Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 14.08.2013 12:42

Taki tekst znalazłam w jednej z relacji, z góry przepraszam ale nie pamiętam od kogo skopiowałam :wink:

W Ivan Dolcu jest taki stary dziadek, który oferuje podwózkę na pobliskie wyspy. Byliśmy zainteresowani Scedro, ale jego oferta była bardzo niekorzystna finansowo. Na 3 godziny czy 4 był to koszt rzędu 400 kun chyba... z Zavali można było popłynąć za 30 kun/os.
Pewnie wiecie, ale z Zavali wozi turystów na Scedro facet, który jest też właścicielem (lub pracownikiem, ale generalnie chodzi o jedno) restauracji i domu na wysepce. Wozi on ludzi na tę swoją plażyczkę, pod swoją konobę :)) zostawia na 6h i niemal pewne jest, że każdy coś u niego kupi w ciągu dnia. Więc interes się kręci :) ale Scedro w innym odcinku :)))
alienrlkp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alienrlkp » 14.08.2013 19:19

Czytam, czytam i nie mogę wyjść z zachwytu tą wyspą. Sami wybieramy się w tym roku do Chorwacji po raz pierwszy w życiu, wcześniej jeździliśmy głównie do Hiszpanii, Portugalii, dlatego w mojej głowie rodzi się kilka pytań, może początkującemu udzielicie kilku rad.

Ile zapłacimy za przejazd autostradami od granicy z Słowenią do Drvenik?

Na wyspę HVAR chcemy dotrzeć od strony Drvenik promem, który krótko płynie i nie jest drogi. Naszym miejscem docelowym jest samo miasto HVAR w którym mamy zaklepany apartament (sypialnia, kuchnia, taras, łazienka, klimatyzacja) dla 2 osób na 6 nocy za 270€ (chyba dobra cena). Zakupy chcemy zrobić w konzum (czy to jest dobry wybór) tak mi znajomy doradził. Po drodze oczywiście zachwycamy się malowniczą trasą i dojeżdżamy w sobotę do Jelsa, chcemy tutaj zatrzymać aby zjeść dobry obiad, jaką knajpę wybrać, dużo osób poleca tą gdzie gotował Makłowicz, jak do niej trafić? Następnie ruszamy dalej w stronę miasta HVAR, zahaczając po kolei kolejne miasta i poświęcając im po 1-2h na szybkie zwiedzanie w celach rozpoznawczych terenu.

Będąc na miejscu w Hvar, zależy nam na bardzo dobry plażach, we wrześniu 23-30 nie powinno być już dużo ludzi, więc decydujemy się na plaże w okolicy HVAR, które w sezonie cieszą się ogromną popularnością, jakie to są plaże?

Czy w tak późnym terminie pogoda może być już niezbyt ciekawa?

Przeglądałem też inne tematy i dużo ludzi zwraca uwagę na jeżowce, z racji tego że mam organizm podatny na wszelkie infekcje i często dostaję uczuleń etc. chciałbym się dobrze zabezpieczyć. Jedni piszą o zwykłych halówkach z grubą podeszwą ze dają radę, a inni że nie, że lepiej kupować buty do nurkowania. Co wybrać?

Gdzie serwują najlepsze ryby? Jesteśmy smakoszami ryb i uwielbiamy je w różnych postaciach dlatego na ryby możemy wydać majątek:)

Mam nadzieje że wypad będzie jak najbardziej udany i pochwalę się tutaj po powrocie zdjęciami.
Przepraszam z góry za tyle pytań:)
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 15.08.2013 09:30

heca7 napisał(a):Taki tekst znalazłam w jednej z relacji, z góry przepraszam ale nie pamiętam od kogo skopiowałam :wink:

W Ivan Dolcu jest taki stary dziadek, który oferuje podwózkę na pobliskie wyspy. Byliśmy zainteresowani Scedro, ale jego oferta była bardzo niekorzystna finansowo. Na 3 godziny czy 4 był to koszt rzędu 400 kun chyba... z Zavali można było popłynąć za 30 kun/os.
Pewnie wiecie, ale z Zavali wozi turystów na Scedro facet, który jest też właścicielem (lub pracownikiem, ale generalnie chodzi o jedno) restauracji i domu na wysepce. Wozi on ludzi na tę swoją plażyczkę, pod swoją konobę :)) zostawia na 6h i niemal pewne jest, że każdy coś u niego kupi w ciągu dnia. Więc interes się kręci :) ale Scedro w innym odcinku :)))

Bardzo dziękuję, nie wiedziałem o możliwości dostania się tam z Zavali, zapewne skorzystam ;)
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 15.08.2013 12:45

alienrlkp napisał(a):Czytam, czytam i nie mogę wyjść z zachwytu tą wyspą. Sami wybieramy się w tym roku do Chorwacji po raz pierwszy w życiu, wcześniej jeździliśmy głównie do Hiszpanii, Portugalii, dlatego w mojej głowie rodzi się kilka pytań, może początkującemu udzielicie kilku rad.

1.Ile zapłacicie- pl-cz-a-slo-cro-oplaty-za-autostrady-t11633.html
2.Zdajesz sobie sprawę , że z Drvenika trzeba potem przejechać przez całą wyspę do Hvaru? A to jest wąska i kręta droga. Szczególnie jeśli jedzie się nią pierwszy raz dostarcza emocji :wink:
3. Konzum albo Studenac. Pogledaj sve kataloge :lol: http://www.konzum.hr/
4. Nie wiem czy jadąc do miasta Hvar uda Wam się zwiedzić dużo miasteczek :wink: Naprawdę jedzie się raczej wolno(turyści!). Pozachwycać się trasą może najwyżej pasażer :lol: Bo kierowca ściska nerwowo kierownicę.Warto przeczekać z pół godziny w Sucuraju aż te wszystkie kampery i inne samochody się rozjadą bo będziecie jechać w konwoju :wink:
5. Knajpa ta znajduje się we Vrisniku , przy samej drodze i naprawdę trudno ja ominąć. Ale nie widzę szansy abyście po zjechaniu z promu i dojechaniu po paru godzinach do Vrisnika (średnio po drodze) dostali tam coś do jedzenia. Tam stolik i to co chce się zjeść zamawia się dzień wcześniej a nie warto pojawiać się przed godz 19.00. Poszukajcie czegoś w Jelsie.
6. Najpiękniejsze plaże- na pierwszej stronie są z Hvaru - najpiekniejsze-plaze-w-cro-t17562.html
7.Pogoda tu: chorwacja-wrzesien-t28507.html
8. Kup buty do wody, po prostu i nie kombinuj z innymi :wink: Jeżowce nie są wszędzie ale warto mieć takie buty bo przyjemniej się chodzi w nich po kamieniach. Można je kupić w Polsce na Allegro, w Decathlonie lub innym sklepie sportowym. Możesz też kupić na miejscu ale wg mnie są drogie i słabej jakości- kupiłam córce i rozleciały się po trzech dniach.
9. Ja akurat za rybami nie przepadam więc nie wiem :wink:
alienrlkp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alienrlkp » 15.08.2013 18:31

Dzięki za odpowiedź na wszystkie moje pytania, teraz już praktycznie wszystko wiem :)
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 15.08.2013 18:35

Przeczytaj sobie kilka naszych relacji do których linki znajdziesz na pierwszej stronie tego wątku. Wtedy na pewno będziesz wiedział wszystko co Ci potrzebne.
Kuler
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuler » 16.08.2013 09:31

Jutro wracamy do PL z Vrboskiej. Pytanie jest o najlepszą drogę wydostania się z wyspy. Do Sucuraj`u musielibysmy sie cofać i był tam straszny korek jak tu przypłyneliśmy - aż do tabliczki końca miasteczka Sucuraj.
Mamy zamiar wrócić promem ze Stari Gradu do Splitu i potem szybciutko na autostradę. Ktoś jechał w ten sposób? Pani w informacji promowej powiedziała nam że w piątek i sobotę prom jest najbardziej oblężony i trzeba być 2h wcześniej aby się zabrać. Czyli skoro prom jest na 11 rano to mamy byc ok 9 już w kolejce. Doradzi ktoś coś ? :)
poti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poti » 16.08.2013 12:47

Wracałam w niedzielę. Byliśmy w porcie ok. 1,5 godziny wcześniej, ale nawet te samochody, które przyjechały w ostatniej chwili się zmieściły.
W sobotę może być niestety ciaśniej. Myślę, że warto być zgodnie z zaleceniami pani z informacji promowej.
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 16.08.2013 13:12

Kuler napisał(a):Jutro wracamy do PL z Vrboskiej. Pytanie jest o najlepszą drogę wydostania się z wyspy. Do Sucuraj`u musielibysmy sie cofać i był tam straszny korek jak tu przypłyneliśmy - aż do tabliczki końca miasteczka Sucuraj.
Mamy zamiar wrócić promem ze Stari Gradu do Splitu i potem szybciutko na autostradę. Ktoś jechał w ten sposób? Pani w informacji promowej powiedziała nam że w piątek i sobotę prom jest najbardziej oblężony i trzeba być 2h wcześniej aby się zabrać. Czyli skoro prom jest na 11 rano to mamy byc ok 9 już w kolejce. Doradzi ktoś coś ? :)

W sobote o 11 plynie Marko Polo takze wchodzi w niego duzo ale jakies samochody zostaly w porcie takze jak chcesz miec pewnosc to o 9 powinniscie byc.
Kuler
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuler » 18.08.2013 14:55

a więc dla "potomnych" ;) tym razem juz z PL. Byliśmy na placu kilka minut po 9 załapaliśmy się jako jedni z ostatnich na prom. Wchodzi na niego naprawdę sporo aut, ale w sobotę jest od groma ludzi ! Sam rejs i prom Marko Polo - niezapomniane - trochę jak na Titanicu ;) Polecam !! prawie 2h niezłej frajdy! A ceny w wykwintnej restauracji bardzo przystępne jak na CRO. Pozdr!!
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 28.08.2013 18:06

Jesteśmy na wyspie . Dziś padało i świeciło słońce. Jest wspaniałe. Ppisze na tabl. Pierwszy raz mam wi_fi. Jesteśmy w zatoce Medvidina . Gospodarz wspaniale karmi. Dziś kalmary , ryby.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 28.08.2013 19:23

Jak Wam dobrze.... Miłego odpoczynku. :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 29.08.2013 14:17

Ach jak tęsknię za Hvarem... w tym roku niestety nas ominął... wracajcie i piszcie relacje :D :D

Pozdrawiam :papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 30.08.2013 08:24

heca7 napisał(a):Jesteśmy na wyspie . Dziś padało i świeciło słońce. Jest wspaniałe. Ppisze na tabl. Pierwszy raz mam wi_fi. Jesteśmy w zatoce Medvidina . Gospodarz wspaniale karmi. Dziś kalmary , ryby.

Zajrzyj tutaj: nieoficjalne-spotkanie-cromaniakow-hvar-t43506.html
Organizujemy się (choć słabo nam idzie) na spotkanie na Hvarze :)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 30.08.2013 14:17

na Scedro najlepiej własną łódką :D no albo pożyczoną , sądzę że znajdzie się życzliwy co podrzuci za opłatą

Wrócilismy w niedzielę z Hvaru - to nie był bynajmniej nasz pierwszy raz , tylko ... dziewiąty :D KOCHAM TĄ WYSPĘ
byliśmy już w sierpniu ale takiego tłoku i masy ludzi to jeszcze nie widziałam .... jak dla mnie już trochę za dużo nawet za tunelem niestety :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone