napisał(a) alienrlkp » 14.08.2013 19:19
Czytam, czytam i nie mogę wyjść z zachwytu tą wyspą. Sami wybieramy się w tym roku do Chorwacji po raz pierwszy w życiu, wcześniej jeździliśmy głównie do Hiszpanii, Portugalii, dlatego w mojej głowie rodzi się kilka pytań, może początkującemu udzielicie kilku rad.
Ile zapłacimy za przejazd autostradami od granicy z Słowenią do Drvenik?
Na wyspę HVAR chcemy dotrzeć od strony Drvenik promem, który krótko płynie i nie jest drogi. Naszym miejscem docelowym jest samo miasto HVAR w którym mamy zaklepany apartament (sypialnia, kuchnia, taras, łazienka, klimatyzacja) dla 2 osób na 6 nocy za 270€ (chyba dobra cena). Zakupy chcemy zrobić w konzum (czy to jest dobry wybór) tak mi znajomy doradził. Po drodze oczywiście zachwycamy się malowniczą trasą i dojeżdżamy w sobotę do Jelsa, chcemy tutaj zatrzymać aby zjeść dobry obiad, jaką knajpę wybrać, dużo osób poleca tą gdzie gotował Makłowicz, jak do niej trafić? Następnie ruszamy dalej w stronę miasta HVAR, zahaczając po kolei kolejne miasta i poświęcając im po 1-2h na szybkie zwiedzanie w celach rozpoznawczych terenu.
Będąc na miejscu w Hvar, zależy nam na bardzo dobry plażach, we wrześniu 23-30 nie powinno być już dużo ludzi, więc decydujemy się na plaże w okolicy HVAR, które w sezonie cieszą się ogromną popularnością, jakie to są plaże?
Czy w tak późnym terminie pogoda może być już niezbyt ciekawa?
Przeglądałem też inne tematy i dużo ludzi zwraca uwagę na jeżowce, z racji tego że mam organizm podatny na wszelkie infekcje i często dostaję uczuleń etc. chciałbym się dobrze zabezpieczyć. Jedni piszą o zwykłych halówkach z grubą podeszwą ze dają radę, a inni że nie, że lepiej kupować buty do nurkowania. Co wybrać?
Gdzie serwują najlepsze ryby? Jesteśmy smakoszami ryb i uwielbiamy je w różnych postaciach dlatego na ryby możemy wydać majątek:)
Mam nadzieje że wypad będzie jak najbardziej udany i pochwalę się tutaj po powrocie zdjęciami.
Przepraszam z góry za tyle pytań:)