napisał(a) Fatamorgana » 07.01.2014 16:04
xBogoriax napisał(a):Oczywiście jeżdżenie samochodem na inne plaże jak najbardziej, po to w końcu m.in. człowiek jedzie do Cro własnym autkiem
Ale w kontekście 2 - latka f
ajnie byłoby mieć jakąś w miarę sensowną plażę w pobliżu, gdzie można w parę minut dojść z kwatery. Stąd własnie moje pytania.
Bardzo Wam dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi!
Aha, to może idąc za ciosem i mając nadzieję, że nie nadużywam Waszej cierpliwości - a plaża w miejscowości Splitska? Kwaterka, którą rozważam z kolei w tym mieście to Apartmani
Roko Mišetić - poniżej mapka:
Czy pobliskie plaże (kryterium: dojście "z buta", kamyki/żwir) będą ok?
Byłem, dobrze pamiętam i serdecznie polecam Roko i Branko.
Opisywałem te plaże, tą kwaterę i pobliskie miejsca w niedokończonej relacji ("Brać go!").
Jeżeli myśmy niemal codziennie chodzili pieszo te 10-15 minut na owe plaże wśród drzew z gratami pod pachą to znaczy że się da.
Nie dość, że jest to świetna i przyjazna kwatera (dwóch miłych braci- dziadków) to w dodatku na owych plażach nie ma masakrycznej ilości ludzi a po drodze jest dość miejsca na płytach skalnych brzegu żeby każdy coś znalazł w cieniu.
Całym pasem brzegu prowadzi droga asfaltowa dla lokalnych i tutejszych gości- skrót do głównej ze wsi.
Wygląda to tak:
http://goo.gl/maps/8ePP2Jak ktoś ma więcej gratów do wzięcia to można tam podjechać autem- przy drodze i na poboczu są zatoczki parkingowe a przy plaży (tej zachodniej) dla dzieci- mały parking.
http://goo.gl/maps/qIOfdDo tego miejsca będzie kapkę dalej ale i tak warto- tym bardziej, że im dalej od wsi- tym większy spokój i puściej.
Btw.
Wybór plaż w Sutivanie jest b. duży, my byliśmy w drugiej połowie sierpnia, nie było tłoczno. W innych miejscowościach - równie ładnych : Splitska, Postira, Pucisca - nie ma takiego wyboru.
Sądzę że jednak jest, tylko trzeba się przyjrzeć dokładniej i sprawdzić.
Objechałem konsekwentnie wszystkie i widziałem wiele rozmaitych miejsc do plażowania- tym bardziej, gdy się weźmie pod uwagę zatoczki poza samą wsią (poza strefą zabudowań).