Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 07.07.2015 20:52

anakin napisał(a):
Do portu gps Cię zaprowadzi - ul.Gat Svetog Duje.
A w samym porcie jest wystarczająco dużo ludzi z obsługi, którzy Cię pokierują na odpowiednie "tory".
Mówisz tylko przez szybę gdzie chcesz płynąć i tyle.
Nie przeraź się kolejkami przy pierwszej kasie na wjeździe.
Jedź dalej i bilet kup w głównym budynku Jadrolinii ( będziesz go miał po prawej stronie z kolejki na prom).Tam zdecydowanie mniejszy tłum.
No chyba, że kupisz przez neta- wtedy tematu nie ma.

Poza tym patrz na znaki poziome- na glebie masz opisane gdzie z danego parkingu się płynie.
Jak będziesz miał wątpliwości, pytaj kogoś z obsługi czy dobrze stoisz (jak mówiłem - takich ludzi tam nie brakuje).

Gdzie zaparkować auto na czas kupna biletów? Ustawiać się w kolejce czy gdzieś obok? Widziałem przed tym budynkiem na maps.google.pl, że jest jakaś budka i szlaban przed wjazdem na terminal. Wpuszczą mnie tam bez biletu, czy najpierw muszę mieć bilet?

https://www.google.pl/maps/@43.502975,16.442899,3a,90y,164.2h,84.76t/data=!3m7!1e1!3m5!1stbfcwKwGL1Hd5LDWr42ibg!2e0!3e5!7i13312!8i6656
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.07.2015 21:02

azymut38 napisał(a):Gdzie zaparkować auto na czas kupna biletów? Ustawiać się w kolejce czy gdzieś obok? Widziałem przed tym budynkiem na maps.google.pl, że jest jakaś budka i szlaban przed wjazdem na terminal. Wpuszczą mnie tam bez biletu, czy najpierw muszę mieć bilet?

https://www.google.pl/maps/@43.502975,16.442899,3a,90y,164.2h,84.76t/data=!3m7!1e1!3m5!1stbfcwKwGL1Hd5LDWr42ibg!2e0!3e5!7i13312!8i6656

Ustawiasz się w kolejce na konkretny prom i idziesz dopiero po bilet .
Bilet jest niezbędny do wjechania na prom - nie na parking.

Jak ja jechałem nie było tam żadnego szlabanu ( a może nie nie było, tylko był po prostu otwarty).
Za tą budką dałem od razu w prawo, ustawiłem się w kolejce i dopiero poszedłem kupić bilet.

Podejrzewam, że guglarka zrobiła to zdjęcie w listopadzie, więc "bezrobocie" w Jadrolinii było tak duże, że chłopa do budki wsadzili. :wink:
W sezonie gwarantowało by to paraliż portu........
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.07.2015 23:34

JA w tym roku przyjechałem do portu w Splicie przed drugą w nocy, szlaban przy budce był opuszczony. Pan spytał gdzie chcemy jechać, pokazał gdzie się ustawić i podniósł szlaban. Prom na Brač odpływał nie tak jak w 2013 roku kiedy płynąłem tam ostatnio, zaraz od terminalu biletowego tylko z doku najbardziej od niego oddalonego (chyba dok 26 lub 27). Poinformował mnie też że pierwszy prom odpływa o 5:15 a kasy otwierają o 4:15 :wink:
W dzień raczej szlaban będzie "u góry"
JustynaKC
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustynaKC » 08.07.2015 05:56

Rzeczywiście kiedyś odpływały zaraz z doku przy budynku z biletami a ostatnio z tego na końcu. Co do szlabanu to zawsze był otwarty ale my jesteśmy raczej rano 8-9, raz zdażyło nam się 12.00 sobota i był spory korek w ogóle do portu. Ale w sezonie młodzież w białych mundurkach kieruje ruchem więc nie ma się co martwić,że się nie będzie wiedziało gdzie ustawić
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2015 16:37

Jeśli ktoś w okolicy Sumartinu szuka miejsca gdzie można kupić świeże ryby lub owoce morza. To niedaleko portu, przy poczcie otwarto sklep z rybami. Kilka razy dziennie jest dostawa, można też sobie coś zamówić na drugi dzień. :wink:
Kuni
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuni » 08.07.2015 21:35

Witam, gdzie znajdę/kupię dokładną mapę z wszystkimi drogami, miasteczkami, zatoczkami wyspy?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2015 07:23

magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 09.07.2015 07:45

dids76 napisał(a):Jeśli ktoś w okolicy Sumartinu szuka miejsca gdzie można kupić świeże ryby lub owoce morza. To niedaleko portu, przy poczcie otwarto sklep z rybami. Kilka razy dziennie jest dostawa, można też sobie coś zamówić na drugi dzień. :wink:

Oooo to dla mnie bardzo cenna informacja! :) Orientujesz się może czy w Povlji również można kupić świeże ryby?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2015 10:31

magg5 napisał(a):
dids76 napisał(a):Jeśli ktoś w okolicy Sumartinu szuka miejsca gdzie można kupić świeże ryby lub owoce morza. To niedaleko portu, przy poczcie otwarto sklep z rybami. Kilka razy dziennie jest dostawa, można też sobie coś zamówić na drugi dzień. :wink:

Oooo to dla mnie bardzo cenna informacja! :) Orientujesz się może czy w Povlji również można kupić świeże ryby?

Niestety nie wiem, w Povlji byłem tylko "turystycznie" :-) Z Povlji do Sumartinu masz kawałek, więc przy okazji odwiedzin możesz sobie rybki kupić :oczko_usmiech: :mrgreen:
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 09.07.2015 10:59

Taki właśnie mam zamiar, widziałam Twoje zdjęcie zatopionej "Arki Noego", więc pomyślałam, że może gościłeś tam dłużej :)
Jeśli nie będzie rybek w Povlji to na pewno będziemy jeździć do Sumartinu. Dzięki za wiadomość! :)
Kuni
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuni » 09.07.2015 11:55

[quote="Janusz Bajcer"]Witam.

Dziękuję bardzo :D
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 09.07.2015 19:42

brac 1 329.JPG
magg5 napisał(a):Taki właśnie mam zamiar, widziałam Twoje zdjęcie zatopionej "Arki Noego", więc pomyślałam, że może gościłeś tam dłużej :)
Jeśli nie będzie rybek w Povlji to na pewno będziemy jeździć do Sumartinu. Dzięki za wiadomość! :)

Tak w Povlja można kupic rybki.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.07.2015 20:48

magg5 napisał(a): Orientujesz się może czy w Povlji również można kupić świeże ryby?

Można, aczkolwiek nie nastawiał bym się na coś w rodzaju targu.
Trzeba po prostu rano iść do centrum i czaić na rybaków.
Ale szczerze powiedziawszy to szału nie było w ilości i wyborze. :?
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 09.07.2015 21:00

byliśmy w Povlji chyba w 2009 roku, więc mogło się zmienic to i owo, ale wówczas WIECZOREM obok knajpy Stara Uljara w porcie otwierał się mały sklepik z warzywami i świeżymi rybami (mało ich było i mały wybór, chyba prosto z kutra). Wtedy to były zielone drewniane drzwi.
Bliżej schodów w górę było kilka stoisk z owocami (prosto z dostawczaka) i kamiennymi pamiątkami.
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 09.07.2015 21:03

DamianM - nawet nie wiesz jaką mi radość zrobiłeś tym zdjęciem! :) Cieszę się, że jest możliwość kupienia na miejscu.

Anakin - W zeszłym roku byłam w Żuljanie i tam rano można było kupić ryby od 1 rybaka, który parkował w centrum i sprzedawał je prosto z bagażnika swojego samochodu. Nie nastawiam się w Povlji na targ rybny, wiem, że to mała miejscowość. Nawet wolałabym przyczaić jakiegoś rybaka, bo wydaje mi się, że na targach i w sklepach rybnych jest nieco drożej, chociaż może się mylę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone