Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 14.06.2012 20:17

J@dranka napisał(a):Zacznę od tego, że dzięki Wam Nerowie w ogóle zaczęłam myśleć o tej wyspie. Relacja mnie zachwyciła, a zdjęcia i filmy po prostu powaliły :hearts: No więc od ponad pół roku szukam, oglądam i kompletnie nie wiem gdzie jechać :lol:

nero napisał(a):
Jechać w ciemno to jest dobry wybór, ale i tak nie jest się wtedy w stanie na pierwszy rzut oka ocenić gdzie będzie najlepiej.
Szukaj, przeglądaj zdjęcia - sama najlepiej wiesz co Cię zadowoli, a co by Ci przeszkadzało.

Początkowo myślałam o rezerwacji ale teraz zdecydowałam, że jedziemy w ciemno. Wyjazd już za 5 dni...Plusem jest to, że pierwsze 7 dni spędzamy w Baskiej Vodzie, a potem na 11 dni na spokojnie płyniemy na Brac (chyba że coś się zmnieni w trakcie) więc nie będzie zmęczenia po podróży przy szukaniu kwater. Wymagania mam niewielkie (chyba jak każdy :wink: ), szukam plaży z krystaliczną, turkusową wodą i miasteczka z klimatem w jednym :D

nero napisał(a): Dla nas Povlja była ok. Czysta woda i mało ludzi na obu plażach :)

Tak sobie myślę, że chyba jednak szukanie noclegu zaczniemy od Povlji bo plaża jest piękna. Napisz mi tylko proszę czy w miasteczku są jakieś fajne knajpki, czy jest targ z owocami, jakieś owoce morza do kupienia itp.

nero napisał(a): My do plażowania szukamy raczej cichych zakątków.
Bardzo ciekawie było w Murvicy

Murvica to dla mnie bajka!!! I będę tam na pewno :D

Sorry, za wtrącenie się: jeszcze raz polecam Povlję, byliśmy w 2009roku, może coś się zmieniło, ale nie sądzę.
W miasteczku jest jeden sklep ""wiejski", czyli ze wszystkim, są dwie knajpki w porcie, jedna wypasiona, druga bardziej dla tubylców. Wieczorem(nie wiem dlaczego akurat o tej porze) otwiera się sklepik warzywno-rybny (w porcie), obok bywa pani z owocami, lawendą , róznymi świecznikami i kamiennymi osiołkami.
Plaża, spokój, czysta woda... jechać i się nie zastanawiać za wiele ;)

Ciekawostka - New Yorker, czy inny duży hamburgerowski dziennik sporządził ranking "najlepszych miejsc do mieszkania na świecie" Povlja została sklasyfikowana na 6 miejscu :)
mirek13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek13 » 18.06.2012 10:03

Witam wszystkich miłośników wyspy.
Za 20 dni wypoczywam w Sutivanie czy może mi ktoś polecić jakąś knobę w miasteczku lub na wyspie gdzie można dobrze zjeść, najlepiej chorwackie specjały.
Z góry dzięki
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 20.06.2012 14:16

Ta restauracja, która pokazuje artur77 jest na prawdę godna polecenia, łatwo znajdziesz, taka droga miedzy palmami jest tylko jedna. pozdrawiam
Widok na główną ulicę Sutivanu z restauracji.
Obrazek
mirek13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek13 » 20.06.2012 16:42

Dzięki uprzejmie oczywiście skorzystam.
Pozdrawiam
dancio
Plażowicz
Brac widziany z roweru

Nieprzeczytany postnapisał(a) dancio » 13.07.2012 17:20

Witam wszystkich zakochanych w Brać.

Jadąc po raz drugi do Sutivan szukałem informacji na temat rowerów, ścieżek rowerowych itp. Zbyt wiele nie znalazłem więc jak już tu jestem to mogę podzielić się swoim krótkim doświadczeniem jeżdząc rowerem po wyspie.

Na wstępie chciałbym odnieść się do tematu transportu rowerów. Przed wyjazdem kupiłem bagażnik rowerowy na hak Thule EuroRide 941, który spisał się znakomicie. Spalanie w mojej Megance z czteroma osobami na pokładzie, całą stertą bagaży oraz oczywiście dwoma rowerami wyniosło dokładnie 5,36l./100km. Dodam, że starałem się nie przekraczać prędkości 130km/h

Ogólnie to trzeba powiedzieć, że w lipcu jaździć rowerem można albo wcześnie rano, albo około 19-tej, niestety około godziny 21-wszej robi się już ciemno więc bez oświetlenia roweru się nie obejdzie.

Na razie najdłuższą trasą (54km) jaką przejechałem była:
Sutivan - Lozisca - Bobovisca - Milna - Podhume - Dracevica - Nerezisca - Skrip - Splitska - Supetar - Mirca - Sutivan.

W większości były to drogi asfaltowe, ale np. odcinek Milna - Podhume i dalej w stronę Dracevicy to już droga szutrowa, dość duży podjazd z luźnymi kamieniami, miejscami byłem zmuszony prowadzić rower.
Jutro planuję pojechać na Vidovą Gore. Jeśli ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami to chętnie poczytam.

Pozdrawiam i przesyłam kilka fotek (jakość komórkowa) z moich wojaży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 13.07.2012 19:09

oooo lubisz wyzwania na Vidovą Gore na rowerku gratuluje i życzę powodzenia widoki zacne ale trasa trudna jechałem samochodem ostre góry za nim dojedziesz ... pozdrawiam :!: :)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 13.07.2012 19:18

Czesiek63 napisał(a): jechałem samochodem ostre góry za nim dojedziesz ... pozdrawiam :!: :)

... ale samochodem można dojechać? Są dobre oznaczenia jak trafić?
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 13.07.2012 23:18

Powyższe pytanie - nieaktualne. Przeczytałam właśnie 2 kolejne relacje i znalazłam odpowiedź :)

Niedługo poprzecieram i ja te brać-kie szlaki :lol: :lol:
kaszubskiexpress
Weteran
Re: Brac widziany z roweru

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.07.2012 07:23

dancio napisał(a):Obrazek

Fajna fotka.
8)
nero
Cromaniak
Re: Brac widziany z roweru

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 14.07.2012 12:21

dancio napisał(a):Na razie najdłuższą trasą (54km) jaką przejechałem była:
Sutivan - Lozisca - Bobovisca - Milna - Podhume - Dracevica - Nerezisca - Skrip - Splitska - Supetar - Mirca - Sutivan.

8O
Zazdroszczę tej jazdy rowerem ... 8)
dancio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dancio » 14.07.2012 16:45

Witam ponownie.
Vidova Gora zdobyta :D
Tradycyjnie nawierzchnia to asfalty i szutry.
Widoki niezapomniane, jadąc pod górkę nikt mnie nie mijał, więc jak ktoś chce w spokoju napajać się pięknym krajobrazem wystarczy wcześnie wstać - polecam. Oczywiście dorzucam kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BKT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BKT » 16.07.2012 09:50

rika1 napisał(a):Witam
Bardzo się cieszę, że znalazłam na forum wątek o Brać. Od 5sierpnia będziemy tm przebywać przez dwa tygodnie. Lektura wpisów rzuciła mi trochę światła jak tam jest i nie mogę się już doczekać wyjazdu. Wraz całą paczką tzn (4 rodziny z dziećmi) będziemy w Villa Echinacea / Selca - Puntinak.
Może ktoś juz był juz w tym miejscu, jeśli tak proszę o komentarz.
Po powrocie z Brać mam nadzieję, że dołączę do brać maniaków.
Pozdrawiam

Jakie wrażenia z willi Echinacea? My jedziemy za 2 tygodnie :)
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 16.07.2012 16:56

No Bracie jestem pod wrażeniem super to jest wyczyn :!: Podziwiam i gratuluje pozdrawiam
J@dranka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@dranka » 17.07.2012 19:39

Do niedawna jeszcze w planach, teraz już w tych zrealizowanych :D Wyspa Brač... Byłam, częściowo zobaczyłam i kiedyś na pewno wrócę. A póki co proszę o przyjęcie do grona miłośników :lol:
Obrazek

Zauroczyła mnie zwłaszcza Pučišća...
Obrazek
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 18.07.2012 09:44

Ja też melduję się, jako pełnoprawny klubowicz :) Właśnie jestem z rodzinką na tej pięknej wyspie. Po powrocie pewno coś napiszę i pokażę (na zdjęciach-mój mąż cały czas coś foci ;) )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone