napisał(a) gusia-s » 20.11.2019 13:40
alechandro napisał(a):Na druga stronę wyspy - Selca, Povlja, Sumartin to lepiej z Makarskiej płynąć żałuję, że tak nie zrobiłem płynąc na wyspę. Wracając problemem nie jest same rondo w Supetarze ale problemem jest wydostanie się ze Splitu a na początku droga przez mękę czeka nas w porcie po wyjeździe z promu. W tym roku zjechałem w Splicie z promu o 9.00 chyba to tragedia była.
Tylko 2 razy przypływałam do Splitu i dwukrotnie w piątek, raz o 13 , drugi raz 13.30. Z fotek mi wynika, że 15 minut później już byliśmy na autostradzie czyli całkiem w porządku. W sobotę pewnie jest jak piszesz.
My staramy się przyjeżdżać w niedzielę a wracać różnie ... jak z promem to raczej w piątek własnie.
Tu jednak chyba bardziej
bigum pyta o korki w samym Supetar, związane z kolejką na prom, która własnie blokuje rondo. Na rondzie zbiegają się drogi od wschodu, zachodu i południa wyspy, ale jak pisałam w tygodniu takich uciążliwości nie doświadczyliśmy.
piekara114 napisał(a):Aż tak źle jest na ten prom z/do Makarskiej? On tak mało samochodów zabiera? Bo jak czytałam to nie kursuje jak wahadło w Drvenika na Hvar jak jest potrzeba tylko trzyma się rozkładu... Rzeczywiście tak jest?
A cenowo to jak wychodzi, jest różnica, bo szczerze to nie patrzyłam i nie wiem czy w sezonie jest jakiś wzrost cen....
Tak jak już napisano, zabiera bardzo mało aut i istnieje duże ryzyko, graniczące z pewnością, że nie wjedzie się na pierwszy prom chyba, że ma się rezerwację. Z tego co pamiętam na ten prom można dokonać rezerwacji na konkretny rejs ... ale też rzuciło mi się gdzieś w oczy, że od tego roku będzie można rezerwować wszystkie połączenia promowe.
Mieszkańcy wysp strasznie się burzą z tego powodu.
Cena promu z Makarskiej do Sumartinu jest taka sama co ze Splitu do Supetaru.