Alka84 napisał(a):Witam i ja ponownie
Cześć Alka84
Fajnie, że jedziesz.
Na Braču było nieźle
, dużo dalmatyńskiego uroku, fajnie kamienne miasteczka, no i bezkonkurencyjne miejsca jak Pustinja Blaca czy nawet Zmajeva Špilja.
Co do wycieczek, to upały skutecznie mnie ograniczyły w tym roku, ale dotarłam do Bolu i dalej do Murvicy, także do Splitskiej, Pucišcy, Supetaru, Sumartinu. Byliśmy też w Pustinji Blacy i Zmajevej Špilji, no i wpadłam na kilka godzin do Splitu. Oczywiście Vidova Gora też.
Jeśli zdołacie, to przy okazji spaceru po Bolu warto sobie zorganizować plażowanie z tej strony wyspy - polecam Murvicę (dojazd asfaltem z Bolu), mimo trochę stromego zejścia z parkingu (parking po lewej kawałek za konobą Marija) do plaży - warto, naprawdę piękne klimaty i widoki, super kamyczki na plaży, jedne z najładniejszych okolic na wyspie. Alternatywnie można udać się na przeciwną stronę Bolu i plażować za klasztorem na obrzeżach, niedaleko klasztoru jest duży parking. Warto zakosztować tej części wyspy. Zresztą sam zjazd do Bolu jest dość... hmmm... atrakcyjny.
Pytałaś o jaskinie - Zmajevej Špilji nie polecę Ci z takim maluchem. Szliśmy z naszą sześciolatką i dała radę - nie miała wyjścia
- ale podejście jest strome i niełatwe. Przewodnik Zoran Kojdić opowiada świetnie, jego historie o pogańskich bóstwach i inkulturacji chrześcijaństwa są niesamowite, bez niego ta wycieczka nie byłaby tak urokliwa, zresztą tylko on ma klucz. Nie mniej jednak z małymi dziećmi nie zachęcam. Chyba, że jedno z Was zabierze dzieci na plażę w Murvicy, a drugie dołączy do wycieczki z Zoranem, który startuje właśnie z parkingu w Murvicy (obok jest tabliczka ze strzałką do Zmajevej S.) Wcześniej trzeba zadzwonić i się umówić. W sezonie start był o 8.30. Czas: dojście 1h, na miejscu 1,5 godziny, powrót 1h - ale większa część tego czasu to nie wędrówka, a fascynujące opowieści. Tel. 00385915149787.
zmajeva-spilja-dragons-cave-brac-t24375.html#p406216Łatwiejsze podejście lądem - lub raczej najpierw zejście - jest do Pustinji Blacy. Początek od parkingu jest trochę stromy i kamienisty, ale szybko ścieżka staje się bardziej "cywilizowana" i nieco łatwiejsza. Sześciolatka dała radę, ale 2,5-latek wymagałby może miejscami niesienia - a nie wiem, czy znajdziesz kogoś tak ofiarnego.
Nieczynne w poniedziałki!
pustelnia-blaca-brac-t24358.html#p405824Buber opisuje opcję statkiem z Bolu i potem w górę - ale tego nie testowałam.
W Supetarze atrakcji dla dzieci mnóstwo, przynajmniej w sezonie, łącznie z jakimiś lunaparkami, zjeżdżalniami, etc. Brrr...
Do Lidla zajrzeliśmy ze dwa razy - ok.
Życzę bardzo udanego pobytu i szczęśliwej drogi.