Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 22.08.2015 17:06

Witam i ja ponownie ;)

Micromir Ty już po wczasach a jeszcze niedawno rozmawialyśmy i planowałyśmy co i jak i ogólnie emocje jak to będzie :D po zdjęciach widzę, że zadowolona jesteś ;)

nam wlasnie kolega męża polecał bardzo Lidla w Supertarze także nie zamierzamy już brać zapasów jedzenia na 10 dni tylko bardziej się nastawiamy na bieżące zakupy na miejscu tym bardziej, że nasza MIRCA jest niedaleko :D

my wyjeżdżamy 1 września w nocy, 2-go rano będziemy w Splicie i powiedzcie mi jak to jest z promami? od razu wiadomo gdzie isc, o której odplywaja, gdzie się placi i potem jedzie autem? coś tam po angielsku gadam, ale nie wiem czy wystarczająco, żeby się dogadać :D

moje bobiszonki odliczają dni i godziny do wyjazdu :mrgreen:
Galon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galon » 22.08.2015 18:44

Alka84 napisał(a): od razu wiadomo gdzie isc, o której odplywaja, gdzie się placi i potem jedzie autem? coś tam po angielsku gadam, ale nie wiem czy wystarczająco, żeby się dogadać :D

Będziesz widział w Splicie w porcie po prawej stronie budynek z napisem Jadrolinija wchodzisz i kupisz bez problemu bilet. Po polsku bez problemu się dogadasz. Zazdroszczę wyjazdu i życzę udanego wypoczynku.
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 22.08.2015 19:09

Dziękuję :)
Galon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galon » 22.08.2015 19:21

W Supetarze w porcie masz budkę wielkości naszych kiosków również z napisem Jadrolinija. To dla twej wiadomości jak będziesz wracać. Nie zapomnij odwiedzić Vidovej Góry, polecam bo sa wspaniałe widoki :hut: :papa:
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 23.08.2015 06:13

Dzieki ;)
Vidova Góra obowiązkowo ;)
moje dzieciaki zażyczyły sobie jeszcze plaże Lovercina, no bo piasek :p ale to skoczymy jeden dzień dla świętego spokoju :)
będziemy na środku między Supertarem i Sutivanem, także na pewno zobaczymy oba miasteczka :)
gdzie jeszcze warto się wybrać na wyspie?
analizuje wątek, widziałam jeszcze informację o jakieś jaskini, ale to chyba nie jest dobry pomysł z 2.5 i 6 latkiem...

Jeszcze jedno pytanie - z Braca będziemy wyjezdzac ok 9-10 rano i myśle co zobaczyć na lądzie w drodze powrotnej ( bo dzieci pewnie będą piszczeć mi o dluzszą przerwę).

Możecie coś polecić co koniecznie trzeba zobaczyć w trasie między Splitem a granicą Chorwacji z Węgrami? :)
słyszałam dużo dobrego o Wodospadach na rzece KRKA ;) może w tym kierunku uderzyć?

to nasza pierwsza tak daleka wyprawa z dziecmi (1200 km w jedną stronę, aaaaa :lol: )
będę wdzięczna za każdą pomoc :)
Galon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galon » 23.08.2015 07:42

Alka84 napisał(a):gdzie jeszcze warto się wybrać na wyspie?

Na pewno BOL(złoty róg) i DOL osobiście wstąpił bym do Postiry na pyszną Pizze. No i stare miasto w Splicie. Po drodze Plitvickie.
neska213
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska213 » 23.08.2015 07:54

Zgadzam się z moim przedmówcą. Warto zajrzeć w te dwa wymienione miejsca. Zresztą miasteczka i wioski leżące na wyspie są niezwykle malownicze i urokliwe. Na mnie duże wrażenie wywarła Pucisca, piękne choć spokojne są Splitska i Postira, dzieciakom przypadnie do gustu Supetar- bardziej gwarne i rozrywkowe miasteczko;) Plaże na wyspie, zatoczki - do wyboru. Życzę udanych wakacji i niezapomnianych wrażeń:)
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 23.08.2015 10:21

Widzę, że jest tam co robić :) mamy 10 dni na ogarnięcie tematu to pewnie zdążymy całą wyspę zwiedzić i zobaczyć :)
więc na razie w planach:
- Lovercina - plaża dla bobiszonów z piaskiem,
- Vidova Gora - przy okazji zwiedzenie Murvicy i Bol - Złoty Róg :) to za jedną trasą,
- Sutivan i Supertar - to na 100%, bo jesteśmy między tymi dwiema wioskami,
- Pucisca - podrodze zahaczymy o Postire, a potem od razu podjedziemy pewnie do Povlji :)

Co do trasy powrotnej do domu to mam zgrzyta z mężem, bo on chce parę postojów po pół godziny i do domu... ja chce zahaczyć o wodospady Krka tylko tam parę godzin postoju i już mu to nie pasuje, bo potem musi jechać autem kolejne 12 godzin....
jest jeszcze opcja po przepłynięciu promem na ląd iść Split pozwiedzać ;)
Plitvickie Jeziora odpadają, bo tam z tego co czytałam jest mega dużo chodzenia, więc mój mąż na pewno się nie zgodzi :evil:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.08.2015 12:48

Alka84 napisał(a):Witam i ja ponownie ;)

Cześć Alka84 :)

Fajnie, że jedziesz.

Na Braču było nieźle :wink: , dużo dalmatyńskiego uroku, fajnie kamienne miasteczka, no i bezkonkurencyjne miejsca jak Pustinja Blaca czy nawet Zmajeva Špilja.

Co do wycieczek, to upały skutecznie mnie ograniczyły w tym roku, ale dotarłam do Bolu i dalej do Murvicy, także do Splitskiej, Pucišcy, Supetaru, Sumartinu. Byliśmy też w Pustinji Blacy i Zmajevej Špilji, no i wpadłam na kilka godzin do Splitu. Oczywiście Vidova Gora też.

Jeśli zdołacie, to przy okazji spaceru po Bolu warto sobie zorganizować plażowanie z tej strony wyspy - polecam Murvicę (dojazd asfaltem z Bolu), mimo trochę stromego zejścia z parkingu (parking po lewej kawałek za konobą Marija) do plaży - warto, naprawdę piękne klimaty i widoki, super kamyczki na plaży, jedne z najładniejszych okolic na wyspie. Alternatywnie można udać się na przeciwną stronę Bolu i plażować za klasztorem na obrzeżach, niedaleko klasztoru jest duży parking. Warto zakosztować tej części wyspy. Zresztą sam zjazd do Bolu jest dość... hmmm... atrakcyjny. :mrgreen:

Pytałaś o jaskinie - Zmajevej Špilji nie polecę Ci z takim maluchem. Szliśmy z naszą sześciolatką i dała radę - nie miała wyjścia :wink: - ale podejście jest strome i niełatwe. Przewodnik Zoran Kojdić opowiada świetnie, jego historie o pogańskich bóstwach i inkulturacji chrześcijaństwa są niesamowite, bez niego ta wycieczka nie byłaby tak urokliwa, zresztą tylko on ma klucz. Nie mniej jednak z małymi dziećmi nie zachęcam. Chyba, że jedno z Was zabierze dzieci na plażę w Murvicy, a drugie dołączy do wycieczki z Zoranem, który startuje właśnie z parkingu w Murvicy (obok jest tabliczka ze strzałką do Zmajevej S.) Wcześniej trzeba zadzwonić i się umówić. W sezonie start był o 8.30. Czas: dojście 1h, na miejscu 1,5 godziny, powrót 1h - ale większa część tego czasu to nie wędrówka, a fascynujące opowieści. Tel. 00385915149787.
zmajeva-spilja-dragons-cave-brac-t24375.html#p406216

Łatwiejsze podejście lądem - lub raczej najpierw zejście - jest do Pustinji Blacy. Początek od parkingu jest trochę stromy i kamienisty, ale szybko ścieżka staje się bardziej "cywilizowana" i nieco łatwiejsza. Sześciolatka dała radę, ale 2,5-latek wymagałby może miejscami niesienia - a nie wiem, czy znajdziesz kogoś tak ofiarnego. :wink: Nieczynne w poniedziałki!
pustelnia-blaca-brac-t24358.html#p405824
Buber opisuje opcję statkiem z Bolu i potem w górę - ale tego nie testowałam.

W Supetarze atrakcji dla dzieci mnóstwo, przynajmniej w sezonie, łącznie z jakimiś lunaparkami, zjeżdżalniami, etc. Brrr... :oczko_usmiech: Do Lidla zajrzeliśmy ze dwa razy - ok.

Życzę bardzo udanego pobytu i szczęśliwej drogi. :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.08.2015 18:05

Alka84 napisał(a): słyszałam dużo dobrego o Wodospadach na rzece KRKA ;) może w tym kierunku uderzyć?

Moim zdaniem Jeziora Plitvickie zdecydowanie ładniejsze, ale w sumie to kwestia gustu, ceny we wrześniu dziwnym trafem chyba są te same:
http://www.npkrka.hr/stranice/cjenik-2015/38.html
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/hr/pl ... -i-cijene/
Co do ilości chodzenia, to tylko kwestia wyboru trasy - możesz iść zarówno 2 godziny jak i 7. Po prostu przeanalizuj strony obydwu parków.
My trasę C z czterolatką przeszliśmy poniżej podanych 4 godzin.
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/pl ... rogrammes/
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 23.08.2015 21:09

Witaj Danusiu :)
a czemu tylko NIEŹLE? nie widzę jakoś fajerwerków, no ale mi się wszystko będzie podobać, bo będziemy in Croatia pierwszy raz ;)
Zmajeva Spilja faktycznie odpada, bo nie będę dzieciom takiej mordęgi fundowała na wakacjach ;)
Pustinja blaca za to bardzo mnie zaciekawiła i będę zgłębiać wiedzę :D prawdopodobnie i tam dotrzemy :)
coś jeszcze dodałabyś do mojej listy powyżej?

Co do wodospadów KRKA i Plitwickich Jezior ehhh.... może urobie mojego i gdzieś dotrzemy ;)
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 23.08.2015 21:36

Alka84 napisał(a):ehhh.... może urobie mojego i gdzieś dotrzemy ;)

...jeszcze nie urobiony? 8O :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.08.2015 22:34

Alka84 napisał(a):Witaj Danusiu :)
a czemu tylko NIEŹLE? nie widzę jakoś fajerwerków, no ale mi się wszystko będzie podobać, bo będziemy in Croatia pierwszy raz ;)

Było bardzo fajnie - jak zwykle. :wink: Miałam wszystko, czego mi do szczęścia podczas wakacji potrzeba: słońce i ciepełko (i to duuużo), Jadran, piękne widoki, zapach rozgrzanych pinii, dźwięk cykad na okrągło, w miarę spokój (bo było nas ok. 15 w sumie, w tym masa dzieci od półrocznego do... szesnastolatka - więc o totalnym spokoju nie było mowy :wink: ), no i mnóstwo dróżek i zakamarków do samotnego szwendania się. Povlja ogromnie przypadła mi do gustu, bardzo dalmatyńska z kamiennymi domami i uliczkami, masą schodków i taką swojską kameralnością. Naturalnie mogłabym się też przyczepić, że kamienie w Tičja Luka nie były idealnie gładkie, a czasami ludzi na plaży było ciut więcej niż by mi się marzyło - ale to już detale. Generalnie będę tę wyspę i Povlję wspominać bardzo dobrze, a gdybym jechała pierwszy raz, to tym miejscem byłabym pewnie całkowicie zachwycona. Ale wiesz jak to jest - po którymś pobycie to piękno tak powszednieje, że człowiek nawet nieświadomie zaczyna traktować je jak normę. :wink: Ocknęłam się dopiero na Istrii, jak zobaczyłam tłumy na plaży i cały ten tłok w miasteczkach. :mrgreen: Na szczęście byliśmy tam tylko 3 dni.
Alka84
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alka84 » 24.08.2015 06:47

Yanush napisał(a):

:lol:
co do pomysłu zobaczenia jezior po drodze to będę mojego urabiać czyt. terroryzować dyskretnie cały wyjazd - my kobiety to potrafimy :lol: :boss:

Danuśka podoba mi się to co piszesz :D
czyli z tego wynika, ze Brać jest faktycznie tak fajna i piękna jak tego oczekuje :) my szukamy cichego, spokojnego miejsca, gdzie wypoczniemy i uciekniemy trochę od codzienności ( i wcale nie jesteśmy z dużego miasta ;) )
Galon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galon » 24.08.2015 20:57

Alka84 napisał(a):
Yanush napisał(a):

Postaw tatusiowi flache i bedzie ok.
Załączniki:
flaszka.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone