user12345678 napisał(a):zarekomenduje nowe miejsca?
A miłośnicy wina: czy w tym roku ktoś może coś szczególnie polecić? W zeszłym roku ten wątek aż huczał od winiarskich porad.
Ja startuję za nieco ponad 2 tygodnie. Pozdrawiam
witam, byłem jak zawsze kosztowałem większość znanych win regionu , nie ma w sumie większych niespodzianek, jest kilka nowości , wszyscy trzymają poziom
Rukatac - najlepszy kosztowałem w winiarni Spaleta. To premiera tego wina spod reki Ivo Spaleta i bardzo udana. Super wino, mocno mineralne , orzeźwiające, nasycone aromatami ziół i owoców. Warto pojechać do Kuna i odwiedzić tą winiarnię. Godne polecenia od razu z tej winiarni to beczkowany Plavac Mali Selekcija 2019.
Dingać- najlepszy jak zawsze od Kiridzija i Nico Bura z Potomje. Obecnie w sprzedaży młode roczniki 2020 więc wino do raczej do przechowania, ale potencjał ogromny.
Rose- najlepsze Rose ponownie od Ivana Miloś z Ponikve
Plavac Mali - Plavac oferują wszystkie te znakomite wymienione winiarnie. Plavac i Dingać to ten sam szczep tylko inna apelacja i położenie winnego yardu. Beczkowany Plavac od tego z kadzi stalowych różni się nie tylko rocznikiem ale nazwą. Ten beczkowany nazywa się często Selekcija, czy np Plavac Mali Elegance jak w winiarni Skaramuca. Digac od kiedy nazwa przestała być zastrzeżona dla regionu jest mocno podrabiany i teraz wiele winiarni ma Dingać w swojej ofercie a prawda jest taka że niejeden beczkowany Plavac Mali jest po stokroć lepszy niż taki Dingać.
A jak ktoś wybiera się samochodem na Korculę to miejsca które koniecznie trzeba odwiedzić to Lumbarda Grk od np winiarni Popić, Vitis lub Cebalo. Po Pošip jedziemy w głąb wyspy w rejony Cara i Smokvica na nawet na drugą stronę do Zavalitica. Moje ulubione miejsca na zakupy to Pošip Marco Polo ( PZ Cara ), Pošip Intrada od Winery Krajančić, winiarnia Merga Victa.
Pošip to wino bardzo aromatyczne, doskonałe do spożycia na miejscu ale i jako pamiątka z wakacji bo będzie przypominał nam te cudowne chwile minionego lata. Uprawia się go na całej wyspie. Grk z kolei to wino które ma power i jest uprawiane tylko na terenie Lumbardy. To mocno mineralne, cytrusowe lekko słonawe na języku. To jest kwintesencja win Korculi
Pojawiło się jednak tez dużo bardzo słabych win i nawet podróbek. Winiarnie wyrastają jak grzyby po deszczu. Bo jak nazwać Grk sadzony w Potomje oferowany przez winiarnię z Potomje. On nawet nie stał koło Grk z Lumbardy. Dużo słabych win oferowanych jest na straganach na cyklicznych wieczorach winnych. Posip tam oferowany często niewiele różni się od stołowego wina z Lidla.
Z winnic których nie odwiedziałem w tym roku a bardzo żałuję bo zabrakło czasu to winiarnia Vukas ( naprzeciwko winiarni Ivan Milos z Ponikve). Może wam się uda.
Życzę powodzenia o odkrywania nowych smaków i winnic