^^
Dobrze wiedzieć, dzięki za raport! I zdrowia dla dziecka!
ziemniak napisał(a):Cześć,
Jedziemy od 26 września do 7 października. W końcu na wyspę Brać, bo zawsze były jakieś przeciwności i ostatecznie lądowaliśmy gdzie indziej.
Dotychczas byliśmy:
1. Brela
2. Pag - Mandre
3. Hvar - Ivan Dolac (nasz faworyt)
4. Krk - Stara Baska
5. Istria - Kamieniak
6. Rab
7. Korcula - Prizba (drugi fawworyt)
8. Murter
9. Omis - Nemira
Jedziemy w 6 osób plus 3 dzieci (5 i 2,5 roku, 8 miesięcy). Myślimy o Bol. Znaleźliśmy domek parterowy blisko hotelu Borak, kilometr od złotego rogu, 120 metrów od plaży. Domek ma 3 sypialnie, 2 łazienki 100M2 i dość duże podwórko. Cena za noc to 70E.
Proszę o jakieś rady i uwagi czy to dobry wybór. Z mojego punktu widzenia:
- O tej porze roku w Bol nie powinno być tłoczno, a wiele knajpek, sklepów i atrakcji otwartych normalnie
- południowa strona, a zatem cieplej i dłużej słońce będzie operować (o ile nie będzie się chować za górami o zachodzie słońca)
- Blisko do ładnych plaż w Murvicy i wejścia na Vidova Góra
- około 40 minut od promu w Supetar (no właśnie, bo chyba lepiej do Splitu niż do Makarskiej - taniej i mniej czasu za kółkiem)
- Dużo deptaków i zacienionych miejsc żeby spacerować z dziećmi
- Blisko ewentualna pomoc medyczna
- Ładny kolor wody
Jak się zdecydujemy na Bol to będzie nasz pierwszy raz w tak dużym mieście na Chorwacji, ale mamy nadzieję, że o tej porze roku Bol okaże się urokliwym i spokojnym miejscem. Takim jak dotychczas byliśmy przyzwyczajeni będąc w Chorwacji. Dodatkowo odległość, około 1,2 kilometra (Konzum) do centrum miasta da nam poczucie komfortu zakupowego, żywieniowego i zapewnienia atrakcji.
Pozdrawiam i dziękuję za cenne rady.
ziemniak napisał(a):Proszę o jakieś rady i uwagi czy to dobry wybór. Z mojego punktu widzenia:
- O tej porze roku w Bol nie powinno być tłoczno, a wiele knajpek, sklepów i atrakcji otwartych normalnie
- południowa strona, a zatem cieplej i dłużej słońce będzie operować (o ile nie będzie się chować za górami o zachodzie słońca)
- około 40 minut od promu w Supetar (no właśnie, bo chyba lepiej do Splitu niż do Makarskiej - taniej i mniej czasu za kółkiem)
- Ładny kolor wody
zip20 napisał(a):Orientujesz się czy z Murvicy przejadę samochodem do środka wyspy. Z satelity widać dobrze drogę częściowo asfaltową później jest docinek szutrowy z serpentynami.
Marsallah napisał(a): kto poleci Postirę, ale pamiętaj, że plaża to tam jest tylko pod hotelem, w dodatku musisz mieć szczęście, żeby nie wiało od przetwórni ryb.
Marsallah napisał(a):
"urokliwe miejsce do plażowania" (takie są wg mnie w zupełnie innych częściach wyspy - głównie między Pucisca a Povlja
Habanero napisał(a):
Lokalizacja nr 5:tutaj
Wybrałbym nr 5 - najbliżej morza, blisko do miasteczka, cicha okolica, plażowanie na skałkach blisko apartamentu
marze_na napisał(a):mysza73 napisał(a):marze_na napisał(a):Sutivan!
Popieram Marzenę ,
ale Splitska i tak jest najcudowniejsza
Czy cudowniejsza to nie jestem przekonana . Niewątpliwie mała dziura, nie ma się gdzie rozpędzić więc nie spełnia podstawowych wymagań .
morela napisał(a):Marsallah napisał(a):
"urokliwe miejsce do plażowania" (takie są wg mnie w zupełnie innych częściach wyspy - głównie między Pucisca a Povlja
Ale do tych plaż jest dostęp z lądu? Ludzika googla tam nie idzie postawić, nawet jeśli jest jakaś dróżka, nie wiem, jaki stan dróg.
morela napisał(a):Splitska to większa dziura niż Povlja czy mniejsza?
Moim zdaniem, Bol dobry wybór po sezonie. Choć ja osobiście wolałbym mieszkać bliżej samostanu niż Zlatniego Ratu - czyli we wschodniej części Bola, bo tam są lepsze plaże (niż przereklamowany ZR).
Marsallah napisał(a):ziemniak napisał(a):Proszę o jakieś rady i uwagi czy to dobry wybór. Z mojego punktu widzenia:
- Ładny kolor wody
Moim zdaniem, Bol dobry wybór po sezonie. Choć ja osobiście wolałbym mieszkać bliżej samostanu niż Zlatniego Ratu - czyli we wschodniej części Bola, bo tam są lepsze plaże (niż przereklamowany ZR). Ale plaże w kierunku Murvicy (a nawet dalej: do Farskiej) faktycznie są warte uwagi, choć i tak będziecie musieli podjechać wozem. Samego wyboru południowej strony wyspy nie kwestionuję - z doświadczenia sam wybieram południe - słońce to jedno, zwrócenie w kierunku morza, nie gór na wybrzeżu to drugie. Co do miejsca do spacerowania, to OK.
Nie wiem tylko, jak chcesz z Bola wejść na VG Na Vidovą to jest akurat bliżej z Supetara
Katerina napisał(a):MarsallahMoim zdaniem, Bol dobry wybór po sezonie. Choć ja osobiście wolałbym mieszkać bliżej samostanu niż Zlatniego Ratu - czyli we wschodniej części Bola, bo tam są lepsze plaże (niż przereklamowany ZR).
Zgadzam się.
Jeśli chodzi o zatłoczenie - byłam w Bolu kilka dni temu...po 20 września. I muszę stwierdzić,że tylko w Dubrovniku i na Makarskiej więcej luda widziałam niż tam...Wieczorem wszystkie knajpy obłożone, a jest ich tam wiele
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne