Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.06.2013 11:17

Ja rozumiem "cywilizacja", na rozumiem "turyści", ja naprawdę wiele rozumiem....ale i tak mnie takie widoki wkurzają. Nic na to nie poradzę. Wiem, że nie można ocenić całej wyspy po jednym czy dwóch takich widokach, nawet mi to do głowy nie przyszło. Ale prawdą jest, że kupuje się oczami. Takie widoki drażnią. Ech, jak pojadę tam we wrześniu to na tym odcinku zamknę oczy :D Nie wiem tylko jak to się skończy zważywszy, że prowadzę :D
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 17.06.2013 11:45

Obserwuję od jakiegoś czasu tę polemikę na temat czystości wyspy. Pozwólcie, że wtrącę też coś od siebie. W pięknej Chorwacji byliśmy już parę razy, byliśmy też w innych krajach w rejonach turystycznych, choć by we Włoszech i wierzcie mi Chorwacja wcale nie jest „brudniejsza” od innych rejonów. Jeżeli ktoś chce zobaczyć brud na ulicach, przy drogach na plażach to niech pojedzie do Albanii. Byliśmy tam w 2012 roku, robiąc sobie kilku dniową przerwę w urlopie w Kleku, po powrocie Chorwacja, czy nasze rodzime wybrzeże Bałtyku w Darłowie wydawały się wręcz sterylne. Tam widzieliśmy jak się wyrzuca śmieci nawet z okien przed dom, i to bez względu na to czy to jest blok pamiętający komunę, czy nowy wypasiony domek jednorodzinny.
dantopik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dantopik » 18.06.2013 21:31

Wiatajcie! Czy na wyspie mozna gdzies wypozyczyc sam silnik zaburtowy do pontonu? Mam tylko elektryczny ktorego chyba nie warto brac. Mieszkac bedziemy w Sw. Nedjeli. pozdrawiam wszystkich
boluś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) boluś » 19.06.2013 14:47

Witam serdecznie wszystkich

Wraz z rodziną 5 osób (2+3) po raz pierwszy wybieramy się na Chorwację i padło właśnie na wyspę Hvar a dokładniej to miejscowość Gdinj. Ma ktoś jakieś informacje na temat tej miejscowości??? A i jak lepiej się dostać na wyspę wypływając ze Splitu czy jadąc trochę dalej i z Drvenik. Jak z Drvenik to jak wygląda trasa już po zjeździe z autostrady, moja żona troszkę obawia się tych serpentyn.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2013 15:13

Płyń do Sućurja. W Gdinju nie ma praktycznie nic. To wioska z jednym sklepikiem spożywczym; wokoło tylko zatoki z apartamentowcami (na południowym i północnym brzegu). Zatankuj na full zanim przepłyniesz na wyspę, bo najbliższa stacja benzynowa w Jelsie (w Sućurju stacji "niet").
Poszukaj na forum relacji z Pokrivenika (Zaraće).. były jakieś na pewno.
Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.06.2013 08:03

Kasiu mam do Ciebie małe pytanko. W pierwszych dwóch tygodniach września stacjonuje w Bay Rapak (Zatoka Rapak), nie wiem czy wybór słuszny...okaże się na miejscu. Ale orientujesz się może gdzie tam jest najbliższy sklep w którym będzie można zrobić podstawowe zakupy. Przypuszczam, że konkretne zakupy zrobimy gdzieś w Konzumie tudzież innym markecie na wyspie, ale chleb jakiś warto byłoby kupić gdzieś bliżej :D
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 21.06.2013 10:57

Dlatego między innymi wolę Bojanić Bad, tam codziennie rano koło 8 przyjeżdża mobilna piekarnia z dużym wyborem pieczywa i z cenami porównywalnymi np. do Jelsy :D A tak przy okazji to będziemy na Hvarze prawie w tym samym czasie, no może będę odrobinę później, ale za to wyjeżdżam dopiero 19 września :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.06.2013 11:05

Bojanoić Bad był na liście priorytetów ale niestety nie udało nam się tam zaklepać miejsca. Niestety z racji zawodu Jacka trudno nam rezerwować sporo wcześniej miejsca i dopiero w maju skrystalizowały się plany.
No to może do zobaczenia Tomaszu na drogach Hvaru :D
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 21.06.2013 11:34

U Iva w tej chwili nawet na wrzesień są wolne wszystkie apartamenty na wrzesień, oczywiście oprócz naszego na górce, ten był zajęty już w momencie naszego wyjazdu z Bojanić w zeszłym roku. Czy na drogach Hvaru się spotkamy, kto wie, ale może jakieś małe forumowe spotkanie, tak jak to było w 2010 w Jelsie, można by pomyśleć... :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.06.2013 12:11

Ja jestem za :)
Wszystko na co ja trafiałam było zajęte, pewnie jakimś trafem na Ivo nie trafiłam, albo coś mi nie odpowiadało - nie wiem, przeglądałam tyle ofert, wysłałam masę zapytań - nie jestem już nawet w stanie zapamiętać gdzie i co :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.06.2013 13:01

Aldonko, w Gdinju jest sklepik z podstawowymi artykułami.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 23.06.2013 16:37

Jak ja Wam wszystkim zazdroszczę tegorocznych wakacji w CRO...:(
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.06.2013 21:06

Tomasz61 napisał(a):Czy na drogach Hvaru się spotkamy, kto wie, ale może jakieś małe forumowe spotkanie, tak jak to było w 2010 w Jelsie, można by pomyśleć... :)

Tomaszu, czyżby w tym roku również Ivo?

Pozdrawiam :D
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 24.06.2013 06:58

majeczka napisał(a):Tomaszu, czyżby w tym roku również Ivo?

Oczywiście, a gdzie mi może być lepiej :D Jeżeli jedziemy do Iva czwraty raz, to coś musi być na rzeczy :wink:
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.07.2013 13:43

Nie wiem na ile to jest przestrzegane, ale jadąc z Sućuraj w stronę Hvaru jest znak informujący, że droga w godzinach bodajże 13-17 jest zamknięta z powodu remontu. Dojazd tylko do Poljica. Ja jechałem wieczorem, więc nie było problemu, ale nie wiem czy są jakieś objazdy w tych godzinach. Pozytywną stroną jest fakt, że najgorszy odcinek drogi między Poljica, a Jelsą jest odnowiony (szersza jezdnia, nowy asfalt, łagodniejsze zakręty) Na razie nie ma jeszcze namalowanych pasów i kończą pobocza, ale jedzie się komfortowo.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone