez niektórych mocno ubarwiona niczym autostrada do piekła 8O , a tam spokojnie osobówka daje radę i nie trzeba mieć terenówki, żeby nią przejechać, a widoki bajeczne :mrgreen: tyle z tej drogi udało się nagrać telefonem bo zdechła karta w kamerze samochodowej i trzeba było nagrywać telefonem(filmik poniżej) o której pisałem wyżej i słabo zabłysnąłem pisząc że to "stara droga do Hvaru" :oops:
jak poskładam filmy z kamery samochodowej to dorzucę filmik od Plitve do Ivan Dolac, gdzie może trafić się mijanka ze składaniem lusterek, ja osobiście tego nie miałem, ale są momenty gdzie jest to możliwe.

FILM SZUTRÓWKA SV. NEDJELJA-DUBOVICA
Ostatnio edytowano 15.09.2013 05:41 przez barti75, łącznie edytowano 10 razy
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 13.09.2013 11:21

mam podobne zdanie jak barti byłem na Hvarze dużym 7 osobowym Vanem, zrobiłem po wyspie 900km i nie widzę żadnych problemów z jazdą drogami asfaltowymi. Strach czy lekki niepokój niewprawionych w jeździe może budzić manewrowanie pod sv.Nikolą, albo też droga szutrowa Sv.Njedjela - Hvar gdzie nie ma absolutnie żadnych zabezpieczeń a przepaść kilkudziesięciometrowa, na tej drodze próbowałem zawracać w zbyt wąskim miejscu bo nie chciało mi się jechać kilkuset metrów do rozszerzenia i skończyło się dziurą w tylnym zderzaku :lol: . Także niektóre zjazdy szutrówkami do zatoczek są karkołomne, ale to można sobie darować i przejść się spacerkiem :D Poza tym nie zdarzyło mi się składać lusterek, nawet moja żona choć trochę lękliwa nie zgłaszała żadnych uwag :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.09.2013 12:22

Barti, "stara droga do Hvaru" to ta via Selca i Brusje, a szutrówka Sv. Nedjelja - Dubovica to jedna z nowszych dróg na wyspie (max. 4 lata).
Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.09.2013 21:01

Ja się tylko wtrącę na temat hvarskich dróg - nie taki diabeł straszny jak go malują. Droga jak droga. Po opowieściach oczekiwałam większych emocji :) Nie zaznałam ich. Odrobina wyobraźni i jazda :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 14.09.2013 16:21

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Barti, "stara droga do Hvaru" to ta via Selca i Brusje, a szutrówka Sv. Nedjelja - Dubovica to jedna z nowszych dróg na wyspie (max. 4 lata).
Pozdrawiam

a dziękuje raz jeszcze Pani Kasiu widać mój chorwacki to lipny jednak jest i guzik skumałem co mówił gospodarz :D i jak widać słabo mi to wyszło :oops: , ma Pani rację jechaliśmy szutrówką od Sv Nedjeli do Dubovicy ok 7km szutru, "mea culpa" to był mój pierwszy pobyt na Hvarze, ale mam nadzieję że nie ostatni
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 15.09.2013 13:22

barti75 napisał(a):już nie przesadzajmy z tą drogą, że ona taka straszna ...

nie będę cytował jak na trasie z Sucuraj do Pitve moja żona była zachwycona z wyboru ID na tegoroczne wakacje
w tunelu - apogeum :lol:
po dotarciu na miejsce dostałem wytyczne: powrót Stari Grad -> Split :o
wystarczył jeden dzień żeby ochłonąć :)
dla bojaźliwych - drogę powrotną wybierała żona i była tak sama jak do, czyli Drvenik -> Sucuraj 8)

barti75 napisał(a):... Tak samo jak jazda starą drogą do Hvaru(szutrówką ) ta droga tu na forum też przez niektórych mocno ubarwiona niczym autostrada do piekła 8O ...

ja na nieszczęście na początku tej drogi spotkałem rodaka z Mikołowa który skutecznie mi ją odradził
... moim zdaniem miał tam coś do ukrycia :wink:
następnym razem nie dam się tak łatwo
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone