Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Sarajewa

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 13.02.2020 17:19

marekkowalak napisał(a):
khml napisał(a):Planując tegoroczny wyjazd bałkański jako jedno z miast tranzytowych wybraliśmy Sarajewo. Po przeczytaniu tego wątku i kilku relacji z podróży nastąpiła miła zmiana planów i w Sarajewie chcemy zarezerwować pod koniec czerwca nie jedną, a dwie noce, żeby mieć więcej czasu na zwiedzanie.
Podpowiedzcie czy ul. Terzibasina to dobry wybór na nocleg?. Chodzi głównie o to, żeby pozostawić samochód i do centrum pójść pieszo. Niby na google pokazuje, że to zaledwie 800metrów i 15 minut marszu do np. Mostu Łacińskiego, ale nie ma jak tego dokładnie "podejrzeć". Na kilku punktach widać, że jest mocno pod górę.

Oj, jest pod górę, i to bardzo! Wzgórza Bistrika to jedne z najbardziej stromych terenów Sarajeva. To 15 minut to w stronę Bascarsiji, z powrotem śmiało pomnóżcie to przez 2!!

Osobiście proponowałbym szukanie noclegu znacznie bliżej Bascarsiji, po obu stronach Miljacki znajdziecie mnóstwo ofert w bardzo dobrych cenach. Sarajevo jest generalnie tanie jeśli chodzi o noclegi.

Dzięki za odzew. Biorę się za poszukiwania innej lokalizacji tym bardziej, że z nami będą dzieci 8O
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 13.02.2020 19:09

A dla mnie nocleg na wzgórzu to idealna opcja, nigdzie nie będzie tak cudownego widoku na miasto :hearts:
Mieszkaliśmy w dzielnicy Vratnik, idealne miejsce, półtora kilometra od Sebili i faktycznie na zejście potrzeba było ok 15 min, a wchodziliśmy z 30, ale dla tych widoków było warto ! Młodzi trochę marudzili, wiadomo, ale lepiej im szło wspinanie w górę niż mi :wink:
Dokładnie to w którymś z tych domów

https://www.google.com/maps/dir/Sebilj, ... 2?hl=pl-PL

Na zdjęciu ciężko to uchwycić, ale zrobiło na mnie takie wrażenie, że gdyby nie brak czasu, mogłabym na balkonie przesiedzieć kilka godzin :mrgreen:

IMG_20190830_182709.jpg

IMG_20190831_125711.jpg
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 13.02.2020 19:38

Widoki wspaniałe :hearts: :hearts: :hearts:

Zgodnie z podpowiedzią szukam w innym miejscu, ale nie jest łatwo znaleźć 2 noclegi dla 4 osób dorosłych + 4 dzieci + obowiązkowo parking na 2 samochody w cenie do 200 euro.
W zasadzie nie mam gdzie spojrzeć i obejrzeć dokładnie jak to wygląda na Terzibasina, ale tu mamy rezerwację 2 x apartament z parkingiem na 2 samochody za 165 euro. Biorąc pod uwagę, że w Sarajewie w zasadzie wszędzie będzie w drodze powrotnej pod górę to może jakoś to przeżyję 2 razy na dobę niosąc najmłodszego na "barana", gdyby nie dał rady :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.02.2020 20:13

Ja zarezerwowałam nocleg pod tym adresem: Pehlivanuša 65, 71 000 Sarajevo
i nie miałam do tej pory wątpliwości, ale teraz już nie wiem... Będzie bardzo stromo?
Szczerze to ciężko było mi coś zarezerwować na 2 noce 20 lipca dla 3 osób i do tego miejsce parkingowe, ale nie na ulicy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.02.2020 22:22

piekara114 napisał(a):Ja zarezerwowałam nocleg pod tym adresem: Pehlivanuša 65, 71 000 Sarajevo
i nie miałam do tej pory wątpliwości, ale teraz już nie wiem... Będzie bardzo stromo?
Szczerze to ciężko było mi coś zarezerwować na 2 noce 20 lipca dla 3 osób i do tego miejsce parkingowe, ale nie na ulicy.

Będzie stromo, ale z tej strony rzeki nie jest tak ostro pod górę jak na Bistriku. Północne wzgórza Sarajeva są troszkę łagodniejsze, przynajmniej na pierwszych 2-3 kilometrach - tak do wysokości mniej więcej Koseva - potem jest już stromo. Kilka ta temu mieszkałem na słynnej ulicy Logavina i nie było źle.

W tym roku latem wchodziliśmy znad Miljacki do dolnej stacji kolejki na Trebević - no i tu już przy upale nie było lekko! Góra Bistrik potrafi dać w kość nawet na krótkich odcinkach!

Oddzielny temat to dojazd autem do apartamentu na wzgórzach - jazda po tych wąskich stromych i krętych uliczkach to jest sport ekstremalny!
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.02.2020 22:32

khml napisał(a):Widoki wspaniałe :hearts: :hearts: :hearts:

Zgodnie z podpowiedzią szukam w innym miejscu, ale nie jest łatwo znaleźć 2 noclegi dla 4 osób dorosłych + 4 dzieci + obowiązkowo parking na 2 samochody w cenie do 200 euro.

Rzuć okiem na Airbnb - wpisałem na próbę i wyskoczyły mi 2 ciekawe miejscówki:

Apartman "Buna" Sarajevo
Saraj Apartment Cobanija

Obie w ścisłym centrum, na płaskim i w dobrych cenach
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.02.2020 22:38

wiolek_lp napisał(a):A dla mnie nocleg na wzgórzu to idealna opcja, nigdzie nie będzie tak cudownego widoku na miasto :hearts:

O taaak. Zacny widoczek, warty pomęczenia się pod górkę. Chętnie wezmę pod uwagę ten czynnik przy szukaniu noclegu, kiedy ponownie zdecyduję się odwiedzić Saraj...

piekara114 napisał(a):Pehlivanuša 65, 71 000 Sarajevo. Będzie bardzo stromo?

Będzie stromo (widać na fotach nachylenie terenu przy domach oraz potęgę stropów poziomujących), ale dacie radę.
marekkowalak napisał(a):Oddzielny temat to dojazd autem do apartamentu na wzgórzach - jazda po tych wąskich stromych i krętych uliczkach to jest sport ekstremalny!

Tak dokładnie, przerabiałem to osobiście, uliczka na Vratniku miała z 18% nachylenia (jak Wurzenpass od strony Austrii); jak napisałem w relacji, sprzęgło zaśmierdziało nie raz, ale do tej pory po kilkudziesięciu tysiącach km jeszcze nie wymieniane :wink:
darekvideo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekvideo » 14.02.2020 15:06

Po raz pierwszy w tym roku będziemy w Sarajewie i mam zaklepane dwie nocki przy ulicy Bakareviceva 48 na Bistriku. Mam trochę problemów z kolanem, naprawdę jest tam tak stromo?
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 14.02.2020 18:46

marekkowalak napisał(a):
khml napisał(a):Widoki wspaniałe :hearts: :hearts: :hearts:

Rzuć okiem na Airbnb - wpisałem na próbę i wyskoczyły mi 2 ciekawe miejscówki:

Apartman "Buna" Sarajevo
Saraj Apartment Cobanija

Obie w ścisłym centrum, na płaskim i w dobrych cenach

Dzięki już sprawdzam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.02.2020 21:23

darekvideo napisał(a):Po raz pierwszy w tym roku będziemy w Sarajewie i mam zaklepane dwie nocki przy ulicy Bakareviceva 48 na Bistriku. Mam trochę problemów z kolanem, naprawdę jest tam tak stromo?

Mz z tą miejscówką nie powinno być tak źle tzn. tak stromo jak po przeciwległej stronie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.02.2020 01:40

darekvideo napisał(a):Po raz pierwszy w tym roku będziemy w Sarajewie i mam zaklepane dwie nocki przy ulicy Bakareviceva 48 na Bistriku. Mam trochę problemów z kolanem, naprawdę jest tam tak stromo?

Na Bascarsiję i do centrum (Marijin Dvor) będzie z góry, z powrotem pod górę - tyle że stosunkowo blisko.

Za to do dolnej stacji kolejki na Trebević (Zicara) i do browaru będziecie mieli prawie po płaskim. :D
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 15.02.2020 09:58

te kiero napisał(a):

Mz z tą miejscówką nie powinno być tak źle tzn. tak stromo jak po przeciwległej stronie.

To jak to jest z Bistrik? ulica Bakareviceva oraz Terzibasina są właśnie na Bistriku. Z Twojego wpisu wynika, że bardziej stromo jest po przeciwległej stronie ale której stronie? Za rzeką ? Nie bardzo rozumiem.
darekvideo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekvideo » 15.02.2020 10:41

Bardzo dziękuję za informacje. Znalazłem też w sieci wideo. Ulica Bistrik i Bakareviceva vel Bakarevica jest do obejrzenia na tych dwóch filmach.
https://vimeo.com/241691552
https://vimeo.com/308169721
Są tam też inne filmy tego samego autora.
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 15.02.2020 14:17

Dobrze, że znalazłeś te filmy. Jest nawet film z odcinkiem ul. Terzibasina :lol: , obejrzałem i to mnie trochę uspokoiło. Nie wygląda tak źle - hmm.... no nie aż tak żebyśmy nie dali rady :roll:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.02.2020 15:19

Generalnie w Sarajevie są ledwie 3 ulice na płaskim:
1. Aleja Snajperów, przechodząca od Skenderiji w Ob. Kulina Bana
2. Ul. Marsala Tita po drugiej stronie starówki
3. Skenderija/Kresevljakovica po drugiej stronie Miljacki.

Cała reszta to większe lub mniejsze górki i podejścia, więc trzeba się liczyć z tym, że wszędzie trzeba będzie gdzieś podejść (to tak jak w np. w Zakopanem). Tak więc jeśli ktoś nastawia się na dłuższe zwiedzanie, to i tak czekają go podejścia - choćby do kolejki na Trebević czy na Żutą Tabiję. Przy upałach jest to trochę męczące, ale da się wytrzymać, a widoki rekompensują wysiłki :D :D

Jak już wspominałem - i tak chodzenie po Sarajevie to jest pikuś w porównaniu do jazdy po nim samochodem! Jeśli któryś kierowca chce się sprawdzić, to proponuję wjazd od Mostu Vrbanja do Parku Vraca (zalecane zabranie zapasowego sprzęgła :wink: :wink: ). Ja jechałem w odwrotną stronę, tzn. zjeżdżałem w dół i była adrenalina, a co dopiero podjazd!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

Klub Miłośników Sarajewa - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies