Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikp » 10.06.2024 18:13

Epepa napisał(a):
wikp napisał(a):Może ktoś ma jakąś fajną trasę rowerową z dowolnego miasta na wyspie Brać ;) oczywiście trasę którą dadzą radę pokonać dzieciaki na rowerach

Przyszła mi jeszcze do głowy miejscowość Pučišća i krótka, przyjemna trasa wzdłuż zatoki do latarni morskiej https://maps.app.goo.gl/TFoDKLoy24oj4HcL8?g_st=ic

Daliśmy radę przejechać szutrowym odcinkiem na standardowych hulajnogach elektrycznych.

super dzięki za podpowiedz ;)
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 11.06.2024 20:04

Czołem :)
W tym roku nasz wybór padł na Brac, dokładnie miejscowość Bobovisca. Przeczytałem ostanie kilka lat tego wątku, ale może jeszcze szanowne grono podpowie....
1. Gdzie najbliżej zakupimy owoce morza/ryby ? Sutivan ?
2. Czy ktoś może polecić sprawdzoną wypożyczalnię łodzi motorowodnych ? Najbliżej znalazłem w Milna
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 12.06.2024 21:54

artbas napisał(a):Czołem :)
W tym roku nasz wybór padł na Brac, dokładnie miejscowość Bobovisca. Przeczytałem ostanie kilka lat tego wątku, ale może jeszcze szanowne grono podpowie....
1. Gdzie najbliżej zakupimy owoce morza/ryby ? Sutivan ?
2. Czy ktoś może polecić sprawdzoną wypożyczalnię łodzi motorowodnych ? Najbliżej znalazłem w Milna

Cześć.
Jako coroczny bywalec Sutivanu podpowiem że zakupy rybne są w tym miasteczku wyzwaniem. Lokalsi czekają na przypłynięcie kutra z połowem który pojawia się czasem w porcie między 9 a 10 rano. Pewniejsze zakupy zrobicie w Supetarze na targu (do godziny 9 bywał całkiem spory wybór). Konkurencję wygrywa jednak przetwórnia ryb w Postira, gdzie w przyzakładowym sklepie zawsze jest coś świeżego.
Wypożyczalni pływadeł nie testowałem więc wbrew internetowym obyczajom sie nie wypowiem :) W Sutivanie widuję zazwyczaj kilka łódek z wypisanym nr telefonu do kontaktu, może któraś Wam będzie odpowiadała.
Udanego pobytu życzę :hut:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 12.06.2024 22:04

wikp napisał(a):Może ktoś ma jakąś fajną trasę rowerową z dowolnego miasta na wyspie Brać ;) oczywiście trasę którą dadzą radę pokonać dzieciaki na rowerach

Okolice w których bywam na Braču są świetnie zroweryzowane. Widuję w Sutivanie kilka dobrze oznakowanych szlaków biegnących przez ciekawe okolice (w tym niestety przez moją ulubioną plażę :mg: )
Polecam wizytę w dowolnym punkcie informacji turystycznej, gdzie sa rozdawane świetne w mojej ocenie, mapy tras rowerowych (opisujących przebieg, długość, różnicę wysokości, czas przejazdu i.t.p.)
Udanych przejażdżek :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2024 12:04

AdamZ napisał(a):

Okolice w których bywam na Braču są świetnie zroweryzowane. Widuję w Sutivanie kilka dobrze oznakowanych szlaków biegnących przez ciekawe okolice (w tym niestety przez moją ulubioną plażę :mg: )
Polecam wizytę w dowolnym punkcie informacji turystycznej, gdzie sa rozdawane świetne w mojej ocenie, mapy tras rowerowych (opisujących przebieg, długość, różnicę wysokości, czas przejazdu i.t.p.)
Udanych przejażdżek :)

Cały Brač jest dosyć mocno poprzecinany ścieżkami rowerowymi, fakt że mają bardzo różną nawierzchnię no i przewyższania terenu są zacne. 8)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 30.06.2024 20:45

U mnie w apartamencie polecaja ta strone dalmatia-bike.com. z tego co widziałem kawałek tras to naprawdę dobrze oznakowane chyba numerami tras mimo upałów naprawdę sporo osób na rowerach
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.07.2024 21:58

Parkingi w Supetar, aktualna cena:
Zona 1 - 1eur/h
Zona 2 - 0,8 EUR/h
Ale nigdzie nie znalazłam info czy płatne całą dobę...
Przed dojazdem na prom z prawej strony jest całodobowy parking (przejazd przez szlaban) płatny z dołu 0,7eur/h

Parking przy plaży w Sutivan - 0,8eur/h

A jest jakiś bezpłatny parking w Supetar? Przechodziłam koło parkingu ziemnego przed cmentarzem a obok ośrodka Tui i zastanawiam się czy tam można,czy tylko dla gości Tui. Niestety tabliczek nie było....
Ostatnio edytowano 08.07.2024 19:35 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2024 09:37

piekara114 napisał(a):Parkingi w Supetar, aktualna cena:
Zona 1 - 1eur/h
Zona 2 - 0,8 EUR/h
Przed dojazdem na prom z prawej strony jest całodobowy parking (przejazd przez szlaban) płatny z dołu 0,7eur/h

A jest jakiś bezpłatny parking w Supetar? Przechodziłam koło parkingu ciemnego przed cmentarzem a obok ośrodka Tui i zastanawiam się czy tam można,czy tylko dla gości Tui. Niestety tabliczek nie było....

Jak zrobiliśmy sobie wycieczkę Supetaru do Splitu to auto zostawiłem na parkingu z Lidla 8) Było akurat święto więc Lidl był zamknięty i nie było problemu.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 08.07.2024 18:43

piekara114 napisał(a):Parkingi w Supetar, aktualna cena:
Zona 1 - 1eur/h
Zona 2 - 0,8 EUR/h
A jest jakiś bezpłatny parking w Supetar? Przechodziłam koło parkingu ciemnego przed cmentarzem a obok ośrodka Tui i zastanawiam się czy tam można,czy tylko dla gości Tui. Niestety tabliczek nie było....

Jest strefa 3 0,6 E
Darmowy jest przy hali sportowej, za darmo tez można koło plaży velka Luka. Tylko jeśli celem są okolice portu to spory spacerek. Jeszcze są markety, sporo wolnego poza Lidlem tam akurat zawsze pełny.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.07.2024 20:57

Mam pytanko do bywalców Brač - czy Supetar do dobre miejsce jak baza do wycieczek po wyspie? A jak z plażami w samym Supetarze? Jest coś ciekawego?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2024 21:31

Supetar - fajne lekkie życie wieczorne, w knajpach, piekarze taniej niż w Sutivanie (np. burek z mięsem 1,6 vs. 2 EUR, małe). Plaże miejskie w okolicy portu wąskie ale wg mnie jak na to, że port obok to całkiem ok. Do wypadów fajny punkt.
Właśnie jestem w Sutivanie :D
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 09.07.2024 21:36

Jako baza wypadowa jest ok. Na miejscu masz 3 markety, jest Lidl wiec normalne pieczywo które jest ok dłużej niż 24 godziny, targ z rybami, jest gdzie się przejść wieczorem.
Masz plażę dla dzieci jak potrzebujesz plytka piaszczysta Velka Luka i praktycznie plaza ciagnie sie do portu, a za portem kolejna, ale jeszcze tam nie dotarłem i chyba już nie dotrę ;)
Najdalej a raczej najdłużej to chyba jest na Bol.
Brakuje tylko "starówki" typu Stari Grad i byłoby super.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 10.07.2024 06:12

Koenig napisał(a):Mam pytanko do bywalców Brač - czy Supetar do dobre miejsce jak baza do wycieczek po wyspie? A jak z plażami w samym Supetarze? Jest coś ciekawego?

...jakoś nigdy osobiście nie podobał mi się Supertar, byłam tam kilka razy przejazdem. :placze:

Zdecydowanie wolę na Braču i szczególnie polecam niedaleko leżący, mały, urokliwy, kameralny Sutivan. Świetny klimat małego miasteczka, fajne plaże, restauracje, etc...
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 10.07.2024 07:35

majeczka napisał(a):...jakoś nigdy osobiście nie podobał mi się Supertar, byłam tam kilka razy przejazdem. :placze:

Zdecydowanie wolę na Braču i szczególnie polecam niedaleko leżący, mały, urokliwy, kameralny Sutivan. Świetny klimat małego miasteczka, fajne plaże, restauracje, etc...

Supertar jako miasto jest chyba najsłabszy w kategorii urok osobisty :)
Sutivan, Pucisca, Postira, Bol co nie oznacza że Supetar jest zła opcją kwestią jakie ma się oczekiwania i potrzeby.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 10.07.2024 07:54

No właśnie po kilku pobytach w spokojnych i cichych miejscach zatęskniliśmy za trochę większą cywilizacją :coool: Mam jedynie nadzieję, że Supetar nie będzie jak Mielno :D
No trudno, przekonamy się na własnej skórze. Na Brač byłem w sumie tylko raz, dawno temu, oczywiście w ramach fish pickniku. Podobno pora dorosnąć do wysp :lool:

Zaliczka wpłacona przed chwilą, więc przepadło 8) Do jakich restauracji w Supetarze warto zajrzeć, a do jakich w innych miejscowościach wyspy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 180
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone