Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 17.04.2024 22:08

Cześć,
Jeżdżę do Graccinów od lat.
Jak do tej pory i co mi wiadomo to grila obsługuje właściciel i nie pali się tam brykietem.
Z tego co pamiętam to chyba gril jest dodatkowo płatny i jest to zapisane w regulaminie użytkowania apartamentów.
Jak byłam tam przez kolejnych 10 lat to nikt z gości nie korzystał z grila więcej niż 1 raz na pobyt, bo to nie jest żadną atrakcją w tak pięknym miejscu.
Ale to całkiem indywidualna sprawa i do dogadania z Ennio.
Na tarasie to zawsze kwitnie życie towarzyskie i nocne rozmowy:) byle nie zakłócać ciszy nocnej i spokoju innych gości i gości w domach obok.
Jak wszędzie cisza nocna obowiązuje - to wszystko jest w regulaminie :)
Przez tyle lat pobytu u Graccinów raz tylko mieliśmy rozwrzeszczanych sąsiadów i dzieciaki biegające po północy po tarasach gości i uwierz mi to wcale nie było fajne :(
Gospodarz nie musiał interweniować , interweniowali inni goście.

Jeśli mogę spytać to który apartament wynajmujesz?
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji to pisz na PW. Chętnie odpowiem i podpowiem :)
Popatrz też do folderu KLUB MIŁOSNIKÓW POVLJI - tam znajdziesz dużo wiadomości i wskazówek co do pobytu , atrakcji i miejsca.
Pawel41Rz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel41Rz » 18.04.2024 10:39

Witam,

Elimar dziękuje za odpowiedź. Wynająłem apartament A1. Martwiłem się trochę o wieczorny czas spędzania na tarasie, bo znalazłem kilka opinii na gogle ze właściciel tego nie toleruje:) i o 22 już trzeba leżeć w łóżku:). Wiadomo, że każdego by denerwowało jak by rozwrzeszczane dzieci biegały mi po tarasie.
Nie mogę niestety pisać na PW bo jestem tu za krótko i nie mam takiego dostępu. Przeczytałem dużo postów KLUBU MIŁOŚNIKÓW POVLJI. Dzięki temu forum wybrałem właśnie tą miejscowość na miejsce spędzenia wakacji. Miejscowość POVLJA tak mam nadzieję ze okaże się podobną do miejscowości jaka od kilku lat jeździłem nad polskie morze tj. Piaski na Mierzeji Wiślanej. Jest to właśnie taka rybacka miejscowość, gdzie nie ma dużo ludzi.
Widzę w apartamencie doba hotelowa zaczyna się o 15 i mam pytanie czy jak np dojadę na 18 to mam informować właściciela, że będę o tej godzinie czy on po prostu czeka? i nie muszę dzwonić że będę przykładowo o 18-19?
Widzę że kuchnia jest w miarę dobrze wyposażona. Mam zamiar 8 dni urlopu stołować się w restauracjach a połowa gotować własne dania. Czy warto coś zabrać z Polski z wyposażenia? Nastawiam się na gotowanie z lokalnych produktów tj. jakieś makarony najlepiej z owocami morza jak by były dostępne lub lokalnymi warzywami.
Może mi coś jeszcze podpowiesz odnośnie codziennych zakupów np. pieczywo, owoce, warzywa?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.04.2024 11:19

Po napisaniu 4 postów PW aktywne.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.04.2024 11:35

Jeżdżę w te rejony od 2013 roku 8) . Nie stacjonuję w samej Povlji ale co roku kilka razy ją odwiedzam. W Povlji większych zakupów nie zrobisz, jest kilka małych sklepików z artykułami pierwszej potrzeby. Na większe trzeba jechać do Selcy około 3 km. Jest tam targ z warzywami i owocami, spory market Tommy i kilka mniejszych sklepów. Co do owoców morza to nie wiem czy w porcie w Povlji można kupić, ale kupowałem prosto z łódki w Sumartinie i w Sumartinie koło "stoczni" jest sklepik w którym można owoce morza kupić.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.04.2024 05:53

Pawel41Rz napisał(a):Wynająłem apartament A1. Martwiłem się trochę o wieczorny czas spędzania na tarasie, bo znalazłem kilka opinii na gogle ze właściciel tego nie toleruje:) i o 22 już trzeba leżeć w łóżku:). Wiadomo, że każdego by denerwowało jak by rozwrzeszczane dzieci biegały mi po tarasie.

Ogólnie się odniosę, niekoniecznie do ww App.
Jeśli siedzimy na tarasie lub balkonie po 22, 23giej i dalej i nawet szeptamy, to nam się wydaje tylko, że tego nie słychać.
Nocą inaczej niosą się dźwięki. Mieszkam wysoko i nawet jak ktoś na klatce schodowej spokojnie rozmawia to słyszę wszystko jakby stał u mnie na balkonie 30m wyżej.
Jeśli możecie weźcie to pod uwagę.
Na urlopie chciałbym oczywiście się pospać dłużej niż w domu - a moja Pani to już max, ale biorę też pod uwagę, że inni również są na urlopie i nie mają ochoty na sen w granicach rozsądku, dlatego interweniowałem rzadko.

Rzadko spotykam też interwencje gospodarzy, a czasem bywało, że gospodarz inicjował przedłużające się wieczory z jadłem i muzą. Najważniejsze to mieć umiar.

Zajrzałem do tych App, całkiem przyjemna stronka i mieszkania, zapisałem :spoko:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 19.04.2024 08:50

dids76 napisał(a):Jeżdżę w te rejony od 2013 roku 8) . Nie stacjonuję w samej Povlji ale co roku kilka razy ją odwiedzam. W Povlji większych zakupów nie zrobisz, jest kilka małych sklepików z artykułami pierwszej potrzeby. Na większe trzeba jechać do Selcy około 3 km. Jest tam targ z warzywami i owocami, spory market Tommy i kilka mniejszych sklepów. Co do owoców morza to nie wiem czy w porcie w Povlji można kupić, ale kupowałem prosto z łódki w Sumartinie i w Sumartinie koło "stoczni" jest sklepik w którym można owoce morza kupić.

Po zeszłym roku polecasz szczególnie jakieś konoby, gdziekolwiek ? ;)
W sierpniu wracamy 3 raz :usmiechkrzywy:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.04.2024 09:29

wiolek_lp napisał(a):

W samej Povlji nie znam konob. Najczęściej, z powodu bliskości od moich apartmanów stołuję się w Kartolinie. Jest to Put Puntinka, czyli zjeżdżając z góry od strony Selcy, na samym dole nie skręcać w lewo do Sumartinu tylko w prawo w stronę stacji paliw. Nie ma tam jakiegoś wielkiego wyboru, ale podstawowe dania są i ceny też do przyjęcia.
Co roku odwiedzam też konobę TOP w samym Sumartinie, ceny dosyć wysokie ale jedzenie też na wysokim poziomie.
Jeżeli ktoś lubi pizzę to polecam w Selcy przy deptaku Pizzeria Perivoj, raczej korzystają z niej tubylcy. Dobra i dosyć tania pizza.
Będę tam w ostatnie dwa tygodnie czerwca, wiec jeszcze dam znać czy coś się zmieniło. :papa:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 19.04.2024 10:06

dids76 napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):

W samej Povlji nie znam konob. Najczęściej, z powodu bliskości od moich apartmanów stołuję się w Kartolinie. Jest to Put Puntinka, czyli zjeżdżając z góry od strony Selcy, na samym dole nie skręcać w lewo do Sumartinu tylko w prawo w stronę stacji paliw. Nie ma tam jakiegoś wielkiego wyboru, ale podstawowe dania są i ceny też do przyjęcia.
Co roku odwiedzam też konobę TOP w samym Sumartinie, ceny dosyć wysokie ale jedzenie też na wysokim poziomie.
Jeżeli ktoś lubi pizzę to polecam w Selcy przy deptaku Pizzeria Perivoj, raczej korzystają z niej tubylcy. Dobra i dosyć tania pizza.
Będę tam w ostatnie dwa tygodnie czerwca, wiec jeszcze dam znać czy coś się zmieniło. :papa:

Dzięki, nie chodzi mi właśnie w Povlji, tylko ogólnie na wyspie ;)
Sprawdzę tą Kartoline, pamiętam, że znajomy też mi kiedyś wspominał o tym miejscu...
To w takim razie prosiłabym o info ile kosztuje Peka z jagnięciny i z hobotnicy, o ile w TOP je robią, bo pamiętam, że w Bernadro obok chyba była, i ktoś polecał :chytry:

My oprócz Povlji raz zrobiliśmy rezerwację w Kopacina w Donji Humac, pewnie w tym roku tez tam wpadniemy :usmiechkrzywy:
wikp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikp » 21.04.2024 09:25

polecam Konobe Kopacina
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_ ... matia.html
bardzo miła obsługa ;)
porcję dość duże oraz w przystępnych cenach ;)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 21.04.2024 09:33

wikp napisał(a):polecam Konobe Kopacina
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_ ... matia.html
bardzo miła obsługa ;)
porcję dość duże oraz w przystępnych cenach ;)

Zerknij wyżej, przecież o niej pisałam ;) :lol:
robiz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robiz » 21.04.2024 11:29

Ja polecam restaurację Palma w Milnej https://restaurantpalma.com/ . Z zewnątrz nie robi może wrażenia, ale jedzenie mają rewelacyjne - nie raz tam jedliśmy :hearts: :papa:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.05.2024 21:48

Wyspę Brač chyba niesłusznie unikałem. Pewnie dlatego, że w 2018r. najsłynniejsza chorwacka plaża nie przypadła mi do gustu (za dużo ludzi, zero pod wodą a plaża ładna tylko na pocztówkach). No ale Brač to nie tylko Zlatni Rat.
Mam krótką listę interesujących plaż i tylko dwie konoby. Co jeszcze warto wziąć pod uwagę w tych dwóch kategoriach?
Które miasteczka warto odwiedzić? Sutivan, Supetar, Splitska, Bol? Lubię miasteczka z klimatem, takie jak Stari Grad, Hvar, Korcula, Pag, Trogir itp.

plaże
beach Luka
Tičja luka
Plaža Grabov Rat
Paklina FKK
Slatina Beach
Plaža Velo Forska

konoby
Kaštil Gospodnetić - Agroturizam
Country House Hacienda
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.05.2024 07:54

To ja dołączę się o miejsce warte odwiedzenia, aby zjeść pekę z ośmiornicą - choć rezerwacja kolacji na kilka dni do przodu to totalny odjazd dla mnie, jak ja nie wiem na co będę miała ochotę wieczorem zjeść, a co dopiero za kilka dni.... :x
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.05.2024 08:11

Do plaż bym dopisał jeszcze uvala Lovrećina. Mnie jakoś specjalnie nie urzekła, ale żonie bardzo się tam podoba. Dla mnie nr1 to Vidova Gora, szczególnie przy dobrej pogodzie widoki piękne. Do miasteczek można by jeszcze dopisać Selcę i Pučišća, ale oprócz Supetaru to w większości bardziej wioski niż miasteczka.
Mogę też polecić konobe TOP w Sumartinie, dosyć drogo ale jedzenie bardzo dobre a i szef ma odpowiednie podejście do klienta 8)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 22.05.2024 08:14

robiz napisał(a):Ja polecam restaurację Palma w Milnej https://restaurantpalma.com/ . Z zewnątrz nie robi może wrażenia, ale jedzenie mają rewelacyjne - nie raz tam jedliśmy :hearts: :papa:

Dzięki :usmiechkrzywy: W Milnej nigdy nie byliśmy, ale ceny widzę, że dość wysokie, jak na Brac oczywiście, bo do innych wysp normalne ;)

I ja chętnie poczytam o polecajkach bo mimo 2 pobytów mało widzieliśmy, chociaż teraz też jakoś szaleć nie będziemy :lool:
piekara114 napisał(a):To ja dołączę się o miejsce warte odwiedzenia, aby zjeść pekę z ośmiornicą - choć rezerwacja kolacji na kilka dni do przodu to totalny odjazd dla mnie, jak ja nie wiem na co będę miała ochotę wieczorem zjeść, a co dopiero za kilka dni.... :x

Jak już ją znajdziesz to daj znać ;) bo ja też głownie na pekę z ośmiornicy poluje, aczkolwiek w tych popularnych miejscach może być tak jak piszesz, rezerwacja chociaż dzień dwa dni wcześniej.
Co w przypadku peki jak najbardziej zrozumiałe, zakup ośmiornicy danego dnia może też warunkują od ilości zamówień, chyba że ją wcześniej mrożą :tak: No i gdy przygotowanie jej trwa 2-3 h to nie ma mowo o daniu na już.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 178
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone