Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.06.2023 08:32

Witajcie drodze forumowicze, mam pytanie do tych którzy odwiedzili Mljet. Czy możecie mi przybliżyć jakieś informacje o wycieczkach na Mljet? W tym roku po raz 6 będę na Peljesacu i w sumie myślimy z żoną o wycieczce na tę wyspę tylko nie mam za bardzo pojęcia skąd/dokąd/jak to wygląda itp
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 28.06.2023 17:54

rocker napisał(a):Witajcie drodze forumowicze, mam pytanie do tych którzy odwiedzili Mljet. Czy możecie mi przybliżyć jakieś informacje o wycieczkach na Mljet? W tym roku po raz 6 będę na Peljesacu i w sumie myślimy z żoną o wycieczce na tę wyspę tylko nie mam za bardzo pojęcia skąd/dokąd/jak to wygląda itp

Zależy co chcesz zwiedzić.
Jeżeli park narodowy na którym są jeziorka to ja zrobiłem tak: wybrałem się katamaranem na Mljet. Około 10:00 wypływa z nabrzeża na Korculi i dopływa na Mljet do Pomena. Powrót około 17:00/18:00 - bilety można kupić na dany dzień w internecie lub dwa/trzy dni wcześniej na Korculi.
Jeżeli całą wyspę to najlepiej swoim samochodem promem z Prapratno do Sobra.
Są organizowane z Orebic wycieczki na Mljet do jaskini Odyseusza, ale jest to uzależnione od stanu morza - w zeszłym roku podczas mojego pobytu ani razu nie płynął statek.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 29.06.2023 07:54

Ja parę lat temu popłynąłem promem samochodowym z Prapratna i zobaczyłem całą wyspę, no przynajmniej przejechałem jej całą długość główną drogą. Udało się zobaczyć NP Mljet oraz poplażować na Saplunarze. Na grotę Odyseusza zabrakło, niestety, czasu.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 29.06.2023 07:58

Czy ktoś ze stałych bywalców wie, gdzie w okolicach Orebić, albo na trasie do Loviste można umyć samochód?
Znalazłem na GM jedną myjnię, ale z informacją "zamknięta na stałe". Przy marketach też nic nie widzę na StreetView :-(
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 29.06.2023 12:47

wojstar napisał(a):Zależy co chcesz zwiedzić.
Jeżeli park narodowy na którym są jeziorka to ja zrobiłem tak: wybrałem się katamaranem na Mljet. Około 10:00 wypływa z nabrzeża na Korculi i dopływa na Mljet do Pomena. Powrót około 17:00/18:00 - bilety można kupić na dany dzień w internecie lub dwa/trzy dni wcześniej na Korculi.
Jeżeli całą wyspę to najlepiej swoim samochodem promem z Prapratno do Sobra.
Są organizowane z Orebic wycieczki na Mljet do jaskini Odyseusza, ale jest to uzależnione od stanu morza - w zeszłym roku podczas mojego pobytu ani razu nie płynął statek.

Raczej celuję w NP Mljet. Dlatego zależy mi na jakimś promie z Orebicia, gdyż będę w Loviste.

Krisv napisał(a):Czy ktoś ze stałych bywalców wie, gdzie w okolicach Orebić, albo na trasie do Loviste można umyć samochód?
Znalazłem na GM jedną myjnię, ale z informacją "zamknięta na stałe". Przy marketach też nic nie widzę na StreetView :-(

Z tego co pamiętam to nigdzie nie umyjesz. W samym Orebiciu też nie kojarzę takiego miejsca (ale nie upieram się że nie ma).
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 29.06.2023 13:39

rocker napisał(a):Raczej celuję w NP Mljet. Dlatego zależy mi na jakimś promie z Orebicia, gdyż będę w Loviste.

Michał z kanału 4LiveTechTV na YouTube wrzucił filmiki z wycieczki statkiem z Orebica na Mliet. Pływają 2-3 razy w tygodniu. Podawał też gdzie można kupić bilety.

rocker napisał(a):
Krisv napisał(a):Czy ktoś ze stałych bywalców wie, gdzie w okolicach Orebić, albo na trasie do Loviste można umyć samochód?

Z tego co pamiętam to nigdzie nie umyjesz. W samym Orebiciu też nie kojarzę takiego miejsca (ale nie upieram się że nie ma).

Mój gospodarz zadzwonił do tej myjni pokazywanej na GM i potwierdził, że już nie działają, bo im się nie opłacało :-(
Trudno, pojadę jutro autem całym brudnym od pyłu do Loviste (padało raz przez północy).
BTW. Od kiedy będziesz w Loviste i gdzie. Możesz odpisać na PW.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 29.06.2023 20:57

Teraz chyba powstała myjnia na Korculi koło marketu Plodine. To dla tych co wybierają się samochodem na wyspę przy okazji można spłukać auto
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 29.06.2023 21:24

Potwierdzam, jest nowa myjnia samoobsługowa, chętnych nie brakuje. Tak jak kolega kiepuczi podał tuż obok Plodine czyli wylot z Korculi w kierunku Vela Luki
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.06.2023 07:51

Są też myjnie koło Pagu, w Makarskiej, zresztą pełno tego w Chorwacji.
To tak w kwestii myjni na Pelješcu.
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 30.06.2023 20:41

A ja mam do Was pytanie o wypożyczalnie Rent a ebike, Rent a scooter. Będziemy stacjonować w Loviste :hut:
GM pokazało tylko jedną słabą wypożyczalnię w Orebic.
Będziemy już 4raz w tych okolicach, ale zawsze mieliśmy swoje rowery i nie mieliśmy potrzeby szukania wypożyczalni.
Ktoś coś kojarzy ? :?:
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 30.06.2023 21:39

artbas napisał(a):A ja mam do Was pytanie o wypożyczalnie Rent a ebike, Rent a scooter. Będziemy stacjonować w Loviste :hut:
Będziemy już 4raz w tych okolicach, ale zawsze mieliśmy swoje rowery i nie mieliśmy potrzeby szukania wypożyczalni.

Ja osobiście dla mnie i małżonki wypożyczam rowerki w biurze Dalmatino - bez e-napędu i tak dojeżdżam do Nakovanj :)
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 30.06.2023 21:44

A ile kosztuje takie wypozyczenie?
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 30.06.2023 21:51

wojstar napisał(a):
artbas napisał(a):A ja mam do Was pytanie o wypożyczalnie Rent a ebike, Rent a scooter. Będziemy stacjonować w Loviste :hut:

Ja osobiście dla mnie i małżonki wypożyczam rowerki w biurze Dalmatino - bez e-napędu i tak dojeżdżam do Nakovanj :)

dzięki za wskazówkę :)
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 01.07.2023 07:55

robertpeti napisał(a):A ile kosztuje takie wypozyczenie?

w zeszłym roku kosztowało 80Kun na cały dzień. Na chwilę obecną nie wiem, wyjazd do Orebic jest przede mną.
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 01.07.2023 09:50

Witajcie drodze forumowicze, mam pytanie do tych którzy odwiedzili Mljet. Czy możecie mi przybliżyć jakieś informacje o wycieczkach na Mljet? W tym roku po raz 6 będę na Peljesacu i w sumie myślimy z żoną o wycieczce na tę wyspę tylko nie mam za bardzo pojęcia skąd/dokąd/jak to wygląda itp

Jeszcze kilka lat temu pływała na Mljet motorówka Kača z Trstenika ale zawiesła działalność.
Obecnie można popłynąć łodzią motorową Kristina z Żuljany. https://www.facebook.com/BoatKristina
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 486
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone