Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 15.11.2011 18:49

Rero napisał(a):Witam. Chciałam zapytać o coś Brac - Splitska.1. Jaka jest kąpiel w zatoce Splitska ? 2. Dlaczego jest lepsze zakwaterowanie w Krnji rat stronie?
Dziękuję. R.

Hej Rero
Ponieważ główny specjalista od Splitskiej jak na razie milczy 8) podzielę się moimi odczuciami:
1. kąpiel w obu zatoczkach (Splitska i Zastup) jest bardzo przyjemna, a najprzyjemniejsze pływanie w poprzek :wink: (można poczuć ich głębie)
2. zgadzam się z opinią, że Krnji Rat jest najbardziej godny polecenia, przy czym wybór miejsca zależy w dużej mierze od tego co kto lubi. Moim zdaniem niezależnie którą stronę wybierzesz będzie ok, tym bardziej, iż to nie Tokio i odległości nie są wielkie. Na Krnjim Racie znajdziesz na pewno więcej cienia i łagodniejsze półki. Jeżeli preferujesz jednak widok na "otwarty" akwen, czy bezpośrednie zejście z apartamentów do morza to szukaj po drugiej stronie.
Tam też chyba jest łatwiej z parkingami, troszeczkę bliżej do knajpek i można mocniej poczuć bryzę na twarzy.
Pozdrawiam
K
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.11.2011 19:59

krombocher napisał(a):...moim zdaniem niezależnie którą stronę wybierzesz będzie ok, tym bardziej, iż to nie Tokio i odległości nie są wielkie. Na Krnjim Racie znajdziesz na pewno więcej cienia i łagodniejsze półki. Jeżeli preferujesz jednak widok na "otwarty" akwen, czy bezpośrednie zejście z apartamentów do morza to szukaj po drugiej stronie.

...a jak oceniasz zacumowanie pontonu?
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 15.11.2011 21:36

majeczka napisał(a):
krombocher napisał(a):...moim zdaniem niezależnie którą stronę wybierzesz będzie ok, tym bardziej, iż to nie Tokio i odległości nie są wielkie. Na Krnjim Racie znajdziesz na pewno więcej cienia i łagodniejsze półki. Jeżeli preferujesz jednak widok na "otwarty" akwen, czy bezpośrednie zejście z apartamentów do morza to szukaj po drugiej stronie.

Majeczko, przecież wszystko widać na zdjęciach, które dostałaś :lol:
Tu masz jeszcze inny link: http://www.panoramio.com/photo/40710841
Ten pomost w lewym dolnym rogu ciągnie się jeszcze parę metrów, więc nie powinno być problemu :wink:
K
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.11.2011 23:40

krombocher napisał(a):
majeczka napisał(a):

Majeczko, przecież wszystko widać na zdjęciach, które dostałaś

...tak, tak, niektóre pamiętam, ale kiedy to było :wink: Wtedy nie myślałam jeszcze poważnie o Splitskiej, rzuciłam okiem i skasowałam... :cry:
Niemniej jednak, o ile mnie pamięć nie myli, wówczas również twierdziłeś, że Splitska to dobry wybór wyłącznie na rekreację i kajak, a nam w zasadzie zależy głównie na eksplorowaniu wybrzeża od strony morza, stąd też ten nasz dylemat zabierania i cumowania pontonu... :wink:

...sorry, ale zawsze tworzę sobie odpowiednią bazę, w ciemno próbuję poznać, przemyśleć, a później zobaczyć... :wink:

...tymczasem dziękuję za zaangażowanie :D
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 16.11.2011 08:07

Dzień dobry. Dziękuję bardzo za informacje Krombocherovi. Rozumiem, że po przeciwnej stronie Krnj rat bardziej wieje wiatr?
Myślałam, że Krnji rat - ponieważ z niego - widoczny podświetlany kościoł v Splitska...

I to nie tylko zatoka wygodna dla tych, którzy mają własne łodzi?
Mimo to, proszę porozmawiać więcej o Splitska....

PS. Przepraszam za taki język polski .....
Stare filmy nagrodę za odpowiedzi ...
http://www.youtube.com/watch?v=ld-MhpA0EHA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=R-4VoG541yk&feature=related
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.11.2011 21:28

Rero,podobasz mi się :) ... w nagrodę proponuję super miejscówkę w tej lepszej części Splitskiej oczywiście ... zresztą , niech krombocher zadecyduje :wink:
Na dobranoc ...
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.11.2011 22:53

Rero napisał(a):Dzień dobry. Dziękuję bardzo za informacje Krombocherovi. Rozumiem, że po przeciwnej stronie Krnj rat bardziej wieje wiatr?
Myślałam, że Krnji rat - ponieważ z niego - widoczny podświetlany kościoł v Splitska...

I to nie tylko zatoka wygodna dla tych, którzy mają własne łodzi?
Mimo to, proszę porozmawiać więcej o Splitska....

PS. Przepraszam za taki język polski .....
Stare filmy nagrodę za odpowiedzi ...
http://www.youtube.com/watch?v=ld-MhpA0EHA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=R-4VoG541yk&feature=related

Hej
Filmy są super. Aż szkoda tych czasów sprzed doprowadzenia wodociągu na Brac :wink:
Co do Krnjiego Ratu, to z uwagi na dużą ilość zieleni nie z każdego miejsca widać wieżę i zatoczkę - co oczywiście ma też swoje plusy.
Co do wiatru, to domki po tej stronie Splitskiej są bardziej osłonięte, choć nie wydaje mi się, żeby wiatr stanowił jakiś większy problem po drugiej stronie.
Pozdrawiam
K
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.11.2011 22:58

mkm napisał(a):Rero,podobasz mi się :) ... w nagrodę proponuję super miejscówkę w tej lepszej części Splitskiej oczywiście ... zresztą , niech krombocher zadecyduje :wink:
Na dobranoc ...

Cóż ja tu mam do decydowania :?: :wink: Mi się też Rero podoba :lol: Zresztą zobaczmy jakie ma preferencje - może woli wiatr we włosach :wink:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.11.2011 23:03

majeczka napisał(a):
krombocher napisał(a):
majeczka napisał(a):

nam w zasadzie zależy głównie na eksplorowaniu wybrzeża od strony morza, stąd też ten nasz dylemat zabierania i cumowania pontonu... :wink:

To może powinniście poważnie zastanowić się nad płd-zach wybrzeżem wysypy :) albo Lastovem
Pozdrawiam
K
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 17.11.2011 08:44

Dzień dobry. Dzisiaj jest nasz dzień wolny w Republice Czeskiej. Dziękujem za spostrzeżenia i uwagi. Niewielki wiatr mi nie przeszkadza. W tym roku przeżyłam w Chorwacji taki wiatr, że prawdopodobnie nic nie przebije tego .... Rodzina właśnie przybyła samolotem, krążyły ponad godzinę nad Splitem....Martwiłam się o nich...
http://www.youtube.com/watch?v=NQdHTdNmdWU&feature=player_embedded

Więc lepiej...
http://www.virtualtravel.cz/chorvatsko/ ... ecina.html
http://www.virtualtravel.cz/chorvatsko/ ... -gora.html

Moje priorytety są skromne ... romantyczną atmosfera i miłą kąpiel przed śniadaniem....
Jeśli coś fajnego .... adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dziękuję i pozdrawiam - R.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.11.2011 21:15

Rero , z okazji Dnia Wolności i Demokracji ... ślonsko pieśniczka :D
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 14.12.2011 09:18

Znalazłam bardzo urokliwe miejsce w Povlji na wyspie Brać a dokładnie fajną miejscówkę na osiedlu Punta. Okolica cudna, morze piękne ale martwi mnie jedna rzecz: otóz na większosci zdjec i fimów z tej okolicy wiatr wieje jak szalony i są duże fale.
Czy tam zawsze są takie wiatry?
Myslelismy o wyjeździe w drugiej połowie sierpnia i nie chciałabym całego tego czasu spedzać na przekonywaniu dzieci, ze duze fale i wiatr to nic złego....
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 14.12.2011 13:01

ania.mor napisał(a):Znalazłam bardzo urokliwe miejsce w Povlji na wyspie Brać a dokładnie fajną miejscówkę na osiedlu Punta. Okolica cudna, morze piękne ale martwi mnie jedna rzecz: otóz na większosci zdjec i fimów z tej okolicy wiatr wieje jak szalony i są duże fale.
Czy tam zawsze są takie wiatry?
Myslelismy o wyjeździe w drugiej połowie sierpnia i nie chciałabym całego tego czasu spedzać na przekonywaniu dzieci, ze duze fale i wiatr to nic złego....

Mam nadzieję, że to nie moja wina ... odnośnie tych filmików z wiatrem :wink:
Owszem zdjęć i filmów z falami w Povlji (i nie tylko) mamy sporo ale to tylko dlatego, że wtedy morze wygląda bardziej ... powiedzmy malowniczo.

Mieliśmy w tym roku przyjemność stacjonować w Povlji dwa razy: w połowie czerwca i przełom sierpień/wrzesień.
Za pierwszym razem na 9 dni tylko dwa były z falami (w pozostałe cisza).
Za drugim razem było podobnie. Na 8 dni dwa wietrzne, ale ze zdecydowanie mniejszymi falami. Deska robiła nam jedynie za materac :lol:
Filmik

Na wiatr nie ma reguły. Jest tak jak z pogodą. Możesz trafić różnie, ale pamiętaj, że w Povlji jest jeszcze plaża w zatoce Ticja Luka, gdzie już na pewno panuje wieczny spokój :D
Filmik

Obrazek
Zdjęcie nie do końca aktualne. Hotel i Disco to na szczęście odległa ... przeszłość :)
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 14.12.2011 13:13

dzięki!
i faktycznie w necie większosć filmików jest Twojego autorstwa.
czyżby to zamierzone działanie aby odstraszyć tłumy turystów?

a jeszcze małe pytanko, czy wiadomo Ci coś na temat Willi Sofija, bo te kwaterkę mam na oku?
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 14.12.2011 15:31

Z tego co pamiętam kwaterka jest rzut kamieniem od zatoki Ticja Luka, więc z wiatrem dasz radę.
K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone