Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 02.07.2015 19:08

A już myślałam ,że całkiem zatonęła .
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 02.07.2015 21:27

O jejku 8O
Na początku czerwca nie wyglądało to jeszcze tak źle... Była bardziej widoczna...
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 03.07.2015 13:24

Drodzy Miłośnicy wyspy Brač!
W tym roku zdecydowaliśmy, że pojedziemy na Brač (minimartini - to głównie przez Twoją relację ! Wreszcie po kilku latach namówiłam mojego Ukochanego na wyspę - wieeeelkie dzięki :wink: )
Będziemy w Povlji (jaka szkoda, że nie zobaczymy już tego pięknego statku ze zdjęć :( )
Pozwolę sobie skorzystać z Waszego doświadczenia i zadać 2 pytania dotyczące wyjazdu. Po pierwsze strasznie mnie męczy temat wiatru. Jedni piszą, że czasem popołudniu wieje przyjemny wiaterek, inni opisują wiatr na Braču jako strasznie uciążliwy. Czy rzeczywiście jest się czym przejmować? Czy to prawda, że po godzinie 15.00 morze jest mocno wzburzone, a na plaży wiatr łeb chce urwać? :)
Po drugie chciałabym również poprosić o radę - lepiej płynąć ze Splitu czy z Makarskiej? Co preferujecie? Na ten moment myślę, że lepiej ze Splitu (w myśl: byleby jak najszybciej być już na promie! :D ), ale może lepiej płynąć z Makarskiej, bo później bliżej mielibyśmy do Povlji?
Pomóżcie niezdecydownej kobiecie! :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.07.2015 15:06

Przez dwa tygodnie nie odczułem jakichś większych podmuchów wiatru.
To o Bol chodzi pewnie.

Czy z Makarskiej?
Co prawda bliżej Povlji (jak piszesz), ale z tego co pamiętam to częstotliwość pływania promów jest zdecydowanie mniejsza niż ze Splitu.
I druga (też istotna sprawa) są one zdecydowanie mniejsze jeśli chodzi o ładowność.
W Sumartinie widziałem samochodu ustawione w kolejce (jakieś dwadzieścia) już godzinę przed wypłynięciem promu, więc może sie okazać, że się nie załapiecie na pierwszy czy drugi (płynąc z Makarskiej).
Promy...

Z Supetaru do Povlji masz raptem 40 km, a przy ryzyku o którym mówię, wybór wg mnie jest prosty. :D

Taka "Pelješćanka" pływa z Makarskiej:

Obrazek
Ostatnio edytowano 03.07.2015 15:23 przez anakin, łącznie edytowano 2 razy
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 03.07.2015 15:13

magg5 napisał(a):Drodzy Miłośnicy wyspy Brač!
W tym roku zdecydowaliśmy, że pojedziemy na Brač (minimartini - to głównie przez Twoją relację ! Wreszcie po kilku latach namówiłam mojego Ukochanego na wyspę - wieeeelkie dzięki :wink: )

Bardzo mi miło! :)
Co do wiatru - niczego takiego nie zauważyliśmy - poza Zlatni rat, gdzie faktycznie wieje często i mocno :wink: . Anakin ma rację - Bol jest specyficzny - tam każdego dnia do godz. 9 wiało, wiatr pojawiał się też wieczorami, ale nie był mocno uciążliwy. Nie był też zimny.

Co do promu - tak samo, jak pisze anakin - ładowność mała... Też widzieliśmy kolejki na ten prom... Zdecydowanie Split-Supetar :)

Pozdrawiam serdecznie

Martyna
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 03.07.2015 19:02

Anakin, Minimartini - dzięki za pomoc!
Czyli podsumowując: pierwsza myśl najlepsza, płyniemy ze Splitu.
Co do wiatru - chyba naoglądałam się zbyt dużo takich filmów...:
https://www.youtube.com/watch?v=IxwLYD9tSUg
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 03.07.2015 20:23

magg5 napisał(a):Anakin, Minimartini - dzięki za pomoc!
Czyli podsumowując: pierwsza myśl najlepsza, płyniemy ze Splitu.
Co do wiatru - chyba naoglądałam się zbyt dużo takich filmów...:
https://www.youtube.com/watch?v=IxwLYD9tSUg

No i na prom z Makarskiej samochodem wjeżdża się...tyłem na lusterka i dosyć ciasno aby jak najwięcej samochodów się zmieściło :oczko_usmiech:
Ale to taki drobny szczegół :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.07.2015 20:37

Stasiek18 napisał(a):No i na prom z Makarskiej samochodem wjeżdża się...tyłem na lusterka i dosyć ciasno aby jak najwięcej samochodów się zmieściło :oczko_usmiech:
Ale to taki drobny szczegół :lol:

To dosyć istotna informacja wbrew pozorom.
Jeden z nielicznych przypadków kiedy stoi się w kolejce/korku......tyłem. :oczko_usmiech:
Ale tyłem tych samochodów wchodzi dokładnie tyle samo co przodem. :mrgreen:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 04.07.2015 06:09

Jeśli o wiatr chodzi to jak jest zmiana pogody i bura to świeże bardzo, ale morze nie jest wzbudzenie bardzo. Wtedy jest dobry czas dla surferów. W moich relacjach jest kilka zdjęć zrobionych w Povljia podczas wiatru.
PROM zdecydowanie ze Split. Będziesz miała okazję po drodze do Povlji złapać trochę brackiego klimatu.☺
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.07.2015 13:33

dids76 napisał(a):Tych co pamiętają z Povlji "Arkę Noego" muszę zasmucić...

Pamiętają, pamiętają. Wielka szkoda :( .
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 04.07.2015 16:58

Witam
jedziemy w 8 osob w sierpniu na Brac i mam tak pytanie, jak jest z noclegami jadac w ciemno czy cos znajde w nieduzej odleglosci od morza.Na kontynentalna Cro jezdze co roku i nie mam problemu lecz 2 lata temu bylem na Hvarze i niestety wrocilem sie bo byl problem . Wyslalem sporo zapytan o apartmani lecz wszystko zajete .
Dzieki za odpowiedz :D
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 05.07.2015 19:45

Witam,
Przed nami 4-ty wyjazd do Cro, tym razem 1-szy raz wyspa, wybraliśmy Brać.
Moje pytanko dotyczy zakupu waluty, czy lepiej kupić kuny w Splicie przed wjazdem na prom czy zostawić to już po dopłynięciu na wyspę. Nie wątpię że na samym Braciu jest mnóstwo miejsc gdzie można dokonać wymiany, bardziej chodzi mi o kursy, czy nie jest tak że na wyspie są trochę mniej korzystne.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 05.07.2015 22:14

Jeśli wymieniasz w banku (np. Splitska Banka) masz taki sam w całej Cro i zazwyczaj lepszy niż w "zwykłym" kantorze
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 06.07.2015 07:42

Stasiek18 napisał(a):No i na prom z Makarskiej samochodem wjeżdża się...tyłem na lusterka i dosyć ciasno aby jak najwięcej samochodów się zmieściło :oczko_usmiech: Ale to taki drobny szczegół :lol:

To wcale nie jest drobny szczegół, szczególnie, że z autem będziemy płynąć pierwszy raz. Nie ma co dokładać sobie nerwów :)

ELIMAR napisał(a):Będziesz miała okazję po drodze do Povlji złapać trochę brackiego klimatu.☺

Już nie mogę się doczekać tego brackiego klimatu :) Przeczytałam relację z Povlji - piękne zdjęcia!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.07.2015 08:43

adikos napisał(a):Witam
jedziemy w 8 osob w sierpniu na Brac i mam tak pytanie, jak jest z noclegami jadac w ciemno czy cos znajde .

W ubiegłym roku w Supetarze, stali goście z kartkami "apartmani", więc pewnie coś wolnego mieli.
Rzecz się działa w drugiej połowie sierpnia.
Jak jest wcześniej nie wiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone