Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2009 13:14

W ciemno--my zawsze tylko w ciemno i często nawet bez konkretnego planu gdzie. Najwyżej okolicę ew pobytu ustalamy wcześniej, a na miejscu wybieramy gdzie chcemy być. Można tydzień tu i tydzień tam, ale jesteśmy "leniuchami urlopowo-samochodowymi" i nie lubimy na urlopie zmieniać miejsca pobytu. Tylko raz zmuszeni byliśmy na taki ruch. Np. w zeszłym roku, przez cały pobyt w wybranym miejscu, ani razu auta nie ruszaliśmy, tylko nogi i rowery.
Tegoroczny pobyt chciałem przeznaczyć na poszukiwanie miejscowych producentów serów, szynek, win... Chciałem poznać "od zaplecza" procesy produkcyjne, porównać z moimi próbami suszenia szynki, robienia sera pleśniawego, ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich miejsc. Winiarzy mam kilku poleconych, do nich pewnie podjadę.
Może, Kasiu, coś wiesz o serowarach :?:
Pozdrawiam
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2009 13:19

maciek1956 napisał(a): Chciałem poznać "od zaplecza" procesy produkcyjne, porównać z moimi próbami suszenia szynki, robienia sera pleśniawego, ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich miejsc. Winiarzy mam kilku poleconych, do nich pewnie podjadę.
Może, Kasiu, coś wiesz o serowarach :?:
Pozdrawiam

Mam doskonały przepis na solankę. Ma ca. ze sto lat... :twisted:
m82m
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 765
Dołączył(a): 15.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 06.02.2009 13:20

Zavala z drogi nad miejscowością.


Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2009 13:27

FUX napisał(a):
maciek1956 napisał(a): Chciałem poznać "od zaplecza" procesy produkcyjne, porównać z moimi próbami suszenia szynki, robienia sera pleśniawego, ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich miejsc. Winiarzy mam kilku poleconych, do nich pewnie podjadę.
Może, Kasiu, coś wiesz o serowarach :?:
Pozdrawiam

Mam doskonały przepis na solankę. Ma ca. ze sto lat... :twisted:


Podaj, zrobię, tylko jest problem, nie dam rady skosztować tego specjału, 100 lat... :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.02.2009 13:29

Maćku1956,

Na Hvarze nie ma jakiejś szczególnej produkcji serów... To wszystko to raczej chałupnicze wyroby i na potrzeby domowników.. Owiec i kóz tu niewiele...
Poleciłabym wizyty w konobach, ale tych poza miasteczkami...
Np. Kokot w Dolu (swoje stado owiec wypasają w okolicach podnóża sv. Nikoli). To typ takiej rodzinnej konoby, gdzie wszystko, po podają jest "domaće" (a zatem i wino, i sery i mięso). Jednak trzeba liczyć się ze słonym rachunkiem i wcześniej zadzownić, by umówić się na kolację...

Na prawdziwe domowe wyroby chyba można też liczyć w konobie w Humcu (ale nie jestem na 100% pewna).
Na wysepce Šćedro jest gospodarstwo agroturystyczne...(ale nie znam szczegółów, poza tym, co piszą na swojej stronie www)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 06.02.2009 13:40 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2009 13:37

maciek1956 napisał(a):
FUX napisał(a):
maciek1956 napisał(a): Chciałem poznać "od zaplecza" procesy produkcyjne, porównać z moimi próbami suszenia szynki, robienia sera pleśniawego, ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich miejsc. Winiarzy mam kilku poleconych, do nich pewnie podjadę.
Może, Kasiu, coś wiesz o serowarach :?:
Pozdrawiam

Mam doskonały przepis na solankę. Ma ca. ze sto lat... :twisted:


Podaj, zrobię, tylko jest problem, nie dam rady skosztować tego specjału, 100 lat... :D


POTRAWY GOTOWANE Z CIELĘCINY

Szynka cięleca peklowana

1 udziec cielęcy bez nerkówki (okolo 5 kg)

zalewa na 1 kg mięsa:

1 dkg kolendra, 4-5 szt. goździków, 2-3 ząbków czosnku, 15-20 dkg soli, 1 dkg saletry, 1 dkg cukru, 1 dkg jałowca, 2-3 listki bobkowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 2,5 l wody, 15 ziaren ziela angielskiego

Mięso dokładnie umyć, wyjąć kosci. Przyprawy zmiażdżyć, wymieszać

z połowš ilo ci soli, cukrem (w lecie cukru nie dawać), saletrš, wetrzeć starannie w powierzchnię mięsa nie wyłšczajšc nacięć pozostałych wskuutek usuni~cia ko ci z ud ca. Mięsoˇ ułożyć ciasno w naczyniu kamionnkowym, emaliowanym lub drewnianym, przykryć drewnianym kršżkiem, który należy obcišżyć czystym kamieniem Pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 dni. Po 2 dniach zagotować wodę na zalewę, rozpuu cić w niej resztę soli, ostudzić, zalać solankš mięso, przenieM: w chłodne miejsce ( 4 - 8 oC). Mięso peklować około 3 tygodni, przewracajšc je co 2,..3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać, osšczyć z wody, ciasno zwinšć, owišzać czystym (oparzonym) sznurkiem, sznurujšc mięęso co 2-3 cm jak baleron. O ile mięso nie ma być wędzone, włożyć je do dużego garnka lub kotła dostosowanego wielko ciš do ilo ci mięsa, zalać wrzšcš wodš, która powinna przykrywać powierzchnię mięsa. Gootować od zagotowania na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Podajšc tak przygotowane mięso na goršco, krajać w poprzek włókien na plaastry, grubo ci 1 cm. Szynkę pokrajanš ułożyć na podłużnym lub okrššgłym półmisku, skropić wywarem z gotowania mięsa. Do peklowanej cielęciny podawać ziemniaki z wody, groch piure lub zielony groszek i chrzan z octem. Szynkę peklowaIlš na zimno należy ostudzić w rosole i podawać pokrajanš w cienkie plastry z chrzanem, sosem tatarskim, majonezem itp. Szynkę cielęcš zamiast gotować można również piec.

Szynkę niekiedy pekluje się z ko ciš. Należy wówczas ostrym, cienkim nożem zrobić przy ko ci otwór (przebić mięso wzdłuż ko ci do stawu), wprowadzajšc doń obficie mieszaninę soli z przyprawami

UWAGA: Należy zmniejszyc ilość soli; wtedy nie bylo lodówek... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2009 13:44

Kasiu--dziękuję, zapisałem.
Fux--też dzięki, aby było w temacie, zrobię ten specjał i zabiorę na piękną wyspę Hvar i będę degustował siedząc wieczorem na tarasie, ew na plaży popijając miejscowym winem.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2009 13:52

maciek1956 napisał(a):Kasiu--dziękuję, zapisałem.
Fux--też dzięki, aby było w temacie, zrobię ten specjał i zabiorę na piękną wyspę Hvar i będę degustował siedząc wieczorem na tarasie, ew na plaży popijając miejscowym winem.

Od 1,5 miesiąca w chlodnym miejscu wisi boczek. Wędzony. ZERO NALOTU. Pychota.
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.02.2009 14:00

W temacie Hvaru ;)

Wieś Bogomolje między Sucurajem a Starim Gradem

Obrazek

Obrazek

Promenada w Starim Gradzie

Obrazek

Wąskie uliczki Stari Gradu

Obrazek

Pozdrav :papa:

P.S. Czy da radę wstąpić do tego klubu :?: :roll:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.02.2009 14:05

Leszek Skupin napisał(a):
Czy da radę wstąpić do tego klubu :?: :roll:


Myślę, że tak. Ale jest jeden warunek:
musisz obiecać, że następnym razem zajrzycie tu na nieco dłuzej :wink:
Pozdrawiam
Gajus.ems
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 930
Dołączył(a): 21.11.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 06.02.2009 14:36

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Gajus, jeśli masz ochotę, zajrzyj o naszego
albumu
Foty bardziej niż przeciętne (bo ani sprzętu, ani umięjętnosći, co gorsza)...ale może się przydadzą
Pozdrawiam

Obejrzałem wszystkie fotki, podobają mi się, właśnie takich krajobrazów oczekuję na Hvarze, napewno też pooglądam te widoki " na żywo" ze Św Nikola.
Wielkie dzięki.
GAJUS
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15078
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.02.2009 14:38

Leszek Skupin napisał(a):P.S. Czy da radę wstąpić do tego klubu :?: :roll:[/color][/i][/b]

No jasne, Leszku, że da radę :!: :D
Ile tu się działo, jak mnie nie było :!: Przybyło klubowiczów :D Witaj, Ally, wiem, że jesteś zwolenniczką "zatunelowego Hvaru", pamiętam Twoje wypowiedzi na temat campu "Lili". W tym roku rozważamy ewentualność podzielenia hvarskich wakacji na dwa campingi - przed i za tunelem. Więc może też "Lili"...

m82m, fajne zdjęcia :!: Na żwirku może i wygodniej się leży, ale ze względu na dużą liczbę ludzi, którzy zwykle się tam wygrzewają, preferujemy skaliste plaże. Poza tym tam gdzie skałki, tam ciekawsze "życie podwodne" :D A ma ktoś może zdjęcia z wyspy Scedro :?:

Gajus, miłego wędrowania po nieznanych zakątkach Hvaru :!: No i oczywiście czekamy na zdjęcia po Twoim powrocie :)
Tymona
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2140
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 06.02.2009 15:58

No to jedźmy na większe hvarskie odludzie :D

W okolicy miejscowości Gdinj znajdują się dwie zatoczki:

Pokrivenik:
Obrazek

Obrazek



i Uvala Zarače:

Obrazek

Obrazek


A jeżeli ktoś chce obejrzeć więcej zdjęć tych okolic, to zapraszam T U, i T U



pozdrawiam serdecznie

klubowiczka
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.02.2009 16:51

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
Czy da radę wstąpić do tego klubu :?: :roll:


Myślę, że tak. Ale jest jeden warunek:
musisz obiecać, że następnym razem zajrzycie tu na nieco dłuzej :wink:
Pozdrawiam

Kasiu z wielką chęcią... Czeka przecież na nas tunel Pitve a droga powrotna to stara droga górą :D, tylko kiedy :?: Nie wiem czy damy radę w tym roku :(.
mkm
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5455
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 06.02.2009 17:58

m82m napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):To jeszcze "pośmiecimy" :wink:

króciutko wysepką Scedro

oraz szybko speed taxi boat-
Hvar


Janusz najwyższy czas dla Ciebie na magiczną wyspę Hvar.
Wiem co mówie.

POZDRAV! :D


Tak , Marek na pewno mówi co wie :wink:
polecam tego ''śmiecia '' wszystkim hvaromaniakom, a szczególnie Januszowi :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

cron
Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone