Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SYLWKA_2014
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SYLWKA_2014 » 12.07.2016 22:48

anksma napisał(a):Ja wróciłam z Braća w sobotę pod wieczór. Niestety powrót był bardzo ciężki, jak zresztą co roku, choć jakoś teraz wyjątkowo. Postaram się jak najszybciej napisać chociaż jakąś krótką relację z pobytu na wyspie :D

Hej Sąsiadko, czekam na relację. Jestem bardzo ciekawa Twojej Braci;)).
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 13.07.2016 07:06

lew napisał(a):........wszystko pięknie , poza tym, iż parking jest malutki i zwykle nie ma gdzie zaparkować, a gdy zaparkujesz nie tak jak trzeba, to często pojawia się policja; dojazd krętą drogą, trudno się wyminąć, dojście do plaży, to kilkaset metrów stromego zejścia, a następnie wspinaczki, aby dotrzeć do samochodu;
......i na koniec- zwykle w lipcu i sierpniu nie ma tam miejsca, aby się położyć

u nas podobnie. 3 samochody około 10.00 w pierwszym tygodniu lipca znalazły miejsce do zaparkowania. kawałek trzeba przejść ale to nie problem. na plaży również miejsce się znalazło. potwierdzam - plaża warta odwiedzenia
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 13.07.2016 14:34

Sylwia -->na pewno będzie, tylko jakoś czasu brak żeby się zabrać. Niestety w pracy trzeba wyjść na prostą i wtedy będzie trochę luzu to wszystko opiszę co pamiętam :D
krzysiek bb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek bb » 13.07.2016 20:19

Ja do wyjazdu na Brač ma jeszcze ponad miesiąc a żeby ten czas upłynął miło popijam piwo .. Brackie
Polecam
Załączniki:
brackie-2011.jpg
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 14.07.2016 23:42

borsalino4 napisał(a):
lew napisał(a):........wszystko pięknie , poza tym, iż parking jest malutki i zwykle nie ma gdzie zaparkować, a gdy zaparkujesz nie tak jak trzeba, to często pojawia się policja; dojazd krętą drogą, trudno się wyminąć, dojście do plaży, to kilkaset metrów stromego zejścia, a następnie wspinaczki, aby dotrzeć do samochodu;
......i na koniec- zwykle w lipcu i sierpniu nie ma tam miejsca, aby się położyć

u nas podobnie. 3 samochody około 10.00 w pierwszym tygodniu lipca znalazły miejsce do zaparkowania. kawałek trzeba przejść ale to nie problem. na plaży również miejsce się znalazło. potwierdzam - plaża warta odwiedzenia

.... w tym tygodniu juz sie niestety tak latwo nie parkowalo
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 15.07.2016 11:34

Moi drodzy, przeczytałam od A do Z, poczyniłam wstępne plany, ale liczę na Waszą pomoc w wyborze miejsca. Powiem szczerze że najbardziej przemawia do mnie Povlja i Splitska,a moje pytanie dotyczy temperatury wody. Przeczytałam gdzieś że chłodniejsza niż od strony Bolu, ma ktoś porównanie ? I pytanie drugie związane właśnie z rejonem Bolu. Jechał ktoś w ciemno po 18 sierpnia ? Gdzie najlepiej szukać noclegu. Im większa "wiocha" tym lepiej, nie zależy nam absolutnie na knajpach, atrakcjach "plażowych" nawet sklepu może nie być bo i tak popołudniami planujemy zwiedzać wyspę, więc zaopatrzenie zrobimy. Ma być cicho, spokojnie, gdyby trafiła się jakaś zatoka do której można dojść pieszo byłoby super.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 15.07.2016 13:26

Jeszcze dwa pytania. Ile samochodów zabiera prom z Makarskiej i czy w samej Murvicy są szanse na nocleg ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2016 13:35

Iwona75 napisał(a):Jeszcze dwa pytania. Ile samochodów zabiera prom z Makarskiej i czy w samej Murvicy są szanse na nocleg
?

Dokładnej ilości samochodów Ci nie podam, ale to małe promy. W ubiegłym roku liczyłem i wychodziło ok 30szt. w zależności od wielkości samochodów. Lepiej płynąć promem Split - Supetar, są większe i pływają częściej.
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 15.07.2016 14:13

Iwona75 napisał(a):Moi drodzy, przeczytałam od A do Z, poczyniłam wstępne plany, ale liczę na Waszą pomoc w wyborze miejsca. Powiem szczerze że najbardziej przemawia do mnie Povlja i Splitska,a moje pytanie dotyczy temperatury wody. Przeczytałam gdzieś że chłodniejsza niż od strony Bolu, ma ktoś porównanie ? I pytanie drugie związane właśnie z rejonem Bolu. Jechał ktoś w ciemno po 18 sierpnia ? Gdzie najlepiej szukać noclegu. Im większa "wiocha" tym lepiej, nie zależy nam absolutnie na knajpach, atrakcjach "plażowych" nawet sklepu może nie być bo i tak popołudniami planujemy zwiedzać wyspę, więc zaopatrzenie zrobimy. Ma być cicho, spokojnie, gdyby trafiła się jakaś zatoka do której można dojść pieszo byłoby super.

Zdecydowanie polecam Povlję.
Apartament znajdziesz na pewno :)
U Gracinów cos powino być wolnego :)
Mogę namiary podac na PW
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 15.07.2016 14:32

Dziękuję za odpowiedzi, prom z Makarskiej bierzemy pod uwagę, bo Brac ma być w drugim tygodniu naszych wakacji. Pierwszy tydzień to najprawdopodobniej Krvavica, więc Makarska o "rzut beretem", a do Splitu trzeba dojechać i w zasadzie wracać przez całą wyspę gdybyśmy wybrali właśnie Povliję lub okolice Bol.

Z tymi noclegami trochę się uspokoiłam, tylko nadal nie wiem jak temperatura wody. To jakiś standard że chłodniejsza niż z przeciwnej strony, czy nie ma dużej różnicy? Porównywał ktoś ?
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 15.07.2016 14:42

Iwona75 napisał(a):Dziękuję za odpowiedzi, prom z Makarskiej bierzemy pod uwagę, bo Brac ma być w drugim tygodniu naszych wakacji. Pierwszy tydzień to najprawdopodobniej Krvavica, więc Makarska o "rzut beretem", a do Splitu trzeba dojechać i w zasadzie wracać przez całą wyspę gdybyśmy wybrali właśnie Povliję lub okolice Bol.

Z tymi noclegami trochę się uspokoiłam, tylko nadal nie wiem jak temperatura wody. To jakiś standard że chłodniejsza niż z przeciwnej strony, czy nie ma dużej różnicy? Porównywał ktoś ?

Wiesz, my plażowaliśmy po obydwu stronach wyspy (w różnych miejscach, ale koło Povlji nie byliśmy) i różnicy nie zauważyłam...to była druga połowa sierpnia 2012...
Myślę, że tak jak w innych miejscach w Cro: może się zdarzyć że jakiś prąd, wiatr przygna chłodniejszą wodę - to chyba nie do przewidzenia :roll:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 15.07.2016 15:16

My byliśmy już 5 raz w Povlji
3 razy w czerwcu i 2 razy w wrześniu.
Moczyliśmy się po obu stronach wyspy i nie zauważyliśmy różnicy temperatur wody no chyba ,że po silnym wietrze zmieniły się prady to woda trochę chłodniejsza ale bardzo daleko jej do polskiego Bałtyku :) :) :)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 15.07.2016 17:43

Ok., dziękuję za podpowiedź, zobaczymy co z naszych planów wyjdzie.Ale jakiś obraz nieznanej nam jeszcze wyspy już mam :papa:
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 15.07.2016 18:54

.......oczywiscie ,ze sa, trzeba tylko zarezerwowac 2 lata wczesniej.
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 16.07.2016 07:50

Iwona75 napisał(a):Jeszcze dwa pytania. Ile samochodów zabiera prom z Makarskiej i czy w samej Murvicy są szanse na nocleg ?

Prom z Makarskiej zabiera ok 26 samochodow.my nim plynelismy w czwartek o 7.30.trzeba byc wg mnie godzine wczesniej. czesc samochodow wjezdza tylem na prom.nawet jak sie nie dostaniesz na pierwszy prom, mozna sobie pochodzic po Makarskiej 2 godzinki
Jezeli jedziesz bezposrednio z Polski na Brac polecam Split, jezeli jestes juz jak my tydzien w okolicach Makarskiej polecam prom z Makarskiej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone