Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 15.12.2012 17:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Na to pytanie mogła by odpowiedzieć nam Kasia.
Kasiu, Kasieńko, szepnij nam słówko, jak wygląda nasza Lawendowa Wyspa. Czy tak jak inne rejony CRO przykryta jest śniegiem? :)

Któregoś dnia rankiem na chwilkę zabieliło się na Braču.. Biokovo już dłuższy czas pokryte śniegiem...u nas rzeczywiście zimno (kilka dni z rzędu temperatury ok 10 st. w ciągu dnia i nieco niżej), ale póki co na śnieg się nie zanosi; zresztą śnieg tutaj raczej na zasadzie "ciekawosti przyrodniczej"...

Tak myślałam. 10 st. i Ty mówisz, że zimno. Kasiu, przy naszych - 10 st. i jeszcze niżej Wasze 10 st. to prawie upał. ;)
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 15.12.2012 18:07

Zima zimą a ja mam pytanie z innej beczki. Kiedy można kupić dojrzałe winogrona? Oczywiście chodzi mi o takie lokalne, a nie takie dostępne przez prawie cały rok u nas.
Wiem, że w drugiej połowie sierpnia nie ma z tym problemu (sprawdzone empirycznie). A w drugiej połowie lipca też już coś się znajdzie?
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 16.12.2012 19:14

Myślę, że pierwsze mogą się już trafić.
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 21.12.2012 14:14

Zapisuję sie do Klubu, bo w sierpniu będę wreszcie na Hvarze w Sv. Nedjelji :mrgreen:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 21.12.2012 18:31

Witamy, witamy. :)
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 22.12.2012 09:07

A dziękuję, jak wrócę to zdam realcję, chociaż jest ich i tak dużo

Ponieważ jestem zwolenniczką spokojnych miejsc to odwiedziłam już Korculę (Vela Luka), Pelješac (Borak), wyspę Brać (Povlja) a za rok planuję Mljet.

Ciekawe gdzie jeszcze znajdę takie spokojne i urokliwe miejsca (przez niektórych zwane zadu...ami)?
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 23.12.2012 21:16

Nie chcę przerywać wspomnień, nie chcę przerywać marzeń, ale właśnie teraz, w tym przedświątecznym czasie, dla wszystkich Miłośników Wyspy Hvar, proszę przyjmijcie życzenia - spokojnych, radosnych i pięknych, mieszanych z zapachem lawendy i jodły, Świąt Bożego Narodzenia, oraz w Nowym Roku, tym 2013, realizacji wyjazdowych, wakacyjnych marzeń
Tomasz.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 24.12.2012 13:20

Śnieg już pada, śnieg już prószy.
Marzną nosy, marzną uszy. A ja
biegnę bez wytchnienia, żeby
złożyć Wam życzenia: pachnącej
lasem choinki, na stole barszczu
i szynki, radosnych kolędników
oraz podarków bez liku… Świąt pełnych
wesołości, karpia bez ości, przyjaciół
- tylko serdecznych, miłości i piór
wiecznych, Sukcesów bardzo licznych
i, gdy się tylko nadarzy, fajnych
i wesołych wojaży, na koniec
zaś wspaniałego 2013-go.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 29.12.2012 15:55

ania.mor napisał(a):Zapisuję sie do Klubu, bo w sierpniu będę wreszcie na Hvarze w Sv. Nedjelji :mrgreen:

To zdecydowanie polecam konobę Tamaris - wyjątkowo tam skusiliśmy się na mięso bo zwykle to owoce morza lub rybki w Cro wciągamy ale steki w Tamaris z blitvą były wyśmienite...

Pozdrawiam cieplutko
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 29.12.2012 18:20

Joan65 napisał(a):
ania.mor napisał(a):Zapisuję sie do Klubu, bo w sierpniu będę wreszcie na Hvarze w Sv. Nedjelji :mrgreen:

To zdecydowanie polecam konobę Tamaris - wyjątkowo tam skusiliśmy się na mięso bo zwykle to owoce morza lub rybki w Cro wciągamy ale steki w Tamaris z blitvą były wyśmienite...

Pozdrawiam cieplutko

Wielkie dzięki!
A czy możesz mi jeszcze dać parę innych wskazówek typu: gdzie robić zakupy, gdzie kupić oliwę i wino, gdzie jest najlepsza plaża dla dzieci itp.
A może znasz apartamenty Anja, bo właśnie tam sie zatrzymamy skuszeni jedną z relacji z forum?
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 30.12.2012 13:03

Po większe zakupy najlepiej do Jelsy. O oliwę i wino najlepiej pytać gospodarzy, jeżeli nie robią sami (tam jest najlepsza) to na pewno wiedzą gdzie można kupić dobre wino i oliwę. Nie kupowałabym raczej na straganach czy sklepikach. Ja się kilkakrotnie nacięłam. Teraz kupuję tylko u swoich zaprzyjaźnionych Chorwatów z Jelsy. :)
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 30.12.2012 19:11

[quote="ania.morWielkie dzięki!
A czy możesz mi jeszcze dać parę innych wskazówek typu: gdzie robić zakupy, gdzie kupić oliwę i wino, gdzie jest najlepsza plaża dla dzieci itp.
A może znasz apartamenty Anja, bo właśnie tam sie zatrzymamy skuszeni jedną z relacji z forum?[/quote]

W Sv. Nedjeli byliśmy tylko objazdem w ramach "szwędania" się po wyspie. Mieszkaliśmy w zatoce z 1 domem, własną cudną plażą, więc co do zakupów to nie doradzę. Oliwę kupowaliśmy od naszej gospodyni, której rodzina ma gaje oliwne, ale stragany przy drodze są i można kupić szczególnie na Hvarze świetna jest lawendowa oliwa. Polecam też przed tunelem Pitve na straganach dżem z moreli - bajka i zioła własnej roboty tj oregano, bazylia - do dziś choć słoiczki puste "trzymam" zapach. Żadne zioła z paczki tak nie pachną.

Hvar jest piękny.
Pozdrawiam cieplutko
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.12.2012 12:34

Coraz bardziej się tego Hvaru doczekać nie mogę...a to jeszcze tyyyyle czasu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.12.2012 16:58

Oliwa lawendowa?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.12.2012 19:08

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Oliwa lawendowa?

Ja tam nie wiem czy to się technologicznie da, ale wiem jedno: pod turystę można zrobić wiele, a nawet więcej :)
Przyznam, że lawendowa oliwa brzmi bardzo ciekawie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone