Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Sarajewa

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.12.2023 15:26

Dawid, dwa ostatnie linki nie działają przez "ikonki". Do relacji Franza i do mojej.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.12.2023 18:27

maslinka napisał(a):Dawid, dwa ostatnie linki nie działają przez "ikonki". Do relacji Franza i do mojej.

Tak skopiowałem ikonki postu zamiast link do postu :oops: dzięki za czujność. Za duża lampa do obiadu była :)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 10.02.2024 10:16

Tak mi się właśnie przypomniało, że dwa dni temu minęło 40 lat od rozpoczęcia ZIO 1984. :hearts:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.02.2024 20:57

mchrob napisał(a):Tak mi się właśnie przypomniało, że dwa dni temu minęło 40 lat od rozpoczęcia ZIO 1984. :hearts:

Wchodziłem wtedy pod stół na stojąco, na chleb mówiłem beb, ale coś tam pamiętam, nawet więc niż coś, oczywiście najbardziej Vućko :spoko: Jugosławia dała radę, ciekawe jakby dziś wyglądała, gdyby przetrwała w takiej formie, jak kiedyś.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 10.02.2024 21:41

Ja już byłem nastolatkiem, a oprócz Vučko zapamiętałem ten szczególny taniec na lodzie

.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 25.03.2024 00:25

te kiero napisał(a):
mchrob napisał(a):Tak mi się właśnie przypomniało, że dwa dni temu minęło 40 lat od rozpoczęcia ZIO 1984. :hearts:

Wchodziłem wtedy pod stół na stojąco, na chleb mówiłem beb, ale coś tam pamiętam, nawet więc niż coś, oczywiście najbardziej Vućko :spoko: Jugosławia dała radę, ciekawe jakby dziś wyglądała, gdyby przetrwała w takiej formie, jak kiedyś.

Byłaby państwem z wielokrotnie większym potencjałem, niż obecnie każdy z krajów z osobna. Tylko jaki kierunek by przyjęła? Jeśli byłaby w całości częścią paktu północnoatlantyckiego i weszła do UE, to z pewnością stanowiłaby stabilizację Bałkanów i kolejną barierę przed zapędami Rosji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2024 19:02

Chcę w lipcu odwiedzić Muzeum Tunelu i myślałam podjechać komunikacją miejską i google pokazuje mi prawie 1,5 h jazdy :bojesie: z okolicy miedzy Mostem Łacińskim a Bistrick - na prawdę tyle to trwa ? czy google przesadza?
Ostatnio edytowano 26.05.2024 23:23 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2024 19:10

piekara114 napisał(a):Chcę w lipcu odwiedzić Muzeum Tunelu i myślałam podjechać komunikacją miejską i google pokazuje mi prawie 1,5 h jazdy :bojesie: z okolicy miedzy Mostem ŁĄcińskim a Bistrick - na prawdę tyle to trwa ? czy google przesadza?

Może i trochę przesadza, ale nie bardzo.

W okolice tunelu nie dojeżdża komunikacja miejska. Musisz albo jechać tramwajem 3-ką do samego końca (pętla Ilidža), albo autobusem lotniskowym do pętli Dobrinja. Z jednej i drugiej pętli jest jeszcze kawałek pieszo.

Lepiej jechać własnym autem (jest duży parking) albo taksówką.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2024 19:22

Dzięki za potwierdzenie.
To będę musiał ruszyć samochód. A może coś ciekawego do zobaczenia (może być przyroda) w okolicy Sarajewa? Tak aby wraz z tym muzeum przedpołudnie zagospodarować skoro już auto ruszę...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2024 19:26

piekara114 napisał(a):Dzięki za potwierdzenie.
To będę musiał ruszyć samochód. A może coś ciekawego do zobaczenia (może być przyroda) w okolicy Sarajewa? Tak aby wraz z tym muzeum przedpołudnie zagospodarować skoro już auto ruszę...

Oczywiście.
Całkiem niedaleko Tunelu masz Vrelo Bosne - piękny park u źródła rzeki Bośni.

Na powrocie możecie jechać przez Park Vraca, który był głównym stanowiskiem snajperskim w czasie oblężenia - kapitalne widoki na miasto. Można nawet wjechać autem na Trebević (chociaż zdecydowanie lepiej kolejką).

Jeśli będziecie mieli trochę więcej czasu, to z Muzeum Tunelu można pojechać dalej na dawne tereny olimpijskie na Igmanie.

A i sam przejazd Aleją Snajperów to jest swego rodzaju przeżycie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2024 19:34

Źródła odpuściłam, bo dzieci się tam zanudzą, one raczej wyzwania potrzebują niż spacer wzdłuż potoków :lol:

Igman mam w planie na kolejny dzień jak już będziemy jechać do Splitu.

Na dziś plan jest mniej więcej taki:
środa: jesteśmy ok 12, chwila odpoczynku i centrum i wieczorem wyjazd kolejką na Trebević (myślę, czy jest sens na zachód słońca wyjeżdżać)
czwartek: muzeum tunelu + (??? pomysł na wodospad Skakavac lub jaskinię Orlovača), i popołudniu pokręcenie się po centrum + zachód z Żółtej Twierdzy.
piątek: Igman, kierunek Spilt z jakimiś postojami widokowymi.

Miałbyś jakieś uwagi, sugestie do tego pomysłu?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2024 20:00

piekara114 napisał(a):Źródła odpuściłam, bo dzieci się tam zanudzą, one raczej wyzwania potrzebują niż spacer wzdłuż potoków :lol:

Igman mam w planie na kolejny dzień jak już będziemy jechać do Splitu.

Na dziś plan jest mniej więcej taki:
środa: jesteśmy ok 12, chwila odpoczynku i centrum i wieczorem wyjazd kolejką na Trebević (myślę, czy jest sens na zachód słońca wyjeżdżać)
czwartek: muzeum tunelu + (??? pomysł na wodospad Skakavac lub jaskinię Orlovača), i popołudniu pokręcenie się po centrum + zachód z Żółtej Twierdzy.
piątek: Igman, kierunek Spilt z jakimiś postojami widokowymi.

Miałbyś jakieś uwagi, sugestie do tego pomysłu?

Plan do zrobienia.
Przy wodospadzie nie byłem, w jaskini też nie - to jest po drugiej stronie miasta, kawałek jazdy i mało czasu zostaje wtedy na centrum.
Samo zwiedzanie tunelu to ok. 2 godzin lekko (plus dojazd). Zwiedza się z przewodnikami, którzy fantastycznie opowiadają o tamtych czasach.

Na Trebević jak najbardziej jest sens wjeżdżać, chociaż nigdzie w Sarajevie nie zobaczycie takiego zachodu słońca jak na Žutej Tabiji. Ale na Trebeviciu jest fajna trasa spacerowa, a i widoki z kolejki wspaniałe.

W samym mieście jest dużo zwiedzania, więc na pewno nie będziecie się nudzić.

Polecam jeszcze wjazd na Avaz i kawę z ciastem w restauracji na górze plus taras widokowy. Do Avaza można dojechać z Baščarsiji tramwajem - i sama jazda zabytkowym jugosłowiańskim tramwajem jest przeżyciem.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 26.05.2024 20:17

piekara114 napisał(a):... i centrum i wieczorem wyjazd kolejką na Trebević (myślę, czy jest sens na zachód słońca wyjeżdżać ...

Wszystko zależy od pogody, 2 lata temu w sierpniu mieliśmy mega pochmurno i nie było by wtedy żadnego sensu wjeżdżać, natomiast rok temu w lipcu był piękny( i upalny) dzień, sam wjazd kolejką był dla mnie łał :hearts:
Tu mój filmik z widoków ;)
https://youtube.com/shorts/BV0pOT_GOys?si=4DFTBG1c66SWH9ps
I gdy wieczorem zobaczyliśmy jaki jest zachód słońca, żałowałam, że byliśmy w dzień a nie właśnie na zachód, tym bardziej, że w lipcu z Trebević słońce zachodzi na wprost :usmiechkrzywy:
Tu zdjęcia z naszego app tego wieczoru
1716745941839_copy_600x1067.jpg

1716745975597_copy_600x1067.jpg

My tego roku planujemy na powrocie z Lukomir wjechać na zachód, ale już autem, o ile oczywiście pogoda dopisze ;) :D
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.05.2024 20:48

Skakavac, podejście za wodospadem dość ostre. Można stracić oddech. Choć są tacy co tam biegają, prowadzi tamtędy trasa biegowa...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.05.2024 21:56

piekara114 napisał(a):piątek: Igman, kierunek Spilt z jakimiś postojami widokowymi.

Jeśli przez Mostar to Fortica.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

Klub Miłośników Sarajewa - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies