Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 07.01.2014 13:26

Ależ nadają się dla dzieci, jak najbardziej. Ale myślę że autorowi pytania chodziło również o to czy z dwulatkiem to daleko. Te plaże za Likvą są cudne, ale na pieszo z dwulatkiem i całym wyposażeniem to chyba nie to. Tzn trzeba podjechać. My tak właśnie robiliśmy.
Pozostałe plaże czy też plażyczki są w samym miasteczku i ruch koło plaży jest - nie są to intymne ciche miejsca. Jeśli ktoś lubi takie plażowanie - to są ok. Otoczaki, płytko, ładne widoki. Na parę chwil z dzieckiem jak najbardziej ok.
Wybór plaż w Sutivanie jest b. duży, my byliśmy w drugiej połowie sierpnia, nie było tłoczno. W innych miejscowościach - równie ładnych : Splitska, Postira, Pucisca - nie ma takiego wyboru.
anusiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anusiek » 07.01.2014 13:28

Te z ostatniego zdjęcia nie nadają się dla małych dzieci ponieważ oprócz małych zatoczek są bardzo skaliste. Byliśmy z psem który biegał właśnie po tych skałkach i poranił sobie łapki. Dzieci też są ruchliwe i na takich plażach trzeba je podwójnie pilnować i w wodzie i jak schodzi do tej wody. Najbardziej odpowiednią plażą jest Uvala Likva ale z miejsca gdzie jest Twoja kwatera trzeba do niej dojechać autem , bo to dosyć spory kawałek. I tylko dlatego napisałam że plaże w Sutivanie mało nadaja się dla dzieci . Wszystko zależy od tego czego oczekujemy i jakie mamy wymagania. Jeśli ktoś chce mieć pod nosem plażę dla malucha to w sezonie musi się liczyć z tłokiem bo jest tam mało miejsca. My byliśmy poprzednio w Tucepi gdzie plaża jest szeroka i ma małe kamyczki więc Sutivan pod tym względem jest mniej atrakcyjny. Ale tylko pod tym .Generalnie miasteczko urokliwe a okolica przepiękna ...
anusiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anusiek » 07.01.2014 13:37

Co do Uvali Likvy to piasek oczywiście jest ale w momencie kiedy stoimy w wodzie 1,5 metra .Co dla dwulatka i jego rodziców ma pewne znaczenie Na brzegu piasku nie ma, tylko drobny żwirek. Wiec można ponurkować żeby tego piasku dotknąć a nie inaczej .... :papa:
xBogoriax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xBogoriax » 07.01.2014 13:58

Najważniejsze, że "plaża 2" to nie ta super skromna, którą podlinkowałem w kolejnym poście :)

Oczywiście jeżdżenie samochodem na inne plaże jak najbardziej, po to w końcu m.in. człowiek jedzie do Cro własnym autkiem :D Ale w kontekście 2 - latka fajnie byłoby mieć jakąś w miarę sensowną plażę w pobliżu, gdzie można w parę minut dojść z kwatery. Stąd własnie moje pytania.

Bardzo Wam dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi!

Aha, to może idąc za ciosem i mając nadzieję, że nie nadużywam Waszej cierpliwości - a plaża w miejscowości Splitska? Kwaterka, którą rozważam z kolei w tym mieście to Apartmani Roko Mišetić - poniżej mapka:

Obrazek

Czy pobliskie plaże (kryterium: dojście "z buta", kamyki/żwir) będą ok?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.01.2014 14:03

W sprawie Splitskiej, to może ja się wypowiem :mrgreen: ,
jeśli chodzi o plaże dla dwulatka, to tylko ta w tej pierwszej zatoczce (na zdjęciu z lewej strony),
plaża z drobnymi kamyczkami i prysznicem, w sam raz dla dzieci i dla tych co nie potrafią plywać :wink: :papa: .
xBogoriax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xBogoriax » 07.01.2014 15:55

Hej, dzięki! Myślisz, że z tego miejsca to +/- 10 minut "z buta"?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.01.2014 16:04

xBogoriax napisał(a):
Oczywiście jeżdżenie samochodem na inne plaże jak najbardziej, po to w końcu m.in. człowiek jedzie do Cro własnym autkiem :D Ale w kontekście 2 - latka fajnie byłoby mieć jakąś w miarę sensowną plażę w pobliżu, gdzie można w parę minut dojść z kwatery. Stąd własnie moje pytania.

Bardzo Wam dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi!

Aha, to może idąc za ciosem i mając nadzieję, że nie nadużywam Waszej cierpliwości - a plaża w miejscowości Splitska? Kwaterka, którą rozważam z kolei w tym mieście to Apartmani Roko Mišetić - poniżej mapka:

Czy pobliskie plaże (kryterium: dojście "z buta", kamyki/żwir) będą ok?

Byłem, dobrze pamiętam i serdecznie polecam Roko i Branko.
Opisywałem te plaże, tą kwaterę i pobliskie miejsca w niedokończonej relacji ("Brać go!").
Jeżeli myśmy niemal codziennie chodzili pieszo te 10-15 minut na owe plaże wśród drzew z gratami pod pachą to znaczy że się da. :)
Nie dość, że jest to świetna i przyjazna kwatera (dwóch miłych braci- dziadków) to w dodatku na owych plażach nie ma masakrycznej ilości ludzi a po drodze jest dość miejsca na płytach skalnych brzegu żeby każdy coś znalazł w cieniu.

Całym pasem brzegu prowadzi droga asfaltowa dla lokalnych i tutejszych gości- skrót do głównej ze wsi.
Wygląda to tak:
http://goo.gl/maps/8ePP2

Jak ktoś ma więcej gratów do wzięcia to można tam podjechać autem- przy drodze i na poboczu są zatoczki parkingowe a przy plaży (tej zachodniej) dla dzieci- mały parking.
http://goo.gl/maps/qIOfd

Do tego miejsca będzie kapkę dalej ale i tak warto- tym bardziej, że im dalej od wsi- tym większy spokój i puściej.

Btw.
Wybór plaż w Sutivanie jest b. duży, my byliśmy w drugiej połowie sierpnia, nie było tłoczno. W innych miejscowościach - równie ładnych : Splitska, Postira, Pucisca - nie ma takiego wyboru.

Sądzę że jednak jest, tylko trzeba się przyjrzeć dokładniej i sprawdzić.
Objechałem konsekwentnie wszystkie i widziałem wiele rozmaitych miejsc do plażowania- tym bardziej, gdy się weźmie pod uwagę zatoczki poza samą wsią (poza strefą zabudowań).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.01.2014 16:22

xBogoriax napisał(a):Hej, dzięki! Myślisz, że z tego miejsca to +/- 10 minut "z buta"?

No może +/- 15 minut :wink: ,

Fata poleca :D :papa: .
poti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poti » 07.01.2014 16:49

.
Ostatnio edytowano 14.01.2014 20:48 przez poti, łącznie edytowano 2 razy
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 12.01.2014 19:51

Dobry wieczór,
w tym roku po trzyletniej przerwie znowu wybieramy się do Chorwacji na wakacje i wybór padł na Brać.
Mam pytanie (które chyba się wcześniej nie pojawiło - cierpliwie przebrnąłem przez 26 stron wątku miłośniczego :) i nie zauważyłem takowego), gdzie na Braciu są stacje benzynowe?
Pozdrawiam
Szymon
P.S. Mam nadzieję po wakacjach dołączyć do zacnego Klubu :D , uprzednio wstawiwszy jakieś zdjęcia.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 12.01.2014 19:54

"Benzinske postaje
Na otoku Braču benzinske stanice se nalaze u Supetru, Bolu i Milni te su otvorene cijeli dan u sezoni."
ogvip
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogvip » 12.01.2014 20:27

Witam
Czy ktoś z Klubowiczów Miłośników Wyspy Brać mieszkał w "Willa Polonia" jest ona w mieście Bol. Chodzi mi o odległość do plaży i warunki bytowe dla 5-cio osobowej rodziny 3+2 ew jakieś foty bądź info.
Pozdrawiam KMWB
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.01.2014 22:05

rodaivuk napisał(a):"Benzinske postaje
Na otoku Braču benzinske stanice se nalaze u Supetru, Bolu i Milni te su otvorene cijeli dan u sezoni."

Jest też stacja w Sumartin, te które wymieniłeś są chyba koncernu INA, w Sumartin jest prywatna.
Na pewno na Brač niema problemów z zatankowaniem :wink:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 12.01.2014 22:11

dids76 napisał(a):
rodaivuk napisał(a):"Benzinske postaje

Jest też stacja w Sumartin, te które wymieniłeś są chyba koncernu INA, w Sumartin jest prywatna.
Na pewno na Brač niema problemów z zatankowaniem :wink:

Może i tak. W życiu tam nie byłem :lol:
MAMADWOJKI
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAMADWOJKI » 13.01.2014 00:08

witam
poczytałam watki o wyspie Brac
wpłaciłam zaliczke do miejscowosci Postira
ale widze,ze nie ma tutaj duzo osób,ktore polecaja ta miejscowosc
no i nie ukrywam,ze sie zmartwiłam
jadziemy w 3 rodziny
myslicie,zeby zmienic na inny ? pliss pomozcie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone