tataalka napisał(a):cześć
Mnie też skusiło to miasto. Będę tam 14 lipca, mam nocleg w Apartament Kaya ( 400 m od Bascarsija), znaleziony na Booking.
Wasze opisy potwierdzają to co czuję przez skórę, że mój pierwszy raz w tym mieście i kraju ( i tylko droga Peljesac, Mostar, Sarajewo) nie będzie ostatnim.
Wiem że powinienem poszukać na forum, ale może ktoś mi podpowie co powinniśmy zobaczyć aby choć trochę poczuć klimat tego miasta. Mamy tylko jeden wieczór na zwiedzanie, do tego jedziemy w dwie rodziny z gromadką chłopaków od 3 do 10 lat.
Czy jest szansa zobaczyć Meczet Gazi Husrev-bega od środka i czy rygorystycznie przestrzegane są zasady ubioru w meczecie ( nigdy nie byłem w meczecie)?
Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Bałkanach i obiecuję zdjęcia i wrażenia po powrocie
Jarek
Cześć
Myślę, że skoro macie tylko wieczór na zwiedzanie to aby poczuć klimat miasta skupcie się na Starym Mieście- Baščaršija
Na zwiedzenia meczetu szansa oczywiście jest, są wyznaczone godziny, ( podczas modłów zwiedzanie jest zabronione).
Tak są przestrzegane zasady ubioru, zakryte ramiona i na pewno nie mini czy kuse spodenki, (chociaż widziałam turystkę bardzo skąpo odzianą :/) wchodząc do wnętrza meczetu dostajesz chustę na głowę - kobiety (podaję przykład z innego zwiedzanego meczetu, bo Gazi Husrev-Bega nie udało nam się zwiedzić w środku )
Pozdrav