maciek1956 napisał(a):FUX napisał(a):maciek1956 napisał(a): Chciałem poznać "od zaplecza" procesy produkcyjne, porównać z moimi próbami suszenia szynki, robienia sera pleśniawego, ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich miejsc. Winiarzy mam kilku poleconych, do nich pewnie podjadę.
Może, Kasiu, coś wiesz o serowarach
Pozdrawiam
Mam doskonały przepis na solankę. Ma ca. ze sto lat...
Podaj, zrobię, tylko jest problem, nie dam rady skosztować tego specjału, 100 lat...
POTRAWY GOTOWANE Z CIELĘCINY
Szynka cięleca peklowana
1 udziec cielęcy bez nerkówki (okolo 5 kg)
zalewa na 1 kg mięsa:
1 dkg kolendra, 4-5 szt. goździków, 2-3 ząbków czosnku, 15-20 dkg soli, 1 dkg saletry, 1 dkg cukru, 1 dkg jałowca, 2-3 listki bobkowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 2,5 l wody, 15 ziaren ziela angielskiego
Mięso dokładnie umyć, wyjąć kosci. Przyprawy zmiażdżyć, wymieszać
z połowš ilo ci soli, cukrem (w lecie cukru nie dawać), saletrš, wetrzeć starannie w powierzchnię mięsa nie wyłšczajšc nacięć pozostałych wskuutek usuni~cia ko ci z ud ca. Mięsoˇ ułożyć ciasno w naczyniu kamionnkowym, emaliowanym lub drewnianym, przykryć drewnianym kršżkiem, który należy obcišżyć czystym kamieniem Pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 dni. Po 2 dniach zagotować wodę na zalewę, rozpuu cić w niej resztę soli, ostudzić, zalać solankš mięso, przenieM: w chłodne miejsce ( 4 - 8 oC). Mięso peklować około 3 tygodni, przewracajšc je co 2,..3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać, osšczyć z wody, ciasno zwinšć, owišzać czystym (oparzonym) sznurkiem, sznurujšc mięęso co 2-3 cm jak baleron. O ile mięso nie ma być wędzone, włożyć je do dużego garnka lub kotła dostosowanego wielko ciš do ilo ci mięsa, zalać wrzšcš wodš, która powinna przykrywać powierzchnię mięsa. Gootować od zagotowania na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Podajšc tak przygotowane mięso na goršco, krajać w poprzek włókien na plaastry, grubo ci 1 cm. Szynkę pokrajanš ułożyć na podłużnym lub okrššgłym półmisku, skropić wywarem z gotowania mięsa. Do peklowanej cielęciny podawać ziemniaki z wody, groch piure lub zielony groszek i chrzan z octem. Szynkę peklowaIlš na zimno należy ostudzić w rosole i podawać pokrajanš w cienkie plastry z chrzanem, sosem tatarskim, majonezem itp. Szynkę cielęcš zamiast gotować można również piec.
Szynkę niekiedy pekluje się z ko ciš. Należy wówczas ostrym, cienkim nożem zrobić przy ko ci otwór (przebić mięso wzdłuż ko ci do stawu), wprowadzajšc doń obficie mieszaninę soli z przyprawami
UWAGA: Należy zmniejszyc ilość soli; wtedy nie bylo lodówek...