anusiek napisał(a):Dziękuję za złośliwą odpowiedź..ale każda uwaga cenna Pewnie że najprościej zobaczyć i pospacerować na miejscu , ale jak sie ma do wyboru rezerwację kwaterki na dwóch krańcach miasta to chyba lepiej zrobić to bliżej zalesionej i zacienionej plaży , niż drałować z kudłatym psem przez całe miasto w upale..
Może jednak ktoś napisze rzeczową odpowiedź..Pozdrawiam.
Ja bym był ostrożny z posądzaniem o złośliwość, bo są ludzie, którzy o wiele wyżej stawiają PRAKTYCZNOŚĆ i PEWNOŚĆ niż chęć przywalenia komuś- a tu nie ma mowy o takiej opcji, także nie przesadzajmy z pochopną oceną.
Nie napisałaś, że kwaterkę JUŻ MACIE /lub nie macie a ja nie wiem - bo i skąd- jak z tym jest, dlatego spojrzawszy na ową tzw. plażę nie mogłem wiedzieć po przeczytaniu Twoich postów czy:
- trzeba Wam kwatery jak najbliżej TEJ plaży
- trzeba Wam wiedzieć gdzie TA plaża jest (owszem- to napisałaś, ale co jest w końcu priorytetem?)
- czy też może szukacie miejsca pustawego na brzegu ze względu na psa (a co za tym idzie- będzie ono oddalone od kwatery a to może mieć znaczenie, prawda?).
Prawdę mówiąc wcale nie jest jednoznaczne to co wynikało z Twoich słów...
kwaterka została wstępnie zarezerwowana
mamy do wyboru kwaterki na obrzeżach
Zasada jest taka- im więcej konkretnych danych wzajemnie się nie wykluczających- tym łatwiej o precyzyjną odpowiedź.
Przyjrzyj się mapie Supetaru- cały kawał wybrzeża na lewo i na prawo od miasta jest czymś, co się nadaje dla Was. Ale nie ma tu zestawu zdjęć obejmującego każdą plażyczkę i każde dobre dla was miejsce. Dlatego albo trzeba przejrzeć czyjąś dokumentację plażowo-zdjęciową albo...wpisac do grafiki Googla hasło np. "Sutivan beach".
Mnie chodzi o to, że wiele miejsc z pozoru dobrych na plażowanie (obojętnie czy z psem czy bez) na miejscu okazuje się chybionymi. A to brudno, a to wodorosty, a to za daleko od cienia, a to za stromo i skaliście czy ostrokamieniście na tej plaży. Albo na dnie kupa ostrych kamieni a nam się wydawało, że na zdjęciu woda taka zielona, więc pewnie dno jest w sam raz...
Także... jak mam dobrze poradzić- to też muszę dobrze wiedzieć co dokładnie ktoś poszukuje i jak to się ma do priorytetów.
Nie brakuje tu ludzi lubiących właśnie poranne spacery wzdłuż wybrzeża z czworonogiem w drodze na plażę.
Nie wszyscy chcą mieć plażę 10 metrów od okna i wymagać odludzia oraz plaży jak marzenie...
Zresztą, tam się ciągnie kawał wybrzeża podobny do tego co na tym zdjęciu, także nie bałbym się tłoku a psy to nie raz i nie dwa tam plażują ze swymi pańciami. Najwięcej ludzi jest na plażach "miejskich" Sutivanu.
Także nie ma się co gniewać- lepiej po prostu sprecyzować.
Druga rzecz- nasze wrażenia estetyczne i okoliczności zastane na miejscu.
Przychodzimy na wybraną ustronną "plażę" a tam okazuje się, że akurat mewy sobie na niej urządziły parking...
Czym się to kończy- sam przerobiłem na ostatnich wakacjach.
A co będzie jak na tę samą plażę trafią inni tacy jak wy z psem- albo psami?!
Może z tego wyjść "bitwa o Sutivan i jego odludną plażę na wyspie Brać cz. II"!
P.S. Na zachodnim krańcu zabudowań jest fajna laguna ale nikt nie zagwarantuje ile ludzi tam będzie w czasie Waszego pobytu. Obok są budynki, więc pewnie i jakieś kwaterki też.
Natomiast lewa strona tej laguny i dalej w stronę zachodnią wydaje się pusta choć i tam mogą się trafić np. golasy uciekające przed oczami ludzi. .
Pozdrawiam.
P.S. Skoro faktycznie w wielu miejscach jest już dostepny Street View to ja bym też z tego korzystał.
Choć i w tym wypadku nie namawiam do 100% pewności odnośnie tego CO FAKTYCZNIE ZASTANIEMY NA MIEJSCU, ponieważ zdecydowana większość zdjęć wykonana przez Google została zrobiona po sezonie- jesienią albo i później, także niektórych rzeczy po prostu nie ma.