Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 16.07.2016 08:02

Iwona75 napisał(a):Moi drodzy, przeczytałam od A do Z, poczyniłam wstępne plany, ale liczę na Waszą pomoc w wyborze miejsca. Powiem szczerze że najbardziej przemawia do mnie Povlja i Splitska,a moje pytanie dotyczy temperatury wody. Przeczytałam gdzieś że chłodniejsza niż od strony Bolu, ma ktoś porównanie ? I pytanie drugie związane właśnie z rejonem Bolu. Jechał ktoś w ciemno po 18 sierpnia ? Gdzie najlepiej szukać noclegu. Im większa "wiocha" tym lepiej, nie zależy nam absolutnie na knajpach, atrakcjach "plażowych" nawet sklepu może nie być bo i tak popołudniami planujemy zwiedzać wyspę, więc zaopatrzenie zrobimy. Ma być cicho, spokojnie, gdyby trafiła się jakaś zatoka do której można dojść pieszo byłoby super.

Gdybym raz jeszcze mial wybrac miejsce pobytowe na Braciu to wybralbym Postire. Jest kilka niby drobnych szczegolow ktore akurat dla mnie sa przydatne
Spokojne miasteczko,dobra baza wypadowa,jest malutka fajna plaza w miasteczku na poranna kapiel,jest piekarnia ktorej np w Splitskiej nie ma. Jest taniej w knajpkach niz Splitskiej. I cos co moze byc dla niektorych fajna sprawa. Sa w Postirze 2boiska pilkarskie, trawa marzenie-dywan. Wieczorem dzieciaki maja mozliwosc pogrania na tym dywanie. Zawsze sie ekipa jakas do grania znajduje.ale to atrakcja dla rodzin z dziecmi
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 16.07.2016 08:08

ELIMAR napisał(a):
borsalino4 napisał(a):czytałem na forum o najlepszych loda ch w Postira
albo nie trafiłem do tej lodziani albo zmienił się wlasciciel bo szału nie było
może ktoś napisze w którym miejscu te lody

Najlepsze lody w Postirze są tutaj https://goo.gl/maps/XGSU5nFyeam

jest tu otwarta mała kawiarenka i stragan z lodami.
W czerwcu na jedną kulkę za 8 kun dawali 2 kulki wielkości naszych :)
Pychota :)
Specjalnie z Povlji przyjeżdżaliśmy tu by takie pyszności konsumować :)

Cos sie chyba zmienilo. Wszedlem do tej kawiarenki ktora w linku pokazujesz w ostatni dzie pobytu na Brac i lodow tam nie bylo.spytalem czy te lody na deptaku 30 metrow przed ta knajpka sa Wasze. Dziewczyna odpowiedziala ze nie. I jak wczesniej pisalem -lody byly takie sobie
Ostatnio edytowano 16.07.2016 11:21 przez borsalino4, łącznie edytowano 1 raz
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 16.07.2016 09:40

Dziękuję za kolejne cenne informacje, prom z Makarskiej właśnie ze względu na pobyt w Krvavicy, a Povlja odpadła gdy dokładniej przyjrzeliśmy się mapie. Powrót będzie promem do Splitu, więc wolelibyśmy być bliżej Supetaru. Opinie o plażach w Splitskiej i okolicy mile widziane. :D
Maud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maud » 16.07.2016 10:34

Mysmy tez byli po raz pierwszy na wyspie i tez mielismy troszke obawy: jak, gdzie, po co itd. Okazalo sie ze i przeprawa promowa (Split - Supetar i spowrotem ) nie byla mega skomplikowana, choc zaliczylismy lekka wtope ( o tym mam nadzieje kiedys napisze ) :D jak i reszta pobytu. Ze spokojnym sumieniem polecamy wyspe !!!
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 16.07.2016 11:18

Iwona75 napisał(a):Dziękuję za kolejne cenne informacje, prom z Makarskiej właśnie ze względu na pobyt w Krvavicy, a Povlja odpadła gdy dokładniej przyjrzeliśmy się mapie. Powrót będzie promem do Splitu, więc wolelibyśmy być bliżej Supetaru. Opinie o plażach w Splitskiej i okolicy mile widziane. :D

My mieszkalismy w Splitskiej i codziennie dojezdzalismy na inne plaze
Najbardziej podobala nam sie Murvica ale tam daleko
Z blizszych plaz na zachod od centrum Sutivanu lub przy drodze Splitska Supetar
Nie podobala nam sie Lovrecina. Niby daleko plytko i frajda dla dziecki ale... Samemu trzeba sie przekonac
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 16.07.2016 12:17

Bez względu na to gdzie zakotwiczymy Murvica obowiązkowa, ale coś bliżej Splitskiej nas interesuje, bo coś nam się wydaje że decyzja w 90 % podjęta. :D
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.07.2016 23:29

Bliżej, to może Babi laz. Całkiem przyjemna, mimo, że droga blisko.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 17.07.2016 22:25

Wróciłem z Brac i muszę powiedzieć, że tam wrócę ;) :D Sutivan mi odpowiada w 100% :mrgreen:
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 21.07.2016 12:13

Drodzy Miłośnicy,
polećcie mi proszę gdzie mogę zjeść ośmiornicę spod peki na Braču?
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 22.07.2016 08:27

magg5 napisał(a):Drodzy Miłośnicy,

Nie podpowiem :(
Nie jestem zwolennikiem owoców morza :(
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 23.07.2016 20:32

Powiedzcie mi proszę czy dojeżdzając na okoliczne plaże busem (będę stacjonował w Splitskiej) będę miał gdzie go zaparkować (bo wiem, że sporo plaż znajduje się przy ulicy) i czy trzeba będzie płacić za postój??? Drugi pytanie to czy w sąsiednich miejscowościach czyli Postira i Supetar są jakieś pyszne pizzerie, które możecie polecić?:-)
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 24.07.2016 19:10

ELIMAR napisał(a):

Elimar, dzięki za dobre chęci :)
Jadłaś może coś dobrego w "Stara Uljara" co mogłabyś polecić? My w zeszłym roku jedliśmy w Kali, bo było tam po prostu smacznie i miło, ale przeczytałam, że to Stara Uljara słynie na całą wyspę z pysznej kuchni :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.07.2016 21:51

magg5 napisał(a):
ELIMAR napisał(a):

Jadłaś może coś dobrego w "Stara Uljara" co mogłabyś polecić? My w zeszłym roku jedliśmy w Kali, bo było tam po prostu smacznie i miło, ale przeczytałam, że to Stara Uljara słynie na całą wyspę z pysznej kuchni :)

Ja w tym roku stołowałem się w Uljarze :), na pewno mają bardzo dobrą pizze, wszystkie jej rodzaje były bardzo dobre.

Bardzo dobre było też spaghetti z owocami morza oraz półmisek mięs dla dwóch osób. Jedynie piwo nam średnio smakowało, pierwszy raz takie piłem w Cro... może było przez nich robione ale czuć było drożdże :). Poniżej kilka fotek.
Pizza w Jurovej Makinie nam nie smakowała... jak wystygła to ciężko było to zjeść, nie umywała się do tej z Uljary.
Wrzucam też cennik z Makiny.
Załączniki:
IMG_20160629_200038.jpg
Piwo z Uljary, pierwszy raz spotkałem taką markę
IMG_20160622_183828.jpg
Cennik Makina
IMG_20160622_183820.jpg
Cennik Makina
IMG_20160620_190802.jpg
Kalmary z Kali, tylko raz w niej byliśmy aczkolwiek miała najwięcej klientów. Kalmary były słabe a porcja jak widać malutka, kosztowała chyba coś koło 80kun.
IMG_20160626_205816.jpg
Bardzo pyszne spaghetti z owocami morza, tutaj też było jak z frytkami czyli duży ruch i zwykły cieniutki makaron :)
IMG_20160625_185055.jpg
Mięsna Plata, zauważyliśmy że jak mieli młyn i dużo klientów to już dali nam zwykłe frytki a nie takie ziemniaczki
IMG_20160702_193444.jpg
Pizza z Uljary
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 25.07.2016 07:10

gaspar84 napisał(a):Powiedzcie mi proszę czy dojeżdzając na okoliczne plaże busem (będę stacjonował w Splitskiej) będę miał gdzie go zaparkować (bo wiem, że sporo plaż znajduje się przy ulicy) i czy trzeba będzie płacić za postój??? Drugi pytanie to czy w sąsiednich miejscowościach czyli Postira i Supetar są jakieś pyszne pizzerie, które możecie polecić?:-)

Zadałeś dość trudne pytanie.
Co to są według Ciebie okoliczne plaże?
I jak blisko plaży chcesz zostawić auto?

Drugie pytanie to do osób które stacjonowały w tych okolicach.
Zapewne coś polecą :)
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 25.07.2016 07:21

Jadłaś może coś dobrego w "Stara Uljara" co mogłabyś polecić? My w zeszłym roku jedliśmy w Kali, bo było tam po prostu smacznie i miło, ale przeczytałam, że to Stara Uljara słynie na całą wyspę z pysznej kuchni :)[/quote]

W Uljarze to tylko kawę pijemy bo pyszna jest.
Nie dane nam było skosztować innego jedzonka bo zwyczajnie w porze obiadowej lub kolacyjnej to szwędaliśmy się gdzieś po wyspie albo zalegaliśmy na naszym apartamentowym tarasie.

Widziałam ,że Michał odpisał na twoje pytanie bo stołował się w Uljarze.
Zgadzam się z nim co do Jurovej Makiny.
Pizza paskudna tam jest - NIE POLECAM
A w Kali ?
No cóż - dużo ludzi zawsze , smacznie, porcje nie za duże i dość drogie - myślę ,że warto spróbować.

A może warto pojechać do Sumartinu do konoby TOP - bardzo dużo osób poleca :) i ma dobre opinie.
My nie byliśmy bo tam dużo owoców morza serwują a to całkiem nie w nadzym guście ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone