Katerina napisał(a):Proszę o rady :
Wybieram się na Brač po raz pierwszy i w ciemno w 2ej połowie września...Waham się pomiędzy Supetarem ,a Bolem jako miejscem stacjonowania..Gdzie łatwiej będzie znaleźć apartman?
Czy naprawdę w Bolu nieustannie p..dzi wiatr? ( opinia z jednej z relacji)
W którym z powyższych miejsc lepiej spędzać wieczory( do późna z wyszynkiem
), ale bez klimatu Międzyzdrojów?
Czy w Bolu można wypożyczyć kajak lub motorówkę,( może być inna pierdziawka)?
Katerina,
to zależy na czym Ci zależy
Brač to nie Vis, tam wszędzie znajdziesz apartman, więc to nie jest istotne kryterium.
Nie, w Bolu nie piździ nieustannie. Wiadomo, Zlatni Rat - raj surferów, wieje tam często, ale raz z jednej, raz z drugiej strony (raz od Bola, raz od Murvicy).
Klimat Międzyzdrojów, choć w wydaniu ruskim (masywny owłosiony tors, hawajska koszula, złote kety...) to ewidentnie casus Bola. Ale czy ja wiem, co lepsze? Bol przynajmniej nie jest smutny, a Supetar we wrześniu taki będzie. Ja tam wolę fajansiarki i lansiarski Bol od rozklapcianego Supetara czy innego Sutivana. Zresztą, jeśli szukasz na Braču miejsca, które będzie JAKO TAKO tętniło życiem PO SEZONIE, to tylko Bol. I oczywiście także w Bolu najłatwiej wypożyczyć dowolny pojazd.
Tak naprawdę, minusem Bola jest to, że wszędzie stamtąd daleko (a po drodze dojazd serpentynami). No i trudniej z parkingiem. Ale poza tym? Żyć nie umierać. Jedne z lepszych plaż na całej wyspie, a jeśli wziąć pod uwagę tylko plaże miejskie, to w ogóle nie ma porównania (spójrz sobie, choćby na GSV, na przydrogowe koszmarki w Sutivanie!). Są też plaże FKK w obrębie miasta (no, prawie). No i w Bolu jest o jakieś 30% drożej niż gdziekolwiek indziej na wyspie. Ale na pewno nie drożej niż w Komižy
Ogólnie, Brač lubię jako wyspę. Natomiast co do miejscowości, to jest tak sobie. Ładne miasteczko nad morzem? Zapomnij. Fragmenty Bola, kilkadziesiąt metrów nabrzeża w Pučišća i tyle. Może jeszcze marina w Milna, ale tam już tylko wiatr hula po sezonie. Brzydkie/nijakie są Supetar, Povlja (jeśli w ogóle uznać ją za miasteczko), Sumartin jest...kwestią gustu. Postira wali rybą i ma hotel na plaży
Reszta to wiochy.
To co ładne, Brač chowa w środku. Dol, Škrip, Nerežišća, Selca. No i konoby na zadupiu.