napisał(a) Fatamorgana » 22.04.2012 18:33
jan_s1 napisał(a):Masz 100% racji, chociaż jest mnóstwo innych miejsc wartych zobaczenia.
Moje punkty obowiązkowe trochę odbiegają od Twoich. Pewne rejony odrzuciłem automatycznie z powodu zbyt dużej odległości od mojego miejsca stacjonowania (Minard), które pokazałem na mapce.
Nr 1 to oczywiście tereny od Rannoch Moor, poprzez Glen Etive do Glencoe - czyli rejon drogi nr 82. Pisałeś kiedyś, że są miejsca w Szkocji, które fotografują wszyscy, a prawdziwą sztuką jest znaleźć fajną miejscówkę zupełnie nieznaną. To oczywiście prawda, ale... Buachaille Etive Mor, czy Kilchurn Castle widnieje na milionie zdjęć, jednak każdy (ja też) chce zrobić milion pierwsze - nic nie szkodzi, że mniej lub bardziej podobne do innych, ale za to własne.
Nr 2 to czworokąt Inveraray - Lochawe - Oban - Lochgilphead. Obejrzałem to sobie przy pomocy pana Google'a Eartha i zapewniam Cię, że
jest tam kupa ciekawych miejscówek zupełnie nieznanych.Nr 3 - Niesamowity rejon Glen Croe
To już jest bardzo dużo - jak się uda mam jeszcze na uwadze Glen Shira, Glen Fyne i drogę nr 828 od Connel do Ballachulish.
Fatamorgana napisał(a):A teraz kilka zajawek...
Zajawki pierwsza klasa.
A propos - nie wiedziałem, że jest tyle znaczń tego słowa. Jeśli używasz go w znaczeniu: zwiastun (a wszystko wskazuje na to, że tak właśnie jest), to przed nami jeszcze sporo oglądania.
Niestety, muszę Cię zmartwić, gdyż na pięknie Szkocji już dawno poznało się wielu czołowych fotografów europejskich, a miejscowi wręcz odbywają tam szkołę fotografowania. Jednak dzięki temu, że oni wleźli już wszędzie (nie ma już białych plam), jest co obejrzeć i jak wiedzieć, co gdzie jakie jest i co nas może zainteresować.
Ciekawym miejscem jest Grota Olbrzyma (Fingal's Cave) na małej wysepce Staffa.
Tak szczerze, to o Szkocji nie planuję tu za wiele opowiadać, za to jak zrobię zawartość bloga czy mojego profilu na pewnej stronce o podróżach, to na pewno podlinkuję- kto zechce- skorzysta.
Pozdrawiam.
P.S. Mając tam rodzinkę, no to...szczęściarz z Ciebie!!!
Nic tylko korzystać i trzaskać foty!
Wzgórza Trzebnickie przy tym wysiądą!