Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Sarajewa

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 29.09.2018 15:20

a to moje foto z Sarajewa. Pokazuje jak różne jest Sarajewo. Wyremontowane ASP, które mogłoby stanąć w każdej z Europejskiej stolic. A obok jeden z obiektów olimpijskich na, które podobno władze Sarajewa nie mają żadnych pomysłów. Klasyka czyli Sarajewskie tramwaje. I wisienka na torcie pokazująca, że Bośnia to stolica podróbek "starkiss" nie wiem czy było już na forum:)
Załączniki:
IMG_20170920_121216.jpg
IMG_20170919_180618.jpg
IMG_20170919_175326.jpg
IMG_20170919_182049.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.09.2018 20:03

Trójeczka z Ilidży na Bascarsiję... miły dla oka widok :)
Takich ruder jest jeszcze wiele, podobnie jak u nas. Faktyczne czasem to bardzo kontrastuje z nowoczesnością.

Btw: pogoda Was nie rozpieszczała, ale pewnie była dobra pogoda ducha.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2019 22:53

Możecie polecić jakiś fajny nocleg w mieście? Dobra lokalizacja do zwiedzania i miejsce parkingowe (nie szukanie przy ulicach).
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 12.05.2019 00:39

napiszę tak:
nie polecę Ci konkretnego noclegu w Sarajewie choć mój był OK
mam gdzieś fajną fotkę którą zrobił nasz syn jak obok naszego hotelu,Bośniak w Golfie II przewozi owce :wink:
z każdego okna wystaje głowa owcy !
mnie cała BiH fascynuje choć jezdzi się po niej fatalnie ,ale to także ma swój urok
do "centrum" musieliśmy dojechać,bliziutko ale co z tego jak zaparkować nie ma gdzie :wink:
jeśli będziesz tam ze trzy dni nie ma znaczenia,
jeśli tak jak my na "jeden dzień"bierz z Booka... (lub z czegoś innego)
coś w "centrum" nawet jeśli będzie drożej,
fascynujące miasto,
będąc tam poszukaj (nie jest to trudne) Sarajewskich Róż,
a z ciekawości ,
gdzie się kierujesz jadąc przez Sarajewo ?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.05.2019 09:27

piekara114 napisał(a):Możecie polecić jakiś fajny nocleg w mieście? Dobra lokalizacja do zwiedzania i miejsce parkingowe (nie szukanie przy ulicach).

Ja stacjonowałem tutaj, miejsce parkingowe na dziedzińcu, wjazd przez wąską bramę (kombi dało radę, ale lekko nie ma). Blisko do starówki, z powrotem pod górę.

Niedawno pomagałem szukać znajomym, mają wybrać pomiędzy:
tym, bardzo blisko centrum, ale parking na dziedzińcu
i tym, 15min do starówki (z powrotem pod górkę), ale parking zamykany

Nie wiem jakie są Wasze standardy i na jaki okres tam jedziecie, ale teraz wybierając miejsce wybrałbym po prostu Hotel Saraj.

Może ktoś inny jeszcze coś poleci, albo zajrzyj do relacji z 1 strony.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.05.2019 13:46

Dzięki Panowie.

Odpowiadając na pytania:
wyjazd w piątek i w Graz decyzja czy Włochy czy Chorwacja. Biorę pod uwagę też, że skorzystamy z jakiegoś lasta z bp (zależy od prognozy pogody, bo terminu wyjazdu nie chcę zmieniać już, jestem zbyt zmęczona i nie chcę czekać na wyjazd).
Pomysł na Sarajewo (moje podróżnicze marzenie, jedno z wielu) pojawiło się na mapie wczoraj ok. 22, więc teraz szybka piłka.... O ile zwiedzanie łatwe (co chcę zobaczyć) do ogarnięcia (bo wiele już poczytałam kiedyś, choć odświeżyć trzeba) to została logistyka i nocleg (1 lub 2).
Co do hotelu: ma być czysto, z parkingiem, własną łazienką i zgrabne połączenie z centrum (bez samochodu). Może być hotele ze śniadaniem, może być i apartament czy coś prywatnego, ale wtedy z własną kuchnią.

Jeszcze pytanie: komunikacja w Sarajewie (do tego nie dotarłam jeszcze): bilety w kiosku (jaka cena?) czy trzeba nabyć jakąś kartę? jest jakaś karta miejska/turystyczna? Czy są zniżki dla dzieci (16 lat)?

Może polecacie jakieś fajne miejsca na obiad/kolację?
:papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.05.2019 19:11

piekara114 napisał(a):
Jeszcze pytanie: komunikacja w Sarajewie (do tego nie dotarłam jeszcze): bilety w kiosku (jaka cena?) czy trzeba nabyć jakąś kartę? jest jakaś karta miejska/turystyczna? Czy są zniżki dla dzieci (16 lat)?

:papa:

Tramvajska Karta
ceny kart na poszczególne środki transportu (niestety z 2017r)
Jedna karta/bilet, ale są one sprzedawane za 1, 2, 5 lub 10 podróży (i to jest zwykle wskazane na odwrocie - 1 voznja, 2 voznje, 5 voznji lub 10 voznji). Ma taśmę magnetyczną i za każdym razem, gdy umieścisz ją/przeciągniesz w "kasowniku" w tramwaju, zostanie przez nią oznaczony przejazd.
Karty w kiosku a nawet czasem recepcji ho(s)telowej.
Tutaj jeszcze info, ale po angielsku.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.05.2019 21:30

Dzięki. Lektura już na jutro jest :D
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 13.05.2019 20:16

Ja mieszkałem w Green Gate, było skromnie, czysto, cicho, tanio(34 euro za noc), własna łazienka i kuchnia, widok na wzgórze, i bliziutko starówki tyle że to dzielnica muzułmańska, mi to nie przeszkadzało a i parking oraz rano ciasteczka i kawa.
PS. pozdrowienia z Krety :D :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2019 20:18

Dzięki. Jak tam na Krecie? bo accu pokazuje bardziej wiosnę niż lato...
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 13.05.2019 20:58

Na Krecie super, tutaj to takie polskie normalne lato,
23-26 stopni, wczoraj cały dzień kąpiele dzisiaj zaczęło wiać :D
Jutro ma być chłodniej i w planie Samaria
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 14.05.2019 06:47

piekara114 napisał(a):Dzięki Panowie.

Odpowiadając na pytania:
,,,,,,,
i w Graz decyzja czy Włochy czy Chorwacja.
,,,,,,,

tak lubię najbardziej :wink:
super,

piekara114 napisał(a):
nocleg (1 lub 2).
,,,,,,,,,,

jak będzie możliwość to dwa,
jeden to takie "lizniecie " Sarajewa,my tak mieliśmy i był/jest niedosyt ,
no ale lepiej jeden niż wcale i jest powód ze "muszę" tam wrócić, :wink:
jedliśmy gdzieś na starówce,to tak samo "wyszło" ,jesteś tam ,pełno ludzi
pełno knajpek,kawiarenek ,ciekawych zapachów,to człowiek dostaje "smaki"
siada i je, :wink:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 14.05.2019 07:22

piekara114 napisał(a):Możecie polecić jakiś fajny nocleg w mieście? Dobra lokalizacja do zwiedzania i miejsce parkingowe (nie szukanie przy ulicach).

piekara114 napisał(a):...
Co do hotelu: ma być czysto, z parkingiem, własną łazienką i zgrabne połączenie z centrum (bez samochodu). Może być hotele ze śniadaniem, może być i apartament czy coś prywatnego, ale wtedy z własną kuchnią. …

Polecam Hotel Hollywood w dzielnicy Ilidża. Spełnia wszystkie stawiane przez Ciebie wymagania. Ma dobrą lokalizację, blisko do pętli tramwajowej, skąd tramwajem nr 8 dojedziesz do centrum. Byłem tam kilka razy i zawsze byłem zadowolony.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 14.05.2019 08:01

Ja na nocleg w Sarajewie wybrałam Sarajevo Apartman
https://www.booking.com/hotel/ba/saraje ... vo.pl.html

Skusiła mnie super cena -30e- za bardzo dobry standard :wink: A ponieważ tym razem Sarajewo traktujemy typowo tranzytowo nie zwracałam uwagi na lokalizację.
Przyjedziemy późnym wieczorem, a rano i tak trzeba się wymeldować, więc wtedy zaparkujemy na jakimś parkinu w centrum na 3 godzinki, "rozejrzeć" się po mieście i potem dalej w drogę :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2019 09:23

Dzięki. Ja jestem nastawiona na pierwsze spotkanie i zwiedzanie. Auta nie chcę ruszać w tym czasie (2 noce).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

Klub Miłośników Sarajewa - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies