Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joso79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joso79 » 07.08.2019 15:49

gusia-s napisał(a):Ktoś coś poczuł? https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/ ... ca-i-solte

Ja nic na Brač ;)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 07.08.2019 18:18

Trochę za bardzo jak dla mnie. Kilkanaście sekund? Fajnie się wspomina ale trochę strachu było. Nic się nie przewracało nawet wino w kielichu na trasie bez szkód ale jednak to nieprzyjemna przygoda. Auto z Abycar bez szkód na szczęscie
polibud
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) polibud » 16.08.2019 06:28

Wypożyczamy małą łodke w Breli. Chcemy plynac na Brac. Co polecaci do zobaczenia w ciagu 4h biora pod uwage lodke 5hp?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2019 07:34

polibud napisał(a):Wypożyczamy małą łodke w Breli. Chcemy plynac na Brac. Co polecaci do zobaczenia w ciagu 4h biora pod uwage lodke 5hp?

Taką łódką to popływaj wzdłuż brzegu a nie na wyspę.
joso79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joso79 » 16.08.2019 11:12

beatabm napisał(a):
polibud napisał(a):Wypożyczamy małą łodke w Breli. Chcemy plynac na Brac. Co polecaci do zobaczenia w ciagu 4h biora pod uwage lodke 5hp?

Też bym się nie odważyła...ale może ktoś ma doświadczenie i wie co robi.
Z Breli najblizej masz Sumartin albo Povlję, co tam można zobaczyć ciekawego wyczytasz w klubie miłośników Povlji i relacjach z Brač, których mnóstwo jest. Ja osobiście wybrałabym Povlję :)

Edit: my w tym roku pływaliśmy łódką z 53hp (info od męża) i ja bym się tym w życiu nie odważyła płynąć na drugą stronę kanału. Pływaliśmy wzdłuż wybrzeża wyspy.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.08.2019 14:36

polibud napisał(a):Wypożyczamy małą łodke w Breli. Chcemy plynac na Brac. Co polecaci do zobaczenia w ciagu 4h biorą pod uwage lodke 5hp?
Wybij sobie to z głowy i tak jak inni radzą ... wzdłuż brzegu jedynie. Pomijając kwestie niskiej mocy silnika nie masz uprawnień aby tyle oddalać się od linii brzegowej, gdybyś miał to domniemuje nie wynajmowałbyś takiej łupiny.
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 19.08.2019 21:13

10 dni w Postirze znowu zaliczone :D
Woda ciepła ale mega syfiasta, takiej ilości śmieci nie pamiętam, sami Chorwaci byli zniesmaczeni.
Dodatkowo jarmarczne dmuchańce obok plaży Mala Lozna zniszczyły widoczek na zachód.
Niestety robię przerwę od Braci czy Chorwacji całkiem. Powód - popłynęli z cenami, już pomijam wzrost ceny gałki loda od 8 kuna w 2018 do 10 kuna w 2019 (żebym nie był małostkowy bo gałka jak dwie w Polsce), ale wszystko wyraźnie zdrożało.
Prawda jest taka, że tańsza jest już Hiszpania łącznie z Wyspami Kanaryjskimi. Największa wiocha to ceny napojów w restauracjach, niemal 20 kuna za 0,25 coli dla dziecka zakrawa na żart. Chorwaci ze Splitu, z którymi rozmawiałem, sami stwierdzili, że ludzi jest mniej i będzie jeszcze mniej, bo ceny są z kosmosu. Pierwszy raz, a byłem w Chorwacji 8 razy, widziałem w środku dnia pustki na promie do Supetaru - było jeszcze wolnych miejsc na 30-40 aut, na autostradzie też wyraźnie mniej aut i to nie tylko moja obserwacja, ale też innych znajomych, którzy w tym roku odwiedzili Chorwację !!
Pomyślałem sobie - jest gdzieś granica pazerności i chyba właśnie Chorwaci ją przekroczyli, zapewne pod dyktando Niemców i Skandynawów. Szkoda, bo dla samych Chorwatów nie żyjących z turystyki, jak i dla turystów z krajów takich jak Polska, zrobiło się po prostu na "niefajnie". Wypożyczanie sprzętu sobie odpuściłem, przywiozłem własnego SUP-a z Polski, a znajomi ponton. Sorki za gorzki koment, ale piszę jak czuję.
Na koniec fotka z ukochanej (póki co) Postiry.

P.S. Diesel w przeliczeniu na złotówki 5,90 - 6,00 za 1 litr. W tej hejtowanej Słowacji wyszło 5,30 zł za 1 litr.

Obrazek
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 22.08.2019 21:24

joso79 napisał(a):
beatabm napisał(a):

Też bym się nie odważyła...ale może ktoś ma doświadczenie i wie co robi.
Z Breli najblizej masz Sumartin albo Povlję, co tam można zobaczyć ciekawego wyczytasz w klubie miłośników Povlji i relacjach z Brač, których mnóstwo jest. Ja osobiście wybrałabym Povlję :)

Edit: my w tym roku pływaliśmy łódką z 53hp (info od męża) i ja bym się tym w życiu nie odważyła płynąć na drugą stronę kanału. Pływaliśmy wzdłuż wybrzeża wyspy.

......w sumie to tylko 4,7 km w najwęższym miejscu; gdyby nie wiało, ,a woda była jak tafla, to może się udać, wszak sam pływałem na drugą stronę Kanału Hvarskiego na desce, a tych co tak robią teraz ,jest coraz więcej :lol: . Ale czy to rozsądne....?

,
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.08.2019 10:42

azymut38 napisał(a): Woda ciepła ale mega syfiasta, takiej ilości śmieci nie pamiętam, sami Chorwaci byli zniesmaczeni...
Czyli widzieli że jest brudno więc zamiast się zniesmaczać mogli po prostu posprzątać. W końcu żyją dzięki turystom i w ich interesie jest utrzymać otoczenie w należytym porządku. Ostatnio to oni są zazwyczaj zniesmaczeni albo zaskoczeni.

Niestety, niektóre zatoki mają tendencje do zbierania śmieci nanoszonych przez przez morze więc to nie jest tak, że zostawili je turyści na konkretnej plaży. Sami Chorwaci też nie należą do czyścioszków, wywożą swoje śmieci po lasach, zrzucając z drogi w dół.
Turysta nie wywalił lodówki, pralki czy starego mebla przecież albo opakowań po sprzęcie elektronicznym a jest tego pełno. W niektórych zatokach zalega mnóstwo śmieci tzw. lekkich - pianki montażowe, styropiany, folie, butelki plastikowe, pojedyncze klapki - w większości to nie są śmieci turystów.
IMG_20190710_155947.jpg

IMG_20190710_155943.jpg
sopot7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopot7 » 04.09.2019 07:51

nosz a ja mam juz rezerwacje na przyszły rok .z cenami to juz pokazali w 2018 na ile ich stac a nas troche mniej.trzeba brać na Brać co mozna z domu.no ale lodów nie wezme.gdzie te mega gały z poprzednich lat?!szkoda wielka szkoda jeszcze troche i chorwaci popłyną niestety :| :| :|
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.09.2019 09:00

sopot7 napisał(a):nosz a ja mam juz rezerwacje na przyszły rok .z cenami to juz pokazali w 2018 na ile ich stac a nas troche mniej.trzeba brać na Brać co mozna z domu.no ale lodów nie wezme.gdzie te mega gały z poprzednich lat?!szkoda wielka szkoda jeszcze troche i chorwaci popłyną niestety :| :| :|

My stacjonowaliśmy w okolicy Sumartinu i w kawiarni przy plaży ceny wyglądały tak jak w roku ubiegłym:
Kugla (podwójna :wink: ) - 7Kn
Biała kawa z ekspresu - 11Kn
Lane Karlovacko - 18Kn
Natomiast w kawiarni obok Karlovacko od ubiegłego sezonu zdrożało o 5Kn z 15 na 20Kn 8O
W Sumartnie gałka lodów 8-9Kn - podwójną
W Milnej zapłaciłem 10Kn za gałkę - pojedynczą :?

Nasz gospodarz stwierdził że w tym roku bardzo mało Polaków, my też zauważyliśmy że było mniej aut na polskich rejestracjach niż w poprzednich latach.
W drodze powrotnej odwiedziliśmy naszych wcześniejszych gospodarzy w Poljicy koło Trogiru i oni mówili ze tam Polacy są w większości
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2019 08:23

Nigdy w sumie nie narzekałem na ceny bo traktowałem to zawsze jako element urlopu ale dochodzi do tego, że porządny apartament w Chorwacji na 10 dni bez wyżywienia, codzienne kupowanie tego co na śniadania potrzebne i obiad w konobie w Povlji gdzie nie wydajemy pieniędzy na byle pierdoły to koszt praktycznie Turcji czy Grecji All. Naturalnie do tego dodaję jeszcze dojazd i całe koszty z nim związane, dwa noclegi na trasie w tamtą stronę i w drodze powrotnej. Nigdy nie oszczędzam ale bez względu gdzie nie byłbym - Zaostrog, Srima, Gradac, Povlja to po powrocie kiedy sumuje wydatki wychodzi mi 6-8 tys. zł.
Napisałem wczoraj do jednej willi w Bratusiu co by klepnąć miejscówkę na przyszły rok to kolo be zastanowienia podał 100 E. Miejscówka ok, na samej plaży ale same apartamenty dupy nie urywają standardem. Nie odpisałem bo mam na oku lepsze lokalizacje ale faktycznie, nie wiem czy nie polecę do Turcji, Grecji czy Sardynię dopuszczając się tym samym zdrady Chorwacji. Ja rozumiem, że dużo ludzi tam jeździ, lubię ten kraj ale pisałem to już dawno - poprzewracało im się pod kopułami.
lucek7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lucek7 » 05.09.2019 15:57

Elo czy za prom na brać płacimy za samochód i osoby w nim jadące?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2019 15:59

Tak. ZA samochód i każdą osobę z osobna, na dziecko są zniżki.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.10.2019 21:00

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 135
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone