Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 26.05.2014 10:32

Witam

A ja mam pytanie odnoście 1 dniowej wycieczki na Peljesac. Będzie stacjonować w czerwcu w Zivigosce i wpadłem na pomysł, żeby na 1 dzień pojechać na półwysep, gdzie nasza noga jeszcze nie stała.
Plan jest taki:
- prom z Ploce ( już samo płyniecie statkiem ma być atrakcją dla dzieci 2+4 )
- potem gdzieś plażowanie, około 1-2 godzin
- obiadek
- Ston
- powrót Jadranką do Zivigosce

W związku z tym chciałbym usłyszeć wasze sugestie.
- czy taka wycieczka jest w ogóle sensowna
- gdzie wybrać miejsce na plażowanie ( jakaś urokliwa plaża , ale dla dzieci - znalazłem np. Prapratną )
- jaką polecacie restauracje
- czy na Peljesacu są jakieś extra atrakcje dla dzieci
- czy Ston jest fajnym miasteczkiem ze starówką na spacer, czy tam tylko są te mury ? Czy może lepiej na taki spacer wybrać Orebic ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 10:49

Jak płyniesz promem to nie ma co kombinować, jedźcie na Divną albo do Duby. Na obiad jedźcie do Orebića, choćby do Peljski Dvori. Stamtąd możecie sobie wrócić do Stonu, czyli na początek półwyspu, jeśli chcecie drogę bardziej urozmaiconą to pojedźcie przez tunel Dingač do Trstenica i dalej do Žuljany :) W Stonie atrakcją są mury, choć po miasteczku także można się chwile pokręcić. Jeśli nie chcecie jeść obiadu w Orebiću to w powrotnej drodze tak jak pisałem zjedźcie do Borka przez tunel i tam macie Dalmatinska Kuće. W Orebiću obowiązkowe lody u bliźniaków.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 26.05.2014 10:56

woojtekg napisał(a):Witam

A ja mam pytanie odnoście 1 dniowej wycieczki na Peljesac. Będzie stacjonować w czerwcu w Zivigosce i wpadłem na pomysł, żeby na 1 dzień pojechać na półwysep, gdzie nasza noga jeszcze nie stała.
Plan jest taki:
- prom z Ploce ( już samo płyniecie statkiem ma być atrakcją dla dzieci 2+4 )
- potem gdzieś plażowanie, około 1-2 godzin
- obiadek
- Ston
- powrót Jadranką do Zivigosce

W związku z tym chciałbym usłyszeć wasze sugestie.
- czy taka wycieczka jest w ogóle sensowna
- gdzie wybrać miejsce na plażowanie ( jakaś urokliwa plaża , ale dla dzieci - znalazłem np. Prapratną )
- jaką polecacie restauracje
- czy na Peljesacu są jakieś extra atrakcje dla dzieci
- czy Ston jest fajnym miasteczkiem ze starówką na spacer, czy tam tylko są te mury ? Czy może lepiej na taki spacer wybrać Orebic ?

Ambitny plan jak na jednodniową wycieczką na Peljesac. Nie wiem czy do zrealizowania... :D wszystko w pośpiechu, a Peljesac jest wart uwagi...
Plażę masz w Orebicu, choć tam jest zawsze pełno ludzi. Najładniejsze plaża to Divna i Duba. Co do konob to wszystko zależy co lubicie jeść. W Drace są najlepsze ostrygi, w Orebicu Peljeski Dvori, w Mali Ston Kapetanova Kuća. A Ston jest urokliwym miasteczkiem godnym zwiedzenia.
Co do atrakcji dla dzieci, to nie wypowiadam się, bo nie wiem, ale mogę przypuszczać, że najwięcej będzie w Orebicu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 10:58

maluszek napisał(a):Co do atrakcji dla dzieci, to nie wypowiadam się, bo nie wiem, ale mogę przypuszczać, że najwięcej będzie w Orebicu.

Chińskie badziewie na straganach i wspominane przeze mnie lody :)
I trzeba pamietać, że z Orebića do Živogošće jest ok 150km. A ze Stonu ok 90.
Ostatnio edytowano 26.05.2014 11:01 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 26.05.2014 11:01

Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):Co do atrakcji dla dzieci, to nie wypowiadam się, bo nie wiem, ale mogę przypuszczać, że najwięcej będzie w Orebicu.

Chińskie badziewie na straganach i wspominane przeze mnie lody :)

Lody to już COŚ a szczególnie gdyby były tak podane
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 11:04

Bliźniaki też się dobrze wygłupiają :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.05.2014 11:08

Oni tak na poważnie ?
Obrazek

W sumie to chyba lepiej, niż most.
Obrazek
:hut:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 11:09

Nie jest istotne czy górą czy dołem. Puszczenie całego ruchu przez półwysep to tragedia.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 26.05.2014 11:12

wyjedzą wszystkie ostrygi :(
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 26.05.2014 11:16

Bocian napisał(a):Jak płyniesz promem to nie ma co kombinować, jedźcie na Divną albo do Duby. Na obiad jedźcie do Orebića, choćby do Peljski Dvori. Stamtąd możecie sobie wrócić do Stonu, czyli na początek półwyspu, jeśli chcecie drogę bardziej urozmaiconą to pojedźcie przez tunel Dingač do Trstenica i dalej do Žuljany :) W Stonie atrakcją są mury, choć po miasteczku także można się chwile pokręcić. Jeśli nie chcecie jeść obiadu w Orebiću to w powrotnej drodze tak jak pisałem zjedźcie do Borka przez tunel i tam macie Dalmatinska Kuće. W Orebiću obowiązkowe lody u bliźniaków.

Hej

Plaże rzeczywiście śliczne, są jakieś drogowskazy na nie ? Droga jak widzę na streetview jest spokojnie przejezdna dla samochodu segmentu C ?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 26.05.2014 11:31

Hej!
Kilka kilometrow za Trpanj musisz skrecic w prawo, ostro pod gorke :) Bedzie drogowskaz "Camp Divna".Droga sama Cie doprowadzi.
A do Duby-mijasz Divna i za ok.3km dojezdzasz na miejsce.
Warto..... :P

A co to "segment C"? Bo cos nie w temacie jestem... :?
Ostatnio edytowano 26.05.2014 11:35 przez Basiulinek, łącznie edytowano 1 raz
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 26.05.2014 11:33

Bocian napisał(a):Nie jest istotne czy górą czy dołem. Puszczenie całego ruchu przez półwysep to tragedia.

Oby im kasy zabraklo......
Juz wole sie poswiecac ;) i objezdzac wszystko w kolko :)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 26.05.2014 11:42

Basiulinek napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie jest istotne czy górą czy dołem. Puszczenie całego ruchu przez półwysep to tragedia.

Oby im kasy zabraklo......
Juz wole sie poswiecac ;) i objezdzac wszystko w kolko :)

Ten objazd nie jest taki zły... :mrgreen: a wjazd na półwysep od Stonu ma swój urok... :D
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 26.05.2014 11:49

Basiulinek napisał(a):Hej!
Kilka kilometrow za Trpanj musisz skrecic w prawo, ostro pod gorke :) Bedzie drogowskaz "Camp Divna".Droga sama Cie doprowadzi.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autosegment_C
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 26.05.2014 11:59

woojtekg napisał(a):
Basiulinek napisał(a):Hej!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autosegment_C

Wiec Ci odpowiem, ze jest przejezdna :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone