Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Szkocji

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
jan_s1
Koneser
Klub Miłośników Szkocji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.04.2012 20:21

Otwieram ten temat, bo od pewnego czasu zwariowałem na punkcie Szkocji. Muszę wyznać z pewnym zakłopotaniem (tylko mnie nie zlinczujcie), że ten piękny kraj zajmuje obecnie w moim rankingu pierwsze miejsce. Chorwacja jest "dopiero" druga, ale jest to pozycja niezagrożona.

W Szkocji nigdy nie byłem, jest to więc uczucie platoniczne. Najwyższy czas, żeby ten związek skonsumować. Wybierałem się tam co prawda w zeszłym roku, ale warunki obiektywne..... Myślę, że w tym roku około września mój zamiar w końcu się powiedzie, chociaż ostatnio zaczynają pojawiać się małe problemy. No cóż, pożyjemy, zobaczymy.

Mam wielką prośbę: jeśli ktoś natknie się na coś ciekawego o Szkocji, niech wrzuci do tego wątku. Historia, kultura, ciekawostki, filmy, polityka - jednym słowem wszystko o Szkocji. Może jakieś własne wspomnienia?

Na początek nastrojowy pokaz audiowizualny - być może znany już niektórym. Ale zawsze warto przypomnieć. Najlepiej oglądać w ciemnym pokoju.

http://homepages.strath.ac.uk/~nap04445 ... scapes.exe
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.04.2012 20:26

Janie, widzę, że to już Twoja pasja.
Dla mnie Szkocja była wspaniała, ale wcale nie lepsza od Irlandii. 8)

Tak czy owak - trzymam kciuki za realizację Twoich planów.

Pozdrawiam,
Wojtek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.04.2012 20:34

Wojtek, wielkie dzięki! :D

Ja tam na pewno pojadę. Jedynym problemem jest choroba najbliższej mi Osoby. Mam jednak nadzieję, że wszystko się ułoży.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 18.04.2012 20:39

Mam w zakładkach ciekawy moim zdaniem reportaż.

PS Czy ten programik z krajobrazami jest godny zaufania? Jakoś się boję plików z rozszerzeniem .exe...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.04.2012 20:55

Byliśmy z mężem w Szkocji w 2004 roku na objazdówce z biurem. Całkiem udany był to wyjazd. A Szkocja bajeczna... tylko zdjęcia mam kiepskie. Mogę od czasu do czasu się tu poudzielać jeśli mnie do klubu autor przyjmie :wink:
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 18.04.2012 21:47

Faktycznie Szkocja jest ladnna szczegolnie Edynburg,stare miasto,nowe miasto,mozna zrobic ladna objazdowke autobusem pietrowym niezadaszonym cena za 4 osoby okolo 40 funtow (przynajmniej 2 lata temu taka byla )obwozi po calym Edynburgo okolo 50 min z uwzglednieniem najciekawszych miejsc m/innymi jedzie kolo Edinburgh Castle (bajkowy widok),Royal Mile street z katedra ST Gile piekna sprawa polecam , teraz jak sie uda w maju skocze nad Loch Ness pzdr
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.04.2012 09:58

Bałem się, że nikt się nie odezwie (oprócz Wojtka - bo przyznam, że Jego wizyty oczekiwałem :D ) bo szukanie entuzjastów Szkocji na forum chorwackim to trochę karkołomne przedsięwzięcie. Tym bardziej mnie cieszy, że jednak są osoby czułe na piękno tego kraju.

Krzychooo napisał(a):PS Czy ten programik z krajobrazami jest godny zaufania? Jakoś się boję plików z rozszerzeniem .exe...

Jak najbardziej bezpieczny. Swego czasu był prezentowany na Cyber Foto.

helen napisał(a): Mogę od czasu do czasu się tu poudzielać jeśli mnie do klubu autor przyjmie :wink:

Wydałem zarządzenie, że napisanie choćby jednego zdania w tym wątku skutkuje automatycznym przyjęciem do klubu. :lol:
A zdjęcia? No, między innymi dlatego mnie tam tak ciągnie. :)

adikos napisał(a):Faktycznie Szkocja jest ladnna szczegolnie Edynburg...

To nieco inny rejon. Moje ewentualne miejsce zakotwiczenia powoduje, że szczególnie interesuje mnie Argyll and Bute, oraz Highlands.
Czy może zahaczyłeś o te rejony?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.04.2012 10:20

jan_s1 napisał(a):To nieco inny rejon. Moje ewentualne miejsce zakotwiczenia powoduje, że szczególnie interesuje mnie Argyll and Bute, oraz Highlands.
Czy może zahaczyłeś o te rejony?

Pytanie nie do mnie, ale się podepnę. ;)
Edynburg jest - moim zdaniem - najładniejszym miastem Szkocji, natomiast ten kraj dla mnie to zdecydowanie Highlands, a nie Lowlands.

Na samej północy Szkocji, kiedy zmierzaliśmy na wybrzeże, zauważył polską rejestrację angielski emerytowany policjant, wskoczył do wozu i zaczął nas gonić, dając znać światłami, że mamy się zatrzymać. Okazało się, że ma polskie korzenie, a że po raz pierwszy zobaczył polski wóz tak daleko na północy, to skończyło się to wspólną wizytą w knajpie przedłużoną później o ich hotelik. Wtedy mi powiedział, że mogę wypić dwa piwa i wciąż jeszcze legalnie prowadzić samochód. Ale u nich było 0,8 promila...

Pozdrawiam,
Wojtek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.04.2012 10:49

Franz napisał(a):...natomiast ten kraj dla mnie to zdecydowanie Highlands, a nie Lowlands.

Dla mnie oczywiście też. Słynna droga nr 82 z Lochan na h-Achlaise, Glen Etive, The Three Sisters i wieloma innymi miejscami to tereny legendarne.

Franz napisał(a):Ale u nich było 0,8 promila...

Piękna historyjka. :) O ile wiem, to dalej jest 0,8, podobnie jak w Luksemburgu. Dziwnym trafem obydwa te kraje budzą moją wielką sympatię. Może dlatego, że bardzo cenię sobie wolność?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.04.2012 10:55

jan_s1 napisał(a):[Piękna historyjka. :) O ile wiem, to dalej jest 0,8, podobnie jak w Luksemburgu. Dziwnym trafem obydwa te kraje budzą moją wielką sympatię. Może dlatego, że bardzo cenię sobie wolność?

:lol:
To teraz wiem, dlaczego mnie Irlandia tak fascynuje. Zawsze myślałem, że to te celtyckie klimaty. A tymczasem to ten 1 (słownie: jeden) promil dopuszczalny! 8)
Przynajmniej tak było wtedy, gdy po niej jeździłem...

Pozdrawiam,
Wojtek
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 19.04.2012 10:56

Proszę o zapisanie mnie do klubu, jako że byłem w tym pieknym kraju aż dwa tygodnie, pewnie później będą zdjęcia. Pewnie tam jeszcze wrócę prędzej niż później, bo siostra ma tam mieszka parę ładnych lat na północ od Edynburga. a stąd to już prawie Highland :) Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Próka zdjęć nie najpiękniejszych, ale zawsze.Potem się dostanę do domowego zasobu
Ostatnio edytowano 19.04.2012 11:37 przez labusm, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.04.2012 11:11

jan_s1 napisał(a):Bałem się, że nikt się nie odezwie...

Coś bojaźliwy jesteś :!: :D

I ja też tam byłem,
whisky, piwo piłem...

Edynburg, Ben Nevis, Loch Ness, Culzean Castle obok Ayr...

A tą książkę znasz?

pzdr :wink:
Ostatnio edytowano 19.04.2012 11:15 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.04.2012 11:11

Wojtek, w Irlandii jest teraz chyba 0,5. :(

labusm napisał(a):Proszę o zapisanie mnie do klubu, jako że byłem w tym pieknym kraju aż dwa tygodnie, pewnie później będą zdjęcia.

Witam w klubie. :D

Kiedy byłeś? Czekam z niecierpliwością na zdjęcia, a najlepiej na relację. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.04.2012 11:23

jan_s1 napisał(a):Wojtek, w Irlandii jest teraz chyba 0,5. :(

Skoro nie promile, to w takim razie jednak te celtyckie klimaty. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.04.2012 11:56

Ech Szkocja...plan nr.3. Najpierw Kanada, potem Norwegia:)
Następna strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom

Klub Miłośników Szkocji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies