Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 12.11.2019 21:20

Tak z ciekawostek. Dzisiejszy filmik z Bolu. Wieje ;)

Obrazek

https://www.facebook.com/ivana.radic.10 ... 603109894/
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.11.2019 09:01

gusia-s napisał(a):
Marsallah napisał(a):
piekara114 napisał(a):A co polecasz na Brać podobnego do Stari Grad czy Jelsy?

Niczego takiego na Braču nie znajdziesz. Zero szans, tam tego typu miasteczek w ogóle nie ma.
Jeśli mowa o Starim Gradzie to rzeczywiście bo jest wyjątkowy, ale coś podobnego do Jelsy to już na Bracu się znajdzie jak travel wskazała.
Jelsa nie ma nic więcej czego nie mają miasteczka Braca, ilością uliczek przecież nie grzeszy. Port, klimatyczny placyk Sv. Ivana, na którym znajduje się maleńka kapliczka oraz centralny plac Pjaca rozciągający się od portu do kościoła parafialnego i to wszystko co ma Jelsa :)

Postrira na Bracu ma porcik, ma kilka uliczek kogulowych, bardzo ładny placyk Pjaca cały w kamiennej zabudowie, kościół i wieżę a obok ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki z VI w.

Wiesz, wg mnie to zupełnie inna skala. Hvar > Brač, i mówię tu wyłącznie o rozmiarze - zarówno samych miasteczek, jak i ich "przestrzeni turystycznych", nie o indywidualnych preferencjach. Wiesz, sam wielkim miłośnikiem Jelsy nie jestem, ale trzeba przyznać, że można na pół godziny zapuścić się w uliczki jej starej części, natrafiać na ciekawe placyki, budynki, za prawie każdym rogiem na konobę... Parę lat mnie na Braču nie było, ale Postirę zapamiętałem jednak nieco inaczej: nowoczesne nabrzeże Z HOTELEM NA PLAŻY ( :evil: ) i paroma knajpkami, parking przy studencu oraz starą część miejscowości (miastem, a tym bardziej miasteczkiem Postiry nie nazwę) na lekkim wzniesieniu, z urokliwym kościółkiem i wodopojem, za to kompletnie pozbawioną życia (knajpki, sklepiki z pamiątkami, etc.). Najlepszą rzeczą w Postirze jest wg mnie droga do Dola :)

gusia-s napisał(a):Mnie się miasteczka Braca podobały, aczkolwiek są podobne do siebie. Jest ich więcej jak na Hvarze więc wystarczy na cały pobyt.

Co prawda, to prawda - miasteczek na Braču jest więcej. Lekką ręką licząc, kilkanaście - większość w interiorze (i to one są w mojej opinii ciekawsze od portowych miejscowości). Moim zdaniem ich piękno tkwi gdzie indziej niż klasyczny powab Stari Gradu, Vrboskiej czy nawet Jelsy. O Hvarze nie wspominam, bo to nie ta skala.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2019 09:34

Też kwestia gustu. Mnie się Hvar podoba ale na dwa pobyty tam nie załapałem chemii jak z Brać. Dla mnie zdecydowanie lepsza wyspą na wypoczynek jest Brać ale na Hvar zatunelowy jeszcze z pewnością pojadę. Coraz ciężej jeździ mi się na ląd choć i na nim mam kilka perełek gdzie warto pojechać ponownie choć ja na ogół takich praktyk unikam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.11.2019 11:01

Dzięki za informacje.
W Klubie Pół. Peljesac (chyba tam) jest opis najważniejszych miasteczek, tu mi tego brakuje, albo gdzieś jest, ale ja jeszcze do tej strony nie dotarłam...

Czy możecie zrobić swoje opisy najważniejszych miasteczek na wyspie, potem się to połączy i da do pierwszego postu jako informację zbiorczą? (Moderatorzy, Admin da radę?, bo założycielka klubu nieaktywna) Co o tym myślicie? Zdjęcia łatwo znaleźć, uliczki obejrzeć, ale wakacyjnego klimatu i wakacyjnych potrzeb to już zdjęcia nie oddadzą.

Pierwszy opis w sumie już jest:
POSTIRA
@gusia-s
Postrira na Bracu ma porcik, ma kilka uliczek kogulowych, bardzo ładny placyk Pjaca cały w kamiennej zabudowie, kościół i wieżę a obok ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki z VI w.
@Marsallah
Postirę zapamiętałem jednak nieco inaczej: nowoczesne nabrzeże Z HOTELEM NA PLAŻY ( :evil: ) i paroma knajpkami, parking przy studencu oraz starą część miejscowości (miastem, a tym bardziej miasteczkiem Postiry nie nazwę) na lekkim wzniesieniu, z urokliwym kościółkiem i wodopojem, za to kompletnie pozbawioną życia (knajpki, sklepiki z pamiątkami, etc.). Najlepszą rzeczą w Postirze jest wg mnie droga do Dola

Jeszcze jakby była informacja: czy jest gdzie tam pospacerować, czy czystko, czy nadaje się na wakacje z dziecięcym wózkiem (tysiąc schodów, pod górę, kocie łby itp), czy jest lodziarnia i jakie plaże są w miejscowości i czy w pobliżu poza miasteczkiem są inne ciekawe to chyba byłby idealny opis...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.11.2019 12:24

piekara114 napisał(a): Czy możecie zrobić swoje opisy najważniejszych miasteczek na wyspie, ...
Nie wiem czy to się sprawdzi gdyż każdy z nas ma inny odbiór tego samego miejsca.
Np.:
Marsallah napisał(a): Postirę zapamiętałem jednak nieco inaczej: nowoczesne nabrzeże Z HOTELEM NA PLAŻY ...
Ja z kolei tego hotelu właściwie nie zauważyłam :mrgreen:

Moim miejscem noclegowym na Bracu był Supetar i nie żałuję. Ma w zasadzie wszystko. Można tam się zaszyć na bezludnej plaży ale i wtopić wieczorem w gwarny tłum. W ciągu dnia na mieście jest luzik, bo wszyscy albo plażują albo jeżdżą po wyspie.
Jest gdzie spacerować, zjeść, zrobić zakupy, zatankować. Prom na miejscu, dworzec autobusowy również. Kilka plaż w najbliższym otoczeniu. Wieczorami się dzieje na nabrzeżu. Tańce, występy, pokazy przeróżne, atrakcje dla dzieci.
Miasto dobrze położone - autem od 10 do 25 minut dojedzie się w wiele miejsc w tym Mirca, Sutivan, Lozisca, Bobovisca na moru, Donji Humak, Nerezisca, Dol, Skrip, Lovrecina, Postira, Splitska, chwilę dłużej na Vidową. Pozostałe miejscowości najdalej w ciągu godziny.
bigum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigum » 17.11.2019 20:32

Witam serdecznie.
Moi drodzy, nie wiem czy moje pytanie jest w odpowiednim dziale ale jeżeli jestem w Klubie Miłośników BRAĆ to mam nadzieję, że pomożecie.
Cztery ubiegłe lata spędziliśmy w Chorwacji "kontynentalnej" ale w przyszłym roku postanowiliśmy spędzić wakacje na wyspie.
Padło na BRAĆ i Supetar.
Moja prośba o ocenę miejscówki, którą sobie upatrzyłem.
Jest to ulica Muskat, gdzieś w jej połowie.
Podpowiedzcie, czy nie będzie za daleko i za wysoko, czy da się do plaży dojść pieszo, czy trzeba raczej jechać autem.
Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.11.2019 23:20

bigum napisał(a):.Jest to ulica Muskat, gdzieś w jej połowie.
Podpowiedzcie, czy nie będzie za daleko i za wysoko, czy da się do plaży dojść pieszo, czy trzeba raczej jechać autem...
Dość daleko, jakieś 10 min. pieszo do najbliższej plaży i podobnie do centrum muasteczka. Bardzo stromo nie jest ale pod górkę będzie na powrocie.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 18.11.2019 05:43

gusia-s napisał(a):
Moim miejscem noclegowym na Bracu był Supetar i nie żałuję. Ma w zasadzie wszystko. Można tam się zaszyć na bezludnej plaży ale i wtopić wieczorem w gwarny tłum. W ciągu dnia na mieście jest luzik, bo wszyscy albo plażują albo jeżdżą po wyspie.
Jest gdzie spacerować, zjeść, zrobić zakupy, zatankować. Prom na miejscu, dworzec autobusowy również. Kilka plaż w najbliższym otoczeniu. Wieczorami się dzieje na nabrzeżu. Tańce, występy, pokazy przeróżne, atrakcje dla dzieci.
Miasto dobrze położone - autem od 10 do 25 minut dojedzie się w wiele miejsc w tym Mirca, Sutivan, Lozisca, Bobovisca na moru, Donji Humak, Nerezisca, Dol, Skrip, Lovrecina, Postira, Splitska, chwilę dłużej na Vidową. Pozostałe miejscowości najdalej w ciągu godziny.

mam takie samo zdanie,

byłam w Supetarze w tym roku

mimo, że najbardziej podobał mi się Sutivan, to po raz kolejny na miejsce pobytu wybrałabym Supetar, ma wszystko czego potrzebuję
bigum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigum » 18.11.2019 20:09

Gusia-s dzięki za info.
Tak właśnie jest, jak cena pasuje, to daleko ...
Szkoda mi trochę odpuścić bo za 4+1 chcą 60E.
Lokal ładny, cena fajna to znowu daleko :cry:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.11.2019 20:18

bigum napisał(a):Gusia-s dzięki za info.
Tak właśnie jest, jak cena pasuje, to daleko ...
Szkoda mi trochę odpuścić bo za 4+1 chcą 60E.

Chciałem napisać podobnie jak Gusia-s . Trochę daleko do plaży i akurat najbardziej zatłoczona część miasta, szczegulnie jeśli chodzi o ruch samochodowy. W szczycie sezonu korki do promu zaczynają się daleko przed "Konzumem"
bigum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigum » 18.11.2019 20:27

A te korki są na każdy prom, o każdej godzinie?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.11.2019 20:43

bigum napisał(a):... Szkoda mi trochę odpuścić bo za 4+1 chcą 60E.
Coś za coś, tak to już działa.

bigum napisał(a):A te korki są na każdy prom, o każdej godzinie?
Głównie w soboty przed południem. W pozostałe dni tygodnia zazwyczaj kolejka była dużo krótsza i wszyscy oczekujący łapali się na najbliższy prom.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2019 10:29

W szczycie sezonu korki na prom są zawsze w Supetar bez względu na dzień. Ja unikam sobót, niedziel ale i tak korki są solidne ( w tym roku był to czwartek i za rok też będzie czwartek bo w ten dzień zawsze wracam ). Akurat będąc na Brać tak wyjeżdżam aby przyjechać z godzinę przed odpłynięciem promu. Zostawiam samochód i idę na kawę oraz burka, godzinę odpływu wystarczy sprawdzić dzień wcześniej w necie i odpowiednio zaplanować podróż.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.11.2019 10:43

alechandro napisał(a):W szczycie sezonu korki na prom są zawsze w Supetar bez względu na dzień. Ja unikam sobót, niedziel ale i tak korki są solidne ...
Ja mam odmienne doświadczenia z Supetaru poza sobotami oczywiście.
W w czasie mojego pobytu w 2017 r. w tygodniu żadnych problemów komunikacyjnych na obwodnicy miasta nie było. Codziennie o różnych porach pokonywaliśmy to strategiczne rondo i nigdy nie trzeba było stać w korku.
W sobotę owszem - ale tylko tak do południa ciężko było przejechać przez kolejkę do promu ... imponującą naprawdę 8O .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2019 11:09

Na druga stronę wyspy - Selca, Povlja, Sumartin to lepiej z Makarskiej płynąć żałuję, że tak nie zrobiłem płynąc na wyspę. Wracając problemem nie jest same rondo w Supetarze ale problemem jest wydostanie się ze Splitu a na początku droga przez mękę czeka nas w porcie po wyjeździe z promu. W tym roku zjechałem w Splicie z promu o 9.00 chyba to tragedia była.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone