Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2013 14:41

efqa napisał(a):Witajcie. Podczytuję Was od dobrych kilku lat. A, że skorzystałam z dobrych rad znalezionych na forum, to może pora się ujawnić :D Pierwszy raz w Cro byłam kilkanaście lat temu na objazdówce od Szybenika do Dubrownika (3 osoby + namiot w polo1.0 - nie ma to jak młodość).
Ostatnie dwa razy już w pełnym 4osobowym składzie na kempingach w Pakostane i Jelsie. W tym roku zabieramy ze sobą szwagrów i chcieliśmy pokazać im to co pokochaliśmy w Chorwacji. Ponieważ zakochaliśmy się w Hvarze, szukaliśmy podobnego miejsca. No i padło na Brać. Wyjeżdżamy dzisiaj w nocy z Trójmiasta :D Celem jest Camp Supetar. Po drodze nocleg (gdzie się uda dojechać zmieniając kierowców) i pokazanie rodzinie Plitvic.
Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego grona. Pozdrawiam serdecznie. Ewa :hut: :papa:

Witamy w klubie :papa: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.09.2013 07:25

I ja pokochałam Brač :hearts: .

To nasza pierwsza chorwacka wyspa i choć miejsc do odwiedzenia (nie tylko w Cro) jeszcze całe mnóstwo na Brač z pewnością jeszcze wrócimy. Na razie, gdy zamykam oczy, ciągle widzę jeszcze błękit Jardanu w promieniach wschodzącego słońca albo migoczące po zmroku światełka Splitu i omiskiej riviery widziane z naszego balkonu w Sutivanie.

Powoli ogarniam pourlopową rzeczywistość i nadrabiam zaległości w pracy, więc wkrótce zasiądę pewnie do pisania własnej relacji. Pokażemy Brač taką, jaką my ją widzieliśmy i zapamiętaliśmy.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.09.2013 07:59

marze_na napisał(a):I ja pokochałam Brač :hearts: .

To nasza pierwsza chorwacka wyspa i choć miejsc do odwiedzenia (nie tylko w Cro) jeszcze całe mnóstwo na Brač z pewnością jeszcze wrócimy. Na razie, gdy zamykam oczy, ciągle widzę jeszcze błękit Jardanu w promieniach wschodzącego słońca albo migoczące po zmroku światełka Splitu i omiskiej riviery widziane z naszego balkonu w Sutivanie.

Powoli ogarniam pourlopową rzeczywistość i nadrabiam zaległości w pracy, więc wkrótce zasiądę pewnie do pisania własnej relacji. Pokażemy Brač taką, jaką my ją widzieliśmy i zapamiętaliśmy.

Ja bardzo chętnie zobaczę, jak miłośniczka speedwaya widzi Brač :P .
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.09.2013 19:14

marze_na napisał(a):...wkrótce zasiądę pewnie do pisania własnej relacji. Pokażemy Brač taką, jaką my ją widzieliśmy i zapamiętaliśmy.

... w takim razie pisz, również bardzo chętnie ją zobaczę. To m/in. jedna z wysp na której jeszcze nia byłam, mkm ciągle miał mi to za złe... :wink:

Kto wie może w przyszłym sezonie?

:D
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 19.09.2013 19:22

marze_na napisał(a):...albo migoczące po zmroku światełka Splitu i omiskiej riviery widziane z naszego balkonu w Sutivanie.

Tym bardziej czekam z niecierpliwością na relację z Sutivanu kochanego :) .
A jeszcze bardziej tym bardziej, że za rok...... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
anusiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anusiek » 20.09.2013 11:28

My też byliśmy we wrześniu , właśnie w Sutivanie .
Jestem absolutnie zauroczona tą miejscowością , wspaniałymi widoczkami , lazurową wodą , kamiennymi domami i małymi uliczkami. Polecam wszystkim wyspę Brać , jest piękna , jeszcze trochę dzika i absolutnie zachwycająca . Przeczytałam wszystkie relacje przed wyjazdem ale zobaczenie opisywanych miejsc na własne oczy jest naprawdę nie do opisania ..... :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.09.2013 11:49

anusiek napisał(a):My też byliśmy we wrześniu , właśnie w Sutivanie .
Jestem absolutnie zauroczona ..... :D

To zupełnie tak jak ja.
W każdy kąt wyspy oczywiście nie zajrzeliśmy, ale z miejscowości, które widzieliśmy Sutivan bezapelacyjnie wybija się na pierwsze miejsce jako wakacyjna lokalizacja.

A brackie relacje czytaliśmy wieczorami przy piwku bądź winku układając plan na następny dzień.
xBogoriax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xBogoriax » 07.01.2014 09:38

Witam serdecznie,

Mam pytanie do specjalistów od Brać, a w tym wątku chyba ich sporo :) Znalazłem atrakcyjną ofertę w Sutivanie, którą rozważam w kontekście wakacji 2014. Miejscówka jest w okolicach portu - zaznaczyłem ją mniej więcej na mapce poniżej:

Obrazek

A pytanie jest następujące - jak daleko ("z buta") jest z tego miejsca do jakiś ciekawych plaż (kamyki, żwir)? Do Cro wybierać się będę z 2 - letnim synem i chciałbym się zorientować jakie przyjdzie nam pokonać odległości, by dostać się na fajną plażę. Co do fajnych to w necie znalazłem takie oto fotki dwóch różnych (chyba) plażyczek:

plaża 1

plaża 2

Plaża przedstawiana jako miejska nie powala na kolana i wygląda dość słabo - jakaś taka mała i zaraz przy uliczce, stąd moje pytanie.

Z góry dziękuję za pomoc :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.01.2014 11:20

xBogoriax napisał(a):plaża 1

plaża 2

Ta pierwsza to może być w zasadzie każda :lol: . Próbowałam porównać układ gór na horyzoncie z tym co sama mam na zdjęciach, ale nie bardzo cokolwiek mi tu pasuje.

Druga to natomiast na pewno ta, którą zaznaczyłam na Twojej mapce.
Załączniki:
ico0.jpg
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 07.01.2014 11:53

Tak, też myślę ze to ta plaża. I jest to plaża zdecydowanie miejska - przy ulicy, wokół zabudowań, z barem na plaży i muzyką (przynajmniej tak wyglądała kiedy tamtędy spacerowałam). Ze swojej kwaterki z dwulatkiem to będzie ok 10 minut.

Najładniejsze plaże są na zachód od Sutivanu, ale tam trzeba podjechać samochodem - pieszo droga prowadzi wzdłuż nabrzeża (mało bezpieczny spacer: jeżdżą samochody), myślę że z dwulatkiem to na pewno ponad pół godziny...
xBogoriax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xBogoriax » 07.01.2014 12:46

Kurczę - jesteście niesamowici :)

Dzięki za pomoc - ale chcę się jeszcze upewnić, że ta druga (zaznaczona w moim poście jako "plaża 2" i wskazana przez Was po prawej stronie od portu), to mam nadzieję, że to nie jest ta co pod tym linkiem? Bo właśnie o tej myślałem pisząc, że jest nieciekawa i mała.
anusiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anusiek » 07.01.2014 12:51

Witaj , byłam w Sutivanie we wrześniu 2013 roku . Miejscowość piękna i godna polecenia ale dla dwulatka moim zdaniem jest mały wybór plaż. Podejrzewam ze w sezonie będzie dość tłoczno na plażach gdzie w wodzie nie ma skałek. Z dwóch stron miasteczka są fajne zatoczki ale bardzo skaliste (trzeba uważać gdzie się stąpa) . Plaża miejska malutka i przy drodze, za to blisko do sklepików i na pizzę. Pozdrawiam
anusiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anusiek » 07.01.2014 12:55

to mam nadzieję, że to nie jest ta co pod tym linkiem? Bo właśnie o tej myślałem pisząc, że jest nieciekawa i mała.

To jest właśnie plaża miejska ...nieciekawa ,wąska i pewnie przeludniona w sezonie bo i wrześniu było sporo ludzi
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 07.01.2014 12:59

xBogoriax napisał(a):Kurczę - jesteście niesamowici :)

Dzięki za pomoc - ale chcę się jeszcze upewnić, że ta druga (zaznaczona w moim poście jako "plaża 2" i wskazana przez Was po prawej stronie od portu), to mam nadzieję, że to nie jest ta co pod tym linkiem? Bo właśnie o tej myślałem pisząc, że jest nieciekawa i mała.

To nie ta sama według mnie.
nr 2 zaznaczona jest na mapce, z kwatery w prawo; a ta której nie chcesz - ta malutka miejska będzie w lewo jest tuż przy porcie - po drodze do tych najładniejszych sutivanskich plaż :)

My też jeździmy z dziećmi, ale wybieramy jakieś miejsce jako bazę, a plażujemy codziennie gdzie indziej i łączymy to ze zwiedzaniem. Szczerze mówiąc ciężko znaleźć taką miejscowość żeby plaża - tzn taka fajna, niemiejska plaża - była w zasięgu spaceru z dwulatkiem.
Sam Sutivan bardzo nam się podobał, bardzo :) chyba najbardziej z miejscowości odwiedzonych na Braciu. Choć ciężko wybrać taką miejscowość "naj" - na tej wyspie jest ich sporo, a nie widzieliśmy wszystkich...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.01.2014 13:09

xBogoriax napisał(a):ale chcę się jeszcze upewnić, że ta druga (zaznaczona w moim poście jako "plaża 2" i wskazana przez Was po prawej stronie od portu), to mam nadzieję, że to nie jest ta co pod tym linkiem? Bo właśnie o tej myślałem pisząc, że jest nieciekawa i mała.

Zdecydowanie nie ta. Ta jest jeszcze przed portem, patrząc w lewo, na Twojej mapce się nie łapie.
Trudno ją określić "miejską", ja bym na to nie wpadła :D . Takich małych plażyczek wzdłuż drogi jest w Sutivanie całe mnóstwo. W zasadzie wzdłuż całego wybrzeża idąc od portu na zachód. Proponuję odpalić google maps, włączyć street view i się samemu przespacerować.

To jest ta Twoja "miejska".
Obrazek

A to numer 2 poprzedniego posta.
Obrazek

Dużo luźniej może być na końcu miejscowości, idąc na zachód od portu.
Obrazek

Płytka i z piaszczystym dnem, a do tego urocza jest u.likva za ostatnimi zabudowaniami.
Obrazek

I jeszcze całe mnóstwo plażyczek za likvą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że plaże w Sutivanie nie nadają się dla dzieci. Zawsze można kawałek podjechać, albo znaleźć miejscówkę w innej części miejscowości.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone