Tak z ciekawostek. Dzisiejszy filmik z Bolu. Wieje
https://www.facebook.com/ivana.radic.10 ... 603109894/
gusia-s napisał(a):Jeśli mowa o Starim Gradzie to rzeczywiście bo jest wyjątkowy, ale coś podobnego do Jelsy to już na Bracu się znajdzie jak travel wskazała.Marsallah napisał(a):piekara114 napisał(a):A co polecasz na Brać podobnego do Stari Grad czy Jelsy?
Niczego takiego na Braču nie znajdziesz. Zero szans, tam tego typu miasteczek w ogóle nie ma.
Jelsa nie ma nic więcej czego nie mają miasteczka Braca, ilością uliczek przecież nie grzeszy. Port, klimatyczny placyk Sv. Ivana, na którym znajduje się maleńka kapliczka oraz centralny plac Pjaca rozciągający się od portu do kościoła parafialnego i to wszystko co ma Jelsa
Postrira na Bracu ma porcik, ma kilka uliczek kogulowych, bardzo ładny placyk Pjaca cały w kamiennej zabudowie, kościół i wieżę a obok ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki z VI w.
gusia-s napisał(a):Mnie się miasteczka Braca podobały, aczkolwiek są podobne do siebie. Jest ich więcej jak na Hvarze więc wystarczy na cały pobyt.
Nie wiem czy to się sprawdzi gdyż każdy z nas ma inny odbiór tego samego miejsca.piekara114 napisał(a): Czy możecie zrobić swoje opisy najważniejszych miasteczek na wyspie, ...
Ja z kolei tego hotelu właściwie nie zauważyłamMarsallah napisał(a): Postirę zapamiętałem jednak nieco inaczej: nowoczesne nabrzeże Z HOTELEM NA PLAŻY ...
Dość daleko, jakieś 10 min. pieszo do najbliższej plaży i podobnie do centrum muasteczka. Bardzo stromo nie jest ale pod górkę będzie na powrocie.bigum napisał(a):.Jest to ulica Muskat, gdzieś w jej połowie.
Podpowiedzcie, czy nie będzie za daleko i za wysoko, czy da się do plaży dojść pieszo, czy trzeba raczej jechać autem...
gusia-s napisał(a):
Moim miejscem noclegowym na Bracu był Supetar i nie żałuję. Ma w zasadzie wszystko. Można tam się zaszyć na bezludnej plaży ale i wtopić wieczorem w gwarny tłum. W ciągu dnia na mieście jest luzik, bo wszyscy albo plażują albo jeżdżą po wyspie.
Jest gdzie spacerować, zjeść, zrobić zakupy, zatankować. Prom na miejscu, dworzec autobusowy również. Kilka plaż w najbliższym otoczeniu. Wieczorami się dzieje na nabrzeżu. Tańce, występy, pokazy przeróżne, atrakcje dla dzieci.
Miasto dobrze położone - autem od 10 do 25 minut dojedzie się w wiele miejsc w tym Mirca, Sutivan, Lozisca, Bobovisca na moru, Donji Humak, Nerezisca, Dol, Skrip, Lovrecina, Postira, Splitska, chwilę dłużej na Vidową. Pozostałe miejscowości najdalej w ciągu godziny.
bigum napisał(a):Gusia-s dzięki za info.
Tak właśnie jest, jak cena pasuje, to daleko ...
Szkoda mi trochę odpuścić bo za 4+1 chcą 60E.
Lokal ładny, cena fajna to znowu daleko
Coś za coś, tak to już działa.bigum napisał(a):... Szkoda mi trochę odpuścić bo za 4+1 chcą 60E.
Lokal ładny, cena fajna to znowu daleko
Głównie w soboty przed południem. W pozostałe dni tygodnia zazwyczaj kolejka była dużo krótsza i wszyscy oczekujący łapali się na najbliższy prom.bigum napisał(a):A te korki są na każdy prom, o każdej godzinie?
Ja mam odmienne doświadczenia z Supetaru poza sobotami oczywiście.alechandro napisał(a):W szczycie sezonu korki na prom są zawsze w Supetar bez względu na dzień. Ja unikam sobót, niedziel ale i tak korki są solidne ...
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne