Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.05.2014 16:08

AdamBeata napisał(a):
Bocian napisał(a):A znam cromaniaków zaje...fajnych co nie wracają w te same miejsca :) Slapole - pozdrav :)

Miałem na myśli Chorwację ogólnie :)

PS. Na filmie masz ten ponton, ktłórym nasz szef smiga sobie do Dubrovnika i z powrotem.

Jakoś nadal nie mogę uwierzyć, że tym pontonem ktoś pływa 70 km po zakupy :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 19.05.2014 16:40

Bocian napisał(a):PS. Na filmie masz ten ponton, ktłórym nasz szef smiga sobie do Dubrovnika i z powrotem.

Jakoś nadal nie mogę uwierzyć, że tym pontonem ktoś pływa 70 km po zakupy :)[/quote]

On nie pływa sobie codziennie na zakupy po chlebek. Jak byłem ostatnim razem to przez 10 dni był tylko raz czy dwa w domu coś załatwić i pewnie dokupić. Poza tym to pewnie fajna przejażdżka (tak sobie myslę).
Biorąc pod uwagę, że silnik ma potężny jak na taki pontonik to pewnie zasuwa nieźle. Ja pływałem takim turystycznym pontonem w Dziwnowie (oni chyba GROM się nazywają) to miał dwa olbrzymie silniki i wiózł nas w kilkanaście osób bez problemu z ponad 100km/h. Nie wiem ile ten popłynie ale zakładam, że nie więcej niż dwie godziny płynie (biorąc pod uwagę że jest 70km to 35km/h to i tak pewnie za małą prędkość policzyłem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.05.2014 17:07

Ten turystyczny to zapewne RIB. Taki jak mają na przykład w GROMie. To zupełnie inna bajka niż ponton. Ale jeśli tak twierdzisz to nie mam powodów twierdzić, że było inaczej.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.05.2014 17:11

RIB z 50-80 KM na pokładzie na 5-8 osób robi bez niczego ponad 50 km/h przy leniwym pływaniu.
Tak więc droga/morze, to czas zbliżony.
ewwwa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewwwa » 19.05.2014 19:58

mam pytanko: czy ktoś będzie w Anadingac od 7 lipca??
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 19.05.2014 21:23

Bocian napisał(a):A znam cromaniaków zaje...fajnych co nie wracają w te same miejsca :) Slapole - pozdrav :)

:mrgreen:

Ja mam nadzieje,ze jednak wroca :) Po raz kolejny ;)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 19.05.2014 21:41

Bocian napisał(a):Sądzisz, że niecromaniacy nie mają ręczników? :mrgreen:

ależ skąd... nie mam aż tak złego zdania o niecromaniacach.... ale jak to napisał Adam cromaniacy mają i ręcznik z Cropelką i Croatię.... :mrgreen: a to chyba wystarczy aby czuć się tak że..... :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2014 08:36

maluszek napisał(a):

ależ skąd... nie mam aż tak złego zdania o niecromaniacach.... ale jak to napisał Adam cromaniacy mają i ręcznik z Cropelką i Croatię.... :mrgreen: a to chyba wystarczy aby czuć się tak że..... :mrgreen:

To wszystko zależy od człowieka. Ja na ten przykład w samochodzie na tylnej półce mam chorwacką flagę. I wożę ją cały rok. Ale wcale nie uważam się za bardziej chorwackiego od Chorwatów. A wielu jest takich.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 20.05.2014 10:41

Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):

To wszystko zależy od człowieka. Ja na ten przykład w samochodzie na tylnej półce mam chorwacką flagę. I wożę ją cały rok. Ale wcale nie uważam się za bardziej chorwackiego od Chorwatów. A wielu jest takich.

Nawet nie przyszłoby mi do głowy czuć się za bardziej chorwacka od Chorwatów. Co prawda mam bzika na punkcie tego kraju, ale bez przesady. W końcu na co dzień mieszkam w zupełnie innej części Europy, ale jakże urokliwej :D Mazury są cudne.... A Chorwacja, szczególnie Peljesac to tylko kilka tygodni w wakacje... Więc ma się za czym tęsknić :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2014 10:46

maluszek napisał(a):
Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):

Nawet nie przyszłoby mi do głowy czuć się za bardziej chorwacka od Chorwatów. Co prawda mam bzika na punkcie tego kraju, ale bez przesady. W końcu na co dzień mieszkam w zupełnie innej części Europy, ale jakże urokliwej :D Mazury są cudne.... A Chorwacja, szczególnie Peljesac to tylko kilka tygodni w wakacje... Więc ma się za czym tęsknić :D

Nie odnosiłem tego do Ciebie tylko pisałem ogólnie :) Są tacy co wielbią Gotovinę, identyfikują sie z ideologią ustaszowską itp. Ja staram się zrozumieć kim był i jest dla Chorwatów Gotovina ale nie modlę sie do niego :) Uczę sie chorwackiego po to aby móc z nimi o takich rzeczach porozmawiać. Oraz aby móc bezbłędnie zamówić browara :) :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 20.05.2014 18:57

Bocian napisał(a):Nie odnosiłem tego do Ciebie tylko pisałem ogólnie :) Są tacy co wielbią Gotovinę, identyfikują sie z ideologią ustaszowską itp. Ja staram się zrozumieć kim był i jest dla Chorwatów Gotovina ale nie modlę sie do niego :) Uczę sie chorwackiego po to aby móc z nimi o takich rzeczach porozmawiać. Oraz aby móc bezbłędnie zamówić browara :) :)

Każdy kraj i jego władcy miał swoje 5 minut w historii. Niemcy z Hitlerem, ruscy ze Stalinem, Chorwaci z Pavelicem i potem z takimi jak Gotovina. Niestety my mieliśmy swoje 5 minut dawno temu, za Jagiełły i Sobieskiego :)

Co do rozważań natury polityczno społecznej to ja interesuję sie kulturą bałkańską, a to z tego powodu, że miałem przyjemność mieszkać dwa lata w Słowenii z dziewczyną Słowenką - jeszcze podczas studiów.
W akademiku poznałem wszystkich przedstawicieli exjugosławii i było bombowo :)
To dziwne i ciekawe nacje, sami ciągle do siebie maja o cos żal ale kiedy jesteś z zewnątrz, np. właśnie Polakiem to zawsze są otwarci i mili.

Co do browara to ja w drodzę zaopatruje się w Czechach w Budweisery po 2-3zł a w wino w Słowenii. Polecam Teran albo Refośk, a jak gadam swoim słoweńskim to Chorwaci zachodzą w głowę skąd mam taki jakiś dziwny slang :) :)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 20.05.2014 20:15

Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):
Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie odnosiłem tego do Ciebie tylko pisałem ogólnie :) Są tacy co wielbią Gotovinę, identyfikują sie z ideologią ustaszowską itp. Ja staram się zrozumieć kim był i jest dla Chorwatów Gotovina ale nie modlę sie do niego :) Uczę sie chorwackiego po to aby móc z nimi o takich rzeczach porozmawiać. Oraz aby móc bezbłędnie zamówić browara :) :)

ależ ja nie wzięłam tego do siebie... :D zazdroszczę Ci tej nauki chorwackiego... :D
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 20.05.2014 20:19

W chorwacji chyba jeszcze piwa nie piłam... tam to tylko wino. Piwa mam pod dostatkiem w Polsce a takiego wina niestety nie.... więc staram się napić na zapas :lol: oczywiście nie da się, ale smak wina czuję do następnych wakacji :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2014 20:28

maluszek napisał(a):W chorwacji chyba jeszcze piwa nie piłam... tam to tylko wino. Piwa mam pod dostatkiem w Polsce a takiego wina niestety nie.... więc staram się napić na zapas :lol: oczywiście nie da się, ale smak wina czuję do następnych wakacji :D

No nie, czteropak 0,25 Karlovačko na plaży jest oki :) Ja z drugiej strony tam wypijam tyle piwa co później w Polsce przez resztę roku :) Ale rzeczywiście Plavac rządzi :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2014 20:29

maluszek napisał(a): zazdroszczę Ci tej nauki chorwackiego... :D

Nauka a nauczenie sie czegoś to dwie różne sprawy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone