napisał(a) marcox » 08.08.2020 18:08
gusia-s napisał(a): Mnie wręcz przeciwnie
Dopiero w tym roku pierwszy raz trafiłam właśnie z Brača do Omiš na kilka godzin i nic mnie w nim nie urzekło. Miasto jakich wiele, wzmożony ruch uliczny, tłumy ludzi, mikra starówka, poza nią zero klimatu. Miasto jest ładnie położone ale zabudowa fatalna. Na plus możliwość rejsu Cetiną ale to wystarczy wpaść na 1 dzień.
W mojej ocenie nawet nie ma porównania do Splitu, choć ten pierwszym razem też tak średnio mi się spodobał. Z każdą kolejną wizytą zyskuje jednak
może podobnie byłoby z Omišem
ale nie planuję wracać.
Mi też za pierwszym razem spodobało się tak sobie ale za każdym razem jak tam byłem to tak jak piszesz - zyskiwał na ocenie
marcox napisał(a): PS.2 Gdzie tu w okolicy mogę znaleźć dobrą ribarnicę? w której mogę zamówić rybkę z usługą czyszczenia
Czyszczenie rybek to prosta sprawa, oskrobać, rozciąć brzuch i wywalić z niego wszystkie leluty, wyciąć skrzela i oczy lub całą głowę i już
Makrela nie wymaga nawet skrobania. W razie gdybyś kupił ryby w takie żółto/seledynowe paski (
salpa) zachowaj ostrożność
Często widywałam je również snurkując.[/quote]
O tego nie wiedziałem. Z tą ostrożnością to dopiero jak wygooglałem o tych rybkach to wiem o co chodzi:)
hmm ciekawa sprawa. Rybki halucynogenne
Będzie trzeba kiedyś wypróbować
ELIMAR napisał(a): najlepiej podjechać do Postiry do przetwórni ryb ...
Povlja ma to do siebie, że jest "dziurą" z której wszędzie daleko i 40 km w jedną stronę po rybę to jednak problematyczne
chyba, że po drodze skądś.
Ryby i inne ustrojstwa morskie na targu w Supetar były droższe niż Konzumie czy Tommym gdzie można było kupić również świeżutkie. W marketach są często promocje ale takiego też brak w Povlji czy Sumartinie.[/quote]
No właśnie widzę że w tych okolicach jest problem z rybkami. Albo daleko albo nic. Dziś specjalnie rano wybrałem się po Sumartinu ale tamtejsza Rybarnica zamknięta na 4 spusty i w środku widać że chyba na stałe zamknięta.
Do Postiry troszku daleko aby jechać specjalnie po 3-4 rybki. Może przy okazji jak będę tam przejazdem to wstąpie.
W Omiś jest stanowisko Rybarnica w Konzum- czynne w niektóre dni rano i tam można było dostać rybki bez problemu.