napisał(a) BraveSirRobin » 12.07.2019 12:31
joso79 napisał(a):a no właśnie, a jak dojazd, "normalną" osobówką da się dojechać?
Dojazd do Farskiej jest w tej chwili bardzo dobry, byle nie od strony Bolu. Z głębi wyspy, drogą na Vidovą górę, później skręt w prawo w stronę Pustelni Blaca...prowadzi tam nowy asfalt, łącznie z serpentynami (później wrzucę zdjęcia, bo dopiero się rozpakowuję). Tym asfaltem dojeżdża się do końca serpentyn, a następnie jest rozjazd w lewo szutrówką w stronę Bolu, a w prawo dalej prowadzi ten nowy asfalt w stronę zatoki i Farskiej. Asfalt kończy się od rozjazdu po jakiś 40 metrach i dalej jest już stara żwirówka. My zjechaliśmy nią jeszcze ze 200 metrów do znaku zakazu wjazdu. Tam stały inne samochody, jest miejsce do zawrócenia i na zaparkowanie dla jakichś 4-6 samochodów. Pozostaje tylko krótki spacer w dół (nie za stromy) i w prawo wzdłuż skarpy ścieżką do plaży. Do plaży nie idźcie w dół/prawo żwirówką bo jest dalej, tylko wybetonowanym zejściem prosto w dół.
Plaża jest świetna, taka "hvarowa"
bardzo duża, mało ludzi, polecam.
Natomiast jeśli chodzi o zatoki od Murvicy do Farskiej to też są ładne (veli zagradac, mali zagradacv) ale ich nie zwiedziliśmy. My jechaliśmy od strony Bolu, a od Murvicy zaczyna się kiepska żwirówka. Do przejechania osobówką, ale uważając na kamienie. My planowaliśmy zejść do Mali Zagradac, ale było mało miejsca do parkowania (stały już dwa samochodu Czechów), a poza tym trochę zestresowało mnie mijanie na tej "drodze" dwóch betoniarek
Na szczęście spotkaliśmy się przy małych zjazdach, gdzie mogłem się schować, bo oni nie zamierzali mi ustąpić
....my jechaliśmy Seatem Leonem Combi. Dał radę. P.S. droga jest porównywalna z drogą Sv.Nedjelja - Hvar (przed remontem).
Zdjęcia wrzucę później