Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 18.02.2012 19:58

Wyszperałem fajny stary film o kamieniołomach na wyspie...

Może być jako wkupne? Wyspę odwiedzę w tym roku w sierpniu - nie ukrywam, że pod wpływem relacji Nerów...
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 25.03.2012 10:08

A tu co taka cisza?????? :) klubowicze wiosna :!:
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 25.03.2012 12:27

Ja nie klubowicz :wink: , jeszcze nie...
Spędziliśmy jeden dzień na Braciu kilka lat temu, a w tym roku myślimy o dłuższym pobycie. I tak sobie wykombinowałam, że gdzie jak gdzie, ale w Klubie Miłośników uzyskam info z pierwszej ręki, lub z rąk raczej :wink:

A chodzi o kilka szczegółów, jak na przykład szlak pieszy na Vidovą Gorę. Był ktoś? Na mojej mapie jest takowy zaznaczony z Bolu. Ciekawa jestem, czy ktoś szedł tą drogą - trudno Długo Szlak dobrze oznaczony? Cień po drodze

Drugie pytanie dotyczy plaż i zatoczek. Ze wszystkich informacji jakie znalazłam wydaje mi się, że plaże poza miastem, otoczone skałkami, ale kamieniste (nie półki skalne) - takie jak na Koromacna na Cresie, plaża przy campie Lili w Jagodnej, plaża w Borku na Peljescu - mogę znaleźć zapewne w okolicach Murvicy. Czy ma rację? Może polecicie mi jakieś magiczne miejsca?

A czy na Braciu rośnie lawenda - tzn na pewno rośnie, ale czy można liczyć na pola lawendowe jak na Hvarze, czy raczej nie? Myślę sobie, że skoro wyruszymy na przełomie czerwca i lipca, to może, może zobaczyłabym jeszcze kwitnącą lawendę??? :roll:

To uciekam na spacer do Puszczy, pozdrawiam niedzielnie :papa: ...i liczę, że ktoś cosik napisze :D
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 25.03.2012 14:30

Czesiek63 napisał(a):A tu co taka cisza?????? :) klubowicze wiosna :!:

Klubowicze pewnie oglądają dwie nowe relacje

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=358 ... sc&start=0

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=358 ... t=splitska
:papa:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 25.03.2012 14:37

AniaJ. napisał(a):A czy na Braciu rośnie lawenda - tzn na pewno rośnie, ale czy można liczyć na pola lawendowe jak na Hvarze, czy raczej nie? Myślę sobie, że skoro wyruszymy na przełomie czerwca i lipca, to może, może zobaczyłabym jeszcze kwitnącą lawendę??? :roll:

Około 20.06 na lawendę powinnaś na pewno się załapać
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=328 ... &start=165
Więc raczej ten przełom rozciągnij w stronę czerwca :wink:
Pozdrawiam
K
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 25.03.2012 21:07

krombocher napisał(a):
AniaJ. napisał(a):A czy na Braciu rośnie lawenda - tzn na pewno rośnie, ale czy można liczyć na pola lawendowe jak na Hvarze, czy raczej nie? Myślę sobie, że skoro wyruszymy na przełomie czerwca i lipca, to może, może zobaczyłabym jeszcze kwitnącą lawendę??? :roll:

Około 20.06 na lawendę powinnaś na pewno się załapać
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=328 ... &start=165
Więc raczej ten przełom rozciągnij w stronę czerwca :wink:
Pozdrawiam
K

Mam nadzieję, że nie przekwita zaraz po 20.06, bo wcześniej wyjechać nie możemy, dopiero 29.06....Ale z tego, co czytałam (a pisała Pani Kasia) o hvarskiej lawendzie to do 10.07 można na nią liczyć, więc może i tu...
Rozumiem,że to to cudne lawendowe poletko w relacji Nero, to okolice Povlji?
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 26.03.2012 12:47

Za słowami miejscowych: załapiesz się jeszcze na lawendę ;)

Nasze poletka były dokładnie tu gdzie jest zielona strzałka: 43°17'3.02"N 16°48'24.04"E

Obrazek

Przed dojazdem do mieścinki Selca (jadąc od zachodu) trzeba skręcić w prawo.
Droga jest przejezdna, więc obojętnie czy skręcisz przy pkt. A czy B to dojedziesz.

Obrazek

Plaże otoczone skałkami w okolicach Murvicy wyglądają mniej więcej tak

Podobnych z dojściem od lądu nie widzieliśmy. Pewnie są ale dostępne tylko od morza.

O wyjściu na Vidovą już pewnie u nas czytałaś - wymiękliśmy przez te upały.
Byliśmy na niej kilka razy (bo przyciąga mocniej niż magnez) ale zawsze samochodem.

Pozdrawiam brač-nie dusze :D
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 26.03.2012 13:11

Hercklekot napisał(a):Wyszperałem fajny stary film o kamieniołomach na wyspie...

Może być jako wkupne? Wyspę odwiedzę w tym roku w sierpniu - nie ukrywam, że pod wpływem relacji Nerów...

Ciekawy film wyszperałeś.

Pięknie Hercklekot ... pięknie ... "nasz" apart. do 7 września zajęty 8O
Się porobiłoooo :lol:

Jak już wrócisz, to koniecznie zdaj relację jak było!
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 26.03.2012 13:47

nero napisał(a):
Hercklekot napisał(a):

Widzę, że były przymiarki do trzeciego razu z rzędu :wink: Chyba rzeczywiście "przyciąga mocniej, niż magnez":lol:
Pozdrawiam
K
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 26.03.2012 15:46

Dziękuję Wam - Nerowie za wyczerpujące wskazówki. Domyśłam się, że miejsc z lawendowymi poletkami jest więcej i zapewne jeśli pojeździmy to jakieś spotkamy :D

Tak, okolice Murvicy to jest to, tak czuję...szkoda, że nie ma tam campingu, tzn jest Aloa, ale "niezbadany" przez żadnego dotąd cromaniaka...

Co do pieszego zdobywania Vodovej - doczytałam, że Gajus był i kilka słów o tym napisał gdzieś na forum...może coś dorzuci i tutaj...?

Pozdrawiam! :papa:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 02.04.2012 18:51

nero napisał(a):
Hercklekot napisał(a):Wyszperałem fajny stary film o kamieniołomach na wyspie...

Ciekawy film wyszperałeś.

Jak już wrócisz, to koniecznie zdaj relację jak było!

No przepraszam... Skąd wiecie, że w Waszej "czwórce" ? Ennio? :)
Relacja będzie, na razie zbieram siły do mojej pierwszej korelacji, tfuuu cro-relacji z Zavali na Hvarze z 2010r.
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 08.04.2012 06:55

Zdrowych spokojnych wesołych Swiat :)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 08.04.2012 07:38

... i smacznego wszystkim :wink:
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 08.04.2012 09:54

Wesołych Świąt :)
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 08.04.2012 11:23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone